Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto 2022

Perusteen nimiTieto- ja viestintätekniikan perustutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-4948-2021
KoulutuksetTieto- ja viestintätekniikan perustutkinto
TutkintonimikkeetHyvinvointiteknologia-asentaja
Elektroniikka-asentaja
Tietoverkkoasentaja
IT-tukihenkilö
Ohjelmistokehittäjä
Voimaantulo01.08.2022
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7861752/tiedot

Organisaatio

Elävä säätiö sr

Toimintayksikkö

Elävä säätiö sr / Media- ja tapahtumapalvelut, Teollisuuskatu 1, 70620 Kuopio

Yhteyshenkilöt

Susanna Mahlanen, Tuotanto- ja kehittämispäällikkö, 044 0225 870, susanna.mahlanen@elava.fi

Mika Korhonen, IT-tukihenkilö/Työvalmentaja, 044 0225 816, mika.korhonen@elava.fi

Jussi Kettuen, Työvalmentaja, sähkötöidenjohtaja, 0440225826, jussi.kettunen@elava.fi

Kotisivut ja sosiaalinen media

Kotisivut: https://elava.fi

Facebook: https://www.facebook.com/elavasaatio/?locale=fi_FI

Instagram: https://www.instagram.com/elavasaatio/

YouTube: https://youtu.be/ahcmn4F-9VM

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ogZ_Sa7Lm0I

Oppimisympäristö tunnistettu

12.07.2023

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Kirsi Hiekkala, Suunnittelija, PAIKKO/KYT ry, PAIKKO

Susanna Uusitalo, Laatupäällikkö, PAIKKO/KYT ry, PAIKKO

Oppimisympäristöraportti päivitetty

06.02.2024

PAIKKO yhteyshenkilöt

Susanna Uusitalo
Laatupäällikkö
0400 304 108
Kirsi Hiekkala
Suunnittelija
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

Elävä säätiö on perustettu vuonna 2008. Tuolloin useat toimijat toivoivat perustettavan organisaation, joka tarjoaisi syrjäytymisvaarassa oleville henkilöille työtoimintaa ja valmennusta siltana työ- ja opintourille. Elävä säätiö on voittoa tavoittelematon ja yleishyödyllinen säätiö. Elävä säätiö toimii koko Pohjois-Savon alueella ja toimipisteemme sijaitsevat Kuopiossa, Siilinjärvellä, Leppävirralla ja Varkaudessa.
Elävä säätiön perustehtävä on järjestää työllistämistoimintaa Pohjois-Savossa ja yhä tärkeämmässä osassa on monipuolinen ja vaikuttava kiertotaloustoiminta. Työtehtävät liittyvät kierrätystuotteisiin, niiden kunnostukseen, uudelleenkäyttöön, viestintään ja markkinointiin tai erilaisiin huolto- ja korjaustoimintoihin. Erilaisissa palvelutehtävissä voi kartuttaa omaa osaamistaan esimerkiksi rakennusalalle, kiinteistöhoitotehtäviin tai ympäristötoimialalle.
Toimintamme on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta ja vaalimme yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassamme. Yhteisömme on syrjintävapaa alue ja kaikkeen väkivaltaan meillä on ehdoton nollatoleranssi.
Säätiön toimintaa operoivat alakohtaiset tiimit, joiden sisällöt myötäilevät työ- ja koulutuselämää.
• Säätiö kohtaa toimipisteissään vuosittain noin 800 valmentautujaa, joista noin puolet on iältään alle 30-vuotiaita. Positiivisen jatkopolun kauttamme löytää vuosittain yli 70% toimintaan osallistuneista.
• Kierrätystoiminnalla on erittäin merkittävä rooli. Otamme vastaan toimipisteissämme vuosittain yli puoli miljoonaa tonnia erilaista lahjoitustavaraa, joista yli 80 % pystytään ohjaamaan uudelleenkäyttöön.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

Työtehtävät liittyvät kierrätystuotteisiin, niiden kunnostukseen, uudelleenkäyttöön, viestintään ja markkinointiin tai erilaisiin huolto- ja korjaustoimintoihin. Erilaisissa palvelutehtävissä voi kartuttaa omaa osaamistaan esimerkiksi IT-alalle, rakennusalalle, kiinteistöhoitotehtäviin tai ympäristötoimialalle.

Työtä tehdään työvalmentajan ohjauksessa ja työ voidaan pilkkoa pienempiin osiin valmentautujan osaamistaso huomioiden. Oppilaitoksen koulutussopimuksella tulevien kohdalla työtehtävät suunnitellaan niin, että oppilaan työssäoppimisen tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Ammattitaito vaatimukset näkyvät käytännön työtehtävissä, toimimalla IT-alan töissä IT-pajalla sekä IT-tukihenkilön avustavissa töissä. Elektroniikka-asennukseen liittyvät työtehtävät toteutuvat sähkölaitteiden korjaus ja huoltotöissä.

Työskentelyssä noudatetaan työelämän pelisääntöjä, työturvallisuusohjeita ja työskentelyssä kiinnitetään huomiota kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan, niin materiaalien käytössä kuin jätteiden lajittelussa. Valmentautujia ohjataan kokonaisvaltaisesti vastuulliseen ympäristöajatteluun.

IT-pajalla sekä IT-tuen työtehtäviä ovat mm.
- tietokoneiden ja oheislaitteiden korjaus, testaus ja asennus
- lahjoitettujen tietokoneiden sekä oheislaitteiden jatkokierrätys
- IT-tuen mukaista taustaorganisaation työntekijöiden sekä ulkoisten asiakkaiden neuvontaa
- muut IT-tuen avustavat työtehtävät

Sähkölaitteiden huolto ja korjaukseen liittyviä työtehtäviä:
- kodinkoneiden, pienelektroniikkalaitteiden viantunnistus, korjaus ja huolto
- lahjoitettujen kodinkoneiden ja pienelektroniikkalaitteiden purku ja jatkokierrätys
- tavaranvastaanotto, asiakaspalvelu
- lahjoitettujen ja testattujen sähkölaitteiden hinnoittelu myyntiin Elävä kauppa-myymälään

Toiminnan erityispiirteitä

IT-pajalla sekä SER-pajalla ( SER=sähköelektroniikka ) korostuu tekemällä oppiminen, kokemuksellisuus ja kokemusasiantuntijuus, vertaisohjaajuus, omatahtisuus ja yhteisöllisyys.

Työtehtäviä voidaan räätälöidä tekijöille kullekin soveltuviksi esimerkiksi erilaisten rajoitteiden osalta. Työtehtävissä pyritään myös kartoittamaan henkilön työkykyä eri kanteilta, esimerkiksi fyysisen työkyvyn tai jaksamisen osalta. Tätä kautta tekijä/valmentautuja voi löytää omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa, haasteensa sekä mahdollisuutensa työllistymisen ja opintojen näkökulmasta.

Valmentautujien tukena työtehtävissä ja näiden suunnittelussa sekä jatkosuunnitelmien laatimisessa ovat työvalmentajat sekä sopimusmuodon mukaan mahdollisesti myös yksilövalmentaja tai työhönvalmentaja. Toiminnan tavoitteena on tukea valmentautujaa kohti opintoja tai työelämää yhteistyössä valmentautujan ja hänen verkostonsa kanssa.

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Elävä säätiö toimii koko Pohjois-Savon alueella ja toimipisteemme sijaitsevat Kuopiossa, Siilinjärvellä, Leppävirralla ja Varkaudessa.

Kuopion toimipiste sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Kuopion Haapaniemellä. Toimipisteessä sijaitsee mm. nuorten starttipaja, Elävä kauppa, lounasravintola Ahjo ja Elävä Café, poistotekstiilin vastaanotto, lahjoitustavaran vastaanotto ja lajittelu, puuverstas, varasto- ja logistiikkapalvelut, SER-purku- ja korjauspaja, luova paja sekä media- ja tapahtumapalveluiden toimintoja ( mm. IT-paja ).

Valmennus- ja ohjaustyössä sekä jatkosuunnitelmien laatimisessa työskentelevät yksilö-, työ- ja työhönvalmentajat. Valmennuksen tavoitteena on tukea henkilöä kohti opintoja tai työelämää yhteistyössä valmentautujan ja hänen verkostonsa kanssa.

It-pajalla käytössä seuraavat laitteet
- palvelin
- työasemia
- tarvittavat tulostimet ja verkkolaitteet
- tarvittavat käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot
- tietokoneen kasaamiseen tarvittavat työkalut ja komponentit

Sähkö- ja elektroniikka laitteiden korjaukseen on käytössä asianmukaiset työkalut ja mittausvälineet.

Henkilöstöresurssit

IT-paja kuuluu Media- ja tapahtumapalveluiden tiimiin. Kuopion toimipisteessä työskentelee 2 työvalmentajaa, joista yksi on erikoistunut IT-alaan. Työvalmentajilla on ammattialankohtainen koulutus ja työkokemusta ammattialasta ja ohjauksesta.

Sähkö- ja elektroniikka laitteiden huoltoa ja korjausta valvoo työvalmentaja, kenellä on alakohtainen koulutus , työvalmentajan EAT sekä tarvittavat luvat sähkökorjaamossa toimimiseen.

Valmennuksen tukena toimii myös yksilö- ja työhönvalmentajia. Yksilövalmentajilla on soveltuva sosiaali- , nuoriso-, tai kasvatusalan tutkinto ja laaja työkokemus valmennustehtävistä. Työhönvalmentajilla on sosiaali- tai kasvatusalan koulutus ja laaja työkokemus valmennus- ja ohjaustyöstä.

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

1 - 15

Referenssit

Viksu Kuopio-tunnus, https://www.kuopio.fi/asuminen-ja-ympäristö/viksu-kuopio/viksu-kuopio-tunnus

Elävä säätiöllä on oikeus käyttää Viksu Kuopio-tunnusta. Kuopion strategian yksi päätavoitteista on Ilmasto- ja resurssiviisas Kuopio. Resurssiviisaassa Kuopiossa suositaan uusiutuvan energian käyttöä, viisasta liikkumista sekä kiertotaloutta ja huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta. Resurssiviisaus on Kuopion kaupungissa sisällytetty toiminnan ja talouden suunnitteluun. Toimimalla resurssiviisaasti ero organisaatiot ja toimijat voivat saada käyttöönsä Viksu Kuopio-tunnuksen. Viksu Kuopio-tunnuksen tarkoituksena on kannustaa kaikkia resurssiviisaustekoihin ja kertomaan niistä. Tunnuksen myöntää resurssiviisausohjelman työryhmä 1-2 kertaa vuodessa.

Yhteiskunnallinen yritys, https://suomalainentyo.fi/yrityksille/yhteiskunnallinen-yritys/

Yhteiskunnallinen yritys kertoo, että yritys on perustettu yhteiskunnallista tarkoitusta varten ja voitosta suurin osa kanavoituu yhteiskunnalliseen hyvään.

Pohjois-Savon ilmastotyön yhteisötunnus, https://hiilineutraalipohjoissavo.fi/mukana-yhteisellä-polulla-verkosto-kasvaa-liity-mukaan-pohjois-savon-ilmastotyon-yhteisoon/

Mukana yhteisellä polulla on Pohjois-Savon ilmastotyön yhteisötunnus, joka myönnetään organisaatiolle, joka on sitoutunut maakunnan yhteisiin ilmastotavoitteisiin.

Muuta

Elävä säätiö on monikulttuurinen työyhteisö. Toiminnassa on mahdollisuus toimia vuorovaikutuksessa, jakaa osaamistaan kansainvälisessä työyhteisössä ja toimia eri kulttuuritaustassa olevien valmentautujien kanssa. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus korostuvat toiminnallisessa oppimisympäristössä.

Kuvat

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Pakollinen tutkinnon osa

x Tieto- ja viestintätekniikan perustehtävät

Elektroniikka-asentaja
Pakollinen tutkinnon osa

x Elektroniikka-asennukset

Hyvinvointiteknologia-asentaja
Pakolliset tutkinnon osat

- Hyvinvointiteknologian käyttö asiakkaan arjessa selviytymisen tukena
- Turvalaite- ja hyvinvointiteknologiajärjestelmien asennus
- Tietoverkkoasentaja
- Pakollinen tutkinnon osa
- Tietoverkkokaapeloinnit

IT-tukihenkilö
Pakollinen tutkinnon osa

x Teknisessä tukipalvelussa toimiminen

Ohjelmistokehittäjä
Pakolliset tutkinnon osat

- Ohjelmointi
- Ohjelmistokehittäjänä toimiminen

Valinnaiset tutkinnon osat

x Elektroniikka-asennukset
- Hyvinvointiteknologian käyttö asiakkaan arjessa selviytymisen tukena
- Turvalaite- ja hyvinvointiteknologiajärjestelmien asennus
- Tietoverkkokaapeloinnit
x Teknisessä tukipalvelussa toimiminen
- Ohjelmointi
- Ohjelmistokehittäjänä toimiminen
- Sulautetun järjestelmän toteuttaminen
- Koti- ja palvelujärjestelmien asennukset
- Hyvinvointiteknologialaitteiden huolto ja kunnossapito
x Tietoverkkolaitteiden asennus
- Järjestelmätuessa toimiminen
x Elektroniikkalaitteiden käyttöönotto- ja huoltotyöt
- Kulunvalvonta- tai turvajärjestelmän asennus
- Kyberturvallisuuden ylläpitäminen
x Tietoteknisen ratkaisun myynti
- Ohjelmiston toteuttaminen ohjelmistokomponenttikirjastolla
- Työtehtävien automatisointi komentokielellä
- Verkkopalvelun tekninen toteuttaminen
x Digitaalisen median mallinnus ja tulostus
- Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit

Henkilö
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Tieto- ja viestintätekniikan perustehtävät

Henkilö toimii tieto- ja viestintätekniikan työtehtävissä

x toimii hyvällä palveluasenteella
x palvelee sisäisiä tai ulkoisia asiakkaita
x varmistaa asiakkaan tarpeen ja perustelee asiakkaalle ratkaisun
x pyytää palautetta omasta toiminnasta
x käyttää työpaikan viestintäkanavia ja ohjelmistoja

Henkilö tekee tiedonhakua ja ratkaisee tieto- ja viestintätekniikan ongelmia

x käyttää alan perussanastoa ja tuntee uusia trendejä
x hyödyntää englanninkielistä materiaalia ongelmanratkaisussa
x ratkaisee ongelmia hakemalla tietoa

Henkilö käyttää tietoteknistä ympäristöä

x käyttää työssä tarvittavia käyttöjärjestelmiä
x jakaa ja ottaa käyttöön verkkoyhteyden eri päätelaitteilla ottaen huomioon tietoturvan
x tuntee internetin ja koti- ja pienyrityksen verkon perusrakenteen
x hallitsee ja suojaa koti- ja pienyrityksen tietoliikenne- ja oheislaitteita

Elektroniikka-asennukset

Henkilö valmistautuu elektroniikka-asennuksiin

x noudattaa elektroniikka-asennuksissa tarvittavia dokumentteja, ohjeita ja suunnitelmia
x tulkitsee elektroniikkakomponenttien toimintaa dokumenttien, ohjeiden ja suunnitelmien perusteella
x varmistaa elektroniikka-asennuksissa tarvittavat työvälineet, suojaimet ja materiaalit sekä varmistaa niiden kunnon
x suunnittelee oman työnsä niin, että oma ja muiden turvallisuus sekä ympäristön vahingoittumattomuus varmistetaan
x soveltaa sähköisiä perussuureita tasa- ja vaihtosähköpiireihin liittyvissä laskutehtävissä ja mittauksissa
x toimii ESD-suojauksen mukaisesti

Henkilö tekee elektroniikka-asennuksia

x käyttää elektroniikka-alan työvälineitä ja -menetelmiä
x tekee elektroniikka-asennukset voimassa olevien säädösten, standardien, valmistajan ohjeiden ja asiakasympäristön vaatimusten mukaan
x käsittelee ja varastoi elektroniikka-asennuksissa tarvittavia komponentteja ja muita materiaaleja oikein

Henkilö varmistaa työn laadun ja dokumentoi

x tekee työssään tarpeellisia mittauksia, tulkita saamiaan mittaustuloksia ja tekee tarvittavia toimenpiteitä mittaustulosten perusteella
x paikallistaa, etsii ja korjaa vian
x luovuttaa työn ja tekee vaadittavat dokumentit
x huolehtii asennusympäristön viimeistelystä ja siisteydestä

Teknisessä tukipalvelussa toimiminen

Henkilö tuntee organisaation toimintakulttuurin

x toimii sovittujen toimintatapojen mukaisesti
x viestii tekniset asiat asiakaslähtöisesti
x toimii ja dokumentoi työnsä organisaation tukipalveluprosessien mukaisesti
x kuvaa palvelutasosopimuksen vaikutuksen omaan työhön

Henkilö hallitsee organisaation tietoteknisen ympäristön

x tukee työpaikan sovellusohjelmistojen ja käyttöjärjestelmien käytössä
x selvittää ja ratkaista laitteisto-, ajuri-, verkko- ja tulostusongelmia
- toimii järjestelmätasolla halliten käyttäjätilejä

Henkilö ratkaisee asiakkaiden palvelupyyntöjä

x käsittelee ja luokittelee sekä uudelleenohjaa tukipyyntöjä
- tukee ja opastaa asiakasta sekä hallitsee laitetta tarvittaessa etäyhteydellä
x ratkaisee asiakkaiden palvelupyyntöjä

Tietoverkkolaitteiden asennus

Henkilö valmistautuu tietoverkkolaitteiden asennuksiin

x noudattaa tietoverkkolaitteiden asennuksissa tarvittavia dokumentteja, ohjeita ja suunnitelmia
x tulkitsee tietoverkkolaitteiden toimintaa dokumenttien, ohjeiden ja suunnitelmien perusteella
x varmistaa tietoverkkolaitteiden asennuksissa tarvittavat työvälineet, suojaimet ja materiaalit sekä varmistaa niiden kunnon
x valitsee sopivat laitteet ja huomioi tietoverkkolaitteiden ominaisuudet
x tuntee tietoverkon rakenteen ja protokollat
x suunnittelee ja valmistelee asennustyön suorituksen

Henkilö asentaa tietoverkkolaitteita

x käyttää turvallisesti ohjeiden mukaisia suojaimia, työvälineitä ja materiaaleja
x asentaa tietoverkkolaitteet voimassa olevien säädösten, standardien, valmistajan ohjeiden ja asiakasympäristön vaatimusten mukaan
x kytkee aktiivilaitteen tietoliikenneverkkoon
x konfiguroi aktiivilaitteen tietoturvalliseksi ja käyttövalmiiksi
x testaa aktiivilaitteen toimivuuden

Henkilö viimeistelee ja dokumentoi tietoverkkolaitteiden asennukset

- käyttää hallintaohjelmistoja tietoliikenneverkon ja aktiivilaitteiden seurantaan
x havaitsee, paikallistaa ja korjaa vikoja
x dokumentoida tietoverkkoratkaisun toteutuksen työpaikan käytänteiden mukaisesti
x opastaa käyttäjiä tietoverkkolaitteiden käytössä

Elektroniikkalaitteiden käyttöönotto- ja huoltotyöt

Henkilö valmistautuu asennus- ja huoltotöihin

x ymmärtää ESD-suojauksen merkityksen ja toimii sen mukaisesti
x varmistaa turvalliset ja ergonomiset työtavat
x arvioi työturvallisuusriskejä ja ilmoittaa havaitsemistaan puutteista
x käyttää huoltotöissä tarvittavia työkaluja, -menetelmiä ja mittauslaitteita
x selvittää asiakkaan tarpeet ja laitteen asennus- ja huoltotarpeet
x paikallistaa vian, vertailee eri ratkaisuvaihtoehtoja
x valitsee tarvittavan toimenpiteen

Henkilö tekee asennus- ja huoltotyöt

x noudattaa asennus- ja huoltotöihin liittyviä määräyksiä
x suorittaa asennus- ja huoltotyön ja tarvittaessa sopii lisätöistä
x varmistaa, että asennus on turvallinen

Henkilö viimeistelee ja dokumentoi asennus- ja huoltotyöt

x varmistaa laitteiden ja komponenttien ja muiden asennus- ja huoltotyömateriaalien tarkoituksenmukaisen kierrätyksen
x testaa laitteen toiminnan ja varmistaa, että se on luovutettavissa asiakkaalle
x perustelee asiakkaalle laitteelle tehdyt huoltotoimenpiteet
x opastaa ja tukee asiakasta laitteen käytössä
x dokumentoi vian ja suoritetut työt työpaikan käytänteiden mukaisesti

Tietoteknisen ratkaisun myynti

Henkilö valmistautuu tietoteknisen ratkaisun myyntiin

x selvittää myytävän tietoteknisen ratkaisun edut verrattuna muihin vastaaviin ratkaisuihin
x arvioi ja vertailee myytävän tietoteknisen ratkaisun hinnoittelua
x esittelee myytävän tietoteknisen ratkaisun ominaisuuksia
x kartoittaa palvelun tai tietoteknisen ratkaisun kohderyhmiä

Henkilö selvittää asiakkaalle sopivinta ratkaisua

x kuuntelee asiakasta ja selvittää asiakkaan tarpeen
x viestii tekniset ratkaisut selkeästi
x auttaa asiakasta ratkaisun valinnassa ja hankintapäätöksessä

Henkilö myy tietoteknisiä ratkaisuja

x kontaktoi mahdollisia asiakkaita
x tarjoaa ja myy asiakkaalle sopivia palvelu- tai laiteratkaisuja
x hoitaa myyntitapahtuman
x laatii tarvittavat asiakirjat ja kirjaukset

Digitaalisen median mallinnus ja tulostus

Henkilö valmistautuu tuotantoon

x hyödyntää erilaisia kuvankäsittely- ja mallinnusohjelmien ominaisuuksia
x kartoittaa asiakkaan tarpeet, työkokonaisuuden raamit tai rajoitteet

Henkilö toteuttaa digitaalisen median

x muokkaa olemassa olevia resursseja
x toteuttaa digitaalisen median ja tulosteen
x varmistaa työn valmiustilan ja tarvittavat muutokset

Henkilö viimeistelee digitaalisen median

x viimeistellä median tai tulosteen luovutettavaksi
x dokumentoida median tai tulosteen
x perustelee tekemiään ratkaisuja asiakkaalle

Ilmastovastuullinen toiminta

Ilmastonmuutoksen lähtökohtien selvittäminen

Henkilö

x ymmärtää ilmastomuutoksen ilmiönä ja ihmisen toiminnan vaikutuksen siihen sekä ratkaisujen tarpeen
x tunnistaa suomalaisen toimintaympäristön erityispiirteitä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
x tunnistaa keskeisiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä omalla alallaan
x tunnistaa vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen omassa työtehtävässään.

Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja ratkaisujen esittäminen

Henkilö

x selvittää oman työnsä, työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun ilmastovaikutuksia
x pohtii käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen toimialallaan
x arvioi ja vertailee pohtimiensa ilmastoratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta ja taloudellisuutta
x ehdottaa käytännössä toteuttavissa olevia perusteltuja ratkaisuja työnsä tai työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun kehittämiseen ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Ilmastovastuullisen toiminnan vahvistaminen

Henkilö

x viestii ehdottamistaan ilmastoratkaisuista työyhteisössään
x osallistuu toimintaan, jolla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
x kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen

Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen

Yhteyshenkilönä toimiminen

Henkilö

x perehtyy oman alan tutkintojen perusteisiin ja tunnistaa työtehtävien yhteyden niihin
x perehtyy koulutuksen järjestäjän ja työpaikan väliseen työnjakoon ammatillisen koulutuksen järjestämisessä
x selvittää mahdollisuuksia järjestää koulutusta ja näyttöjä työpaikalla
x tiedottaa ammatillisen koulutuksen järjestämisestä työpaikalla yhdessä koulutuksen järjestäjän kanssa
x toimii vuorovaikutuksessa erilaisten opiskelijoiden ja työntekijöiden kanssa

Ohjaustilanteisiin valmentautuminen

Henkilö

x perehtyy ohjattavan opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan
x osallistuu osaamisen hankkimisen suunnitteluun työpaikalla
x osallistuu ohjattavan opiskelijan työturvallisuuteen, työpaikan ohjeisiin ja käytäntöihin perehdyttämiseen
x suunnittelee opiskelijan ohjausta ja aikataulua
x seuraa erilaisia ohjaustilanteita
x hyödyntää digitaalisia välineitä tarkoituksenmukaisesti
x arvioi omaa ohjausosaamistaan ja määrittää kehittämistarpeensa

Palautteen antaminen osaamisen kehittymisestä

Henkilö

x vertaa hankittua osaamista asetettuihin tavoitteisiin
x antaa rakentavaa palautetta osaamisen kehittymisestä
x huomioi palautteen antamisessa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat sekä eri kieli- ja kulttuuriryhmiä edustavat opiskelijat