PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti
Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.
Oppimisympäristön tunnistaminen
Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®-järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.
Valtakunnallista PAIKKO®-järjestelmää hallinnoi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki. PAIKKO-järjestelmän työkaluja ovat Oppimisympäristöjen raportit ja Osaamistodistus. Toimintamallin kehittämistyö aloitettiin vuosina 2012–2018 toteutetuissa ESR–hankkeissa.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2024
Perusteen nimi | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
---|---|
Määräyksen diaarinumero | OPH-4420-2023 |
Koulutukset | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
Osaamisalat | Asiakaspalvelun osaamisala |
Ruokapalvelun osaamisala | |
Tutkintonimikkeet | Tarjoilija |
Kokki | |
Voimaantulo | 01.08.2024 |
ePerusteet | https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/8516664/tiedot |
Organisaatio
Paltamon kunta
Toimintayksikkö
Korpitien koulu, Lampitie 2, 88300 Paltamo
Yhteyshenkilöt
Leila Rajander, esihenkilö, 044 7500 759, leila.rajander@paltamo.fi
Kotisivut ja sosiaalinen media
Kotisivut: https://www.paltamo.fi/varhaiskasvatus-ja-opetus/korpitien-koulu.html
Oppimisympäristö tunnistettu
12.05.2022
Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja
Marianne Porri, ammatillinen opettaja, Kainuun ammattiopisto, Oppilaitoksen edustaja
Oppimisympäristöraportti päivitetty
20.09.2024
PAIKKO yhteyshenkilöt
Susanna Uusitalo Laatupäällikkö 0400 304 108 | Kirsi Hiekkala Suunnittelija 050 380 3022 | etunimi.sukunimi@kyt.fi www.paikko.fi |
---|
Oppimisympäristön kuvaus
Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus
Paltamon kunta sijaitsee Kainuun maakunnan länsiosassa Oulujärven koillisrannalla. Paltamossa on kaksi keskustaajamaa, kirkonkylän ja Kontiomäen taajamat. Kunnassa on noin 3300 asukasta.
Korpitien koulu sijaitsee Paltamon kirkonkylällä. Koululla toimii perusopetuksen 1.–9. vuosiluokat ja Paltamon lukio.
Lisäksi koululla toimii aamu- ja iltapäivätoiminta 1. ja 2. vuosiluokkien oppilaille sekä muiden peruskoulun vuosiluokkien erityisentuen oppilaille, sekä vuoropäiväkoti Männynkäpy, jossa järjestetään hoitoa ympäri vuorokauden, myös viikonloppuisin. Päiväkodin hoitopaikat ovat 0–6-vuotiaille. Päiväkodissa toimii varhaiskasvatuksen 0–5-vuotiaiden ryhmän lisäksi myös esiopetusryhmä ja esiopetusikäisten varhaiskasvatus.
Lisäksi Korpitien koululla toimii Paltamon kansalaisopiston kursseja.
Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä
Korpitien koulun keittiö tuottaa ruokaa pääasiassa Kontiomäen ja Korpitien kouluille sekä Männynkävyn ja Mesikämmenen päiväkodeille. Kouluille ja päiväkodeille ruoka-annoksia tuotetaan yhteensä noin 415 annosta ja lisäksi HVA:n hoitolaitoksiin vuoden (Paltaranta, Jokirinne ja Taipaleen asumisyksikkö) 2024 loppuun saakka 35 annosta ja Kanervan päivätoimintaa 2krt/ vko 9 annosta molempina päivinä.
Toiminnassa toteutuvat monipuolisesti Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon tässä raportissa kuvattuihin tutkinnon osiin ja ammattitaitovaatimuksiin liittyvät tehtävät. Henkilön on mahdollista oppia työskentelemään ammattimaisessa suurkeittiössä osallistuen tekemään suuria määriä ruokaa Paltamon kunnan eri toimipisteisiin.
Henkilö pääsee opettelemaan tekemään maukasta ja terveellistä ruokaa sekä ottamaan huomioon erityisruokavaliot ja noudattamaan reseptiikkaa tarvittaessa suurentaen tai pienentäen ainesosien määrää. Henkilö oppii käyttämään suurkeittiön eri laitteita ja puhdistamaan niitä. Henkilö oppii astiahuoltoa ja tavaran varastointia sekä välttämään ruokahävikkiä.
Toiminnan erityispiirteitä
Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät
Tiloihin kuuluvat Paltamossa Korpitien koululla sijaitsevat keittiö ja varastot. Laitteita ovat astianpesukoneet, joita ovat tunnelikone, tankkikone ja raepesukone. Yhdistelmäuuneja on kolme, kuten myös keittopatoja, joista kaksi on isoja ja yksi pieni. Lisäksi keittiössä on hella.
Ruuan pakkaamista varten saumauskoneita on kaksi, minkä lisäksi keittiöstä löytyy ammattikeittiön tasoisesti sauvasekoittimet ym. pienkoneet. Lisäksi keittiössä on lattianhoitokone. Ruokaa tuotetaan pääasiassa Kontiomäen ja Korpitien kouluille sekä Männynkävyn ja Mesikämmenen päiväkodeille.
Kouluille ja päiväkodeille ruoka-annoksia tuotetaan yhteensä noin 480 kappaletta. Tämän lisäksi keittiöltä lähtee annoksia kotipalveluun noin 50 kappaletta, Paltarannan ja Jokirinteen hoitokodeille noin 30 sekä mielenterveysyksikkö Taipaleeseen ja päiväkeskus Kanervaan molempiin noin 10 kappaletta.
Henkilöstöresurssit
Yksi vastaava, yksi keittäjää ja kolme keittiöapulaista. Vuoden 2025 alusta yksi keittiöapulainen siirtyy siivoukseen.
Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)
1 - 1
Referenssit
Muuta
Kuvat
Tutkinnon muodostuminen
Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.
Pakolliset tutkinnon osat
x Ravitsemispalveluissa toimiminenAsiakaspalvelun osaamisala
x Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti- Annosruokien ja juomien tarjoilu
Ruokapalvelun osaamisala
x Lounasruokien valmistus- Annosruokien valmistus
Valinnaiset tutkinnon osat
- À la carte- ruoanvalmistus- À la carte- tarjoilu
- 3D- tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Juomien myynti ja tarjoilu
- Kahvilapalvelut
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelukeittiön toiminnot
- Ruoka- tai juomatuotteiden tuotteistaminen
x Suurkeittiön ruokatuotanto
- Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Yrityksessä toimiminen
Tutkinnon osat
Osaamisen arviointi
Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit
Henkilö- toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
- toimii yhteistyökykyisesti
- tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
- hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
- muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Ammattitaitovaatimukset
Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):
Ravitsemispalveluissa toimiminen
Työtehtäviin valmistautuminen
Henkilö
x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja ulkoisesta olemuksestaan
x perehtyy työtään koskeviin työpaikan sääntöihin ja toimintatapoihin sekä tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin
x perehtyy ja käyttää työtään koskevia pesuaineita sekä tulkitsee käyttöturvallisuustietoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä huomioiden työturvallisuuden ja ergonomian
x valmistelee ja siistii asiakas- ja työtiloja sovitulla tavalla
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa.
Työpisteen kuntoon laittaminen ja tuotteiden valmistaminen myyntiä varten
Henkilö
x arvioi raaka-aineiden laatua aistinvaraisesti sekä ilmoittaa laadun poikkeamista esihenkilölle
x käsittelee, esivalmistaa ja valmistaa erilaisista raaka-aineista tuotteita valmistusohjeen mukaisen määrään
x käyttää veistä työturvallisesti
x käyttää työturvallisesti työtehtävissä tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita, tarvittavia suojaimia sekä menetelmiä
x välttää hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa sekä jaottelee ylijäämän työpaikan ohjeen mukaan
x on perehtynyt erityisruokavalioihin niin, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
- valmistelee ja siistii myyntipisteen
x pitää huolen myytävien tuotteiden laadusta ja ennakoi ruokien riittävyyttä
x osallistuu seuraavan työvuoron esivalmisteluihin
x siirtyy seuraavaan annettuun työtehtävään työlistan mukaisesti
x puhdistaa työtiloja käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
x tunnistaa roolinsa työyhteisön jäsenenä ja toimii yhteistyössä työntekijöiden kanssa
x noudattaa työpaikan kestävän kehityksen ja vastuullisuuden mukaisia työtapoja
x ylläpitää työympäristön yleistä turvallisuutta
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
x noudattaa työlainsäädäntöä, työpaikan ohjeita ja laatuvaatimuksia.
Asiakaspalvelussa toimiminen
Henkilö
x palvelee asiakkaita alakohtaista sanastoa käyttäen suomen, ruotsin tai saamen kielellä ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä
- on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja hyödyntää niitä työssään
x toimii erilaisissa tarjoilu- ja asiakaspalvelutilanteissa
x esittelee, suosittelee ja myy tuotteita
- käyttää myynnin rekisteröinnissä maksujärjestelmää
- tietää käytössä olevat maksutavat ja vastaanottaa maksuvälineitä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja työpaikkaan.
Työvuoron päättäminen
Henkilö
x kokoaa, purkaa ja puhdistaa astiapesukoneen
x puhdistaa koneita, laitteita ja työvälineitä sekä huolehtii niiden kunnosta ja ilmoittaa niiden vioista esihenkilölle
x loppusiivoaa ja järjestää työ- ja asiakastiloja
x lajittelee jätteet muun työn ohessa ohjeen mukaan.
Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti
Työtehtäviin valmistautuminen
Henkilö
x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja ulkoisesta olemuksestaan
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä
x huomioi tulevien asiakkaiden määrän ja mahdolliset varaukset
x varaa linjaston tai noutopöydän välineistön valmiiksi ja valmistautuu ruokien ja juomien esillelaittoon
x laittaa esille linjaston tai noutopöydän ruokia ja juomia tai valmistautuu ruokien ja juomien pöytiintarjoiluun
x huolehtii ravintolan sisääntulon, opasteiden ja ruokalistojen siisteydestä
x tietää tuotteiden hinnan muodostumisen
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa.
Asiakaspalvelussa toimiminen ja ruokien ja juomien myynti
Henkilö
x ylläpitää työympäristön yleistä turvallisuutta ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä
x huomioi asiakkaiden saapumisen ja palvelee heitä liikeidean mukaisesti huomioiden eri asiakasryhmät
x toimii aukioloaikojen sekä ennakkotilausten ja varausten mukaisessa aikataulussa
x on perehtynyt ruoka- ja juomatuotteisiin ja erityisruokavalioihin niin, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
x palvelee asiakkaita alakohtaista sanastoa käyttäen suomen, ruotsin tai saamen kielellä ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä
x esittelee, myy ja tarjoilee ruoka- ja juomavalikoiman tuotteita
x hoitaa linjaston tai noutopöydän ruokatarjoilua tai tarjoilee ruokia pöytiin
x siistii ja järjestää asiakastiloja koko työvuoron ajan
x huolehtii myytävien tai tarjoiltavien tuotteiden laadusta ja riittävyydestä
- käyttää juomatarjoilussa valikoiman mukaisia tarjoilulämpötiloja, - tapoja ja –välineitä
- käyttää maksujärjestelmää, rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita käytössä olevilla maksutavoilla
x tekee vuorossa vastuullaan olevat työt ja auttaa muita
x tunnistaa roolinsa työyhteisön jäsenenä ja toimii yhteistyössä työntekijöiden kanssa
x noudattaa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden mukaisia toimintatapoja
- on perehtynyt ravintolan sosiaalisen median kanaviin ja hyödyntää niitä työssään
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
x noudattaa työlainsäädäntöä, ravintolan ohjeita ja laatuvaatimuksia.
Anniskelutehtävissä toimiminen
Henkilö
- toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
- tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle.
Asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta huolehtiminen
Henkilö
x huolehtii asiakkaista koko palveluprosessin ajan
x huomioi asiakkaan lähdön ja kiittää asiakasta
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja ravintolaan.
Työvuoron päättäminen
Henkilö
- tekee vuoronvaihdon tehtävät
x toimii astiahuollon tehtävissä muun työn ohessa
x lajittelee jätteet muun työn ohessa ohjeen mukaan
- osallistuu ravintolan myynnin tilitykseen
- tiedottaa asiakas- ja myyntitilanteen seuraavaan työvuoroon tulevalle työntekijälle.
Lounasruokien valmistus
Raaka-aineiden vastaanotto, varastointi ja käsittely
Henkilö
x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja ulkoisesta olemuksestaan
x ajoittaa ja jaksottaa työnsä ja huomioi seuraavan työvuoron esivalmistelut
x vastaanottaa ja varastoi raaka-aineita ohjeiden mukaisesti
x käsittelee raaka-aineita ja muita tarvikkeita hävikkiä välttäen ja raportoi hävikin määrän ohjeen mukaisesti
x arvioi raaka-aineiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti
x selvittää raaka-aineiden ja tuotteiden alkuperän ja käyttötarkoituksen
x on perehtynyt raaka-aineiden hintoihin ja tietää tuotteiden hinnan muodostumisen
x noudattaa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden mukaisia toimintatapoja
x tietää toimintaohjeet häiriötilanteissa
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa.
Lounasruokien ja leivontatuotteiden valmistaminen
Henkilö
x perehtyy ja tarvittaessa osallistuu ruokalistan suunnitteluun
x käyttää lounasruokien valmistuksessa ja leivonnassa tarvittavia työpaikan koneita, laitteita ja välineitä ohjeiden mukaisesti ja huolehtii niiden puhdistuksesta
x on perehtynyt ammattikeittiöissä käytettävään GN-mitoitukseen
x käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
x valmistaa lounaslistan ja arvioidun asiakasmäärän mukaan lounasruokia sekä leivonnaisia hyödyntäen työpaikan perusreseptiikkaa tai reseptiohjelmaa
x käyttää tietoa hyvän ravitsemuksen periaatteista
x muuntaa ruokia asiakkaiden erityisruokavalioiden ja toiveiden mukaan
x laittaa lounasruoat esille linjastoon tai noutopöytään hyödyntäen tarpeen mukaan GN-mitoitusta
x huolehtii ruokien riittävyydestä, laadusta ja siisteydestä koko lounaan ajan
x säilyttää raaka-aineita sekä ruokia lounaan aikana oikeissa lämpötiloissa sekä pitää huolen siisteydestä varmistaen asiakasturvallisuuden
x on perehtynyt ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
x seuraa ja dokumentoi lämpötiloja ruoanvalmistuksessa, tarjoilussa, ylijäämäruoan jäähdyttämisessä ja varastoinnissa
x pakkaa tarvittaessa ruokatuotteita ulosmyyntiin työpaikan ohjeen mukaan
x välttää hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa sekä käsittelee ylijäämän työpaikan ohjeen mukaan
x huomioi omassa työskentelyssään työturvallisuuden ja ergonomian
x ylläpitää työympäristön yleistä turvallisuutta ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä
x muuttaa työskentelyään kiire- ja ruuhkatilanteissa
x tunnistaa roolinsa työyhteisön jäsenenä ja toimii yhteistyössä työntekijöiden kanssa
x noudattaa työlainsäädäntöä, työpaikan ohjeita ja laatuvaatimuksia.
Asiakaspalvelussa toimiminen
Henkilö
x palvelee asiakkaita alakohtaista sanastoa käyttäen suomen, ruotsin tai saamen kielellä ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista, kiittää asiakkaita ja välittää palautteen eteenpäin työpaikan ohjeen mukaan
- on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja hyödyntää niitä työssään
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja työpaikkaan.
Työvuoron päättäminen
Henkilö
x huolehtii koneiden, laitteiden ja työvälineiden puhdistuksesta ja toimivuudesta sekä ilmoittaa puutteista esihenkilölle
x huolehtii työympäristön siisteydestä ja järjestyksestä koko työvuoron ajan
x toimii astiahuollon tehtävissä muun työn ohessa
x lajittelee jätteet muun työn ohessa ohjeen mukaan
x tiedottaa työtilanteen seuraavaan työvuoroon tulevalle työntekijälle.
Suurkeittiön ruokatuotanto
Työvuoroon valmistautuminen
Henkilö
x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja ulkoisesta olemuksestaan
x vastaanottaa ja varastoi elintarvikkeita ja ruokatuotteita
x suurentaa ja pienentää ruokaohjeita käyttäen alan perusreseptiikkaa tai reseptiohjelmia
x suunnittelee ruokalajien valmistusvaiheet, sarjatyön, työtehtäviensä järjestyksen ja ajoituksen toimivaksi kokonaisuudeksi
x toimii suunnitelman mukaan erilaisissa päivittäin vaihtuvissa ruokatuotannon tehtävissä
x perehtyy työtään koskeviin työpaikan sääntöihin ja toimintatapoihin sekä tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin
x tietää toimintaohjeet häiriötilanteissa
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa.
Ruokatuotteiden valmistaminen
Henkilö
x jaksottaa ruoanvalmistuksen huomioiden keittiön laitekuormituksen
x käsittelee suurkeittiön ruokien raaka-aineita tarkoituksenmukaisella tavalla hävikkiä välttäen
x käyttää puuttuvien raaka-aineiden tilalla korvaavia tuotteita sovittujen ohjeiden mukaan
x valmistaa suuria annosmääriä niille soveltuvilla menetelmillä sekä vakioitujen ruokaohjeiden mukaisia ruokia ja leivonnaisia GN-mitoitettuja astioita käyttäen
x valmistaa ruokaa oikean määrän asiakastilauksen ja annoskoon mukaan
x tietää suurkeittiön erilaisia tuotantomenetelmiä
x valmistaa ravitsevaa ja maukasta ruokaa
x tulkitsee raaka-aineiden ja valmisteiden tuoteselosteita niin, että käyttää erityisruokavalioiden valmistukseen niihin sopivia raaka-aineita
x ylläpitää työpisteen siisteyttä koko työskentelyn ajan
x huomioi työssään työturvallisuuden ja ergonomian
x ylläpitää työympäristön yleistä turvallisuutta ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
x noudattaa työlainsäädäntöä, työpaikan ohjeita ja laatuvaatimuksia.
Ruokien esille laitto ja pakkaaminen
Henkilö
x tarvittaessa pakkaa ja lähettää ruoat ja tarvikkeet kuljetettaviksi sekä puhdistaa kuljetusastiat
x tekee ravitsemussuosituksen mukaisen malliannoksen ohjeen mukaan
x välttää hävikin syntymistä ruoan jaon ja esillelaiton tilanteissa sekä jaottelee ylijäämän työpaikan ohjeen mukaan.
Asiakaspalvelussa toimiminen
Henkilö
x palvelee asiakkaita alakohtaista sanastoa käyttäen suomen, ruotsin tai saamen kielellä ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä
x käyttäytyy kohteliaasti asiakkaiden kanssa palvelutilanteessa
x neuvoo tarvittaessa asiakkaita ravitsemussuositusten mukaisen ja terveellisen aterian kokoamiseen
- on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja hyödyntää niitä työssään
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja työpaikkaan.
Työvuoron päättäminen
Henkilö
x lajittelee jätteet muun työn ohessa ohjeen mukaan
x toimii astiahuollon tehtävissä muun työn ohessa
x valitsee ja käyttää työssä tarvittavia asianmukaisia siivousvälineitä ja -koneita sekä hallitsee pesuaineiden käytön
x siistii ja järjestää työ- ja asiakastiloja
- tiedottaa työtilanteen seuraavalle työvuorolle.
Ilmastovastuullinen toiminta
Ilmastonmuutoksen lähtökohtien selvittäminen
Henkilö
x tunnistaa suomalaisen toimintaympäristön erityispiirteitä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
x tunnistaa keskeisiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä omalla alallaan
x tunnistaa vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen omassa työtehtävässään.
Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja ratkaisujen esittäminen
Henkilö
x pohtii käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen toimialallaan
x arvioi ja vertailee pohtimiensa ilmastoratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta ja taloudellisuutta
x ehdottaa käytännössä toteuttavissa olevia perusteltuja ratkaisuja työnsä tai työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun kehittämiseen ilmastovaikutusten vähentämiseksi
Ilmastovastuullisen toiminnan vahvistaminen
Henkilö
x osallistuu toimintaan, jolla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
x kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
Yhteyshenkilönä toimiminen
Henkilö
x perehtyy koulutuksen järjestäjän ja työpaikan väliseen työnjakoon ammatillisen koulutuksen järjestämisessä
x selvittää mahdollisuuksia järjestää koulutusta ja näyttöjä työpaikalla
x tiedottaa ammatillisen koulutuksen järjestämisestä työpaikalla yhdessä koulutuksen järjestäjän kanssa
x toimii vuorovaikutuksessa erilaisten opiskelijoiden ja työntekijöiden kanssa
Ohjaustilanteisiin valmentautuminen
Henkilö
x osallistuu osaamisen hankkimisen suunnitteluun työpaikalla
x osallistuu ohjattavan opiskelijan työturvallisuuteen, työpaikan ohjeisiin ja käytäntöihin perehdyttämiseen
x suunnittelee opiskelijan ohjausta ja aikataulua
x seuraa erilaisia ohjaustilanteita
x hyödyntää digitaalisia välineitä tarkoituksenmukaisesti
x arvioi omaa ohjausosaamistaan ja määrittää kehittämistarpeensa
Palautteen antaminen osaamisen kehittymisestä
Henkilö
x antaa rakentavaa palautetta osaamisen kehittymisestä
x huomioi palautteen antamisessa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat sekä eri kieli- ja kulttuuriryhmiä edustavat opiskelijat