PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti
Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.
Oppimisympäristön tunnistaminen
Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®-järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.
Valtakunnallista PAIKKO®-järjestelmää hallinnoi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki. PAIKKO-järjestelmän työkaluja ovat Oppimisympäristöjen raportit ja Osaamistodistus. Toimintamallin kehittämistyö aloitettiin vuosina 2012–2018 toteutetuissa ESR–hankkeissa.
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto 2022
Perusteen nimi | Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto |
---|---|
Määräyksen diaarinumero | OPH-1825-2021 |
Koulutukset | Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto |
Osaamisalat | Kiinteistönhoidon osaamisala |
Toimitilahuollon osaamisala | |
Kotityöpalvelujen osaamisala | |
Tutkintonimikkeet | Kiinteistönhoitaja |
Toimitilahuoltaja | |
Kodinhuoltaja | |
Voimaantulo | 01.08.2022 |
ePerusteet | https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7584201/tiedot |
Organisaatio
Laptuote-säätiö sr
Toimintayksikkö
Laptuote-säätiö sr, Kivenkatu 2-4 , 53600 Lappeenranta
Yhteyshenkilöt
Niina Kukkonen, Emäntä, 040 759 395, niina.kukkonen@laptuote.fi
Leena Anonen, Hankepäällikkö, 040 295 592, leena.anonen@laptuote.fi
Virpi Ulmanen, Toimitusjohtaja, 050 5749 867, virpi.ulmanen@laptuote.fi
Kotisivut ja sosiaalinen media
Facebook: https://www.facebook.com/laptuote
Instagram: https://instagram.com/laptuote?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==
TikTok: https://www.tiktok.com/@laptuote?_t=8hVnMqrZ31V&_r=1
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC-DHrj2ZCS-3enL-7jlxdUg
Oppimisympäristö tunnistettu
11.09.2024
Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja
Susanna Uusitalo, Laatupäällikkö, KYT, PAIKKO
Kirsi Hiekkala, Suunnittelija, KYT, PAIKKO
Oppimisympäristöraportti julkaistu
11.09.2024
PAIKKO yhteyshenkilöt
Susanna Uusitalo Laatupäällikkö 0400 304 108 | Kirsi Hiekkala Suunnittelija 050 380 3022 | etunimi.sukunimi@kyt.fi www.paikko.fi |
---|
Oppimisympäristön kuvaus
Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus
Laptuote-säätiö on yleishyödyllinen työpajatoimija ja yhteiskunnallinen yritys. Toimintamme tähtää kestävän hyvinvoinnin rakentamiseen ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen valmennuksen, kuntoutuksen ja koulutuksen keinoin. Tuotamme palveluja yksityiselle ja julkiselle sektorille. Vuosittain toimintamme piirissä on noin 500 asiakasta, joille tuotamme noin 30 000 työllistymiseen ja koulutukseen
pääsemiseen tähtäävää valmennuspäivää. Toimimme asiakkaidemme hyväksi koko Etelä-Karjalan alueella. Toimipisteemme sijaitsevat Lappeenrannassa, Joutsenossa ja Parikkalassa.
Työskentelemme Laptuote-säätiössä ihmistä vahvistavalla työotteella,nojautuen ratkaisukeskeisyyteen ja dialogisuuteen. Valmennustyössä meille on tärkeää luottamuksen rakentaminen, onnistumiset ja ilon aiheet sekä yhteistyö asiakkaan verkoston kanssa. Näin saavutetaan luottamusta elämään, joka antaa myös suuntaa tulevaan.
Toimintaamme ohjaavat seuraavat arvot:
YHTEISÖLLISYYS
Työtapamme Laptuote-säätiössä perustuu avoimeen vuorovaikutukseen ja verkostoyhteistyöhön. Annamme asiakkaille mahdollisuuden vertaistukeen sekä olemme osa kumppanuusverkostoa.
YKSILÖLLISYYS
Toimimme asiakaslähtöisesti ja kunnioitamme erilaisuutta. Tuemme yksilön kasvua ja löydämme ratkaisuja yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
OSAAMINEN
Panostamme jatkuvaan kehittämiseen. Työmme perustuu laaja-alaiseen osaamiseen. Olemme luotettava yhteistyökumppani.
VAIKUTTAVUUS
Toimimme tavoitteiden mukaisesti. Vastaamme yksilön ja yhteiskunnan tarpeisiin. Toimintamme tuottaa lisäarvoa. Olemme toiminnassamme tilintekovastuullisia.
Yhteiskumppanina toimivat mm. Etelä-Karjalan hyvinvointialue, Lappeenrannan kaupunki, Parikkalan kunta, Kansaneläkelaitos (KELA), Etelä-Karjalan Työ- ja elinkeinotoimisto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Etelä-Karjalan työvoiman palvelukeskus, Oktetti Ry, STEA, Valtakunnallinen työpajayhdistys INTO ry ja Vates-säätiö.
Laptuote-säätiö sr:n valmennusyksiköt muodostavat monipuolisen oppimisympäristön, jossa huomioidaan valmentautujan yksilöllisiä tarpeita.
Valmennusyksiköiden työympäristöt mahdollistavat työelämän kaltaisen työskentelyn ja työympäristön. Erityistä huomiota kiinnitetään työ- ja yksilövalmentajien kanssa valmentautujan osallisuuden tukemiseen tutustumalla työelämän pelisääntöihin ja vahvistamalla työmarkkinoilla tarvittavaa osaamista valmentautujan tavoitteidenmukaisesti.
Laptuote-säätiö sr:n valmennusyksiköissä valmentautujat saavat työvalmentajalta perehdytyksen työtehtäviin opastusta päivittäisiin työhön liittyviin toimintoihin. Lisäksi yksilövalmennus tukee valmennettavaa henkilökohtaisten haasteiden ja tavoitteiden kanssa. Valmentautujalle on myös tarjolla erilaisia ryhmätoimintoja, joihin voi vapaaehtoisesti osallistua toimintapäivien aikana. Valmentautujalla on mahdollisuus tehdä työtä oman kiinnostuksensa ja omien oppimisen edellytysten puitteissa.
Laptuote-säätiössä kehitämme aktiivisesti omaa toimintaamme ja toimintaympäristöämme hankkeiden avulla. Kehitämme työllisyyttä edistäviä tukimuotoja ja palveluja huomioiden Te-palveluiden sekä sosiaali-ja terveydenhuollon muuttuvan palvelurakenteen ja toimintaympäristön. Meille on tärkeää tasa-arvoisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen. Haluammekin olla edistämässä yhdenvertaista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa, joka tarjoaa työllistymismahdollisuuksia ja työllisyyden polkuja kaikenlaisille ihmisille heidän taustojaan ja tarpeitaan huomioiden.
Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä
Työtehtävät liittyvät perus- ja ylläpitosiivouspalveluihin. Työtehtävänä on kiinteistön työskentelytilojen siisteyden ylläpito ja koko kiinteistön viikoittaisen siivouksen tekeminen sekä siivousvälineistä huolehtiminen. Ammattitaito vaatimukset näkyvät käytännön työtehtävissä, toimimalla siivous- ja puhtaanapitoalan työtehtävissä. Ylläpitosiivoukseen on laadittu työohjeet, ja lisäksi tehdään perussiivoustehtäviä erillisen suunnitelman ja aikataulun mukaan.
Työtehtävissä käytetään työelämää vastaavia työvälineitä ja -koneita turvallisesti ja ergonomisesti valitsemalla työhön soveltuvat suojavarusteet ja -laitteet. Työtehtävien kautta valmentautuja oppii suunnittelemaan ja aikatauluttamaan työtään sekä pysymään sovituissa aikatauluissa.
Työskentelyssä noudatetaan työelämän pelisääntöjä, työturvallisuusohjeita ja työskentelyssä kiinnitetään huomiota kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan, niin materiaalien käytössä kuin jätteiden lajittelussa. Valmentautujia ohjataan kokonaisvaltaisesti vastuulliseen ympäristöajatteluun.
Toiminnan erityispiirteitä
Työtehtäviä voidaan räätälöidä tekijöille kullekin soveltuviksi esimerkiksi erilaisten rajoitteiden osalta. Työtehtävissä pyritään myös kartoittamaan henkilön työkykyä mm. fyysisen työkyvyn tai jaksamisen osalta.
Työssäoppimisen lähtökohta on vastuullisuuteen kasvaminen yksilöllisten valmiuksien ja vahvuuksien mukaan sekä valmentautujan omien tavoitteiden eteenpäin vieminen. Erilaiset työtehtävät vastaavat valmennettavan juuri sen hetkiseen tilanteeseen ja onnistumisen kautta voimaantumiseen ja omien vahvuuksien löytämiseen, tekemällä oppien ja omaa osaamista kerryttäen. Tätä kautta tekijä/valmentautuja voi löytää omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa, haasteensa sekä mahdollisuutensa työllistymisen ja opintojen näkökulmasta. Töiden vaativuusastetta lisätään valmentautujan oman edistymisen mukaan.
Tekijöiden tukena työtehtävissä ja näiden suunnittelussa sekä jatkosuunnitelmien laatimisessa ovat työvalmentajat sekä sopimusmuodosta riippuen myös yksilövalmentaja. Toiminnan tavoitteena on tukea valmentautujaa kohti opintoja tai työelämää yhteistyössä valmentautujan ja hänen verkostonsa kanssa. Yksilövalmennus sekä erilaiset vapaaehtoiset ryhmävalmennukset ovat asiakkaan tukena valmennusjakson aikana.
Puhtaanapidon työtehtävissä korostuu tekemällä oppiminen, kokemuksellisuus ja kokemusasiantuntijuus sekä omatahtisuus ja yhteisöllisyys.
Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät
Puhtaanapidon työtehtävät liittyvät Laptuote-säätiön Lappeenrannan toimitilojen siistimiseen. Toimitilat ovat kooltaan noin 1960 m2, kahdessa eri kerroksessa. Siivottavat tilat ovat mm. myymälä- ja toimistotiloja, taukotiloja, wc- ja sosiaalitiloja sekä porraskäytäviä ja luokkatiloja.
Käytössä on mm. seuraavat laitteet ja työvälineet:
- ammattilaiskäyttöön tarkoitetut puhdistusaineet
- ammattilaiskäyttöön tarkoitetut muut työvälineet
- työskentelyyn soveltuvat työvaatteet
Siivousaineet ja -välineet: yleispesuaine, desinfiointiaineet, saniteettitilojen pesuaine, siivousvaunut, suojavälineet, ikkunanpesuvälineet, imuri, lattiamoppi, värikoodatut siivousliinat ja tarvittaessa erityistyökoneet mm. lattiavahauskone ja höyrypuhdistin.
Tekstiilihuolto järjestetään erikseen pesula-pajan toimipisteessä.
Henkilöstöresurssit
TYÖVALMENTAJA
Puhtaanapito ja ylläpitosiivoustehtävien ohjaus kuuluu keittiön työvalmentajan toimenkuvaan. Työvalmentaja todentaa valmentautujan olemassa olevaa osaamista, vastaa osaamisen kehittämisestä ja suunnittelee työpajan työtehtävät.
YKSILÖVALMENTAJA
Jos asiakkaan sopimukseen kuuluu yksilövalmennusta niin hänelle nimitetään oma yksilövalmentaja joka on työvalmentajan työparina. Yksilövalmentaja tekee tiivistä yhteistyötä työvalmentajan kanssa, jotta jokaisen valmentautujan oppimista voidaan tukea oikealla tavalla ja jokaisen osaaminen saadaan parhaalla mahdollisella tavalla näkyville. Yksilövalmentaja on mukana myös oppimisen haasteissa.
MUU HENKILÖSTÖ
Laptuote-säätiö sr:n muu henkilöstö tekee yhteistyötä valmennusyksikössä työskentelevän työvalmentajan ja valmennusyksikön valmentautujien kanssa. Muu henkilöstö tukee omalla erityisosaamisellaan valmentautujien oppimista. Lisäksi muu henkilöstö on mukana havainnoimassa osaamista ja kehittämisen kohteita.
Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)
1 - 6
Referenssit
Yhteiskunnallinen yritys, https://www.laptuote.fi
Laptuote-säätiö, https://www.laptuote.fi/ Laptuote-säätiöllä on Suomalaisen työn liiton myöntämä käyttöoikeus Yhteiskunnallisen yritysmerkin käyttöön. Merkillä viestitään yhteisen hyvän tuottamisesta ja yrityksen arvopohjasta. Yhteiskunnallisen yrityksen erottaa muista yrityksistä se, että liiketoimintaa tehdään ensisijaisesti jonkin yhteiskunnallisen tai ympäristöllisen päämäärän vuoksi. Se voi olla esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien työllistäminen tai erityisryhmien kuntouttaminen. Yhteiskunnallinen yritys noudattaa samoja pelisääntöjä kuin muutkin yritykset, ilman julkisia tukia tai erityisasemaa lainsäädännössä. Saadakseen Yhteiskunnallinen Yritys -merkin yrityksen on muun muassa osoitettava toimintansa yhteiskunnallinen merkitys avoimesti. Yhteiskunnallinen yritys käyttää suurimman osan tuloksestaan tavoitteensa edistämiseen kehittämällä omaa toimintaansa tai lahjoittamalla.
Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n työpajatoiminnan käsikirja, https://www.intory.fi
Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n työpajatoiminnan käsikirja Laptuote-säätiöon osallistunut kehittäjäryhmän jäsenenä aktiivisesti Into ry:n työpajatoiminnan käsikirjan luomiseen. Kehittäjätyöryhmään on osallistunut 16 henkilöä ja organisaatiota. Kehittäjäryhmän tehtävänä on ollut asiantuntijuuden tuominen käsikirjan teemoihin.
Muuta
Laptuote-säätiöllä kehitämme aktiivisesti omaa toimintaamme ja toimintaympäristöämme hankkeiden avulla. Meille on tärkeää kehittää ihmisoikeuksia ja työllisyyttä edistäviä tukimuotoja ja palveluita huomioiden myös sosiaali- ja terveydenhuollon muutoksia. Haluamme olla edistämässä yhdenvertaista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa, joka tarjoaa työllistymismahdollisuuksia ja työllisyyden polkuja kaikenlaisille ihmisille heidän taustojaan ja yksilöllisiä tarpeitaan huomioiden. Kehittäminen on mielestämme tiimipeliä ja verkoston sekä asiakkaiden kanssa vuoropuheluun perustuva yhteiskehittäminen on tärkeä sisältö uusien palveluiden kehittämistyössä. Tunnemme rahoituskanavia monipuolisesti, ja meillä on pitkä kokemus hankemuotoisesta toiminnasta. Olemme toteuttaneet kehittämishankkeita mm. ESR, STEA, Leader, Mokra, AIKO ja Työllisyyspoliittisella hankerahoituksella. Rakennamme
mielellämme myös ylimaakunnallista yhteistyötä eri toimijatahojen kanssa.
Laptuote-säätiön vaikuttavuusvideo https://www.youtube.com/watch?v=oHIos2HQdmw
Kuvat
Tutkinnon muodostuminen
Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.
Kiinteistönhoidon osaamisala
Kiinteistönhoitaja
Pakolliset tutkinnon osat
x Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen- Kiinteistön yleishoito ja valvonta
- Kiinteistöteknisten järjestelmien hoitaminen
Kotityöpalvelujen osaamisala
Kodinhuoltaja
Pakolliset tutkinnon osat
x Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen- Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen
- Kotisiivouspalvelujen tuottaminen
Toimitilahuollon osaamisala
Toimitilahuoltaja
Pakolliset tutkinnon osat
x Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminenx Ylläpitosiivouspalvelut
x Perussiivouspalvelut
Valinnaiset tutkinnon osat
- Asuinkiinteistöjen puhtauspalvelujen tuottaminen- Hotelli- ja majoitustilojen puhtauspalvelut
- Ilmanvaihtokoneiden toimintakunnon ylläpito
x Kauppakeskusten ja myymälätilojen puhtauspalvelut
- Kiinteistöautomaation käyttäminen
- Kiinteistön toimintakunnon arviointi
- Kodin ruokapalvelujen tuottaminen
- Kodin siivous erityistilanteissa
x Koneiden käsittely puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla
- Liikennevälineiden puhtauspalvelut
- LVV-järjestelmien toimintakunnon ylläpito
- Oppilaitosten ja päiväkotien puhtauspalvelut
- Piha- ja ulkoalueiden hoitaminen
- Rakennusaikaiset siivouspalvelut
- Rakennustekniset korjaustyöt
- Sosiaalihuoltolaitosten puhtauspalvelut
- Teollisuuslaitosten puhtauspalvelut
- Terveydenhuoltolaitosten puhtauspalvelut
- Uima-allas- ja kylpylätilojen puhtauspalvelut
- Vaatteiden ja tekstiilien huoltaminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Yrityksessä toimiminen
Tutkinnon osat
Osaamisen arviointi
Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit
Henkilö- toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
- toimii yhteistyökykyisesti
- tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
- hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
- muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Ammattitaitovaatimukset
Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):
Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen
Oman työn suunnittelu
Henkilö
x perehtyy puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan asiakaskohteen palvelusopimukseen liittyviin palvelu- ja laatukuvauksiin
x perehtyy asiakaskohteen tilanteeseen ja toteuttaa palvelusopimukseen liittyviä ratkaisuja sovitulla tavalla
x suunnittelee asiakastilanteen
x tunnistaa palvelutilanteeseen mahdollisesti liittyvät vaaratilanteet ja varautuu niihin
x käyttää puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan käsitteitä ammattimaisesti
x tutustuu asiakaskohteen teknisten järjestelmien toimintaperiaatteisiin sekä työssä käytettäviin koneisiin, välineisiin ja materiaaleihin
x perehtyy asiakaskohteen likaantumiseen vaikuttaviin tekijöihin sekä puhtaanapitotöissä käytettäviin koneisiin, välineisiin ja materiaaleihin
x tietää toteuttamansa palvelun kustannusrakenteen, arvioi työaikaa ja materiaalimenekkiä sekä toteuttaa työnsä niiden mukaisesti.
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen toteuttaminen asiakaskohteessa
Henkilö
x toimii asiakaskohteen vastuunjakotaulukon mukaisesti
x toimii asiakaskohteen puhtaanapitoa ja kiinteistönhoitoa koskevien yleisten laatuvaatimusten mukaisesti
x tunnistaa tilanteita, joissa tarvitaan palvelusopimuksen ulkopuolisia palveluja
x tiedottaa ulkopuolisten palvelujen tarpeesta esihenkilölle ja tarvittaessa hankkii ulkopuolista apua asiakkaalle
x tunnistaa ja käynnistää tarvittavat toimenpiteet mahdollisten vaara- ja poikkeustilanteiden ennaltaehkäisemiseksi
x tunnistaa kiinteistön viihtyvyyteen, käyttökuntoon, toimivuuteen ja turvallisuuteen liittyviä seikkoja
x arvioi, onko tuotettujen puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen lopputulos sopimusten mukainen.
Asiakaspalvelutilanteissa ja työyhteisön jäsenenä toimiminen
Henkilö
x noudattaa työyhteisön sääntöjä ja toimintatapoja
x noudattaa asiakaspalvelua koskevia ohjeita ja toimintaperiaatteita
x lisää omalla käytöksellään alan arvostusta
x edistää toiminnallaan asiakassuhteiden jatkumista
x noudattaa työssään asiakasturvallisuuden periaatteita ja vaitiolovelvollisuutta
x toimii eri kulttuureja ja kielitaustoja edustavien asiakkaiden ja työyhteisön jäsenten kanssa
x laatii tarvittaessa työhönsä liittyviä tekstejä suomen tai ruotsin kielellä
x viestii eri menetelmillä ulkoisissa ja sisäisissä palvelutehtävissä ja -tilanteissa, tarvittaessa myös toisella kotimaisella tai vieraalla kielellä
x käyttää työssään tarvittavaa tietotekniikkaa ja raportoi työstään tilanteen vaatimalla tavalla
x toimii työssään vastuullisesti, yrittäjämäisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
x toimii moniammatillisessa työyhteisössä tai tiimin jäsenenä
x sopii työyhteisön jäsenten kanssa työhön ja palveluihin liittyvästä tiedotuksesta
x ottaa vastaan palautetta ja muuttaa tarvittaessa toimintaansa ja työskentelyään palautteen mukaisesti.
Työturvallisuuden noudattaminen
Henkilö
x valitsee työhön soveltuvat henkilökohtaiset suojaimet sekä suojavarusteet ja -laitteet
x huoltaa henkilökohtaiset suojaimet käytön jälkeen
x tunnistaa työhönsä liittyvät vaarat ja ilmoittaa niistä ohjeiden mukaisesti
x tekee työnsä turvallisesti muut tilojen käyttäjät huomioiden
x käyttää työvälineitä ja -koneita turvallisesti ja ergonomisesti
x käyttää työtä keventäviä työvälineitä, -koneita ja -menetelmiä
x käyttää taakkojen siirrossa oikeaa siirtotekniikkaa
x ylläpitää työ- ja toimintakykyä työssään
x selvittää työssä käytettävien aineiden pakkausmerkinnät ja käyttöturvallisuustiedotteet
x toimii hätäensiaputilanteissa
x toimii tulipalotilanteissa.
Ylläpitosiivouspalvelut
Ylläpitosiivouksen suunnittelu asiakaskohteessa
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa asiakaskohteen ylläpitosiivouksen, jaksoittaisen siivouksen ja muut palvelutehtävät palvelusopimuksen mukaisesti
x tunnistaa asiakaskohteen lian laadun
x selvittää asiakaskohteen pintamateriaalit ja likatyypit
x valitsee siivousmenetelmät, -välineet, -aineet ja -koneet työhön.
Ylläpitosiivouksen ja muiden palvelutehtävien tekeminen asiakaskohteessa
Henkilö
x tekee ylläpitosiivouksen, jaksoittaisen siivouksen ja pintamateriaalien hoitotehtävät
x tekee työt palvelukuvauksen, työohjeiden ja asiakkaan tarpeiden mukaisesti
x toimii sovittujen laatutavoitteiden mukaisesti
x tekee kuiva- ja märkätilojen ylläpitosiivousta ja jaksoittaista siivousta
x käyttää ylläpitosiivouksessa ja jaksoittaisessa siivouksessa vettä tarkoituksenmukaisesti
x tekee pintamateriaalien hoitotehtäviä ja tarvittavia muita palvelutehtäviä
x noudattaa työssä tarkoituksenmukaista työjärjestystä
x tarkkailee toimitilojen, laitteiden ja koneiden kuntoa sekä tekee asianmukaiset ilmoitukset mahdollisesta huoltotarpeesta
x huolehtii omalta osaltaan tilojen viihtyisyydestä ja tekee tarvittavia järjestelytehtäviä
x noudattaa työssään hygieniavaatimuksia ja jätehuoltosuunnitelmaa
x puhdistaa, huoltaa ja järjestää paikoilleen käyttämänsä siivousvälineet ja -koneet
x huolehtii huoltotilan siisteydestä ja tarvikkeiden täydennyksestä ja ilmoittaa mahdollisista vioista
x työskentelee sovitussa ajassa
x arvioi tuottamansa palvelun laatua suhteessa asiakkaan tarpeisiin.
Asiakaspalvelutilanteissa ja työyhteisön jäsenenä toimiminen
Henkilö
x noudattaa työyhteisön sääntöjä ja toimintatapoja
x noudattaa asiakaspalvelua koskevia ohjeita ja toimintaperiaatteita
x lisää omalla käytöksellään alan arvostusta
x edistää toiminnallaan asiakassuhteiden jatkumista
x noudattaa työssään asiakasturvallisuuden periaatteita ja vaitiolovelvollisuutta
x toimii eri kulttuureja ja kielitaustoja edustavien asiakkaiden ja työyhteisön jäsenten kanssa
x laatii tarvittaessa työhönsä liittyviä tekstejä suomen tai ruotsin kielellä
x viestii eri menetelmillä ulkoisissa ja sisäisissä palvelutehtävissä ja -tilanteissa, tarvittaessa myös toisella kotimaisella tai vieraalla kielellä
x käyttää työssään tarvittavaa tietotekniikkaa ja raportoi työstään tilanteen vaatimalla tavalla
x toimii työssään vastuullisesti, yrittäjämäisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
x toimii moniammatillisessa työyhteisössä tai tiimin jäsenenä
x sopii työyhteisön jäsenten kanssa työhön ja palveluihin liittyvästä tiedotuksesta
x ottaa vastaan palautetta ja muuttaa tarvittaessa toimintaansa ja työskentelyään palautteen mukaisesti.
Työturvallisuuden noudattaminen
Henkilö
x valitsee työhön soveltuvat henkilökohtaiset suojaimet sekä suojavarusteet ja -laitteet
x huoltaa henkilökohtaiset suojaimet käytön jälkeen
x tunnistaa työhönsä liittyvät vaarat ja ilmoittaa niistä ohjeiden mukaisesti
x tekee työnsä turvallisesti muut tilojen käyttäjät huomioiden
x käyttää työvälineitä ja -koneita turvallisesti ja ergonomisesti
x käyttää työtä keventäviä työvälineitä, -koneita ja -menetelmiä
x käyttää taakkojen siirrossa oikeaa siirtotekniikkaa
x ylläpitää työ- ja toimintakykyä työssään
x selvittää työssä käytettävien aineiden pakkausmerkinnät ja käyttöturvallisuustiedotteet
x noudattaa aineiden käyttö- ja turvallisuusohjeita
x toimii hätäensiaputilanteissa
x toimii tulipalotilanteissa.
Perussiivouspalvelut
Perussiivouksen suunnittelu asiakaskohteessa
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa perussiivouksen yhteistyössä työparin tai työryhmän kanssa asiakkaan tarpeen ja työohjeiden mukaisesti
x selvittää asiakaskohteen pintamateriaalit ja likatyypit
x valitsee tarkoituksenmukaiset siivousmenetelmät, -aineet, -välineet ja -koneet kohteen katto-, kaluste-, pysty-, ikkuna- ja lattiapintojen puhdistukseen ja suojaukseen
x varustaa siivousvaunuun siivousaineet, -välineet ja -koneet työtään varten
x tietää tuotetun palvelun kustannusrakenteen ja arvioi tuotteiden ja palvelujen kustannuksia.
Perussiivouksen tekeminen asiakaskohteessa
Henkilö
x tekee kohteen perussiivouksen tarkoituksenmukaisilla siivousmenetelmillä lian laadun, pintamateriaalin ja työn tavoitteiden mukaisesti
x noudattaa tarkoituksenmukaista työjärjestystä asiakkaan toiminnan mukaisesti
x käyttää vettä ja siivousaineita tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti
x käyttää siivousvälineitä ja -koneita monipuolisesti ja turvallisesti katto-, kaluste-, pysty-, ikkuna- ja lattiapinnoilla
x suojaa pintoja tarkoituksenmukaisilla suojausmenetelmillä ja -aineilla pintamateriaalin ohjeen ja työn tavoitteiden mukaisesti
x huoltaa käyttämänsä siivoustekstiilit, -välineet ja -koneet sekä ilmoittaa mahdollisista vioista
x työskentelee sovitussa ajassa
x arvioi tuottamansa palvelun laatua suhteessa asiakkaan tarpeisiin.
Asiakaspalvelutilanteissa ja työyhteisön jäsenenä toimiminen
Henkilö
x noudattaa työyhteisön sääntöjä ja toimintatapoja
x noudattaa asiakaspalvelua koskevia ohjeita ja toimintaperiaatteita
x lisää omalla käytöksellään alan arvostusta
x edistää toiminnallaan asiakassuhteiden jatkumista
x noudattaa työssään asiakasturvallisuuden periaatteita ja vaitiolovelvollisuutta
x toimii eri kulttuureja ja kielitaustoja edustavien asiakkaiden ja työyhteisön jäsenten kanssa
x laatii tarvittaessa työhönsä liittyviä tekstejä suomen tai ruotsin kielellä
x viestii eri menetelmillä ulkoisissa ja sisäisissä palvelutehtävissä ja -tilanteissa, tarvittaessa myös toisella kotimaisella tai vieraalla kielellä
x käyttää työssään tarvittavaa tietotekniikkaa ja raportoi työstään tilanteen vaatimalla tavalla
x toimii työssään vastuullisesti, yrittäjämäisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
x toimii moniammatillisessa työyhteisössä tai tiimin jäsenenä
x sopii työyhteisön jäsenten kanssa työhön ja palveluihin liittyvästä tiedotuksesta
x ottaa vastaan palautetta ja muuttaa tarvittaessa toimintaansa ja työskentelyään palautteen mukaisesti.
Työturvallisuuden noudattaminen
Henkilö
x valitsee työhön soveltuvat henkilökohtaiset suojaimet sekä suojavarusteet ja -laitteet
x huoltaa henkilökohtaiset suojaimet käytön jälkeen
x tunnistaa työhönsä liittyvät vaarat ja ilmoittaa niistä ohjeiden mukaisesti
x tekee työnsä turvallisesti muut tilojen käyttäjät huomioiden
x käyttää työvälineitä ja -koneita turvallisesti ja ergonomisesti
x käyttää työtä keventäviä työvälineitä, -koneita ja -menetelmiä
x käyttää taakkojen siirrossa oikeaa siirtotekniikkaa
x ylläpitää työ- ja toimintakykyä työssään
x selvittää työssä käytettävien aineiden pakkausmerkinnät ja käyttöturvallisuustiedotteet
x noudattaa aineiden käyttö- ja turvallisuusohjeita
x toimii hätäensiaputilanteissa
x toimii tulipalotilanteissa.
Kauppakeskusten ja myymälätilojen puhtauspalvelut
Kauppakeskusten ja myymälätilojen puhtauspalvelutehtävien suunnittelu asiakaskohteessa
Henkilö
x huomioi suunnittelussa kohteen pintamateriaalit, likatyypit ja asiakaskohteen toiminnan kannalta kriittiset puhdistettavat kohteet
x huomioi suunnittelussa kauppakeskusten ja myymälätilojen erilaisten tilojen, kalusteiden ja laitteiden puhtaustaso- ja hygieniavaatimukset
x aikatauluttaa ja rytmittää työnsä asiakaskohteen toiminnan ja erityispiirteiden mukaisesti
x valitsee yhteistyössä työparin tai työryhmän kanssa tarkoituksenmukaiset siivousmenetelmät, -aineet, -välineet ja -koneet puhtauspalvelutehtäviin sovitun puhtaustason saavuttamiseksi.
Kauppakeskusten ja myymälätilojen puhtauspalvelutehtävien tekeminen asiakaskohteessa
Henkilö
x käyttää työssään tarkoituksenmukaisia siivousmenetelmiä, -aineita, -välineitä ja -koneita
x noudattaa työssään tarkoituksenmukaista työjärjestystä ja ottaa huomioon asiakaskohteen toiminnan ja erityispiirteet
x tarkkailee kauppakeskusten ja myymälätilojen kuntoa ja tekee asianmukaiset ilmoitukset sovitulla tavalla
x puhdistaa, huoltaa ja järjestää paikoilleen käyttämänsä siivousvälineet ja -koneet
x toteuttaa kohteen mukaista omavalvontaa
- ottaa tarvittaessa pintapuhtausnäytteitä puhdistetuista pinnoista
x noudattaa työssään hygieniavaatimuksia ja jätehuoltosuunnitelmaa
x huolehtii huoltotilan siisteydestä ja tarvikkeiden täydennyksestä sekä ilmoittaa mahdollisista vioista
x työskentelee sovitussa ajassa
x arvioi tuottamansa palvelun laatua suhteessa asiakkaan tarpeisiin.
Asiakaspalvelutilanteissa ja työyhteisön jäsenenä toimiminen
Henkilö
x noudattaa työyhteisön sääntöjä ja toimintatapoja
x noudattaa asiakaspalvelua koskevia ohjeita ja toimintaperiaatteita
x lisää omalla käytöksellään alan arvostusta
x edistää toiminnallaan asiakassuhteiden jatkumista
x noudattaa työssään asiakasturvallisuuden periaatteita ja vaitiolovelvollisuutta
x toimii eri kulttuureja ja kielitaustoja edustavien asiakkaiden ja työyhteisön jäsenten kanssa
x laatii tarvittaessa työhönsä liittyviä tekstejä suomen tai ruotsin kielellä
x viestii eri menetelmillä ulkoisissa ja sisäisissä palvelutehtävissä ja -tilanteissa, tarvittaessa myös toisella kotimaisella tai vieraalla kielellä
x käyttää työssään tarvittavaa tietotekniikkaa ja raportoi työstään tilanteen vaatimalla tavalla
x toimii työssään vastuullisesti, yrittäjämäisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
x toimii moniammatillisessa työyhteisössä tai tiimin jäsenenä
x sopii työyhteisön jäsenten kanssa työhön ja palveluihin liittyvästä tiedotuksesta
x ottaa vastaan palautetta ja muuttaa tarvittaessa toimintaansa ja työskentelyään palautteen mukaisesti.
Työturvallisuuden noudattaminen
Henkilö
x valitsee työhön soveltuvat henkilökohtaiset suojaimet sekä suojavarusteet ja -laitteet
x huoltaa henkilökohtaiset suojaimet käytön jälkeen
x tunnistaa työhönsä liittyvät vaarat ja ilmoittaa niistä ohjeiden mukaisesti
x tekee työnsä turvallisesti muut tilojen käyttäjät huomioiden
x käyttää työvälineitä ja -koneita turvallisesti ja ergonomisesti
x käyttää työtä keventäviä työvälineitä, -koneita ja -menetelmiä
x käyttää taakkojen siirrossa oikeaa siirtotekniikkaa
x ylläpitää työ- ja toimintakykyä työssään
x selvittää työssä käytettävien aineiden pakkausmerkinnät ja käyttöturvallisuustiedotteet
x noudattaa aineiden käyttö- ja turvallisuusohjeita
x toimii hätäensiaputilanteissa
x toimii tulipalotilanteissa.
Koneiden käsittely puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan koneiden käytön suunnittelu asiakaskohteessa
Henkilö
x valitsee tilanteeseen tarkoituksenmukaisen koneen
x perehtyy koneen käyttöä, huoltoa ja korjausta koskevaan sopimukseen
x suunnittelee ja aikatauluttaa työnsä.
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ajettavien koneiden ja niiden työlaitteiden käyttö
Henkilö
x perehtyy keskeisimpien koneiden toiminnan periaatteisiin ja päivittäishuollon kohteisiin
- ajaa koneita työtehtävän ja kohteen edellyttämällä tavalla
x liittää ja irrottaa koneisiin kytkettäviä työlaitteita
x käyttää koneita ja sen käyttämiä aineita turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti
x toimii koneiden käsittelylle asetettujen laatutavoitteiden mukaisesti
x ennakoi tulevat työvaiheet ja huomioi muuttuvat olosuhteet
x arvioi koneiden ja työlaitteiden toimintakuntoa päivittäin ja tekee tarvittavat huollot
x huoltaa tarvittaessa käyttämänsä työvälineet
x raportoi asiakkaalle havaitsemistaan epäkohdista
x noudattaa jätehuoltomääräyksiä
x työskentelee sovitussa ajassa
x arvioi tuottamansa palvelun laatua suhteessa asiakkaan tarpeisiin.
Asiakaspalvelutilanteissa ja työyhteisön jäsenenä toimiminen
Henkilö
x noudattaa työyhteisön sääntöjä ja toimintatapoja
x noudattaa asiakaspalvelua koskevia ohjeita ja toimintaperiaatteita
x lisää omalla käytöksellään alan arvostusta
x edistää toiminnallaan asiakassuhteiden jatkumista
x noudattaa työssään asiakasturvallisuuden periaatteita ja vaitiolovelvollisuutta
x toimii eri kulttuureja ja kielitaustoja edustavien asiakkaiden ja työyhteisön jäsenten kanssa
x laatii tarvittaessa työhönsä liittyviä tekstejä suomen tai ruotsin kielellä
x viestii eri menetelmillä ulkoisissa ja sisäisissä palvelutehtävissä ja -tilanteissa, tarvittaessa myös toisella kotimaisella tai vieraalla kielellä
x käyttää työssään tarvittavaa tietotekniikkaa ja raportoi työstään tilanteen vaatimalla tavalla
x toimii työssään vastuullisesti, yrittäjämäisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
x toimii moniammatillisessa työyhteisössä tai tiimin jäsenenä
x sopii työyhteisön jäsenten kanssa työhön ja palveluihin liittyvästä tiedotuksesta
x ottaa vastaan palautetta ja muuttaa tarvittaessa toimintaansa ja työskentelyään palautteen mukaisesti.
Työturvallisuuden noudattaminen
Henkilö
x valitsee työhön soveltuvat henkilökohtaiset suojaimet sekä suojavarusteet ja -laitteet
x huoltaa henkilökohtaiset suojaimet käytön jälkeen
x tunnistaa työhönsä liittyvät vaarat ja ilmoittaa niistä ohjeiden mukaisesti
x tekee työnsä turvallisesti muut tilojen käyttäjät huomioiden
x käyttää työvälineitä ja -koneita turvallisesti ja ergonomisesti
x käyttää työtä keventäviä työvälineitä, -koneita ja -menetelmiä
x käyttää taakkojen siirrossa oikeaa siirtotekniikkaa
x ylläpitää työ- ja toimintakykyä työssään
x selvittää työssä käytettävien aineiden pakkausmerkinnät ja käyttöturvallisuustiedotteet
x noudattaa aineiden käyttö- ja turvallisuusohjeita
x toimii hätäensiaputilanteissa
x toimii tulipalotilanteissa.
Ilmastovastuullinen toiminta
Ilmastonmuutoksen lähtökohtien selvittäminen
Henkilö
x tunnistaa suomalaisen toimintaympäristön erityispiirteitä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
x tunnistaa keskeisiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä omalla alallaan
x tunnistaa vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen omassa työtehtävässään.
Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja ratkaisujen esittäminen
Henkilö
x pohtii käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen toimialallaan
x arvioi ja vertailee pohtimiensa ilmastoratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta ja taloudellisuutta
x ehdottaa käytännössä toteuttavissa olevia perusteltuja ratkaisuja työnsä tai työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun kehittämiseen ilmastovaikutusten vähentämiseksi
Ilmastovastuullisen toiminnan vahvistaminen
Henkilö
x osallistuu toimintaan, jolla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
x kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen