PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti
Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.
Oppimisympäristön tunnistaminen
Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.
PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto 2023
Perusteen nimi | Tekstiili- ja muotialan perustutkinto |
---|---|
Määräyksen diaarinumero | OPH-4295-2022 |
Koulutukset | Tekstiili- ja muotialan perustutkinto |
Tutkintonimikkeet | Ompelija (PT) |
Mittatilausompelija (PT) | |
Muotiassistentti (PT) | |
Sisustustekstiilien valmistaja (PT) | |
Designtekstiilien valmistaja (PT) | |
Tekstiilien valmistaja (PT) | |
Vaatturi (PT) | |
Modisti (PT) | |
Suutari (PT) | |
Tekstiilihuoltaja (PT) | |
Voimaantulo | 01.08.2023 |
ePerusteet | https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7593191/tiedot |
Organisaatio
Elävä säätiö sr
Toimintayksikkö
Elävä säätiö sr, Siilinjärven toimipiste, Kasurilantie 4, 71800 Siilinjärvi
Yhteyshenkilöt
Kristiina Karhu, Valmennus- ja laatupäällikkö, 044 0225 875, kristiina.karhu@elava.fi
Marjo Sneck, Työvalmentaja-palvelumuotoilija, 044 0225 845, marjo.sneck@elava.fi
Kotisivut ja sosiaalinen media
Kotisivut: https://elava.fi
Facebook: https://www.facebook.com/elavasaatio/?locale=fi_FI
Instagram: https://www.instagram.com/elavasaatio/
YouTube: https://youtu.be/ahcmn4F-9VM
Oppimisympäristö tunnistettu
25.04.2024
Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja
Kirsi Hiekkala, Suunnittelija, KYT/PAIKKO, PAIKKO
Susanna Uusitalo, Laatupäällikkö, KYT/PAIKKO, PAIKKO
Oppimisympäristöraportti julkaistu
02.05.2024
PAIKKO yhteyshenkilöt
Susanna Uusitalo Laatupäällikkö 0400 304 108 | Kirsi Hiekkala Suunnittelija 050 380 3022 | etunimi.sukunimi@kyt.fi www.paikko.fi |
---|
Oppimisympäristön kuvaus
Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus
Elävä säätiö on perustettu vuonna 2008. Tuolloin useat toimijat toivoivat perustettavan organisaation, joka tarjoaisi syrjäytymisvaarassa oleville nuorille (ja aikuisille) työtoimintaa ja valmennusta siltana työ- ja opintourille. Elävä säätiö on voittoa tavoittelematon ja yleishyödyllinen säätiö. Elävä säätiö toimii koko Pohjois-Savon alueella ja toimipisteemme sijaitsevat Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa.
Elävä säätiön perustehtävä on järjestää työllistämistoimintaa Pohjois-Savossa ja yhä tärkeämmässä osassa on monipuolinen ja vaikuttava kiertotaloustoiminta. Työtehtävät liittyvät kierrätystuotteisiin, niiden kunnostukseen, uudelleenkäyttöön, viestintään ja markkinointiin tai erilaisiin huolto- ja korjaustoimintoihin. Erilaisissa työtehtävissä ammattitaitopajoilla voi kartuttaa omaa osaamistaan esimerkiksi rakennusalalle, kiinteistöhoitotehtäviin tai ympäristötoimialalle.
Toimintamme on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta ja vaalimme yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassamme. Yhteisömme on syrjintävapaa alue ja kaikkeen väkivaltaan meillä on ehdoton nollatoleranssi.
Säätiön toimintaa operoivat alakohtaiset tiimit, joiden sisällöt myötäilevät työ- ja koulutuselämää.
• Säätiö kohtaa toimipisteissään vuosittain noin 800 valmentautujaa, joista noin puolet on iältään alle 30-vuotiaita. Positiivisen jatkopolun kauttamme löytää vuosittain yli 70% toimintaan osallistuneista.
• Kierrätystoiminnalla on erittäin merkittävä rooli. Otamme vastaan toimipisteissämme vuosittain yli puoli miljoonaa tonnia erilaista lahjoitustavaraa, joista yli 80 % pystytään ohjaamaan uudelleenkäyttöön.
Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä
Työtä tehdään työvalmentajan ohjauksessa yksin, parityönä tai ryhmässä. Työtehtävä voidaan pilkkoa pienempiin kokonaisuuksiin valmentautujan osaamistaso huomioiden. Oppilaitoksen koulutussopimuksella olevien valmentautujien kohdalla työtehtävät suunnitellaan niin, että oppilaan työssäoppimisen tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Ammattitaitovaatimukset näkyvät käytännön työtehtävissä, toimimalla tekstiilialan työtehtävissä.
Tekstiili- ja luovapaja sisältää tekstiilien lajittelua sekä niiden hyödyntämistä eri tavoin sekä tekstiilien ja niistä valmistettujen tuotteiden myyntiin laittamista.
Tekstiilien lajittelu sisältää työtehtäviä niin lahjoitustekstiilien kuin poistotekstiilien parissa, joissa tärkeimpiä työtehtäviä ovat tekstiilin tarkastus, punnitus, hinnoittelu ja myyntiin laittaminen. Poistotekstiilien osalta lajitellaan tekstiilit lisäksi materiaaleittain, joista osa lähetetään eteenpäin jatkojalostusta varten.
Luovapajan työtehtäviin kuuluu lahjoitus- ja poistotekstiileistä materiaalien hyödyntäminen kuten nappien irrotus sekä uusiotuotteiden valmistus. Luovapajan tuotteilla on omat myyntipisteensä Elävä kauppa myymälässä; Tilkkupaikka materiaaleille (esim. napit, vetoketjut, kangastilkut) ja Elävä tuote -myyntipiste uusiotuotteille.
Tekstiili- ja luovalla pajalla noudatetaan työelämän pelisääntöjä, työturvallisuusohjeita ja työskentelyssä kiinnitetään huomiota kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan, niin materiaalien käytössä kuin jätteiden lajittelussa. Valmentautujia ohjataan kokonaisvaltaisesti vastuulliseen ympäristöajatteluun.
Toiminnan erityispiirteitä
Tekstiili- ja luovapajalla korostuu tekemällä oppiminen, kokemuksellisuus ja kokemusasiantuntijuus, vertaisohjaajuus, omatahtisuus ja yhteisöllisyys.
Työtehtäviä on mahdollista räätälöidä tekijöille soveltuvaksi esim. huomioimalla erilaisten rajoitteiden osalta. Työtehtävissä pyritään myös kartoittamaan henkilön työkykyä eri kanteilta, esim. fyysisen työkyvyn tai jaksamisen osalta. Tätä kautta tekijä/valmentautuja voi löytää omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa, haasteensa sekä mahdollisuutensa työllistymisen ja opintojen näkökulmasta.
Tekijöiden tukena työtehtävissä ja näiden suunnittelussa sekä jatkosuunnitelmien laatimisessa ovat työvalmentajat sekä sopimusmuodosta riippuen, mahdollisesti myös yksilövalmentaja tai työhönvalmentaja. Toiminnan tavoitteena on tukea valmentautujaa kohti opintoja tai työelämää yhteistyössä valmentautujan ja hänen verkostonsa kanssa.
Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät
Elävä säätiö toimii koko Pohjois-Savon alueella ja toimipisteemme sijaitsevat Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa.
Siilinjärven toimipisteessä sijaitsee Tekstiili- ja luovapajan lisäksi mm. Elävä kauppa, nuorten paja, Elävä Café, poistotekstiilin vastaanotto, lahjoitustavaran vastaanotto ja lajittelu, varasto- ja logistiikkapalvelut ja tapahtumapalveluiden toimintoja.
Valmennus- ja ohjaustyössä sekä jatkosuunnitelmien laatimisessa työskentelevät yksilö-, työ- ja työhönvalmentajat. Valmennuksen tavoitteena on tukea henkilöä kohti opintoja tai työelämää yhteistyössä valmentautujan ja hänen verkostonsa kanssa.
Tekstiili- ja luova paja on varusteltu teollisuus- sekä kotiompelukonein sekä saumurein. Poistotekstiili- ja luovan pajan tilat ovat valoisat ja tarkoitukseen sopivat. Poistotekstiilien lajittelussa on korkeussäädettävät pöydät, satulatuoleja ja seisontamatto. Myös lahjoitustekstiilin lajittelussa on satulatuolit ja seisontamatto. Tekstiilien lajittelussa käytetään tarvittavia suojavarusteita, kuten hengityssuojainta ja suojakäsineitä. Tekstiili- ja luovapajan työtehtävien teko sijoittuu kolmeen eri tilaan.
Tekstiili- ja luovapaja valmistaa tuotteita Elävän kaupan myymälään pajatuotteina ja myös kauppakeskus Matkuksen myymälään.
Tekstiili- ja luovapajalla on käytössä valikoima erilaisia laitteita mm.:
- koti- ja teollisuusompelukoneet
- koti- ja teollisuussaumurit
- kangasleikkuri
- tekstiilien pesuun pyykinpesukone
- kotikäyttöön tarkoitetut silitysraudat
- paperileikkurit
- kuumaliimapistoolit
- kompressori ja siihen ilmanpuhallin ja nitoja
- laminointikone
- tietokone ja tulostin
- porakone
- hinnoittelulaite
- siimapyssy hinnoitteluun
- punnitseva pumppukärry eli rokla kuljetuslavojen siirtelyyn
Henkilöstöresurssit
Tekstiili- ja luovapajalla Siilinjärven toimipisteessä työskentelee yksi (1 )työvalmentaja, jolla on laajasti työkokemusta ohjaustyöstä sekä muotoilualan AMK-tutkinto palvelumuotoiluun erikoistuen ja kiertotalousosaamiseen painottuen.
Valmennuksen tukena toimii myös yksilö- ja työhönvalmentajia. Yksilövalmentajilla on soveltuva sosiaali- , nuoriso-, tai kasvatusalan tutkinto ja laaja työkokemus valmennustehtävistä. Työhönvalmentajilla on sosiaali- tai kasvatusalan koulutus ja laaja työkokemus valmennus- ja ohjaustyöstä.
Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)
1 - 15
Referenssit
Viksu Kuopio-tunnus, https://www.kuopio.fi/asuminen-ja-ympäristö/viksu-kuopio/viksu-kuopio-tunnus
Elävä säätiöllä on oikeus käyttää Viksu Kuopio-tunnusta. Kuopion strategian yksi päätavoitteista on Ilmasto- ja resurssiviisas Kuopio. Resurssiviisaassa Kuopiossa suositaan uusiutuvan energian käyttöä, viisasta liikkumista sekä kiertotaloutta ja huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta. Resurssiviisaus on Kuopion kaupungissa sisällytetty toiminnan ja talouden suunnitteluun.Toimimalla resurssiviisaasti ero organisaatiot ja toimijat voivat saada käyttöönsä Viksu Kuopio-tunnuksen. Viksu Kuopio-tunnuksen tarkoituksena on kannustaa kaikkia resurssiviisaustekoihin ja kertomaan niistä. Tunnuksen myöntää resurssiviisausohjelman työryhmä 1-2 kertaa vuodessa.
Yhteiskunnallinen yritys, https://suomalainentyo.fi/yrityksille/yhteiskunnallinen-yritys/
Yhteiskunnallinen yritys kertoo, että yritys on perustettu yhteiskunnallista tarkoitusta varten ja voitosta suurin osa kanavoituu yhteiskunnalliseen hyvään.
Pohjois-Savon ilmastotyön yhteisötunnus, https://hiilineutraalipohjoissavo.fi/mukana-yhteisellä-polulla-verkosto-kasvaa-liity-mukaan-pohjois-savon-ilmastotyon-yhteisoon/
Mukana yhteisellä polulla on Pohjois-Savon ilmastotyön yhteisötunnus, joka myönnetään organisaatiolle, joka on sitoutunut maakunnan yhteisiin ilmastotavoitteisiin.
Muuta
Elävä säätiö on monikulttuurinen työyhteisö. Toiminnassa on mahdollisuus toimia vuorovaikutuksessa, jakaa osaamistaan kansainvälisessä työyhteisössä ja toimia eri kulttuuritaustassa olevien valmentautujien kanssa. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus korostuvat toiminnallisessa oppimisympäristössä.
Kuvat
Tutkinnon muodostuminen
Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.
Pakolliset tutkinnon osat
x Tekstiili- ja muotialan työympäristössä toimiminenx Tuotteistaminen ja osaamisesta viestiminen
Ompelija (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompeluValinnaiset tutkinnon osat
- Vaatteen valmistaminen vaatturityönä- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä
- Asusteiden valmistaminen
- Jalkineiden valmistaminen
- Muodin alalla assistenttina toimiminen
x Sisustustekstiilien valmistaminen
- Tekstiilien huoltaminen
- Designtekstiilien valmistaminen
- Teollisten tekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Laakaus ja leikkuu
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Vaatturi (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
- Vaatteen valmistaminen vaatturityönäValinnaiset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä
- Asusteiden valmistaminen
- Jalkineiden valmistaminen
- Muodin alalla assistenttina toimiminen
x Sisustustekstiilien valmistaminen
- Tekstiilien huoltaminen
- Designtekstiilien valmistaminen
- Teollisten tekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Tekstiilituotteiden teollinen ompelu
- Laakaus ja leikkuu
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Mittatilausompelija (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönäValinnaiset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu- Vaatteen valmistaminen vaatturityönä
- Asusteiden valmistaminen
- Jalkineiden valmistaminen
- Muodin alalla assistenttina toimiminen
x Sisustustekstiilien valmistaminen
- Tekstiilien huoltaminen
- Designtekstiilien valmistaminen
- Teollisten tekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Tekstiilituotteiden teollinen ompelu
- Laakaus ja leikkuu
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Modisti (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
- Asusteiden valmistaminenValinnaiset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu- Vaatteen valmistaminen vaatturityönä
- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä
- Jalkineiden valmistaminen
- Muodin alalla assistenttina toimiminen
x Sisustustekstiilien valmistaminen
- Tekstiilien huoltaminen
- Designtekstiilien valmistaminen
- Teollisten tekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Tekstiilituotteiden teollinen ompelu
- Laakaus ja leikkuu
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Suutari (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
- Jalkineiden valmistaminenValinnaiset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu- Vaatteen valmistaminen vaatturityönä
- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä
- Asusteiden valmistaminen
- Muodin alalla assistenttina toimiminen
x Sisustustekstiilien valmistaminen
- Tekstiilien huoltaminen
- Designtekstiilien valmistaminen
- Teollisten tekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Tekstiilituotteiden teollinen ompelu
- Laakaus ja leikkuu
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Muotiassistentti (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
- Muodin alalla assistenttina toimiminenValinnaiset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu- Vaatteen valmistaminen vaatturityönä
- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä
- Asusteiden valmistaminen
- Jalkineiden valmistaminen
x Sisustustekstiilien valmistaminen
- Tekstiilien huoltaminen
- Designtekstiilien valmistaminen
- Teollisten tekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Tekstiilituotteiden teollinen ompelu
- Laakaus ja leikkuu
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Sisustustekstiilien valmistaja (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
x Sisustustekstiilien valmistaminenValinnaiset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu- Vaatteen valmistaminen vaatturityönä
- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä
- Asusteiden valmistaminen
- Jalkineiden valmistaminen
- Muodin alalla assistenttina toimiminen
- Tekstiilien huoltaminen
- Designtekstiilien valmistaminen
- Teollisten tekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Tekstiilituotteiden teollinen ompelu
- Laakaus ja leikkuu
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Tekstiilihuoltaja (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
- Tekstiilien huoltaminenValinnaiset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu- Vaatteen valmistaminen vaatturityönä
- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä
- Asusteiden valmistaminen
- Jalkineiden valmistaminen
- Muodin alalla assistenttina toimiminen
x Sisustustekstiilien valmistaminen
- Designtekstiilien valmistaminen
- Teollisten tekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Tekstiilituotteiden teollinen ompelu
- Laakaus ja leikkuu
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Designtekstiilien valmistaja (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
- Designtekstiilien valmistaminenValinnaiset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu- Vaatteen valmistaminen vaatturityönä
- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä
- Asusteiden valmistaminen
- Jalkineiden valmistaminen
- Muodin alalla assistenttina toimiminen
x Sisustustekstiilien valmistaminen
- Tekstiilien huoltaminen
- Teollisten tekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Tekstiilituotteiden teollinen ompelu
- Laakaus ja leikkuu
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Tekstiilien valmistaja (PT)
Pakolliset tutkinnon osat
- Teollisten tekstiilien valmistaminenValinnaiset tutkinnon osat
- Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu- Vaatteen valmistaminen vaatturityönä
- Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä
- Asusteiden valmistaminen
- Jalkineiden valmistaminen
- Muodin alalla assistenttina toimiminen
x Sisustustekstiilien valmistaminen
- Tekstiilien huoltaminen
- Designtekstiilien valmistaminen
- Kaavoittaminen
x Neuletuotteiden valmistaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaaminen
- Nahkatuotteiden valmistaminen
- Turkistuotteiden valmistaminen
- Jalkineiden korjaaminen
x Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
x Stailaaminen
- Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen
- Erikoistuotteiden valmistaminen
- Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa
- Tekstiilikuitujen ja langan valmistaminen
- Teollinen kutominen
- Neulosten teollinen valmistaminen
- Kuitukankaiden valmistaminen
- Viimeistys ja värjäys
x Tekstiililajittelussa toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan koneiden huoltaminen ja kunnossapito
- Erikoistekstiilien huoltaminen
- Sairaalatekstiilien huoltaminen
- Tekstiili- ja muotialan tuotteiden vuokraustoiminta
- Pesulan tehtävissä toimiminen
- Nahan valmistaminen
x Ohjaustehtävissä toimiminen
- Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen
x Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
- Jalkineiden kaavoittaminen
- Tekstiilituotteiden teollinen ompelu
- Laakaus ja leikkuu
- Digitaalinen kaavoittaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Tutkinnon osat
Osaamisen arviointi
Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit
Henkilö- toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
- toimii yhteistyökykyisesti
- tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
- hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
- muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Ammattitaitovaatimukset
Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):
Tekstiili- ja muotialan työympäristössä toimiminen
Tekstiili- ja muotialan työympäristön keskeisten piirteiden tunnistaminen
Henkilö
x tunnistaa erilaisia alan työympäristöjä ja niiden erityispiirteitä
x tunnistaa alan arvoketjun muodostumisen keskeisiä periaatteita
x nimeää tyypillisiä alalla käytettäviä materiaaleja ja niiden käyttökohteita
x selvittää alalla käytettävien materiaalien tuotetietoja ja ympäristövaikutuksia
x tietää erilaisia tuotetietojen merkitsemistapoja ja alalla käytettäviä standardeja
Työn suunnittelu
Henkilö
x selvittää tuotteen tai palvelun laatuvaatimukset
x vertailee tuotteen tai palvelun toteuttamisen tapoja
x valitsee tuotteen tai palvelun toteuttamiseksi tarvittavat käyttötarkoitukseen soveltuvat materiaalit
x ottaa materiaalivalinnoissa huomioon tuotteen tai palvelun elinkaaren, turvallisuuden ja ekologisuuden
x valitsee työn toteutukseen soveltuvat työmenetelmät
x aikatauluttaa työn toteutuksen
x arvioi materiaali- ja työkustannukset
x laatii suunnitelman työn toteutuksesta
Työn toteuttaminen
Henkilö
x noudattaa työyhteisön toimintatapoja
x toimii osana työyhteisöä arvostaen omaa ja muiden työtä
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä
x tunnistaa ja ennakoi työturvallisuusriskejä ja estää vaaratilanteita
x käyttää valittuja materiaaleja laatuvaatimusten mukaisesti
x ratkaisee työtehtävissä syntyneitä ongelmatilanteita
x käyttää koneita ja laitteita tarkoituksenmukaisesti
x toteuttaa tuotteen tai palvelun laatuvaatimusten mukaisesti
x huolehtii käytettävistä työvälineistä, koneista ja laitteista
x noudattaa sovittuja aikatauluja ja työaikoja sekä sopii mahdollisista muutoksista
x huolehtii työhyvinvoinnistaan ja käyttää ergonomisia työasentoja
x huolehtii työympäristön siisteydestä ja järjestyksestä
x välttää hävikkiä sekä lajittelee ja kierrättää jätteet
x tallentaa tuotetiedot tai palvelukuvauksen sekä tarkoituksenmukaiset dokumentit työstä
x arvioi tuotteen tai palvelun laatua
x arvioi työskentelyyn käyttämäänsä aikaa ja työn kannattavuutta
Tuotteistaminen ja osaamisesta viestiminen
Osaamisen tuotteistaminen
Henkilö
x tunnistaa omia tai yrityksen osaamisen vahvuuksia
x kokoaa ja jäsentelee tietoa osaamisesta
x kartoittaa keskeisiä alan toimijoita ja yhteistyökumppaneita
x tunnistaa erilaisia kohderyhmiä
x selvittää toimintaympäristön ominaispiirteitä ja hyödyntää tietoa viestinnän suunnittelussa
x ideoi visuaalista ilmettä tai hyödyntää yrityksen visuaalista ohjeistusta
x noudattaa ohjeita tietoturvasta, immateriaalioikeuksista, tietosuojasta ja salassapitovelvollisuudesta
Viestinnän toteuttaminen
Henkilö
x hyödyntää dokumentaatiota osaamisesta ja koostaa valitulle kohderyhmälle soveltuvaa digitaalista sisältöä
x tuottaa lyhyen tuote- tai palvelukuvaustekstin kotimaisella kielellä (suomi, ruotsi tai saame) sekä yhdellä vieraalla kielellä
x käyttää alan ammattisanastoa
x viimeistelee sisällön kohderyhmää puhuttelevaksi ja ottaa huomioon estetiikan ja visuaalisuuden
x valitsee osaamisesta ja palveluista viestimiseen soveltuvia viestintäkanavia
Sisustustekstiilien valmistaminen
Sisustustekstiilituotteiden ja niiden valmistamisen suunnittelu
Henkilö
x käyttää alan ammattisanastoa
x suunnittelee sisustustekstiilituotteiden toteutuksen asiakkaan toiveiden, käyttötarkoituksen ja kohteen tyylin mukaan ottaen huomioon tilan muut tekstiilit, värit, muodot ja mittasuhteet
x ottaa tarvittaessa kohteesta täsmälliset mitat
x mitoittaa tuotteet huomioiden mahdolliset ripustus ja- tai kiinnitysmekanismit ja laskee materiaalien menekit
x selvittää materiaalien tuotetietoja, ympäristövaikutuksia sekä soveltuvuutta käyttökohteeseen
x vertailee käyttötarkoitukseen, -kohteeseen ja tyyliin sopivia materiaaleja ja valmistusmenetelmiä sekä -tekniikoita
x valitsee käyttötarkoitukseen soveltuvat materiaalit ja materiaaleihin sopivat lisätarvikkeet
x ottaa huomioon työssään kuluttajansuojaa, tuotevastuuta sekä immateriaali-oikeuksia koskevan lainsäädännön
x laatii suunnitelman työn toteutuksesta
x esittelee suunnitelmiaan ja toteutusvaihtoehtoja asiakkaalle
x sopii työn toteutuksesta ja aikataulusta asiakkaan kanssa
x laskee materiaalien menekkiä ja arvioi materiaali- ja työkustannukset
Sisustustekstiilituotteiden valmistaminen ja viimeistely
Henkilö
x mitoittaa tai kaavoittaa sisustustekstiilituotteita
x valmistaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen proton ja tekee mahdolliset sovitusmuutokset
x valmistaa sisustustekstiilituotteet, jotka tekniseltä ja esteettiseltä laadultaan sekä mitoitukseltaan vastaa suunnitelmaa ja asiakkaan toiveita
x ratkaisee työtehtävissä syntyneitä ongelmatilanteita hyvässä vuorovaikutuksessa
x toimii osana työyhteisöä arvostaen omaa ja muiden työtä
x huoltaa ja puhdistaa työssä tarvittavat työvälineet, koneet ja laitteet
x välttää hävikkiä sekä lajittelee ja kierrättää jätteet
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä, järjestyksestä ja viihtyisyydestä
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä
x huolehtii työhyvinvoinnistaan ja käyttää ergonomisia työasentoja
x noudattaa sovittuja aikatauluja ja työaikoja sekä sopii mahdollisista muutoksista
x kokoaa tarkoituksenmukaiset tuotetiedot ja laatii sisustustekstiilituotteiden hoito-ohjeet
x tallentaa tuotetiedot ja tarkoituksenmukaiset dokumentit työstä
x tarvittaessa asentaa sisustustekstiilituotteita
x hinnoittelee sisustustekstiilituotteet hinta-arvion pohjalta
x luovuttaa sisustustekstiilituotteet asiakkaalle ja kertoo niiden ominaisuuksista, asennuksesta sekä huollosta
x arvioi työnsä lopputulosta ja kannattavuutta suhteessa asetettuihin tavoitteisiin ja käytettyyn aikaan
Neuletuotteiden valmistaminen
Neuletuotteen valmistamisen suunnittelu
Henkilö
x hankkii tietoa neuleista ja hyödyntää sitä tuotteiden mallin ja valmistuksen suunnittelussa
x kokeilee eri valmistustekniikoiden soveltuvuutta neuletuotteen valmistamiseen
x selvittää materiaalien tuotetietoja, ympäristövaikutuksia sekä soveltuvuutta käyttökohteeseen
x valitsee parhaiten soveltuvat materiaalit ja valmistustekniikat kokeilujen pohjalta
x arvioi materiaalien ja valmistustekniikoiden vaikutusta tuotteen toimivuuteen, ulkonäköön ja laatuun
x arvioi materiaali- ja työkustannukset
x suunnittelee ja aikatauluttaa neuletuotteen valmistuksen ja dokumentoi sen tarkoituksenmukaisesti
Neuletuotteen valmistaminen
Henkilö
x soveltaa neuleiden valmistuksen perusasioita ja hyödyntää tarkoituksenmukaisesti käsinneulonnan tai neulekoneiden tarjoamia mahdollisuuksia
x huolehtii työhyvinvoinnistaan ja käyttää ergonomisia työasentoja
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä
x tunnistaa ja ennakoi työturvallisuusriskejä ja estää vaaratilanteita
x noudattaa sovittuja aikatauluja ja työaikoja sekä sopii muutoksista
x käyttää koneita ja laitteita ohjeiden mukaisesti ja taloudellisesti
x tekee koneiden ja laitteiden päivittäishuollot
x ratkaisee ongelmatilanteita
x välttää hävikkiä sekä lajittelee ja kierrättää jätteet
x huolehtii työympäristön siisteydestä ja järjestyksestä
x viimeistelee neuletuotteen materiaalin, neuloksen ja mallin edellyttämällä tavalla laatuvaatimusten mukaiseksi
x laatii neuletuotteelle tuotetiedot ja hoito-ohjeen
x arvioi työnsä lopputulosta ja kannattavuutta suhteessa asetettuihin tavoitteisiin ja käytettyyn aikaan
Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen
Materiaalien tunnistaminen ja valitseminen kiertotaloustuotteisiin
Henkilö
x tunnistaa keskeisiä tekstiili- ja muotialan kiertotalouden käsitteitä
x etsii ja hyödyntää tietoa kierrätysmateriaaleista ja niiden saatavuudesta sekä käyttömahdollisuuksista tekstiili- ja muotialan tuotteisiin
x selvittää ja tunnistaa materiaalien tuotetietoja ja ympäristövaikutuksia
x analysoi materiaalien soveltuvuutta kiertotaloustuoteideaan sekä selvittää ja varmistaa materiaalien saatavuuden ja turvallisuuden
x valitsee tuoteideaan soveltuvat materiaalit ja kysyy tarvittaessa neuvoa asiantuntijoilta
Kiertotaloustuotteen suunnittelu ja valmistaminen
Henkilö
x tekee materiaali- ja tekniikkakokeiluja tai protoja suunnitteilla olevasta tuotteesta
x valitsee valmistusmenetelmät tuotteen valmistukseen
x laatii kustannusarvion arvioiden valmistuksen kannattavuutta
x laatii kiertotaloustuotteen valmistussuunnitelman pyrkien materiaalien taloudelliseen käyttöön
x valmistaa käyttötarkoitukseen soveltuvan laadukkaan tuotteen tai piensarjan
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä
x tunnistaa ja ennakoi työturvallisuusriskejä ja estää vaaratilanteita
x käyttää ja huoltaa koneita ja laitteita tarkoituksenmukaisesti
x ylläpitää työympäristön siisteyttä, järjestystä ja viihtyisyyttä
x laskee tuotteen materiaali- ja valmistuskustannukset
x arvioi valmistamansa tuotteen laatua, ulkonäköä ja käytettävyyttä
x hinnoittelee tuotteen
x tallentaa tuotetiedot ja tarkoitukset dokumentit työstä
x laati hoito-ohjeet kiertotaloustuotteelle
Stailaaminen
Stailauksen suunnittelu
Henkilö
x seuraa alan kehitystä ja hyödyntää tietoa tyyleistä ja trendeistä tarkoituksenmukaisesti
x soveltaa tietoa estetiikasta, etiketistä, muodoista, väreistä sekä mittasuhteista työn toteutuksen suunnittelussa
x arvioi materiaali- ja työkustannukset
x laatii suunnitelman työn toteutuksesta
Asukokonaisuuden, tilan tai tapahtuman stailauksen toteuttaminen asiakastyönä
Henkilö
x selvittää materiaalien tuotetietoja, ympäristövaikutuksista sekä soveltuvuutta käyttökohteeseen
x tekee tarvittaessa materiaalivalinnat ja -hankinnat
x välttää hävikkiä sekä tarvittaessa lajittelee ja kierrättää jätteet
x noudattaa sovittuja aikatauluja ja työaikoja sekä sopii mahdollisista muutoksista
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä
x hyödyntää asiakaspalautetta ja arvioi toteuttamansa stailauksen onnistumista ja toimivuutta
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä, järjestyksestä ja viihtyisyydestä
x luovuttaa työn asiakkaalle
Tekstiililajittelussa toimiminen
Valmistautuminen tekstiililajitteluun
Henkilö
x nimeää oman alueensa tekstiilien kierrätyspaikkoja ja –pisteitä
x perehtyy tekstiililajittelua ohjaavaan jätelainsäädäntöön ja hyödyntää saatavilla olevia tekstiililajitteluohjeita
x seuraa tekstiilikierrätyksen ja -lajittelun kehitystä sekä tunnistaa erilaisia materiaalivirtoja
x soveltaa tietoa eri materiaalien tekstiililajeista ja tunnistaa yleisimpien materiaalien tekstiililajit
x tunnistaa yleisimmät tekstiilejä pilaavat tekijät
x tunnistaa arvotekstiilejä ja uudelleenkäytettäväksi soveltuvia tekstiilituotteita
Tekstiilien lajitteleminen
Henkilö
x käyttää ammattisanastoa
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä
x noudattaa työssään jätelainsäädäntöä ja sen ohjausta koskien tekstiilien lajittelua
x lajittelee tekstiilit eri jakeisiin etusijajärjestyksen mukaisesti
x käyttää työvälineitä, koneita ja laitteita tarkoituksenmukaisesti
x noudattaa sovittuja aikatauluja ja työaikoja sekä sopii mahdollisista muutoksista
x lajittelee tekstiilit laatuvaatimusten mukaisesti
x tekee työvälineiden, koneiden ja laitteiden päivittäishuollot huomioiden työturvallisuuden
x huolehtii työhyvinvoinnistaan ja käyttää ergonomisia työasentoja
x toimii osana työyhteisöä arvostaen omaa ja muiden työtä
x jakaa osaamistaan ja hyödyntää tarvittaessa asiantuntija-apua
x kantaa vastuun työnsä laadusta ja laatupuutteiden korjaamisesta
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja järjestyksestä
x osallistuu työyhteisön jäsenenä tekstiileille kierrätysprosessissa tehtäviin testauksiin
x toimii vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa materiaalien uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen liittyvissä asioissa
x seuraa materiaalivirtaa sekä laatii tarkoituksenmukaiset dokumentit ja tilastot työstään
Ohjaustehtävissä toimiminen
Ohjauksen suunnittelu
Henkilö
x hyödyntää tietoa yksilö- ja ryhmäohjauksesta
x perehtyy erilaisiin ohjausmenetelmiin
x valitsee ohjaustavan ja ottaa huomioon ohjattavien tarpeita, valmiuksia sekä toiveita
x laatii ohjauksesta suunnitelman, joka sisältää käytettävät työmenetelmät, materiaalit ja työvälineet
x laskee ohjauksen kustannuksia
Ohjaus- ja havainnollistamismateriaalin tuottaminen ja käyttäminen
Henkilö
x käyttää ohjauksessa ammattialansa osaamista sekä erityistaitoja
Ohjaus ja neuvonta
Henkilö
x noudattaa sovittuja aikatauluja ja työaikoja sekä sopii mahdollisista muutoksista
x hyödyntää ohjauksessa ammattialansa osaamista
x havainnollistaa ohjausta eri menetelmillä
x toimii työturvallisesti ohjaustehtävässään
x arvioi työtään ja työskentelyään suhteessa ohjattaviin ja ohjaussuunnitelmaan
Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
Projektisuunnitelman laatiminen
Henkilö
x asettaa projektille tavoitteet ottaen huomioon toimeksiantajan toivomukset ja tarpeet
x laatii tarkoituksenmukaisen projektisuunnitelman, joka sisältää mm. suunnitelman työn toteutuksesta ja työnjaosta, aikataulusta, dokumentoinnista, resursseista sekä palautteen keräämisestä
Tekstiili- ja muotialan projektissa toimiminen
Henkilö
x työskentelee yhteisvastuullisesti ja vuorovaikutteisesti erilaisten toimijoiden kanssa
x noudattaa sovittuja aikatauluja ja työaikoja sekä sopii mahdollisista muutoksista
x hyödyntää tarkoituksenmukaisia digitaalisia palveluita ja sovelluksia työssään
x laatii ja käyttää projektia tukevaa ja havainnollistavaa, myös digitaalista aineistoa
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja viihtyvyydestä
x lajittelee ja kierrättää syntyvät jätteet
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta
x huolehtii työhyvinvoinnistaan ja käyttää ergonomisia työasentoja
x ottaa huomioon työssään kuluttajansuojaa, tuotevastuuta sekä immateriaalioikeuksia koskevan lainsäädännön
x seuraa ja dokumentoi projektissa syntyviä kustannuksia sekä raportoi poikkeamista
x kerää palautteen projektin lopussa suunnitelman mukaisesti.
x arvioi projektin lopputulosta ja tavoitteiden saavuttamista
Ilmastovastuullinen toiminta
Ilmastonmuutoksen lähtökohtien selvittäminen
Henkilö
x tunnistaa suomalaisen toimintaympäristön erityispiirteitä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
x tunnistaa keskeisiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä omalla alallaan
x tunnistaa vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen omassa työtehtävässään.
Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja ratkaisujen esittäminen
Henkilö
x pohtii käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen toimialallaan
x arvioi ja vertailee pohtimiensa ilmastoratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta ja taloudellisuutta
x ehdottaa käytännössä toteuttavissa olevia perusteltuja ratkaisuja työnsä tai työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun kehittämiseen ilmastovaikutusten vähentämiseksi
Ilmastovastuullisen toiminnan vahvistaminen
Henkilö
x osallistuu toimintaan, jolla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
x kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
Yhteyshenkilönä toimiminen
Henkilö
x perehtyy koulutuksen järjestäjän ja työpaikan väliseen työnjakoon ammatillisen koulutuksen järjestämisessä
x selvittää mahdollisuuksia järjestää koulutusta ja näyttöjä työpaikalla
x tiedottaa ammatillisen koulutuksen järjestämisestä työpaikalla yhdessä koulutuksen järjestäjän kanssa
x toimii vuorovaikutuksessa erilaisten opiskelijoiden ja työntekijöiden kanssa
Ohjaustilanteisiin valmentautuminen
Henkilö
x osallistuu osaamisen hankkimisen suunnitteluun työpaikalla
x osallistuu ohjattavan opiskelijan työturvallisuuteen, työpaikan ohjeisiin ja käytäntöihin perehdyttämiseen
x suunnittelee opiskelijan ohjausta ja aikataulua
x seuraa erilaisia ohjaustilanteita
x hyödyntää digitaalisia välineitä tarkoituksenmukaisesti
x arvioi omaa ohjausosaamistaan ja määrittää kehittämistarpeensa
Palautteen antaminen osaamisen kehittymisestä
Henkilö
x antaa rakentavaa palautetta osaamisen kehittymisestä
x huomioi palautteen antamisessa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat sekä eri kieli- ja kulttuuriryhmiä edustavat opiskelijat