Oulun kaupungin nuorten työpajoilla on käytössä luontolähtöisen työpajatoiminnan malli, joka perustuu ajatukselle, että ihminen on osa luontoa. Valmennusta kutsutaan toiminnalliseksi ympäristökasvatukseksi. Toimintaa on vakiinnutettu kaikille pajoille, ja sen keskeisenä tavoitteena on edistää osallistujien hyvinvointia fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti.
Luonnossa osallisuutta syntyy toiminnallisuuden, yhteisöllisyyden ja elämyksellisyyden myötä.
Retkiä, ympäristötaidetta ja valokuvausta
Pajoille on luotu omat vuosikellot, joiden avulla luontotoimintaa suunnitellaan huomioiden tai yhdistäen pajan ammattialan mukainen työskentely. Luontotoiminta voi sisältää esimerkiksi retkiä, retkitaitojen opettelua, luonnonhoitamista, puutarhanhoitoa, ympäristötaidetta tai valo- ja videokuvaamista.
Lisäksi järjestetään leirejä, tapahtumia ja tempauksia, kuten kaikille yhteisiä ulkoilutapahtumia tai luonnonhoitotalkoita.
Toimintaympäristöinä ovat muun muassa puistot ja retkeilyalueet, kansallispuistot, erämaa-alueet, Oulun Hietasaaressa sijaitseva oma puutarha, Oulujoen ja Perämeren suistoalue melontaympäristönä sekä Metsähallituksen työpajoille osoittama kummimetsä Muhoksen Jättiläissaaressa.
Toimintaan osallistuvien opiskelijoiden ja valmentautujien lisäksi toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan vahvasti eri asiantuntijoiden ja organisaatioiden kanssa. Esimerkiksi ympäristön- ja luonnonhoitotöitä on tehty Metsähallituksen asiantuntijan perehdytyksellä ja opastuksella.
Tulus-luontovalmennusmalli
Oulun kaupungissa nuorten työpajat on sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätöksellä yksi tutkintoon valmentavan koulutuksen (TUVA) oppimisympäristöistä. Yhteistyösopimus alueen ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa mahdollistaa myös näiden opiskelijoiden osallistumisen pajan ammattialan työskentelyyn ja luontoperustaiseen toimintaan tunnistetuissa oppimisympäristöissä. Kaikessa toiminnassa korostuu tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus.
Oulussa on kehitetty Tulus-luontovalmennusmalli, joka on luontoympäristöä hyödyntävä ja voimavaroja lisäävä ryhmätoiminta. Tulus-ryhmä järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Valmennus on kestoltaan 2–3 kuukautta ja toimintaa on kahtena päivänä viikossa.
Ryhmään otetaan nuoria, jotka haluavat lisätä voimavarojaan luonnon avulla tai tarvitsevat muuten aikalisää ja uutta näkökulmaa omaan elämäänsä. Toiminta tapahtuu pienryhmässä, ja sitä on järjestetty myös TUVA-opiskelijoille.
Oma luontosuhde vahvistuu
Luontokokemukset tarjoavat opiskelijoille ja valmentautujille mahdollisuuden irrottautua tavanomaisesta arjesta tai opiskelusta, oppia uutta ja löytää itsestään uusia voimavaroja sekä vahvistaa omaa luontosuhdetta.
PAIKKO mahdollistaa myös luonnossa syntyvän osaamisen tunnistamisen, kun toiminta on kuvattu ja toimintaympäristöt tunnistettu yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.
Lisätietoja:
www.nuortenoulu.fi/tyopajat
innokyla.fi/fi/toimintamalli/luontolahtoinen-tyopajatoiminta
Teksti: Mika Leinonen, yksilövalmentaja (TUVA)
Kuvat: Anu Kuustie, yksilövalmentaja, (luontovalmennus)