
PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti
Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.
Oppimisympäristön tunnistaminen
Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.
PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2022
Perusteen nimi | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
---|---|
Määräyksen diaarinumero | OPH-5085-2021 |
Koulutukset | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
Osaamisalat | Asiakaspalvelun osaamisala |
Ruokapalvelun osaamisala | |
Tutkintonimikkeet | Tarjoilija |
Kokki | |
Voimaantulo | 01.08.2022 |
ePerusteet | https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7854763/tiedot |
Organisaatio
Paltamon kunta
Toimintayksikkö
Muorin Grilli-kahvio, Ouluntie 9 , 89200 Puolanka
Yhteyshenkilöt
Tanja Rytinki , Esihenkilö/valmentaja, 040 2580 264 , tanjarytinki@gmail.com
Liisa Holappa, Työpaikkavalmentaja/OK-hanke, 040 5841 278 , liisa.holappa@kamk.fi
Virpi Heikkinen, Projektipäällikkö/OK-hanke, 040 3594 709 , virpi.heikkinen@kamk.fi
Kotisivut ja sosiaalinen media
Facebook: https://www.facebook.com/people/Muorin-Grilli-Kahvila/100085599454933/
Kuvat
Oppimisympäristö tunnistettu
19.05.2022
Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja
Satu Help, Ammatillinen kouluttaja, Edukai Oy, Oppilaitoksen edustaja
Oppimisympäristöraportti päivitetty
18.09.2023
PAIKKO yhteyshenkilöt
Susanna Uusitalo Laatupäällikkö 0400 304 108 | Kirsi Hiekkala Suunnittelija 050 380 3022 | etunimi.sukunimi@kyt.fi www.paikko.fi |
---|
Oppimisympäristön kuvaus
Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus
Muorin Grilli sijaitsee Puolangan torin laidalla. Grilliltä saa pikaruokaa ja kahvilan tuotteita. Keskeisimpiä tarjottavia tuotteita ovat maukkaat grilliannokset. Talviaikaan grillillä on pitsaperjantai, sekä tarvittaessa keittolounastarjoilu. Grillillä on myös anniskeluoikeudet, ja tarjolla on mietoja alkoholijuomia; olutta, siideriä ja lonkeroa. Kesäisin grilliltä saa jäätelöannoksia. Aukioloajat vaihtelevat jonkin verran. Pääsääntöisesti aukioloajat ovat maanantai–torstai 11–17, perjantailauantai 11–18, sunnuntaisin grilli on kiinni. Kesäaikaan aukiolot laajenevat tarpeen mukaan.
Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä
Henkilö pääsee työskentelemään grillikahvion toiminnassa. Toiminnassa toteutuu kahvila- ja katu- ja pikaruokapalveluiden valinnaiset tutkinnon osat sekä pakollinen tutkinnon osa ravitsemispalveluissa toimiminen. Henkilö pääsee valmistamaan pikaruoka-annoksia sekä kahvilan tuotteita. Lisäksi hän pääsee työskentelemään muissa ravintolan tehtävissä, kuten astiahuollossa, työvuorojen valmistelussa, puhtaanapidossa ja tuotteiden varastoinnissa.
Toiminnan erityispiirteitä
Toiminnassa on mahdollisuus toteuttaa Kainuun ammattioppilaitoksen paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Cateringpalvelut. Tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaisesti henkilö osaa
• perehtyä ennakolta työtehtäviin ja ajoitukseen
• esivalmistaa ja valmistaa / tarjoilee tuotteita liikeidean mukaisesti
• laittaa tuotteita esille ja huolehtia tuotteiden riittävyydestä
• valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
• arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät
Grillillä on sisätiloissa 20 asiakaspaikkaa ja ulkona on 20 asiakaspaikan terassi auki kesäisin. Grillillä on kassakone, parilat, kaksi rasvakeitintä, astianpesukone, pitsauuni, kahvilalinjasto ja Veikkauksen pelikone. Palveluina pikaruokapalvelut, paikan päällä- ja take-away-myynti, ja kahvilapalvelut.
Aukioloajat
Ma suljettu
Ti 12.00–18.00
Ke 12.00–18.00
To 12.00–18.00
Pe 12.00–18.00
La 12.00–18.00
Su 12.00–18.00
HOX! Muorin grilli sulkee ovensa 30.9.2023
Mahdollinen toinen yrittäjä vuonna 2024
Henkilöstöresurssit
Kaksi työntekijää, kolme kesätyöntekijää.
Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)
1 - 2
Referenssit
Muuta
Tämä oppimisympäristön tunnistamisraportti on tehty osana Opinnollistamisella osaamista Kainuuseen - OK-hanketta, jossa edistetään työttömien työnhakijoiden ja työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevien työllistymistä opinnollistamisen avulla kainuulaisille työpaikoille.
Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022–31.12.2023.
Tutkinnon muodostuminen
Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.
Pakollinen tutkinnon osa
x Ravitsemispalveluissa toimiminenAsiakaspalvelun osaamisala
- Asiakaspalvelu ja myynti- Annosruokien ja juomien tarjoilu
Ruokapalvelun osaamisala
- Lounasruokien valmistus- Annosruokien valmistus
Valinnaiset tutkinnon osat
- À la carte -ruoanvalmistus- À la carte -tarjoilu
- Juomien myynti ja tarjoilu
x Kahvilapalvelut
x Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
- Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Tutkinnon osat
Osaamisen arviointi
Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit
Henkilö- toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
- toimii yhteistyökykyisesti
- tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
- hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
- muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Ammattitaitovaatimukset
Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):
Ravitsemispalveluissa toimiminen
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x valmistautua työvuoroonx huolehtia toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta
x palvella asiakkaita, myydä tuotteita ja rekisteröidä myyntiä
x päättää työvuoron työtehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu työvuoroon.
Henkilö
x tulee työvuoroon ajoissa ja on valmiina työntekoonx pukeutuu tehtävän vaatimalla tavalla työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen
x huolehtii ulkoisesta olemuksestaan sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan
x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa toisen apuna työvuoronsa tehtäviä
x perehtyy työtään koskeviin puhdistusaineisiin ja käyttää pesuaineita turvallisesti
x kunnostaa toisen apuna asiakas- ja työtiloja sovitulla tavalla
x perehtyy työtään koskeviin työyhteisön sääntöihin, tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin sekä toimintatapoihin
x huomioi oman työnsä suunnittelussa turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
x perehtyy paikkakunnan ravitsemisalan yrityksiin ja toimipaikkoihin siten, että osaa nimetä niitä
x selvittää toisen apuna työpaikan sosiaalisen median kanavia
Henkilö huolehtii toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta.
Henkilö
x tunnistaa työtehtäviinsä liittyviä tavallisimpia raaka-aineita ja tuotteita ja arvioi ohjattuna niiden laatua ennen käyttöä ja käytön aikanax valmistaa ja esivalmistaa työryhmän jäsenenä erilaisista raaka-aineista aamiais- ja lounasruokia tai kunnostaa myyntipisteen
x käsittelee toisen apuna ruokaohjeen mukaisesti tarvittavan määrän raaka-aineita
x hallitsee turvallisesti veitsen käytön annettujen ohjeiden mukaisesti
x käyttää toisen apuna työtehtävissä tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita, tarvittavia suojaimia sekä menetelmiä turvallisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti
x välttää ohjattuna hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa
x on perehtynyt kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) siten, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
x pitää toisen apuna huolen myytävien tuotteiden laadusta ja ennakoi ruokien riittävyyttä
x puhdistaa työtiloja käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
x lajittelee jätteet jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
Henkilö palvelee asiakkaita, myy tuotteita ja rekisteröi myyntiä.
Henkilö
x palvelee ohjattuna asiakkaita ja kommunikoi asiakkaiden kanssax toimii tarjoiluun ja asiakaspalveluun liittyvissä tehtävissä
x tunnistaa ohjatusti erilaiset maksutavat ja maksuvälineet
x käyttää myynnin rekisteröinnissä tutuissa työtilanteissa kassaa tai kassajärjestelmää
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
Henkilö päättää työvuoron työtehtävät.
Henkilö
x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilatx puhdistaa koneita ja laitteita, kokoaa, purkaa ja puhdistaa astiapesukoneen sekä kahvinkeittimen
x loppusiivoaa ja järjestää toisen apuna työ- ja asiakastiloja
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x tarvitsee ohjausta arvioidessaan omien työsuoritustensa onnistumista ja kykenee ottamaan vastaan palautettax siirtyy työryhmän jäsenenä seuraavaan annettuun työtehtävään työlistan mukaisesti
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x noudattaa ergonomiaohjeita ja ylläpitää työkykyään
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontaohjeita
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Kahvilapalvelut
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x valmistautua asiakaspalvelutilanteisiinx palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu asiakaspalvelutilanteisiin.
Henkilö
x noudattaa työaikojax suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä, mutta tarvitsee siinä apua
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja työvuoron aikana
x valmistaa eri jalostusasteella olevista raaka-aineista kahvilan tuotteita koneita ja laitteita käyttäen
x laittaa tuotteita esille ohjeen ja liikeidean mukaisesti sekä huolehtii niiden laadusta ja riittävyydestä
- täyttää tarvittaessa automaatteja ohjeen mukaan
x on perehtynyt työryhmän jäsenenä kahvilan omavalvontasuunnitelmaan ja noudattaa sitä
x työskentelee ergonomisesti
Henkilö palvelee asiakkaita, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita.
Henkilö
x huomioi asiakkaiden saapumisen, käyttäytyy kohteliaasti ja kommunikoi heidän kanssaanx esittelee kahvilan myydyimpien tuotteiden pääraaka-aineet ja hinnat sekä kertoo toisen apuna kasvis- ja erityisruokavaliota (laktoositon, maidoton ja gluteeniton) noudattaville asiakkaille soveltuvista tuotteista
- on perehtynyt ohjattuna erilaisten kahvien ja muiden juomien valmistukseen ja käyttö- ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy valmistamaan niitä asiakkaiden tilausten mukaan
x suosittelee ja myy kahvilan tuotteita
x kiittää asiakkaita ja ottaa vastaan palautetta palveluista ja tuotteista ohjattuna
Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.
Henkilö
x merkitsee ohjeen mukaan tuotteen myyntihinnanx käyttää toisen apuna kahvilan kassaa tai kassajärjestelmää ja vastaanottaa ja käsittelee tavallisimpia maksuvälineitä turvallisesti
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielelläHenkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x loppusiivoaa kahvilan asiakas- ja työtilojax toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x tekee tilityksen toisen apuna
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet vuoroon tulevalle työntekijälle
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x tarvitsee ohjausta arvioidessaan oman työsuorituksensa onnistumista ja kykenee ottamaan vastaan palautettax pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x käyttäytyy hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Katu- ja pikaruokapalvelut
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x valmistautua asiakaspalvelutilanteisiinx palvella asiakkaita ja myydä katu- ja pikaruokayrityksen ruoka- ja juomatuotteita yrityksen palvelumallin mukaan
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu asiakaspalvelutilanteisiin.
Henkilö
x noudattaa työaikojax suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä, mutta tarvitsee siinä apua
x valmistaa ja valmistelee toisen apuna katu- ja pikaruokayrityksen tavallisimpia tuotteita käyttäen koneita ja laitteita
x kunnostaa ja siistii työpisteen myyntikuntoon
x valmistaa ohjeiden mukaan erityisruokavalioiden mukaisia tuotteita
x puhdistaa ohjeen mukaan koneet ja laitteet
x on perehtynyt työryhmän jäsenenä omavalvontasuunnitelmaan ja noudattaa sitä
x työskentelee ergonomisesti
Henkilö palvelee asiakkaita ja myy katu- ja pikaruokayrityksen ruoka- ja juomatuotteita yrityksen palvelumallin mukaan.
Henkilö
x huomioi asiakkaiden saapumisen, käyttäytyy kohteliaasti ja kommunikoi heidän kanssaan palvelutilanteessax pitää huolen tuotteiden riittävyydestä
x esittelee myydyimpien tuotteiden nimet, pääraaka-aineet ja hinnat sekä kertoo ohjattuna kasvis- ja erityisruokavaliota (laktoositon, maidoton ja gluteeniton) noudattaville asiakkaille soveltuvia tuotteita
x myy katu- ja pikaruokayrityksen tuotteita
x pakkaa asiakkaiden tilaamat tuotteet
x hankkii ohjeen mukaan asiakkailta palautetta palveluista tai tuotteista ja kiittää asiakkaita
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtilat ohjeen mukaan
Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.
Henkilö
x rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaitax käyttää ohjattuna toimipaikan kassaa tai kassajärjestelmää ja vastaanottaa ja käsittelee eri maksuvälineitä turvallisesti
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielelläHenkilö valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet työvuoroon tulevalle työntekijälle- täyttää tarvittaessa automaatteja ohjeen mukaan
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x tarvitsee ohjausta arvioidessaan omien työsuoritustensa onnistumista ja kykenee ottamaan vastaan palautettax toimii erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä
x noudattaa työturvallisuusohjeita ja -säädöksiä eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen