Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2022

Perusteen nimiRavintola- ja catering-alan perustutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-5085-2021
KoulutuksetRavintola- ja catering-alan perustutkinto
OsaamisalatAsiakaspalvelun osaamisala
Ruokapalvelun osaamisala
TutkintonimikkeetTarjoilija
Kokki
Voimaantulo01.08.2022
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7854763/tiedot

Organisaatio

Jyväskylän kaupunki Nuorisopalvelut

Toimintayksikkö

Kahvila Kisko, Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä

Yhteyshenkilöt

Marjukka Hujanen, vastaava ohjaaja, 050 3118 893, marjukka.hujanen@jyvaskyla.fi

Kotisivut ja sosiaalinen media

Instagram: https://www.instagram.com/kahvila_kisko/?hl=fi

Facebook: https://www.facebook.com/kahvilakisko/?locale=fi_FI

Kotisivut: https://www.jyvaskyla.fi/nuoriso/toiminta

Kuvat

Oppimisympäristö tunnistettu

14.02.2020

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Susanna Uusitalo, laatupäällikkö, PAIKKO/KYT ry, PAIKKO

Kaisa Peuha, suunnittelija, PAIKKO/KYT ry, PAIKKO

Oppimisympäristöraportti päivitetty

18.09.2023

PAIKKO yhteyshenkilöt

Susanna Uusitalo
Laatupäällikkö
0400 304 108
Kirsi Hiekkala
Suunnittelija
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

Jyväskylän kaupungin, Nuorisopalveluiden alaisuuteen kuuluva kahvila. Kahvila Kisko on kaikille avoin kahvila- ja tilaustarjoiluita tuottava palveluyksikkö Jyväskylän Veturitalleilla. Veturitallinkatu 6.
Asiakkaat ovat eri-ikäisiä Veturitallien toimintoja (nuorisotila, harrastetilat, kokous- ja koulutustilat, Galleria Ratamo, teatteri Siperia) käyttäviä ihmisiä, sekä talon henkilökuntaa.
Kahvilassa asiakkaita on n. 40–80 pv. Tilaustarjoiluissa palveltava kohderyhmä voi olla n. 10–200 henkilön välillä.
Kahvila avoinna ti- to 14–19.30 ja noin kaksi kertaa kuukaudessa pe 16–21.00 sekä eri tapahtumien yhteydessä.
Kokous- ja koulutustarjoiluja hoidetaan sopimuksen mukaan kaikkina aikoina.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

Majoitus- ja ravitsemuspalveluissa toimiminen: Raaka-aineiden hankinta, varastointi ja oikeaoppinen
käsittely. Omavalvonta säädökset ja niiden toteuttaminen kahvilassa. Tuotteiden valmistaminen sekä esille laitto. Myynti ja asiakaspalvelutilanteet. Keittiö- ja asiakastilojen puhtaanapito ja jätehuolto.
Kahvilapalvelut: Kahvilatuotteiden, suolaisten ja makeiden sekä juominen valmistusta ja myyntiä. Leipomista, sekä esim. täytettyjen voileipätuotteiden, pizzojen tekoa. Kahvilatilojen puhtaanapitoa,
astiahuoltoa ja myyntilinjaston hoitamista. Erityisruokavalioiden tuntemus, tuotteiden valmistus.
Asiakaspalvelu ja myynti: kassa- ja maksupäätetyöskentely, tilaustarjoiluiden asiakaspalvelu, tuotteiden suullinen esittely (esim. erityisruokavaliot) ja suullinen markkinointi kahvilalinjastossa. Asiakastilanteiden
huolehtiminen alusta loppuun. Tilityksen teko.
Kokouspalvelut: Tarjoilutilauksen lukutaito, suunnittelu ja töiden ajoittaminen: Kokoustarjoilupöytien valmistaminen kokous- tai koulutustiloihin. Tuotteiden valmistaminen, tuntemus, erityisruokavalioiden
huomiointi ja esittely asiakkaalle. Kokoustarjoilun hoitaminen tilauksen aikataulun mukaisesti, asiakastilanteesta huolehtiminen koko tilaisuuden ajan. Tilojen siistiminen ja järjestely ennalleen
tilaisuuden jälkeen.
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus: Tilaustuotteiden valmistaminen tilauksen mukaisesti, erityisruokavalioiden huomiointi, tuotetuntemus. Esille laitto tai säilytys, pakkaus ja tuotteiden luovutus asiakkaalle.
Tilaus- ja juhlatarjoilu: Tarjoilutilauksen lukutaito, asiakkaan toiveiden huomiointi, tehtävien suunnittelu ja töiden ajoittaminen. Tarjoilupöytien valmistaminen. Tuotteiden tuntemus, erityisruokavalioiden huomiointi ja esittely asiakkaalle. Tarjoilun hoitaminen tilauksen aikataulun mukaisesti, asiakastilanteesta huolehtiminen koko tilaisuuden ajan. Tilojen siistiminen ja järjestely ennalleen tilaisuuden jälkeen.

Toiminnan erityispiirteitä

Toiminta on suunnitelmallista ja johdonmukaista kahvila- sekä tilaustarjoilutyötä.
Työtilanteet ovat aitoja asiakastilanteita, joissa työ tehdään laadukkaasti, asiakaslähtöisesti, huolellisesti ja toiminnan periaatteita noudattaen.
Työssä valmentautujat ovat ohjattuna osa ammattimaisesti toteutettua toimintaa. Tuotteiden valmistaminen vastaamaan asiakkaiden odotuksia, laadunarviointi, omavalvontakriteerit ja asiakaslähtöinen palvelu ovat toiminnan tärkeimpiä asioita.
Näin valmentautujat saavat hyvän tietotaidon kohti opintoja ja työelämän vaatimuksia.

Jyväskylän Veturitallit on monipuolinen harraste- ja tapahtumaympäristö nuorille ja nuorille aikuisille. Arki- iltaisin talossa kokoontuu erilaisia harrasteryhmiä, musiikin, kuvataiteen, teatterin ja pelailun merkeissä.
Tila toimii myös avoimena nuorisotilana tiistaista torstaihin. Kaikki toiminta on maksutonta.
Veturitallien tiloissa järjestetään usein myös erilaisia kokouksia ja koulutuksia ja työpajaryhmiä.
Livemusiikki täyttää talon Kiskoklubin perjantaisin, tällöin lavalle nousee nuorten bändejä ja yleisöllä mahdollisuus maksuttomaan ja päihteettömään musiikkitapahtumaan.
Veturitallit on upea historiallinen rakennus ja miljöö lähellä Jyväskylän keskustaa. Jyväskylän nuorisopalveluiden käytössä tämä talo tarjoaa nuorille monipuolista toimintaa.

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Kahvilankeittiö, kokoustilat, iso sali joka muunneltavissa musiikkikonserttipaikasta, koulutus- ja
seminaaritilaksi
Laitteet: kassakone, maksupääte, kylmiö, jääpalakone, kylmävetolaatikostot 2 kpl, kylmä kylmävitriini,
pakastinkaappi, suurkeittiöpakastinkaappi Metos suurkeittiöliesi ja -uuni, Metos suurkeittiöastianpesukone
1 kori, yleiskone, parilarauta, suurkeittiökahvinkeitin, blenderi, sähkövatkain
Kahvilapalvelut, tilaustarjoilupalvelut
Omavalmistus, osittain puolivalmisteiden käyttö.

Henkilöstöresurssit

Kahvilassa työskentelee pääasiassa yksi ohjaaja.
Vastaava ohjaaja Marjukka Hujanen, satunnaisesti sijaisena nuorisonohjaaja Janos Lak.

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

1 - 2

Referenssit

,

Jyväskylän Nuorisopalvelut ovat osaamisentunnistamisen käyttäjiä mm. taidetyöpajojen osalta.

Muuta

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Pakollinen tutkinnon osa

x Ravitsemispalveluissa toimiminen

Asiakaspalvelun osaamisala

x Asiakaspalvelu ja myynti
- Annosruokien ja juomien tarjoilu

Ruokapalvelun osaamisala

- Lounasruokien valmistus
- Annosruokien valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat

- À la carte -ruoanvalmistus
- À la carte -tarjoilu
- Juomien myynti ja tarjoilu
x Kahvilapalvelut
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
x Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
x Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
x Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit

Henkilö
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Ravitsemispalveluissa toimiminen

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x valmistautua työvuoroon
x huolehtia toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta
x palvella asiakkaita, myydä tuotteita ja rekisteröidä myyntiä
x päättää työvuoron työtehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö valmistautuu työvuoroon.

Henkilö

x tulee työvuoroon ajoissa ja on valmiina työntekoon
x pukeutuu tehtävän vaatimalla tavalla työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen
x huolehtii ulkoisesta olemuksestaan sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan
x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa toisen apuna työvuoronsa tehtäviä
x perehtyy työtään koskeviin puhdistusaineisiin ja käyttää pesuaineita turvallisesti
x kunnostaa toisen apuna asiakas- ja työtiloja sovitulla tavalla
x perehtyy työtään koskeviin työyhteisön sääntöihin, tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin sekä toimintatapoihin
x huomioi oman työnsä suunnittelussa turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
x perehtyy paikkakunnan ravitsemisalan yrityksiin ja toimipaikkoihin siten, että osaa nimetä niitä
x selvittää toisen apuna työpaikan sosiaalisen median kanavia

Henkilö huolehtii toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta.

Henkilö

x tunnistaa työtehtäviinsä liittyviä tavallisimpia raaka-aineita ja tuotteita ja arvioi ohjattuna niiden laatua ennen käyttöä ja käytön aikana
x valmistaa ja esivalmistaa työryhmän jäsenenä erilaisista raaka-aineista aamiais- ja lounasruokia tai kunnostaa myyntipisteen
x käsittelee toisen apuna ruokaohjeen mukaisesti tarvittavan määrän raaka-aineita
x hallitsee turvallisesti veitsen käytön annettujen ohjeiden mukaisesti
x käyttää toisen apuna työtehtävissä tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita, tarvittavia suojaimia sekä menetelmiä turvallisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti
x välttää ohjattuna hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa
x on perehtynyt kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) siten, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
x pitää toisen apuna huolen myytävien tuotteiden laadusta ja ennakoi ruokien riittävyyttä
x puhdistaa työtiloja käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
x lajittelee jätteet jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa

Henkilö palvelee asiakkaita, myy tuotteita ja rekisteröi myyntiä.

Henkilö

x palvelee ohjattuna asiakkaita ja kommunikoi asiakkaiden kanssa
x toimii tarjoiluun ja asiakaspalveluun liittyvissä tehtävissä
x tunnistaa ohjatusti erilaiset maksutavat ja maksuvälineet
x käyttää myynnin rekisteröinnissä tutuissa työtilanteissa kassaa tai kassajärjestelmää
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti

Henkilö päättää työvuoron työtehtävät.

Henkilö

x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x puhdistaa koneita ja laitteita, kokoaa, purkaa ja puhdistaa astiapesukoneen sekä kahvinkeittimen
x loppusiivoaa ja järjestää toisen apuna työ- ja asiakastiloja

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x tarvitsee ohjausta arvioidessaan omien työsuoritustensa onnistumista ja kykenee ottamaan vastaan palautetta
x siirtyy työryhmän jäsenenä seuraavaan annettuun työtehtävään työlistan mukaisesti
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x noudattaa ergonomiaohjeita ja ylläpitää työkykyään
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontaohjeita
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

Asiakaspalvelu ja myynti

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x valmistautua työvuoroon
x palvella asiakkaita, myydä ruokia ja juomia
- toimia anniskelutehtävissä
x huolehtia asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö valmistautuu työvuoroon.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä ohjeen mukaan
x valmistautuu työryhmän jäsenenä asiakaspalvelutehtäviin varausten mukaisesti
x laittaa esille linjaston tai noutopöydän välineistön tai varaa valmiiksi pöytiintarjoilussa tarvittavat välineet
x laittaa esille ohjeen mukaisesti linjaston tai noutopöydän ruokia ja juomia tai valmistautuu ruokien ja juomien pöytiintarjoiluun
x noudattaa työpaikan turvallisuusohjeita ja -määräyksiä

Henkilö palvelee asiakkaita, myy ruokia ja juomia.

Henkilö

x huomioi asiakkaiden saapumisen ja palvelee heitä kohteliaasti työryhmän jäsenenä, mutta tarvitsee välillä ohjausta
x on perehtynyt työpaikan liikeideaan tai toiminta-ajatukseen siten, että esittelee, myy ja tarjoilee keskeisiä tuotteita ja palveluja
x on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja ohjatusti hyödyntää niitä
x hoitaa ruokatarjoilua noutopöydästä, linjastosta tai tarjoilee ruokia pöytiin
x pitää huolen myytävien tai tarjoiltavien tuotteiden laadusta ja riittävyydestä
x käyttää tarjoilussa juomavalikoiman mukaisia tarjoilulämpötiloja, - tapoja ja -välineitä
x toimii tilausmääräyksien tai varausten mukaisesti ja toimii ohjeiden mukaan työtilanteissa
x toimii aikataulun mukaan, mutta tarvitsee välillä apua
x toimii laatuvaatimuksien mukaisesti
x on perehtynyt erityisruokavalioihin ja tuotevalikoimaan kuuluviin ruoka- ja juomatuotteisiin siten, että kertoo luotettavasti tarjolla olevien ruokien soveltuvuudesta erityisruokavaliota noudattaville asiakkaille
x kertoo ohjeen mukaan tuotteiden sisältämien raaka-aineiden ja juomien alkuperästä
x on perehtynyt terveellisen ravitsemuksen ja ruokavalion periaatteisiin siten, että kertoo myytävien tuotteiden ravitsemuksesta ja terveellisyydestä
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x toimii työtehtävissä työturvallisten ja ergonomisten työtapojen mukaisesti
x työskentelee työryhmän jäsenenä ja tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta

Henkilö toimii anniskelutehtävissä.

Henkilö

- toimii asiakaspalvelussa ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaisesti työryhmän jäsenenä
- toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
- tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle

Henkilö huolehtii asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta.

Henkilö

x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista ja kiittää asiakkaita ystävällisesti
x käsittelee tai välittää palautteet eteenpäin ohjeistuksen mukaisesti
x selvittää toisen apuna erilaisia asiakaspalaute- ja sosiaalisen median kanavia
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota ohjeen mukaan
x kertoo toisen apuna, tuoko sosiaalisen median kanavat yritykselle asiakaspalvelussa lisäarvoa

Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.

Henkilö

x käyttää kassaa tai kassajärjestelmää, rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita tavanomaisilla maksutavoilla tarviten ajoittain ohjausta
x tunnistaa erilaisia maksuvälineitä ja maksutapoja sekä käsittelee niitä ohjattuna
x on tietoinen keskeisten tuotteiden hinnoitteluperiaatteista

Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielellä

Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.

Henkilö

x seuraa tilityksen tekoa
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja huomioiden seuraavan työvuoron varaukset
x lajittelee jätteet ohjeen mukaan

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x pystyy toimimaan ohjeiden mukaan työtilanteissa
x työskentelee työryhmän jäsenenä
x tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
x arvioi ohjattuna omaa toimintaansa
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa

Kahvilapalvelut

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin
x palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö valmistautuu asiakaspalvelutilanteisiin.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä, mutta tarvitsee siinä apua
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja työvuoron aikana
x valmistaa eri jalostusasteella olevista raaka-aineista kahvilan tuotteita koneita ja laitteita käyttäen
x laittaa tuotteita esille ohjeen ja liikeidean mukaisesti sekä huolehtii niiden laadusta ja riittävyydestä
x täyttää tarvittaessa automaatteja ohjeen mukaan
x on perehtynyt työryhmän jäsenenä kahvilan omavalvontasuunnitelmaan ja noudattaa sitä
x työskentelee ergonomisesti

Henkilö palvelee asiakkaita, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita.

Henkilö

x huomioi asiakkaiden saapumisen, käyttäytyy kohteliaasti ja kommunikoi heidän kanssaan
x esittelee kahvilan myydyimpien tuotteiden pääraaka-aineet ja hinnat sekä kertoo toisen apuna kasvis- ja erityisruokavaliota (laktoositon, maidoton ja gluteeniton) noudattaville asiakkaille soveltuvista tuotteista
x on perehtynyt ohjattuna erilaisten kahvien ja muiden juomien valmistukseen ja käyttö- ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy valmistamaan niitä asiakkaiden tilausten mukaan
x suosittelee ja myy kahvilan tuotteita
x kiittää asiakkaita ja ottaa vastaan palautetta palveluista ja tuotteista ohjattuna

Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.

Henkilö

x merkitsee ohjeen mukaan tuotteen myyntihinnan
x käyttää toisen apuna kahvilan kassaa tai kassajärjestelmää ja vastaanottaa ja käsittelee tavallisimpia maksuvälineitä turvallisesti

Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielellä

Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.

Henkilö

x loppusiivoaa kahvilan asiakas- ja työtiloja
x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x tekee tilityksen toisen apuna
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet vuoroon tulevalle työntekijälle

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x tarvitsee ohjausta arvioidessaan oman työsuorituksensa onnistumista ja kykenee ottamaan vastaan palautetta
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x käyttäytyy hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x hyödyntää asiakastuntemusta ja kauden raaka-aineita
x tuotteistaa työryhmässä eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x hinnoitella työryhmässä ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x tuottaa tai päivittää työryhmässä markkinointimateriaalia
x toteuttaa suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö hyödyntää asiakastuntemusta ja kauden raaka-aineita.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x kerää ja hankkii tietoa eri lähteistä
x kehittää työryhmän jäsenenä uusiin tarpeisiin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x hyödyntää työryhmän jäsenenä kausiluonteisuutta ideoinnissaan

Henkilö tuotteistaa työryhmässä eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja.

Henkilö

x ideoi toisen apuna eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x käyttää työryhmän jäsenenä tuotteistamisessa tarvittavia sosiaalisen median ohjelmia
x suunnittelee työryhmän jäsenenä toiminnan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sekä asiakkaiden odotusten mukaisesti

Henkilö hinnoittelee työryhmässä ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja.

Henkilö

x osallistuu työryhmässä ruoka- ja juomatuotteiden tai palvelujen hinnoitteluun
x kertoo, mitkä tekijät vaikuttavat hinnan muodostumiseen

Henkilö tuottaa tai päivittää työryhmässä markkinointimateriaalia.

Henkilö

x laatii työryhmän jäsenenä ruoka- ja juomatuotteiden tai palvelujen markkinointimateriaalin
x laatii ja dokumentoi markkinoinnin viestit, sanomat ja lupaukset osana työryhmää
x esittelee ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x valmistaa ja päivittää työryhmän jäsenenä tuotteesta tai palvelusta kertovaa esittelymateriaalia
x päivittää, kommentoi ja korjaa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna

Henkilö toteuttaa suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja.

Henkilö

x testaa työryhmässä uusia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja, arvioi niiden toimivuutta, kiinnostavuutta, laatua sekä tuotantoprosessin eettisyyttä
x ottaa työryhmänä vastaan asiakkailta palautetta tuotteista tai palveluista ja kiittää asiakasta

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x pystyy toimimaan ohjeiden mukaan työtilanteissa
x työskentelee työryhmän jäsenenä
x tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
x arvioi omaa toimintaansa
x on perehtynyt toisten apuna kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

Tilaus- ja juhlaruokien valmistus

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x perehtyä tilausmääräyksiin, aikatauluttaa ja suunnitella ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen
x esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia
x laittaa ruokalajeja esille ja huolehtia tuotteiden riittävyydestä
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö perehtyy tilausmääräyksiin, aikatauluttaa ja suunnittelee ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x tutustuu tilausmääräyksiin ja tilaisuuksia koskeviin ohjeisiin toisen apuna
x suunnittelee ja aikatauluttaa yksittäisen työtehtävän toteutuksen työryhmän jäsenenä
x muuntaa ruoka-annoksia asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeet huomioiden toisen apuna
x organisoi ja jaksottaa työtään sekä toimii työryhmän jäsenenä aikataulun mukaisesti

Henkilö esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia.

Henkilö

x organisoi työtään ja toimii aikataulun mukaisesti työryhmän jäsenenä
x esivalmistaa ja valmistaa ruokalajeja hävikkiä välttäen
x tekee tavallisimpia ruokalajeja ja leivonnaisia ruokaohjeiden mukaan ja ruokalajeille sopivilla menetelmillä ja laitteilla
x valmistaa tilattuihin erityisruokavalioihin sopivat annokset ohjeen mukaan
x tarvitsee ohjausta noudattaessaan sovittuja annoskokoja

Henkilö laittaa ruokalajeja esille ja huolehtii tuotteiden riittävyydestä.

Henkilö

x viimeistelee ja laittaa esille tilaisuuksien ruokalajeja työryhmän jäsenenä aikatauluja noudattaen
x organisoi tarvittaessa toisen apuna noutopöydän aloituspisteet ja tuotteet oikeaan järjestykseen
x pitää huolta ruokien riittävyydestä täydentäen tarjolla olevia ruokia
x asettelee ruokalajit esteettisesti tarjolle
x määrittelee toisen apuna tilaisuuksien ruokalajien annoskoot suhteessa ruokalajien määrään

Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.

Henkilö

x esivalmistaa ja valmistaa toisen apuna seuraavan työvuoron tai päivän tilausmääräyksiä
x tekee yhteistyötä muun henkilöstön kanssa ja toimii tarvittaessa asiakaspalvelussa
x tunnistaa ohjattuna kansainvälisiä kulttuureja ja käytöstapoja sekä etiketin
x on mukana tilanneherkissä tilanteissa ja tunnistaa ohjatusti ongelmatilanteita ja niiden ratkaisutapoja
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x siistii ja järjestää työympäristön ja tekee tarvittaessa astiahuollon tehtäviä
x kerää ja lajittelee tilaisuuden jätteet työpaikan ohjeiden mukaisesti
x pakkaa tuotteet tarvittaessa omavalvontaohjeistuksen mukaisesti
x puhdistaa kuljetusastiat ohjeen mukaan

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x ottaa vastaan palautetta työryhmän jäsenenä
x toimii työryhmän jäsenenä ja muun henkilöstön kanssa tilausruokien valmistustehtävissä
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan
x työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa

Tilaus- ja juhlatarjoilu

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x perehtyä tilausmääräyksiin ja kunnostaa asiakas- ja työympäristön tilaisuuksien luonteen ja tilausmääräyksien mukaan
x käyttää tilaisuuksiin sopivia tarjoilutapoja ja toimia yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa
x tehdä tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö perehtyy tilausmääräyksiin ja kunnostaa asiakas- ja työympäristön tilaisuuksien luonteen ja tilausmääräyksien mukaan.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x perehtyy tilauksien ennakkotietoihin ja selvittää tilaisuuksien luonteet toisen apuna
x valmistelee ja varustaa tilaisuuksien luonteen mukaisen juhlatilan sekä työympäristön
x tietää tavallisimmat pöytämuodot ja liinoittaa niitä toisen apuna
x organisoi ja jaksottaa työtään sekä toimii työryhmän jäsenenä aikataulujen mukaisesti
x kunnostaa asiakastiloja
x ottaa oman työnsä suunnittelussa huomioon turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa

Henkilö käyttää tilaisuuksiin soveltuvia tarjoilutapoja ja toimii yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa.

Henkilö

x ottaa asiakkaita vastaan osana työryhmää
x käsittelee tarjoiluun tarkoitettuja astioita hygieenisesti ja huolellisesti
x valitsee työryhmän jäsenenä tarjoilutapoihin sopivat välineet ja laitteet sekä huolehtii niiden toimivuudesta
x tarjoilee lautasannoksia sekä tarjoaa, annostelee ja nostelee ruoka-annoksia
x tarjoilee ohjeen mukaisesti juomia ja ruokia
x kertoo tilaisuuksien mukaisesti asiakkaille tilatuista ruoista ja juomista sekä niiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x toimii asiakaspalvelussa ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaisesti työryhmän jäsenenä
- toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
- tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
x osallistuu tarvittaessa vatitarjoiluun
x hyvästelee asiakkaat ystävällisesti

Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielellä

Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa.

Henkilö

x pystyy toimimaan ohjeiden mukaan työryhmän jäsenenä
x on mukana ohjatusti tilanneherkissä tilanteissa ja tunnistaa ongelmatilanteita ja niiden ratkaisutapoja
x tunnistaa erilaisia kulttuureja ja toimii etiketin mukaisesti
x noudattaa tilaisuuksien mukaista ruoka- ja tapakulttuuria sekä aikatauluja ohjeen mukaan

Henkilö tekee tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät.

Henkilö

x tekee tarvittaessa astiahuollon tehtäviä
x puhdistaa tarvittaessa kuljetusastiat ja tarjoiluastiat ohjeen mukaan
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x tekee ohjattuna tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät työpaikan toimintatavan mukaisesti

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x ottaa vastaan palautetta työryhmän jäsenenä
x toimii työryhmän jäsenenä ja muun henkilöstön kanssa tilauksien tarjoilutehtävissä
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan
x työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa

Ilmastovastuullinen toiminta

Ilmastonmuutoksen lähtökohtien selvittäminen

Henkilö

x ymmärtää ilmastomuutoksen ilmiönä ja ihmisen toiminnan vaikutuksen siihen sekä ratkaisujen tarpeen
x tunnistaa suomalaisen toimintaympäristön erityispiirteitä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
x tunnistaa keskeisiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä omalla alallaan
x tunnistaa vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen omassa työtehtävässään.

Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja ratkaisujen esittäminen

Henkilö

x selvittää oman työnsä, työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun ilmastovaikutuksia
x pohtii käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen toimialallaan
x arvioi ja vertailee pohtimiensa ilmastoratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta ja taloudellisuutta
x ehdottaa käytännössä toteuttavissa olevia perusteltuja ratkaisuja työnsä tai työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun kehittämiseen ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Ilmastovastuullisen toiminnan vahvistaminen

Henkilö

x viestii ehdottamistaan ilmastoratkaisuista työyhteisössään
x osallistuu toimintaan, jolla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
x kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen