Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®-järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

Valtakunnallista PAIKKO®-järjestelmää hallinnoi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki. PAIKKO-järjestelmän työkaluja ovat Oppimisympäristöjen raportit ja Osaamistodistus. Toimintamallin kehittämistyö aloitettiin vuosina 2012–2018 toteutetuissa ESR–hankkeissa.

Puutarha-alan perustutkinto 2022

Perusteen nimiPuutarha-alan perustutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-5148-2021
KoulutuksetPuutarha-alan perustutkinto
OsaamisalatViheralan osaamisala
Puutarhatuotannon osaamisala
Kukka- ja puutarhakaupan osaamisala
TutkintonimikkeetPuutarhuri
Puutarhuri
Puutarhuri
Voimaantulo01.08.2022
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7731170/tiedot

Organisaatio

Järviseudun koulutuskuntayhtymä

Toimintayksikkö

A-Pesti Oy:n Toiminnan kukka ja Alavuden kaupungin Viherpalvelut, Kolistontie 15, 63300 Alavus

Yhteyshenkilöt

Minna Laakso, Työpaikka- ja tehtäväkoordinaattori, Vastaava työvalmentaja, 050 5961 711, minna.laakso@a-pesti.fi

Sirkka Rajala, Projektipäällikkö, Työvalmentaja, 040 4865 852, sirkka.rajala@jamin.fi

Kotisivut ja sosiaalinen media

Kotisivut: https://www.a-pesti.fi/

Oppimisympäristö tunnistettu

02.02.2024

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Susanna Uusitalo, Laatupäällikkö, KYT, PAIKKO

Kirsi Hiekkala, Suunnittelija, KYT, PAIKKO

Oppimisympäristöraportti julkaistu

14.05.2024

PAIKKO yhteyshenkilöt

Susanna Uusitalo
Laatupäällikkö
0400 304 108
Kirsi Hiekkala
Suunnittelija
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

A-Pesti Oy on Alavuden kaupunkikonserniin kuuluva, korkealaatuisia pesulapalveluita ja työllistämispalveluita tuottava yhtiö, joka on toiminut osakeyhtiönä vuodesta 2008. Palvelemme yritys- ja yksityisasiakkaita Kuusiokunnissa ja lähialueilla.

Yhtiön toimialaan kuuluvat työllistämis- ja pesulapalveluiden lisäksi tekstiilien huolto- ja kierrätyspalvelut, hoiva- ja hoitoalan palvelut, puutarha-ala, kiinteistöhuolto- ja siivouspalvelut, pienkoneiden korjaus ja huoltopalvelut, kuljetuspalvelut sekä kaikki muu laillinen liiketoiminta.

Yhtiömme toimiala sosiaalisena, yleishyödyllisenä ja liiketoimintaa harjoittavana osakeyhtiönä on mahdollistaa heikossa työmarkkina-asemassa olevien työnhakijoiden työllistyminen. Yhtiö harjoittaa toimintaansa yhteiskuntavastuuta kantavasti, edistäen osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien sijoittumista koulutukseen ja työelämään. A-Pestin eri toimintayksiköihin henkilö voi tulla esimerkiksi hänelle räätälöityyn työtoimintapalveluun, työkokeiluun, työharjoitteluun, palkkatuettuun työhön, työvalmennukseen, työnhakuvalmennukseen, uravalmennukseen ja osaamistodistusta tai osatutkintoa suorittamaan.

Alavuden kaupungin Viherpalveluiden tehtävänä on julkisten viheralueiden sekä leikkipaikkojen suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito, kaupungin omistamien kiinteistöjen ja vuokratalojen piha-alueiden viherhoito, taajama- ja talousmetsien hoito, uimarantojen kunnossapito, neuvonta viherasioissa ja palvelujen tuottaminen Alavuden kaupungin muille toimintayksiköille. Viherpalvelut tarjoaa puutarha-alasta kiinnostuneelle työnhakijalle mahdollisuuden mm. työkokeiluun, palkkatuettuun työhön ja tarpeen mukaan koulutukseen.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

Toiminnan kukassa ja Viherpalveluissa valmentautuja pääsee perehtymään puutarha- ja vihertöiden tekemiseen ja kasvien viljelyyn ja kasvattamiseen siemenestä valmiiseen tuotteeseen saakka. Valmentautuja voi esimerkiksi hankkia osaamista viheralueiden rakentamiseen ja kunnossapitoon sekä kasvillisuuden käyttöön viheralueilla. Työskentely tapahtuu sekä avomaalla että katetuissa ammattitason olosuhteissa. Toimitilat koostuvat kolmesta erillisestä hallitilasta, kylvötunnelista ja myymälästä sekä kylvötilasta. Lisäksi Viherpalveluilla on useita erillisiä halli- ja varastotiloja, joissa säilytetään muun muassa työkoneita ja -laitteita sekä puutarhatyövälineitä.

Kasvatustiloissa on yksitasoisessa vertikaaliviljelyssä käytettävien kasvatuspöytien lisäksi kylvötunneli, jossa voidaan säädellä kasvualustan ilmastoa lämpötilaa ja valaistusta myöden. Näin mahdollistetaan mm. lajikohtainen kasvien kasvatus. Kasveilla on erilaiset lajikohtaiset tarpeet. Kasvuvalot ja kasvatuspöydät ovat säädettävät ja kasvatuspöydissä on altakastelupumppujärjestelmä. Amppelikukat kasvatetaan erillisissä amppelikiskoissa, joissa on tippukastelujärjestelmä. Kasvien kylvöt valmentautujat tekevät erillisessä kylvöhuoneessa, jossa on myös pesukone ruukkujen pesua varten. Monivuotisten kasvien juurakkojen käsittely ja varastointi tapahtuu katetussa kylmätilassa.

Toiminnan kukassa järjestelmä noudattaa kasvukauteen liittyvää vuosikelloa. Toiminta tapahtuu kausivaihtelun mukaisesti sisätiloissa ja ulkona. Toimintaa toteutetaan yhteistyössä Alavuden kaupungin Viherpalveluiden kanssa ja valmentautuja pääsee näin ollen mukaan aitoon puutarha- ja vihertöiden työympäristöön. Alavuden kaupungin alueella on monipuolisesti erilaisia toimintaympäristöjä, joita voidaan hyödyntää valmennuksessa. Toimintaympäristöjä ovat esimerkiksi monet erilaiset urheilualueet ja -kentät, virkistysalueet sekä lasten leikkikentät. Valmentautujalle tarjoutuu mahdollisuus osallistua monipuolisesti puutarha-alan organisaatiossa toimimiseen.

Toiminnan Kukalla ja Viherpalveluilla on kasvien kasvatustoiminnan lisäksi toimitiloissaan myös myymälä. Myymälässä myydään paljolti kasvatustiloissa itse tuotettuja viherkasveja, kukkia ja kasveja, mutta myös muita alueen pientuottajien tuottamia tuotteita. Lisäksi myymälässä myydään myös A-Pestin Textuurissa valmistettuja kasviaiheisia kierrätystekstiilituotteita.

Toiminnan erityispiirteitä

Toimintamme on luonteeltaan valmentautujaa ja palkkatuetussa työsuhteessa olevaa henkilöä tukevaa ja hänen erityistarpeensa huomioivaa. Valmennus- ja ohjaushenkilöstömme on valmennettavan tukena riippumatta siitä, millä statuksella hän toiminnoissamme on. Valmentautuja voi olla meillä esimerkiksi työkokeilussa, työharjoittelussa tai lopulta palkkatuetussa työsuhteessa. Osan valmentautujista kanssa saatamme työstää vuorovaikutustaitoja, osa tarvitsee tukea työyhteisötaidoissa ja osa valmentautujista saattaa tarvita tukea ammatillisessa kasvussaan.

Avustamme valmentautujiamme konkreettisesti mm. ansioluettelon teossa, työpaikkahakemuksien teossa, työkokeilupaikkojen haussa, työpaikkahaastatteluihin valmistautumisessa, työnantajien palkkatukihakemuksien teossa, oppilaitoksien koulutuksiin hakeutumisissa, Kela-hakemusten tekemisessä, velkojen selvittelytyössä ja monessa, monessa muussa asiassa. Meillä tukea ja kasvussa kehittymistä voi saada yksilönä uravalmennuksessa ja/tai yhteisöllisesti ryhmässä. Oppiminen tapahtuu enimmäkseen tekemällä ja kokemalla omatahtisesti.

Toimimme tiiviissä yhteistyössä monien eri yhteistyöverkostoissamme olevien tahojen kanssa. Moniammatillisiin yhteistyöverkostoihimme kuuluvat mm. työvoimahallinto, sosiaalitoimi, terveydenhuolto, oppilaitokset, yksityiset ja julkiset työnantajat sekä kolmannen sektorin toimijat ja työnantajat. Meillä henkilö voi edetä esimerkiksi työtoimintapalveluiden kautta työkokeiluun ja päätyä palkkatuettuun työhön. Meiltä henkilö voi myös ohjautua muille työnantajille työkokeiluun tai palkkatuettuun työhön tai koulutukseen.

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Kaksi yhdellä tasolla olevaa lämmintä vertikaaliviljelyhallia
Säädettävät kasvatuspöydät, joissa altakastelupumppujärjestelmä
Säädettävät kasvihuonevalot (led)
Amppelikiskot, joissa tippukastelujärjestelmä
Kylvötunneli
Kylvötila
Ruukkujen pesukone
Myymälä kassatoimintoineen ja kalusteineen
Pukeutumistilat
Keittiö/opetustila
Viherpalveluiden halli- ja varastotilat koneineen, laitteineen ja puutarhatyövälineineen

Henkilöstöresurssit

Työvalmentaja; työhönvalmennus Toiminnan kukka, tietotekniikka

Työvalmentaja; työhönvalmennus, logistiikka

Viheraluemestari; puutarhuri, piharakentamisen osaaminen

Työnjohtaja, puutarhuri, piharakentamisen osaaminen

Työpaikka- ja tehtäväkoordinaattori ja Vastaava työvalmentaja; Hallintotieteen maisteri (työllisyydenhoito/ aluekehittäminen), Tradenomi (kansainvälinen markkinointi), Merkonomi (matkailu), Myymälämainonta, Erityispedagogiikka, Yritysneuvonta, Yrittäjyys (tapahtumajärjestäminen, tekstiili), Uravalmennus, Koulutus, Maahanmuuttajat, Palvelusuunnittelija Etelä-Pohjanmaan kuntakokeilu, NLP, Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Työnhaku- ja uravalmentaja; Sosionomi Yamk, Ammatillinen opettaja, Varhaiskasvatuksen opettaja, Näyttötutkintomestari, Työ- ja koulutusvalmentaja, Työhön valmentaja, Kouluttaja, Palvelusuunnittelija Etelä-Pohjanmaan kuntakokeilu, Maahanmuuttokoordinaattori, Etsivä nuorisotyö, Hyvinvointijohtaminen, Elinikäisen ohjauksen laadun kehittäminen, Osatyökyinen avoimille työmarkkinoille, Mielenterveys-, kriisi- ja päihdetyö, NLP, Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

1 - 20

Referenssit

TK Pihatarhuri, https://www.pihatarhuri.com/?

Piharakennukseen erikoistunut yksityinen yritys

T:mi Heljä Reinikka, https://m.facebook.com/people/Hautojenhoitopalvelu-Helj%C3%A4-Reinikka/100066917881671/

Seurakunnan viherpalveluita tuottava yksityinen yritys

Alavuden kukka - ja hautauspalvelu Floristiina, https://floristiina.fi/

Kukkakauppa

Kukkatalo Keskustan Kukka ja Hautaustoimisto Sepponen Oy, https://www.facebook.com/kukkatalokeskustankukka/?locale=fi_FI

Kukkakauppa

Muuta

Oppimisympäristön tunnistaminen on tehty osana Osaamisen kautta eteenpäin! -hanketta, joka kehittää työllisyyden parissa toimivien yksiköiden ja oppilaitosten välistä yhteistyötä eri alojen matalan kynnyksen opinnoissa. Hankkeen toiminta-aika on 1.11.2023–31.8.2024.
Järviseudun koulutuskuntayhtymä hallinnoi hanketta ja sitä rahoittaa Jotpa eli Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.

Kuvat

  • Taimikasvatusta

  • Kasvatuspöytä

    Kasvatuspöytä

  • Kukkapylvään istutus

    Kukkapylvään istutus

  • Kukkapylvään istutus 2

    Kukkapylvään istutus 2

  • Kylvötunneli

    Kylvötunneli

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Pakolliset tutkinnon osat

x Puutarhatöiden tekeminen
x Puutarha-alan organisaatiossa toimiminen

Kukka- ja puutarhakaupan osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

x Asiakaspalvelu ja myyntityö puutarha-alan myymälässä
x Myymälätyöskentely puutarha-alalla

Puutarhatuotannon osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

x Puutarhakasvien tuottaminen avomaalla
x Puutarhakasvien tuottaminen katetuissa olosuhteissa

Viheralan osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

x Viheralueiden rakentaminen
x Viheralueiden kunnossapito

Valinnaiset tutkinnon osat

x Asiakkaiden neuvominen puutarhamyymälässä
x Erityisviheralueiden kunnossapito
x Kasvillisuuden käyttö viheralueilla
x Kasviryhmän tuottaminen
x Kukkasidontatöiden tekeminen
x Luonnon monimuotoisuutta tukeva puutarhanhoito
x Puutarha-alan tapahtumapalveluiden tuottaminen
x Puutarha-alan myynti- ja tapahtumatilan järjestäminen
x Puutarhatuotteiden jatkojalosteiden tekeminen
x Puuvartisten kasvien hoitaminen
x Tilan koristelu kasvimateriaalilla
x Viheralueiden kivitöiden tekeminen
x Viheralueiden puutöiden tekeminen
x Viheralueiden ulkovarusteiden ja rakenteiden rakentaminen
x Vihersisustuskasvien istutus ja hoito
x Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
x Yrityksessä toimiminen
x Yritystoiminnan suunnittelu

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit

Henkilö
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Puutarhatöiden tekeminen

Puutarhakasvien lisäys ja hoito

Henkilö

x tunnistaa ja nimeää yleisimpiä puutarhakasveja suomenkielisillä ja tieteellisillä nimillä liitteen 1 mukaisesti
x etsii luotettavasta tietolähteestä kasvin tieteellisen ja suomalaisen nimen
x lisää ja istuttaa puutarhakasveja
x hoitaa puutarhakasveja hankkien tarvittaessa lisätietoa luotettavista lähteistä
x selvittää yleisimmät ilmastolliset kasvutekijät
x soveltaa kasvibiologian ja -fysiologian tietoja työssään
x tunnistaa eliöiden ja elinympäristön väliset vuorovaikutussuhteet
x arvioi kasvualustan soveltuvuuden käytettäville kasveille
x huolehtii tarvittavasta kalkituksesta ja lannoituksesta
x huomioi haitalliset vieraslajit työssään
x huomioi puutarhakasvien vaikutukset luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja hiilen sidonnassa
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x käyttää energiaa, vettä ja materiaaleja tarkoituksenmukaisesti ja säästeliäästi
x hakee tietoa voimassa olevista puutarha-alaa koskevista laeista ja määräyksistä ja toimii niiden mukaan

Koneiden, työvälineiden ja laitteiden käyttäminen

Henkilö

x valitsee ja käyttää koneita, työvälineitä ja laitteita ottaen huomioon ympäristövaikutukset
x huolehtii koneiden, työvälineiden ja laitteiden kunnosta
x toimii ergonomisesti
x tunnistaa työympäristön vaarat ja työsuojelun ja noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä tietäen työtehtävissä tarvittavat luvat ja pätevyydet
x käyttää ensiaputaitoja EA1-tasoisesti

Kasvinsuojelutöissä toimiminen

Henkilö

x tunnistaa vahingolliset rikkakasvit ja kasvintuhoojat
x valitsee sopivan kasvinsuojelumenetelmän ja ottaa huomioon sen vaikutuksen luonnon monimuotoisuuteen
x valitsee suojavarusteet, koneet ja laitteet kasvinsuojelutehtävän mukaan
x huolehtii kasvinsuojelussa tarvittavista pätevyyksistä.

Puutarha-alan organisaatiossa toimiminen

Organisaatiossa työskenteleminen

Henkilö

x suunnittelee oman työnsä työvaiheet puutarha-alalla huomioiden alan sesonkiluonteisuuden ja omat työelämävahvuudet, tiedot ja taidot
x toimii työyhteisön tai tiimin jäsenenä
x noudattaa työaikoja ja annettuja ohjeita
x huolehtii työympäristön siisteydestä, viihtyvyydestä ja turvallisuudesta
x etenee työssä loogisesti ottaen huomioon seuraavan työvaiheen
x noudattaa työpaikan liiketoiminnan periaatteita ja ymmärtää niiden vaikutukset sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kestävän kehityksen edistämiseen
x hahmottaa toimintansa osaksi puutarha-alan toimintaympäristöä ja seuraa alan kehitystä
x noudattaa ammattietiikkaa
x etsii tarvittavaa tietoa alan työehtosopimuksesta
x toimii työpaikan ja puutarha-alan laatu- ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti
x kuvaa työtehtävästä syntyvien kulujen muodostumisen ja arvioi oman työn tuloksellisuutta
x määrittelee palvelun tai tuotteen hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä
x laskee tuotteen tai palvelun kustannuksia ohjeiden mukaan.

Asiakaspalvelutehtävissä toimiminen

Henkilö

x tunnistaa liikeidean mukaiset asiakkaat ja kohderyhmät
x valmistautuu asiakaspalvelutilanteeseen työtehtävänsä mukaan
x toimii puutarha-alan erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa
x selvittää asiakkaan tarpeet asiakaspalvelutilanteessa
x hyödyntää digitaalisuutta palvellessaan asiakkaita
x arvioi oman toiminnan merkitystä asiakkuuksien ja yrityskuvan ylläpitämisessä ja luomisessa
x noudattaa työhönsä vaikuttavia asiakkaan ja myyjän oikeuksia ja velvollisuuksia määritteleviä säädöksiä ja sopimuksia.

Asiakaspalvelu ja myyntityö puutarha-alan myymälässä

Asiakaspalvelu- ja myyntitilanteeseen valmistautuminen

Henkilö

x tunnistaa puutarha-alan myymälässä myytävät kasvit tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit
x hankkii tietoa yrityksen tarjoamista tuotteista ja palveluista
x selvittää myytävien tuotteiden alkuperän
x selvittää yrityksen tulos- ja laatutavoitteet
x noudattaa yrityksen myyntiohjeita
x noudattaa työhönsä ja myyntitilanteeseen vaikuttavia asiakkaan ja myyjän oikeuksia ja velvollisuuksia määritteleviä säädöksiä ja sopimuksia
x seuraa alan trendejä ja kehitystä.

Asiakkaiden palveleminen ja myyntityö

Henkilö

x selvittää asiakkaan tarvitsemat tuotteet ja palvelut
x myy asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti
x ottaa vastaan tilauksen tai tiedustelun ja huolehtii sen tiedottamisesta eteenpäin työyhteisössä
x selvittää asiakkaan tarvitsemien tuotteiden ja palvelujen hinnan, saatavuuden, toimitusajan ja muut tarvittavat tiedot
x neuvoo asiakasta kasvien ja muiden tuotteiden ja palvelujen valinnassa, käytössä ja hoidossa
x varmistaa ammattikäyttöön tarkoitettua kasvinsuojeluvalmistetta myydessään, että ostajalla on kasvinsuojelututkinto
x tekee lisämyyntiä
x tarjoaa asiakkaalle asiantuntevia ratkaisuja yrityksen tuote- ja palveluvalikoimasta
x tarjoaa asiakkaan tarpeen mukaan vaihtoehtoja eettisten ja ympäristönäkökulmien perusteella
x työskentelee aktiivisesti ja joustavasti asiakaspalvelun eri vaiheissa
x työskentelee asiakaspalvelutilanteissa organisaation ohjeiden ja tavoitteiden mukaisesti huomioiden seuraavan työvaiheen ja työntekijän
x toimii reklamaatiotilanteessa saamiensa ohjeiden ja valtuuksien mukaisesti
x tukee yrityksen taloudellisia ja toiminnallisia tavoitteita omalla toiminnallaan.

Palvelu- ja kassapisteessä toimiminen

Henkilö

x laskee ostosten hinnan, alennuksen ja arvonlisäveron osuuden
x ottaa vastaan maksut yleisimmillä käytössä olevilla maksutavoilla
x pakkaa tuotteet sään ja olosuhteiden mukaisesti kestävää kehitystä edistäen ja välttäen turhaa pakkaamista
x huolehtii omalla toiminnallaan palvelu- tai kassapisteen järjestyksestä ja toimivuudesta.

Kielitaidon hyödyntäminen asiakaspalvelussa

Henkilö

x alakohtainen kielitaidon hallinta suomenkielisillä: palvelee asiakkaita suomen kielellä ja hoitaa palvelutilanteen ruotsin kielellä sekä hoitaa palvelutilanteen yhdellä vieraalla kielellä
- alakohtainen kielitaidon hallinta ruotsinkielisillä: palvelee asiakkaita ruotsin kielellä ja hoitaa palvelutilanteen suomen kielellä sekä hoitaa palvelutilanteen yhdellä vieraalla kielellä
x alakohtainen kielitaidon hallinta muunkielisillä: palvelee asiakkaita suomen tai ruotsin kielellä sekä yhdellä vieraalla kielellä
- alakohtainen kielitaidon hallinta vieraskielisessä koulutuksessa: palvelee asiakkaita koulutuskielen lisäksi suomen tai ruotsin kielellä.

Myymälätyöskentely puutarha-alalla

Puutarha-alan myymälän töiden tekeminen

Henkilö

x suunnittelee oman työnsä huomioiden seuraavan työvaiheen, työntekijät ja töiden tärkeysjärjestyksen
x huolehtii myymälän ja työtilan siisteydestä, järjestyksestä ja turvallisuudesta
x huolehtii hintamerkinnöistä ja hinnoittelee tuotteet saamiensa ohjeiden mukaisesti
x rakentaa työryhmän jäsenenä tuotteen tai tuoteryhmän myyvän esillepanon soveltaen esillepanon rakentamisen perusteita
x ylläpitää esillepanoa ja hoitaa elävää materiaalia
x arvioi myymäläsuunnittelun ja tuotteiden esillepanon toimivuutta, ylläpidettävyyttä ja muunneltavuutta
x arvioi myymäläsuunnittelun ja tuotteiden esillepanon merkitystä myyntitilanteen sujumiseen, lisämyyntiin sekä tuote-, brändi- tai myymälämielikuvan syntymiseen
x tuottaa informaatiomateriaalia myynnin tueksi
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen.

Puutarha-alan myymälän tuotteiden hoitaminen

Henkilö

x tunnistaa myymälässä myynnissä olevia kasveja tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit
x hoitaa ja pitää myyntikunnossa elävää materiaalia kasvilajikohtaisia hoitovaatimuksia soveltaen
x varastoi ja sijoittaa myyntiin puutarha-alan myymälän tuoteryhmien tuotteita huolehtien niiden myyntikunnosta
x vastaanottaa ja tarkistaa tavaratoimitukset ja raportoi virheellisistä toimituksista
x havaitsee ja estää myyntituotteiden mukana tulevien kasvitautien, tuhoeläinten ja haitallisten vieraslajien leviämistä
x välttää hävikkiä.

Tuotteiden valmistus myyntiin

Henkilö

x kauppakunnostaa kasvit ja muut tuotteet
x sitoo kimppuja ja asetelmia
x tekee kasvi-istutuksia
x käyttää materiaaleja tarkoituksenmukaisesti ja hävikkiä välttäen
x hinnoittelee tuotteet ja laskee arvonlisäveron osuuden.

Puutarhakasvien tuottaminen avomaalla

Avomaatuotannon tuotantosuunnitelman noudattaminen

Henkilö

x tunnistaa avomaalla viljeltäviä yksi- ja monivuotisia kasveja tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit sekä viljelyominaisuudet
x toimii tuotantosuunnitelman tuotantotavan mukaan
x hinnoittelee tuotteen ja arvioi siihen vaikuttavat kustannukset
x selvittää puutarhatuotannon tukimahdollisuudet
x markkinoi ja myy tuotteita hyödyntäen digitaalisia välineitä
x hyödyntää tuotannossa syntyviä sivuvirtoja.

Kasvinlisäystyöt

Henkilö

x lisää kasveja eri menetelmillä ja etsii lisäystapaan liittyvää kasvikohtaista tietoa
x valitsee lisäykseen tarvittavat välineet ja materiaalit huomioiden viljelyhygienian ja kasvuolosuhteet
x huolehtii kulttuurillisesti arvokkaiden perinnekasvien säilymisestä
x siistii työskentelyalueen.

Kasvikohtaiset hoitotyöt

Henkilö

x tekee ajankohtaiset hoitotyöt kasvuston kehitysvaiheen huomioiden
x tunnistaa vallitsevan kasvualustan, ottaa maanäytteen ja vertaa saatuja tuloksia suositusarvioihin
x arvioi kasvualustan kunnon ja tekee ohjeiden mukaan tarvittavat maanparannustoimenpiteet
x tekee ohjeiden mukaan maanmuokkaustoimenpiteet huomioiden hiilensidonnan
x valitsee sopivan maanpeittokatteen viljelykasville tietäen sen vaikutuksen kastelun tarpeeseen sekä maaperän mikrobitoimintaan ja ravinnetalouteen
x kastelee ja lannoittaa kasvin tarpeet ja ympäristön vaikutukset huomioiden vettä ja energiaa säästäen
x tunnistaa työkohteen rikkakasvit, haitalliset vieraslajit, taudit ja tuholaiset ja valitsee sopivat kasvinsuojelumenetelmät tuotantotavan mukaan
x tekee tarvittavat kasvinsuojelutoimenpiteet noudattaen integroidun kasvinsuojelun yleisiä periaatteita ja voimassaolevaa kasvinsuojelulainsäädäntöä
x valitsee tilanteeseen sopivan koneen ja laitteen ja käyttää niitä
x huolehtii koneiden ja laitteiden päivittäisestä huollosta
x tekee tarvittavat viljelymuistiinpanot
x toimii turvallisesti tietäen mitä pätevyyksiä työtehtävissä tarvitaan.

Sadonkorjuu, kauppakunnostus, varastointi ja pakkaus

Henkilö

x tekee oikea-aikaisen sadonkorjuun
x käsittelee satoa oikeaoppisesti ja kaupan vaatimusten mukaan
x varastoi sadon kasvin fysiologiset ja biologiset toiminnot huomioiden
x käyttää tilanteeseen sopivia pakkausmateriaaleja ottaen huomioon niiden ympäristövaikutukset
x tekee pakkausmerkinnät säädösten mukaisesti
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen.

Puutarhakasvien tuottaminen katetuissa olosuhteissa

Kasvintuotannon tuotantosuunnitelman noudattaminen

Henkilö

x tunnistaa katetuissa olosuhteissa viljeltäviä yksi- ja monivuotisia kasveja tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit sekä niiden viljelyominaisuudet
x toimii tuotantosuunnitelman tuotantotavan mukaan
x hinnoittelee tuotteet ja arvioi vaikuttavat kustannukset
x arvioi eri kasvihuonemallien ja katemateriaalivaihtoehtojen vaikutuksen viljelmän perustamiskustannuksiin ja energian kulutukseen
x selvittää puutarhatuotannon tukimahdollisuudet
x markkinoi ja myy tuotteita hyödyntäen digitaalisia välineitä.

Kasvinlisäystyöt

Henkilö

x tekee kasvinlisäystyöt valitulla menetelmillä ja etsii lisäystapaan liittyvää kasvikohtaista tietoa
x valitsee kasvinlisäykseen tarvittavat välineet ja materiaalit ottaen huomioon viljelyhygienian ja ekologisuuden
x säätää sopivat kasvuolosuhteet puutarhakasvien viljelyssä
x siistii työskentelyalueen.

Kasvikohtaiset hoitotyöt

Henkilö

x tekee ajankohtaisia hoitotöitä kasvuston kehitysvaiheen ja viljelyhygienian mukaan
x tekee kasvualustamittauksia ja vertaa saatuja tuloksia suositusarvoihin
x huomioi ilmastollisten tekijöiden vaikutukset kasvituotantoon
x käyttää ja soveltaa työpaikalla olevaa automaatiota huomioiden sen vaikutukset tuotteen laatuun ja energiankulutukseen
x tunnistaa työkohteen rikkakasvit, haitalliset vieraslajit, taudit ja tuholaiset ja valitsee sopivat kasvinsuojelumenetelmät tuotantotavan mukaan
x käyttää viljelmän yleisimpiä koneita ja laitteita ja tekee niille päivittäishuoltotoimenpiteet
x tekee tarvittavat viljelymuistiinpanot
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x toimii turvallisesti tietäen mitä pätevyyksiä työtehtävissä tarvitaan.

Sadonkorjuu, kauppakunnostus, varastointi ja pakkaus

Henkilö

x tekee oikea-aikaisen sadonkorjuun huomioiden kaupan vaatimukset
x käsittelee satoa oikeaoppisesti sadonkorjuun jälkeen minimoiden hävikin
x varastoi sadon kasvin fysiologiset ja biologiset toiminnot huomioiden
x käyttää tilanteeseen sopivia pakkausmateriaaleja ottaen huomioon niiden ympäristövaikutukset
x tekee pakkausmerkinnät säädösten mukaisesti.

Viheralueiden rakentaminen

Viherrakentamisen yleiset työt

Henkilö

x suunnittelee omaa työtään
x noudattaa rakentamiseen liittyviä asiakirjoja
x laskee tarvittavien materiaalien määrän
x tekee työmaalla tarvittavat mittaustyöt käyttäen tilanteeseen sopivia mittavälineitä
x työstää käytettäviä materiaaleja turvallisesti ja taloudellisesti ottaen huomioon materiaalin työstöominaisuudet
x tunnistaa viherrakentamisen kasvit tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit sekä kasvupaikkaominaisuudet
x käyttää työtehtävässä tarvittavia työvälineitä ja koneita ottaen huomioon päästöt ja energiatehokkuuden
x tekee käyttämilleen koneille ja työvälineille päivittäishuollon ja pienet korjaukset ohjeiden mukaan
x noudattaa työmaan työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä ja huolehtii omasta työturvallisuudesta huomioiden tehtävissä tarvittavat luvat ja pätevyydet
x seuraa vieraslajilistaa ja toimii haitallisten vieraslajien hävittämisessä ohjeiden mukaan
x huolehtii ergonomisesta työskentelystä
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x siistii työskentelyalueen ja viimeistelee työkohteen.

Viheralueiden päällysteiden, muurien ja reunusrakenteiden rakentaminen

Henkilö

x selvittää maaperän ominaisuudet
x rakentaa sitomattomia ja sidottuja päällysteitä
x huolehtii hulevesirakenteista suunnitelman mukaisesti
x tekee tarvittavat tukirakenteet.

Viheralueiden kasvualusta- ja katetöiden tekeminen

Henkilö

x perusparantaa maa-aineksen käyttötarkoitukseen sopivaksi
x muotoilee pohjamaan pinnan kasvualustakerroksen alapinnan tasoon
x rakentaa erilaisille kasvillisuusalueille paksuudeltaan, rakenteeltaan ja ravinnetilaltaan sopivia kasvualustoja
x levittää ja muotoilee kasvualustat oikeaan muotoon, tiiviyteen ja korkeuteen
x käyttää erilaisia kasvualustoja kasvien vaatimusten mukaisesti
x käyttää kasvillisuusalueilla erilaisia katemateriaaleja.

Kasvillisuustöiden tekeminen

Henkilö

x suojaa säilytettävän kasvillisuuden ohjeiden mukaan
x varmistaa taimien laadun taimien laatuvaatimusten mukaisesti
x suojaa ja huolehtii taimien elinvoimasta työkohteessa välivarastoinnin ja rakentamisen aikana
x tekee kasvien istutustöiden eri työvaiheet
x rakentaa kylvämällä lisättävän kasvillisuusalueen
x tekee kasvillisuusalueen pinnan viimeistelytyöt.

Viheralueiden kunnossapito

Viheralueiden kunnossapidon yleiset työt

Henkilö

x suunnittelee omaa työtään
x ottaa huomioon työssään alueen kunnossapitoluokan ja puhtaanapitoluokan
x noudattaa kunnossapitoon liittyviä asiakirjoja
x käyttää työtehtävissä tarvittavia työvälineitä ja koneita ottaen huomioon päästöt ja energiatehokkuuden
x tekee käyttämilleen koneille ja työvälineille päivittäishuollon ja pienet korjaukset ohjeiden mukaisesti
x noudattaa työkohteen työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä ja huolehtii omasta työturvallisuudesta huomioiden tehtävissä tarvittavat luvat ja pätevyydet
x kunnossapitää ja kunnostaa hulevesiin liittyviä rakenteita
x huolehtii ergonomisesta työskentelystä
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x siistii työskentelyalueen ja viimeistelee työkohteen.

Kasvillisuusalueiden kunnossapito

Henkilö

x tunnistaa viheralueiden kasvit tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit sekä kasvupaikkaominaisuudet
x tunnistaa kasveissa esiintyvät yleisimmät taudit ja tuholaiset ja tekee tarvittavat kasvinsuojelutoimenpiteet noudattaen kasvinsuojelun yleisiä periaatteita ja voimassaolevaa kasvinsuojelulainsäädäntöä
x seuraa vieraslajilistaa ja toimii haitallisten vieraslajien hävittämisessä ohjeiden mukaan
x tekee kunnossapitoluokan mukaan kasvillisuusalueen ajankohtaiset kunnossapitotyöt
x ottaa huomioon alueen luonnon monimuotoisuuden ja kulttuuriperinnön kunnossapitotöitä tehdessään
x käyttää energiaa, vettä ja materiaaleja tarkoituksenmukaisesti ja säästeliäästi
x ottaa maanäytteen kunnossapidon yleisten laatuvaatimusten määrittämällä tavalla ja vertaa näytteen tuloksia suositusarvoihin
x kunnossapitää kasvualustan ja sitä suojaavan katekerroksen.

Viheralueiden päällystealueiden kunnossapito

Henkilö

x tekee kunnossapitoluokan mukaan sidottujen ja sitomattomien päällysteiden vuodenaikaan kuuluvat kunnossapitotyöt
x poistaa epäpuhtaudet ja kemikaalit päällystealueilta
x tekee tarvittavat päällysteiden paikkaukset
x korjaa tarvittavat päällysteiden reunatuet
x tekee tarvittavan päällystealueiden rikkakasvitorjunnan noudattaen integroidun kasvinsuojelun yleisiä periaatteita ja voimassaolevaa kasvinsuojelulainsäädäntöä
x estää kunnossapitotöiden yhteydessä syntyvien epäpuhtauksien ja kemikaalien pääsyn ympäristöön.

Viheralueiden rakenteiden, varusteiden ja kalusteiden kunnossapito

Henkilö

x hoitaa ja korjaa rakenteita, kalusteita ja varusteita huolehtien niiden siisteydestä
x huolehtii rakenteiden, kalusteiden ja varusteiden käyttökunnosta ja turvallisuudesta ja tekee niille tarvittavat korjaukset
x valitsee tarvittavat materiaalit huomioiden siistittävät tai korjattavat rakenteet, kalusteet ja varusteet.

Asiakkaiden neuvominen puutarhamyymälässä

Asiakkaan neuvominen kasvien valinnassa

Henkilö

x tunnistaa puutarhamyymälässä myytäviä kasveja tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit
x selvittää asiakkaan tarpeet ja esittää tarpeiden mukaisia ratkaisuja tuotevalikoimasta
x neuvoo asiakasta kasvien hankinnassa ja esittää vaihtoehtoja kasvien valitsemisessa
x huomioi kasvien ominaisuudet ja kasvupaikkavaatimukset sekä kulttuuriperinnön
x neuvoo kasvien ja muiden sesonkeihin liittyvien tuotteiden käytössä
x hakee tarvittavaa tietoa luotettavista lähteistä
x noudattaa puutarhakauppaan liittyviä säädöksiä.

Kasvi-istutussuunnitelmien tulkitseminen

Henkilö

x tulkitsee istutussuunnitelmia kasviluetteloineen
x esittää vaihtoehtoja kasvivalintoihin
x laskee tarvittavan taimimäärän ja niiden hinnan
x antaa asiakkaalle suunnitelmassa käytettyjen kasvien jatkohoito-ohjeet.

Asiakkaan neuvominen pihan tai puutarhan hoidossa

Henkilö

x neuvoo asiakasta kasvien istuttamisessa ja lajinmukaisessa hoidossa
x neuvoo asiakasta erilaisten kasvualustojen ja katemateriaalien käytössä
x tunnistaa kasveissa esiintyviä tauteja ja tuholaisia ja suosittelee ennakoivaa kasvinsuojelua tai sopivaa kasvinsuojelumenetelmää
x varmistaa ammattikäyttöön tarkoitettua kasvinsuojeluvalmistetta myydessään, että ostajalla on kasvinsuojelututkinto
x seuraa vieraslajilistaa ja neuvoo haitallisten vieraslajien hävittämisessä
x neuvoo asiakasta maanparannuksessa, lannoittamisessa ja kompostoinnissa
x neuvoo asiakasta monimuotoisen puutarhan perustamisessa ja hoidossa
x suosittelee pienen ympäristökuorman aiheuttavia tuotteita ja materiaaleja.

Hyötykasvien viljelyneuvonta

Henkilö

x neuvoo asiakasta ja etsii tarvittaessa lisätietoja marja- ja hedelmäkasvien laji- ja lajikevalinnoissa, istuttamisessa ja hoidossa
x neuvoo asiakasta ja etsii tarvittaessa lisätietoja vihannesten kylvössä, istuttamisessa ja hoidossa.

Erityisviheralueiden kunnossapito

Erityisviheralueiden kunnossapidon yleiset työt

Henkilö

x noudattaa erityiskohteiden hoitoa koskevia säädöksiä ja kohdetta koskevia kunnossapitosuunnitelmia
x valitsee ja käyttää työtehtävässä tarvittavia työvälineitä ja koneita ottaen huomioon päästöt ja energiatehokkuuden
x tekee koneille ja työvälineille päivittäishuollon ohjeiden mukaisesti
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä huolehtien myös omasta työturvallisuudesta huomioiden tehtävissä tarvittavat luvat ja pätevyydet
x huolehtii ergonomisesta työskentelystä
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x toimii resurssitehokkaasti
x siistii työskentelyalueen ja viimeistelee työkohteen.

Erityisviheralueiden kasvillisuuden kunnossapito

Henkilö

x ottaa huomioon alueen kasvillisuuden erityispiirteet sekä kulttuuriperinnön ja mahdollisen suojelun
x tunnistaa erityisviheralueiden kasveja tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit sekä kasvupaikkaominaisuudet
x tunnistaa kasveissa esiintyvät yleisimmät taudit ja tuholaiset ja tekee tarvittavat kasvinsuojelutoimenpiteet noudattaen kasvinsuojelun yleisiä periaatteita ja voimassaolevaa kasvinsuojelulainsäädäntöä
x seuraa vieraslajilistaa ja toimii haitallisten vieraslajien hävittämisessä ohjeiden mukaan
x tekee erityisviheralueen kasvillisuusalueen ajankohtaiset kunnossapitotyöt
x ottaa huomioon alueen luonnon monimuotoisuuden ja erityispiirteet kunnossapitotöitä tehdessään
x kunnossapitää kasvualustan ja sitä suojaavan katekerroksen
x käyttää energiaa, vettä ja materiaaleja tarkoituksenmukaisesti ja säästeliäästi.

Erityisviheralueiden rakenteiden, varusteiden ja kalusteiden kunnossapito

Henkilö

x hoitaa rakenteita, kalusteita ja varusteita huomioiden niiden kulttuuriperinnön ja mahdollisen suojelun
x huolehtii rakenteiden, kalusteiden ja varusteiden turvallisuudesta ja siisteydestä
x käyttää huoltokohteisiin sopivia materiaaleja
x tekee rakenteille, kalusteille ja varusteille tarvittavat korjaukset käyttökunnon varmistamiseksi.

Kasvillisuuden käyttö viheralueilla

Kasvien käyttäminen

Henkilö

x tunnistaa viheralueiden kasveja tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit sekä kasvupaikkaominaisuudet
x selvittää asiakkaan tarpeet ja toiveet
x suunnittelee kasvi-istutukset mittakaavassa
x laskee tarvittavat materiaalimäärät ja tekee kustannusarvion
x etsii tietoa tarvittavien kasvien saatavuudesta
x noudattaa istutussuunnitelman yleisiä laadintaohjeita
x laatii vihertyöselostuksen ohjeiden mukaan
x käyttää apuna tietotekniikkaa tarvittavien asiakirjojen teossa
x esittää asiakkaalle suunnitelman sisällön.

Kasvien valitseminen

Henkilö

x käyttää monipuolisesti kestäviä kasveja tietäen niiden kasvupaikkavaatimukset
x valitsee mahdollisuuksien mukaan kotimaista alkuperää olevia kasveja
x valitsee kasvit niiden ulkoisten ja fysiologisten ominaisuuksien mukaan
x mitoittaa ja sijoittaa pihan kasvit ottaen huomioon taimikoon ja kasvien lopullisen koon.

Asiakkaan neuvominen kasvi- ja materiaalivalinnoissa

Henkilö

x antaa asiakkaalle suunniteltujen kasvien jatkohoito-ohjeet
x neuvoo asiakasta taimien hankinnassa
x neuvoo asiakasta kasvualustojen ja katemateriaalien käytössä
x hakee tarvittavaa tietoa luotettavista lähteistä.

Kasviryhmän tuottaminen

Viljelytöiden suunnittelu

Henkilö

x laatii viljelysuunnitelman valitulle kasviryhmälle
x toimii valitun tuotantotavan mukaisesti tietäen sitä koskevat säädökset
x ottaa huomioon kasvatuksen aiheuttaman energiankulutuksen ja ympäristövaikutukset
x hinnoittelee tuotteet.

Viljelytyöt

Henkilö

x tunnistaa viljeltäviä yksi- ja monivuotisia kasveja tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit sekä viljelyominaisuudet
x lisää kasveja eri menetelmillä ja etsii lisäystapaan liittyvää kasvikohtaista tietoa
x viljelee kasviryhmää lajin vaatimalla tavalla varmistamalla laadukkaan kasvun
x huolehtii viljelyhygieniasta
x selvittää kasvualustan kunnon ja muut ympäristötekijät
x käyttää tuotantoketjun koneita, laitteita ja työvälineitä ja tekee niille päivittäishuollot
x tunnistaa rikkakasveja, haitallisia vieraslajeja, tauteja ja tuholaisia ja valitsee sopivat kasvinsuojelumenetelmät tuotantotavan mukaan tietäen tarvittavat pätevyydet
x tekee oikea-aikaisen sadonkorjuun luonnon ehtojen mukaisesti
x tekee viljelymuistiinpanot
x toimii turvallisesti tietäen mitä pätevyyksiä työtehtävissä tarvitaan.

Varastointi ja pakkaaminen

Henkilö

x varastoi energiataloudellisesti kasviryhmän fysiologiset ja biologiset toiminnot huomioiden
x kauppakunnostaa viljellyt kasvit huomioiden hygienian
x käyttää tilanteeseen sopivia pakkausmateriaaleja huomioiden vaikutuksen ympäristöön ja markkinointiin
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen.

Kukkasidontatöiden tekeminen

Kukkasidontatöiden suunnitteleminen ja esitteleminen

Henkilö

x tunnistaa kukkasidonnassa käytettäviä kasveja tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit
x selvittää asiakkaan tarpeen ja esittelee sopivia vaihtoehtoja
x hyödyntää sidontatöiden esittelyssä ja myynnissä tietoutta alan sesongeista ja trendeistä
x neuvoo asiakasta kukkien käytössä ja tapakulttuurissa
x suunnittelee kukkasidontatyöt asiakkaan budjetin ja tarpeiden mukaan
x valitsee kukkasidontatöihin tarkoituksenmukaisen sidontatekniikan
x suunnittelee kukkasidontatyöt sommittelu-, muoto- ja väriopin perusteita soveltaen
x hyödyntää kukkasidontatöiden suunnittelussa tietoa sidonnassa käytettävien kasvien ominaisuuksista, käyttötavoista ja hoitovaatimuksista
x käyttää kukkasidontatöissä mahdollisuuksien mukaan luonnossa ja puutarhassa kasvavaa kasvimateriaalia
x kerää ja varastoi tarvittavat puutarhakasvit ja luonnonmateriaalit käyttötarkoituksen ja kasvin ominaisuuksien mukaisesti
x toimii jokamiehenoikeuksien mukaan kerätessään luonnonmateriaaleja
x hankkii tarvittavan tiedon kukkasidontatöissä käytettävien kasvien saatavuudesta
x laatii töiden tekemiseen realistisen aikataulun
x laskee arvonlisäverolliset myyntihinnat
x arvioi materiaalien, välineiden ja työmenetelmien ympäristökuormitusta ja taloudellisuutta ja tekee ekologista ja taloudellista kestävää kehitystä tukevia valintoja.

Kukkasidontatöiden tekeminen

Henkilö

x toteuttaa sidontatyöt suunnitelman mukaan
x toteuttaa työt suunnitellussa aikataulussa
x välttää hävikin syntymistä
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x työskentelee ergonomisesti
x huolehtii työympäristön turvallisuudesta ja viihtyisyydestä
x tekstaa kukkasidontatyöhön kiinnitettävän kortin
x arvioi valmiiden kukkasidontatöiden laatua ja soveltuvuutta asiakkaan tarpeeseen
x pakkaa kukkasidontatyöt tilanteeseen sopivalla tavalla.

Luonnon monimuotoisuutta tukeva puutarhanhoito

Kasvillisuuden kunnossapito

Henkilö

x tunnistaa eri luontotyypit ja ymmärtää kasvien kerroksellisuuden vaikutukset
x seuraa vieraslajilistoja ja toimii haitallisten vieraslajien hävittämisessä ohjeiden mukaan
x noudattaa aluetta ja luontoa koskevia säädöksiä
x huomioi ympäröivän kasvillisuuden ja maiseman sekä rakennetun ympäristön kunnossapitotöitä tehdessään
x ottaa huomioon maaperän laadun ja vesitalouden
x edistää monimuotoisuutta kasvilaji- ja lajikevalinnoilla
x huolehtii materiaali- ja ravinnekierron ekologisesta kestävyydestä.

Kasvillisuustyöt

Henkilö

x käyttää kestäviä kotimaisia taimia ja asianmukaisesti hankittuja luonnonkasveja
x käyttää eloperäisiä lannoitteita ja lannoittaa oikeaan aikaan välttäen rehevöitymistä ja ravinteiden kulkeutumista luontoon
x varmistaa kasvinsuojelutoimenpiteen ekologisuuden ympäristöhaittojen minimoimiseksi
x suosii ennakoivia ja luonnonmukaisia torjuntamenetelmiä kasvintuhoojien ja haitallisten vieraslajien torjunnassa
x käyttää maanparannusaineita ja menetelmiä, jotka tukevat maan rakennetta, maaperäeliöstöä, vesitaloutta, ravinnetaloutta ja hiilensidontaa
x tunnistaa ja käyttää maanrakennetta parantavia kasveja ja katteita
x kompostoi maatuvat jätteet.

Puutarha-alan tapahtumapalveluiden tuottaminen

Oman työn suunnittelu

Henkilö

x selvittää asiakasryhmälle tarjottavan puutarha-alaa hyödyntävän tapahtumapalvelun sisällön
x suunnittelee oman osuutensa asiakasryhmälle kohdennetun tapahtumapalvelun toteuttamisessa
x selvittää tapahtuman kustannukset, budjetin, aikataulun ja huomioi ne omassa työssään.

Palvelun toteutus

Henkilö

x kertoo asiakkaalle tapahtumapalveluiden tarjonnan ja toteutustavat
x sopii asiakkaan kanssa tapahtumapalvelun järjestämisen yksityiskohdat
x valmistelee tapahtuman
x toteuttaa palvelun suunnitelman mukaisesti
x hyödyntää puutarha-alan tarjoamia toiminnallisia ja elämyksellisiä mahdollisuuksia
x toteuttaa tapahtuman suunnitellun budjetin mukaan
x huolehtii asiakasturvallisuudesta tapahtumassa
x opastaa tarvittavien varusteiden ja välineiden käytössä
x edistää omalla toiminnallaan palvelutilanteen sujuvuutta ja suunnitellun tavoitteen toteutumista
x toimii joustavasti ja ohjausmenetelmiään muuntaen huomioiden asiakkaan tarpeet ja toimintamahdollisuudet
x huolehtii tapahtuman jälkitöistä.

Puutarha-alan myynti- ja tapahtumatilan järjestäminen

Myynti- tai tapahtumatilan suunnittelu

Henkilö

x osallistuu tilan toimintojen ja esillepanon suunnitteluun toimivaksi kokonaisuudeksi ottaen huomioon toimeksiannon tavoitteet
x soveltaa suunnittelussa sommittelun ja väriopin periaatteita ja esillepanon perusteita
x suunnittelee teeman ja halutun mielikuvan mukaisen visuaalisen toteutuksen ottaen huomioon ajankohtaisuuden, tyylit, trendit ja elämyksellisyyden
x ottaa suunnittelussa huomioon puutarha-alan tuotteiden myyntikuntoisuuteen vaikuttavat tekijät
x noudattaa suunnittelussa annettua budjettia
x havainnollistaa suunnitelman pohja- ja julkisivuluonnoksin ja tekee havainnollisen esillepano-ohjeistuksen mittakaavassa
x laatii toteutukselle työsuunnitelman ja aikataulun
x hyödyntää tietotekniikkaa tarvittavan markkinointimateriaalin tekemisessä.

Myynti- tai tapahtumatilan toteutus

Henkilö

x osallistuu myynti- tai tapahtumatilan tekoon roolinsa mukaisesti
x ottaa huomioon oman toimintansa vaikutukset työympäristössä ja asiakastilanteissa
x noudattaa työsuunnitelmaa ja toimii muutostilanteessa joustavasti ja ratkaisuja etsien
x noudattaa laadittua aikataulua
x tekee tarvittavat hintamerkinnät lainsäädännön mukaisesti
x huomioi toteutuksessa puutarha-alan tuotteiden myyntikuntoon ja myyntikunnon ylläpitämiseen vaikuttavat tekijät
x työskentelee ergonomisesti ja huolehtii työturvallisuudesta.

Puutarhatuotteiden jatkojalosteiden tekeminen

Henkilö

Henkilö

x valitsee jatkojalostukseen sopivat raaka-aineet tuotteelle
x laatii toimintansa omavalvontasuunnitelman
x toimii tuotteen edellyttämien säädösten mukaisesti ja hankkii tarvittavat luvat ammattimaiseen toimintaan
x valmistaa valitusta raaka-aineesta jatkojalosteen kestävällä tavalla
x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniasta ja oikeanlaisesta pukeutumisesta
x toimii hygieniavaatimusten mukaisesti huomioiden tehtävissä tarvittavat luvat ja pätevyydet
x käyttää jatkojalostusprosessiin kuuluvia koneita ja laitteita turvallisesti vaihtelevissa työtilanteissa
x pakkaa tuotteet tarkoituksenmukaisesti
x varmistaa toiminnan turvallisuuden ja vastuullisuuden
x huolehtii pakkausmerkintöjen ajantasaisuudesta
x varastoi pakatut tuotteet oikein
x hinnoittelee tuotteet
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen.

Puuvartisten kasvien hoitaminen

Puuvartisten kasvien hoitoon liittyvät yleiset työt

Henkilö

x tunnistaa kohdealueen kasvit tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit
x määrittää puuvartisten kasvien hoitotarpeen ja ajankohdan
x noudattaa puuvartisten kasvien hoitoa koskevia säädöksiä ja kohdetta koskevia kunnossapitosuunnitelmia
x valitsee ja käyttää työtehtävässä tarvittavia työvälineitä ja koneita ottaen huomioon päästöt ja energiatehokkuuden
x tekee käyttämilleen koneille ja työvälineille päivittäishuollon ohjeiden mukaisesti
x noudattaa työkohteen työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä huolehtien myös omasta työturvallisuudesta huomioiden tehtävissä tarvittavat luvat ja pätevyydet
x huolehtii ergonomisesta työskentelystä.

Puuvartisten kasvien istuttaminen

Henkilö

x tulkitsee istutussuunnitelmaa
x tekee taimille vastaanottotarkastuksen ja varmistaa taimien laadun taimien laatuvaatimusten mukaisesti
x istuttaa puuvartisia kasveja taimityypin mukaisesti
x tekee istutetuille kasveille tarvittavat tuennat, leikkaukset ja kastelun
x tekee kasvualustan pinnanmuotoilun ja kattamisen.

Puuvartisten kasvien leikkaaminen ja poistaminen

Henkilö

x seuraa vieraslajilistaa ja toimii haitallisten vieraslajien hävittämisessä ohjeiden mukaan
x huomioi puuvartisten kasvien kasvukuntoa sekä havainnoi kasvintuhoojia puista ja pensaista
x hoitoleikkaa puita ja pensaita
x raivaa puuvartista kasvustoa
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x siistii työskentelyalueen ja viimeistelee työkohteen.

Tilan koristelu kasvimateriaalilla

Koristelun suunnittelu

Henkilö

x tunnistaa yleisimmät koristelussa käytettävät leikkokukat, ruukkukasvit sekä puutarha- ja luonnonmateriaalit tietäen niiden suomalaiset nimet, tieteelliset suvut ja lajit
x ottaa huomioon asiakkaan toiveet, tilaisuuden luonteen ja toiminnot tilassa
x suunnittelee koristelun määritellyn budjetin pohjalta ja määrittelee budjetin jakautumisen
x suunnittelee koristelun tilaan soveltaen tilasommittelun perusteita
x suunnittelee koristelutyöt sommittelu-, muoto- ja väriopin perusteita soveltaen
x valitsee soveltuvat työtavat, materiaalit ja tekniikat
x arvioi työtapojen, materiaalien ja tekniikoiden taloudellisuutta ja ympäristövaikutuksia ja valitsee vähemmän ympäristöä kuormittavia ratkaisuja
x suunnittelee koristelun toteuttamiselle realistisen aikataulun
x laskee koristelun arvonlisäverollisen myyntihinnan.

Koristelun toteutus

Henkilö

x toteuttaa koristelun suunnitelman mukaisesti
x noudattaa budjettia ja suunniteltua työskentelyaikataulua
x käsittelee ja varastoi koristelumateriaalia tarkoituksenmukaisesti ja välttää hävikkiä
x pakkaa koristelutyöt asianmukaisella tavalla kuljetusta varten kasvimateriaalia kunnioittaen
x sijoittaa koristelutyöt paikalleen tai antaa ohjeet koristeiden sijoitteluun
x suunnittelee koristelutöiden huollon ja toteuttaa tarvittaessa huoltoa
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x työskentelee ergonomisesti
x huolehtii ympäristön työturvallisuudesta ja siisteydestä.

Viheralueiden kivitöiden tekeminen

Kivitöiden yleiset työt

Henkilö

x noudattaa kivitöiden rakennussuunnitelmia, työselostuksia, ohjeita, yleisiä laatuvaatimuksia ja muita asiakirjoja
x laskee tarvittavien materiaalien määrät
x tekee työmaalla tarvittavat mittaustyöt käyttäen tilanteeseen sopivia mittavälineitä
x tekee tarvittavat alusrakenteet
x valitsee ja käyttää työtehtävässä tarvittavia työvälineitä ja koneita ottaen huomioon päästöt ja energiatehokkuuden
x huomioi tehtävissä tarvittavat luvat ja pätevyydet
x tekee käyttämilleen koneille ja työvälineille päivittäishuollon ohjeiden mukaan
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä ja huolehtii omasta työturvallisuudesta
x huolehtii ergonomisesta työskentelystä.

Kivipäällysteiden ja -rakenteiden tekeminen

Henkilö

x rakentaa suunnitelman mukaiset ulkoalueiden kivipäällysteet
x rakentaa suunnitelman mukaiset kivimuurit
x asentaa tarvittavat reunatuet ja -kivet
x työstää käytettäviä materiaaleja turvallisesti ja taloudellisesti ottaen huomioon materiaalin työstöominaisuudet
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x varastoi ylijäämämateriaalit niille osoitetuille paikoille ja suojaa ne tarvittavin toimenpitein
x siistii työskentelyalueen ja viimeistelee työkohteen.

Viheralueiden puutöiden tekeminen

Puutöiden yleiset työt

Henkilö

x noudattaa puurakenteiden rakennussuunnitelmia, työselostuksia, ohjeita, yleisiä laatuvaatimuksia ja muita asiakirjoja
x laskee tarvittavien materiaalien määrän
x tekee tarvittavat mittaustyöt käyttäen tilanteeseen sopivia mittavälineitä
x tekee tarvittavat alusrakenteet
x valitsee ja käyttää työtehtävässä tarvittavia työvälineitä ja koneita ottaen huomioon energiatehokkuuden
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä ja huolehtii omasta työturvallisuudesta
x huolehtii ergonomisesta työskentelystä.

Puurakenteen tekeminen

Henkilö

x rakentaa ja asentaa laatuvaatimukset ja mittatarkkuudet täyttävät puurakenteet
x työstää käytettäviä puumateriaaleja turvallisesti ja taloudellisesti
x tekee puurakenteen pintakäsittelyn rakenteeseen sopivalla pintakäsittelyaineella
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x varastoi käytettävät materiaalit asianmukaisesti
x siistii työskentelyalueen ja viimeistelee työkohteen.

Viheralueiden ulkovarusteiden ja rakenteiden rakentaminen

Ulkovarusteiden ja rakenteiden yleiset työt

Henkilö

x noudattaa rakennussuunnitelmia, työselostuksia, ohjeita, yleisiä laatuvaatimuksia ja muita asiakirjoja
x tarkistaa vastaanotetut materiaalit ja tarkistaa, että toimitus vastaa tilausta
x tekee työmaalla tarvittavat mittaustyöt käyttäen tilanteeseen sopivia mittavälineitä
x tekee tarvittavat alusrakenteet
x käyttää tarvittavia materiaaleja ohjeiden mukaisesti
x tiivistää pohjarakenteen materiaalit koko alaltaan samaan tiiviysasteeseen huolellisesti
x valitsee ja käyttää työtehtävässä tarvittavia työvälineitä ja koneita ottaen huomioon päästöt ja energiatehokkuuden
x tekee käyttämilleen koneille ja työvälineille päivittäishuollon ohjeiden mukaan
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä ja huolehtii omasta työturvallisuudesta
x huolehtii ergonomisesta työskentelystä.

Ulkovarusteiden ja rakenteiden rakentaminen

Henkilö

x asentaa välineet, varusteet, kalusteet ja muut laitteet valmistajan ohjeiden mukaisesti
x rakentaa tarvittavat varusteiden tukirakenteet ohjeiden mukaan
x työstää käytettäviä materiaaleja ottaen huomioon niiden työstöominaisuudet
x suojaa ulkovarusteen käyttöönottotarkastusta varten
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen
x siistii työskentelyalueen ja viimeistelee työkohteen.

Vihersisustuskasvien istutus ja hoito

Viherkasvien käyttäminen hoitotöissä

Henkilö

x tunnistaa keskeisimmät sisustuksessa käytettävät viherkasvit ja niiden suomalaiset nimet sekä tieteelliset suvut, lajit ja lajikkeita
x valitsee tarkoituksenmukaisen viljelymenetelmän, kasvualustan ja istutusastian
x tunnistaa ruukkuvaihtoehdot
x valitsee viherkasvi-istututuksen kasvien kasvupaikkavaatimusten mukaisesti kasviravinteet sekä istutusastioihin lisättävät kasvualustat
x valitsee oikeanlaiset työkalut ja apuvälineet
x valitsee mahdollisuuksien mukaan pienemmän ympäristökuorman aiheuttavat materiaalit.

Viherkasvi-istutuksen tekeminen

Henkilö

x istuttaa viherkasveja ruukkuihin tai istutusaltaisiin asiakkaan toiveen mukaan
x istuttaa niin, että lopputulos takaa kasveille elinmahdollisuudet
x toimii istutustyössä tehokkaasti ja taloudellisesti huolehtien työskentely-ympäristön siisteydestä työn aikana ja sen päätyttyä
x noudattaa ergonomisia työtapoja
x minimoi jätteen syntyä sekä lajittelee ja kierrättää jätemateriaalia kiertotaloutta edistäen.

Vihersisustuskasvien hoitotöiden tekeminen

Henkilö

x tunnistaa keskeisimmät kasvintuhoojat ja -taudit ja torjuu niitä tarvittaessa valiten tarkoituksenmukaisen kasvinsuojelumenetelmän
x tunnistaa vuodenajan ja tilassa vaikuttavien kasvupaikkatekijöiden vaikutuksen kastelumäärään sekä muihin viherkasvien hoitoon liittyviin toimenpiteisiin
x tunnistaa hoitovirheet ja välttää niiden syntymistä
x tekee tarvittavat viherkasvien hoitotyöt ja peruskunnostustyöt
x toimii vastuullisesti ja asiakkaat huomioiden
x ylläpitää yrityksen ulkoista kuvaa omalla käyttäytymisellään
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja käyttää työn edellyttämää suojavaatetusta
x arvioi omaa työtään ja muuttaa tarvittaessa toimintatapaa.

Huippuosaajana toimiminen

Osaamisen kehittäminen

Henkilö

x arvioi omaa osaamistaan sekä tunnistaa vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan perustellen
x laatii itselleen kehittymissuunnitelman niin, että se tukee kasvua alan huippuammattilaiseksi
x kehittää osaamistaan ja työtapojaan saadun palautteen perusteella
x työskentelee muuttuvissa tilanteissa
x työskentelee pitkäjänteisesti työtään kehittäen
x toimii osana tiimiä ja jakaa osaamistaan muille.

Työskentely alan huippuosaamista vaativissa tehtävissä

Henkilö

x valitsee työmenetelmät, työvälineet ja materiaalit sekä käyttää niitä muuttuvissa tilanteissa
x kokeilee uusia työmenetelmiä työssään
x hankkii ja soveltaa työssä tarvittavaa tietoa
x toimii kustannustehokkaasti ja yrityksen tuloksellisuutta edistävästi
x edistää uusien työtapojen ja -menetelmien käyttöä työyhteisössä
x vahvistaa ja luo uusia asiakassuhteita
x noudattaa työssään työturvallisuusmääräyksiä ja -ohjeita
x ennakoi riskejä ja ilmoittaa työhön liittyvistä vaaratekijöistä
x varmistaa asiakasturvallisuuden
x työskentelee ergonomisesti ja huolehtii työkyvystään
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja järjestyksestä

Laatuvaatimusten huomioiminen

Henkilö

x asettaa tavoitteensa ja suunnittelee oman työnsä ja aikataulunsa realistiseksi
x työskentelee yrityksen tai organisaation laatuvaatimusten mukaisesti
x havaitsee laatupoikkeamat ja etsii niihin ratkaisuja
x toimii yrityksen tai organisaation kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Toimiminen alan verkostoissa

Henkilö

x viestii asiakkaiden kanssa ja työyhteisössä suomen tai ruotsin kielellä sekä yhdellä vieraalla kielellä
x tuntee toimialan keskeiset kansalliset ja kansainväliset verkostot
x hyödyntää verkostojaan työssään

Ilmastovastuullinen toiminta

Ilmastonmuutoksen lähtökohtien selvittäminen

Henkilö

x ymmärtää ilmastomuutoksen ilmiönä ja ihmisen toiminnan vaikutuksen siihen sekä ratkaisujen tarpeen
x tunnistaa suomalaisen toimintaympäristön erityispiirteitä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
x tunnistaa keskeisiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä omalla alallaan
x tunnistaa vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen omassa työtehtävässään.

Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja ratkaisujen esittäminen

Henkilö

x selvittää oman työnsä, työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun ilmastovaikutuksia
x pohtii käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen toimialallaan
x arvioi ja vertailee pohtimiensa ilmastoratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta ja taloudellisuutta
x ehdottaa käytännössä toteuttavissa olevia perusteltuja ratkaisuja työnsä tai työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun kehittämiseen ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Ilmastovastuullisen toiminnan vahvistaminen

Henkilö

x viestii ehdottamistaan ilmastoratkaisuista työyhteisössään
x osallistuu toimintaan, jolla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
x kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen

Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen

Valmistautuminen kansainvälisessä työympäristössä toimimiseen

Henkilö

x etsii tietoa ja perehtyy kansainväliseen työympäristöön ja tulevaan työtehtävään
x perehtyy työtehtävään liittyvien maiden kulttuuriin ja yhteiskuntaan
x huolehtii kansainvälisessä työtehtävässä tarvittavista järjestelyistä ja asiakirjoista
x selvittää ja sopii työtehtävän tavoitteet ja sisällöt
x ottaa huomioon työympäristöön ja -tehtävään liittyvät vaatimukset, tarpeet ja aikataulun

Vuorovaikutus kansainvälisessä työympäristössä

Henkilö

x toimii vuorovaikutuksessa kansainvälisen työyhteisön ja kansainvälisten asiakkaiden kanssa
x käyttää toimialansa keskeistä sanastoa vieraalla kielellä
x jakaa osaamistaan kansainvälisessä työympäristössä
x käyttää eri viestintäkanavia vastuullisesti
x toimii eri kulttuuritaustaisten ihmisten kanssa
x toimii työkulttuurin mukaisesti

Työskentely kansainvälisessä ympäristössä

Henkilö

x noudattaa sovittuja työaikoja ja toimintatapoja
x toimii joustavasti erilaisissa tilanteissa
x noudattaa työtehtäviin liittyviä määräyksiä ja ohjeita
x huomioi terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät riskit
x toimii vastuullisesti ja eettisesti
x toimii tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäen

Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen ja jakaminen

Henkilö

x arvioi kansainvälisessä työtehtävässä hankitun osaamisen merkitystä urallaan
x hyödyntää kansainvälistä osaamistaan työssään
x arvioi työtehtävään liittyvien maiden työmenetelmien ja toimintakulttuurien vaikutuksia työn sujuvuuteen ja lopputulokseen
x jakaa kansainvälistä osaamistaan työyhteisössä

Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen

Yhteyshenkilönä toimiminen

Henkilö

x perehtyy oman alan tutkintojen perusteisiin ja tunnistaa työtehtävien yhteyden niihin
x perehtyy koulutuksen järjestäjän ja työpaikan väliseen työnjakoon ammatillisen koulutuksen järjestämisessä
x selvittää mahdollisuuksia järjestää koulutusta ja näyttöjä työpaikalla
x tiedottaa ammatillisen koulutuksen järjestämisestä työpaikalla yhdessä koulutuksen järjestäjän kanssa
x toimii vuorovaikutuksessa erilaisten opiskelijoiden ja työntekijöiden kanssa

Ohjaustilanteisiin valmentautuminen

Henkilö

x perehtyy ohjattavan opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan
x osallistuu osaamisen hankkimisen suunnitteluun työpaikalla
x osallistuu ohjattavan opiskelijan työturvallisuuteen, työpaikan ohjeisiin ja käytäntöihin perehdyttämiseen
x suunnittelee opiskelijan ohjausta ja aikataulua
x seuraa erilaisia ohjaustilanteita
x hyödyntää digitaalisia välineitä tarkoituksenmukaisesti
x arvioi omaa ohjausosaamistaan ja määrittää kehittämistarpeensa

Palautteen antaminen osaamisen kehittymisestä

Henkilö

x vertaa hankittua osaamista asetettuihin tavoitteisiin
x antaa rakentavaa palautetta osaamisen kehittymisestä
x huomioi palautteen antamisessa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat sekä eri kieli- ja kulttuuriryhmiä edustavat opiskelijat

Yrityksessä toimiminen

Yrityksen liiketoiminnan suunnittelu

Henkilö

x hankkii yrityksen liiketoiminnan eri osa-alueiden suunnittelussa tarvittavaa tietoa
x laatii asiakaslähtöisen toimenpidesuunnitelman ja täsmentää yrityksen tavoitteet
x laatii budjetit ja rahoitussuunnitelman tiedostaen yrittäjän aseman
x tunnistaa yritystoimintaan liittyvät keskeiset riskit
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle

Yrityksen liiketoimintaa edistävien yhteistyöverkostojen rakentaminen

Henkilö

x hankkii liiketoiminnan kannalta keskeisiä yhteistyökumppaneita
x sopii yhteistyöstä yhteistyökumppaneiden kanssa
x solmii tarvittaessa yhteistyösopimukset vastuut ja velvollisuudet huomioiden

Yrityksessä toimiminen

Henkilö

x toimii yrittäjänä tai osana yhteistyöverkostoa
x hoitaa sovittua liiketoiminnan osa-aluetta
x ratkaisee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintaan liittyviä ongelmatilanteita
x toimii toimialan lainsäädännön mukaisesti

Yrityksen toiminnan arviointi ja kehittäminen

Henkilö

x asettaa toiminnalleen tavoitteita yrityksen strategisten tavoitteiden mukaisesti
x tekee rakentavia ja perusteltuja ehdotuksia yrityksen toiminnan kehittämiseksi laatu- ja tulostavoitteet huomioiden
x ottaa suunnitelmissaan huomioon asiakkaiden ja sidosryhmien odotukset

Yritystoiminnan suunnittelu

Liiketoimintamahdollisuuksien etsiminen ja ideoiminen

Henkilö

x kartoittaa valitsemallaan alalla toimivia yrityksiä ja asiakkaita
x arvioi kartoituksen pohjalta liiketoimintamahdollisuuksia
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle

Liikeidean kehittäminen ja liiketoimintasuunnitelman laatiminen

Henkilö

x selvittää markkinoiden ja kilpailutilanteen kehitysnäkymiä
x kartoittaa liikeideoita ja valitsee niistä toteuttamiskelpoisen
x tekee suunnitelman yrityksen toiminnoista hyödyntäen tarvittaessa asiantuntijoita
x laskee yritystoimintaan liittyviä tuottoja ja kustannuksia sekä suunnittelee rahoitusta
x ottaa suunnittelussa huomioon toimialan lainsäädännön

Verkostoituminen sidosryhmien kanssa

Henkilö

x valitsee toimintansa kannalta keskeisiä sidosryhmiä
x esittelee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintamallin jollekin keskeiselle sidosryhmälle

Yrityksen perustamiseen liittyvien asiakirjojen laatiminen

Henkilö

x valitsee sopivan yritysmuodon
x laskee tarvittavan rahoituksen
x selvittää yrityksen keskeiset perustamisasiakirjat ja laatii ne

Vahvuuksien ja osaamisen arviointi

Henkilö

x kartoittaa vahvuutensa toimia yrittäjänä
x esittelee yritystoiminnassa tarvittavan osaamisensa