Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®-järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

Valtakunnallista PAIKKO®-järjestelmää hallinnoi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki. PAIKKO-järjestelmän työkaluja ovat Oppimisympäristöjen raportit ja Osaamistodistus. Toimintamallin kehittämistyö aloitettiin vuosina 2012–2018 toteutetuissa ESR–hankkeissa.

Ajoneuvoalan perustutkinto 2022

Perusteen nimiAjoneuvoalan perustutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-5410-2021
KoulutuksetAjoneuvoalan perustutkinto
OsaamisalatMyynnin osaamisala
Vauriokorjauksen osaamisala
Ajoneuvotekniikan osaamisala
TutkintonimikkeetAutomaalari
Varaosamyyjä
Automekaanikko
Ajoneuvomyyjä
Pienkonemekaanikko
Autokorimekaanikko
Diagnoosimekaanikko
Hyötyajoneuvomekaanikko
Huoltomyyjä
Voimaantulo01.08.2022
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7614470/tiedot

Organisaatio

Lahden kaupunki / nuorisopalvelut

Toimintayksikkö

Autotoimiala, Talttakatu 1, 15700 Lahti

Yhteyshenkilöt

Petteri Rouvali, Työvalmentaja, 044 7161 097, petteri.rouvali@lahti.fi

Tero Riihelä, Työvalmentaja, 044 7161 030, tero.riihela@lahti.fi

Matti Hulkkonen, Toiminnanohjaaja, 050 5184 497, matti.hulkkonen@lahti.fi

Mirva Kallunki, Toiminnanohjaaja, 050 3836 455, mirva.kallunki@lahti.fi

Kotisivut ja sosiaalinen media

Kotisivut: https://www.lahti.fi/kasvatus-ja-koulutus/nuorisopalvelut/nuorten-tukipalvelut/nuorten-tyo-valmennuspalvelut/

Facebook: https://www.facebook.com/nuortentyojavalmennuspalvelut

Instagram: https://www.instagram.com/toimilahti/

Oppimisympäristö tunnistettu

08.12.2022

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Susanna Uusitalo, Laatupäällikkö, Kyt, PAIKKO

Kirsi Hiekkala, Suunnittelija, Kyt, PAIKKO

Oppimisympäristöraportti päivitetty

04.10.2023

PAIKKO yhteyshenkilöt

Susanna Uusitalo
Laatupäällikkö
0400 304 108
Kirsi Hiekkala
Suunnittelija
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

Lahden nuorisopalveluiden Nuorten työ- ja valmennuspalveluiden yksikkö tarjoaa 15-29 -vuotiaille lahtelaisille työllistymistä ja kouluttautumista edistäviä palveluita seitsemällä eri toimialalla, Innostamolla ja starttivalmennuksessa työkokeilun ja päivätoiminnan sopimuksen avulla. Lisäksi paikkatilanteen mukaisesti teemme yhteistyötä koulutuksen järjestäjien kanssa tarjoamalla mahdollisuuden pajaoppimiseen sekä työssäoppimisjaksoihin opiskelijoille, jotka muutoin olisivat riskissä keskeyttää opintonsa tai jäädä ilman soveltuvaa työssäoppimispaikkaa.

Nuorten työ- ja valmennuspalveluiden toiminnan tarkoituksena on ohjata ja tukea valmentautujia kohti opiskelu- ja työelämää. Toiminnan tavoitteena on valmentautujien sosiaalinen vahvistuminen (arjenhallinta, osaamisen lisääntyminen, sosiaalinen toimintakyky, opiskelu- ja työelämävalmiuksien kehittyminen) siten, että edellä kuvatun kaltainen eteneminen mahdollistuisi. Valmentautujien jaksot suunnitellaan aina yksilöllisesti.

Jokaiselle palveluun tulevalle valmentautujalle tehdään yhdessä valmentautujan kanssa hänen tarpeistaan lähtevä henkilökohtainen valmennussuunnitelma (pois lukien oppilaitoksen kirjoilla olevat opiskelijat, joiden henkilökohtaisista suunnitelmista vastaa opetuksenjärjestäjä; Nuorten työ- ja valmennuspalvelut toteuttaa heille sovitusti suunnitelman mukaista valmennusta määräajan). Valmennussuunnitelman toteutumista seurataan ja sitä päivitetään tarpeen mukaan. Työ- ja yksilövalmennuksen lisäksi valmentautuja osallistuu suunnitelman mukaisesti erilaisiin osaamista edistäviin ryhmävalmennuksiin ja lupakorttikoulutuksiin. Lisäksi valmentautuja dokumentoi omaa osaamistaan ja työstää valmennusjakson jälkeistä jatkosuunnitelmaansa yhdessä valmentajien kanssa.

Valmentautujat ohjautuvat palveluun pääosin kuntakokeilun omavalmentajan ohjaamana, sekä etsivän nuorisotyön, oppilaitosten että nuoren oman tai huoltajan yhteydenoton perusteella. Myös kolmannen sektorin toimijoilta, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä nuorisotoimen muilta toimijoilta tapahtuu ohjautumista palveluun. Palveluissa aloittavan valmentautujan kanssa tehdään aina kirjallinen sopimus.

Autotoimiala on yksi Nuorten työ- ja valmennuspalveluiden seitsemästä toimialasta. Muita toimialoja on DraamaLab, Lounaskahvila, Media, Puu ja pintakäsittely, Sisustus ja verhoilu sekä Remontointi ja kunnossapito. Näiden toimialojen lisäksi Nuorten työ- ja valmennuspalveluihin kuuluu Innostamo ja starttivalmennus.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

Autolla tehdään autojen huolto- ja korjaustöitä asiakkaiden autoihin tilauksesta. Valmentautujalle annetaan hänen taitotasoaan vastaavat työtehtävät ja niiden vaatimustasoaan kasvatetaan osaamisen karttuessa. Työtä tehdään työvalmentajan ohjauksessa. Valmentautujan jaksolle nimeämät tavoitteet otetaan huomioon töiden suunnittelussa, jotta ne saadaan toteutetuksi mahdollisuuksien mukaan.

Autolla tehtävät työt:

- Ajoneuvon huoltotyöt
- Alustan korjaustyöt
- Jarrujen korjaus
- Sähköjärjestelmän kunnon määrittäminen
- Ajoneuvon määräaikaishuolto
- Polttomoottorin korjaus
- Voimansiirron korjaus
- Sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikka
- Sähköjärjestelmien mittaaminen

Autolla tehtävät työt ovat valmennuksen väline ja asiakkaille tarjolla olevat työt on valittu sen mukaan. Toimialan tarkoitus ei ole vääristää kilpailua alalla ja sen vuoksi erikoistumista vaativia työtehtäviä ei ole mahdollistettu toiminnassa.

Toiminnan erityispiirteitä

Auton oppimisympäristön on Paikon lisäksi käynyt tunnistamassa Koulutuskeskus Salpauksen opettaja. Koulutuskeskus Salpauksen kanssa on tehty yhteistyötä jo vuosia ja näiden myötä Autolla tehdyt työt hyväksytään suoraan Salpauksen opinnoissa.

Lisäksi keskeistä Nuorten työ- ja valmennuspalveluiden toiminnassa on valmentautujien sosiaalinen vahvistuminen (arjenhallinta, osaamisen lisääntyminen, sosiaalinen toimintakyky, opiskelu- ja työelämävalmiuksien kehittyminen) valmennusjakson aikana niin, että valmentautuja on jakson päättyessä kykenevä jatkamaan joko opinnoissa tai työelämässä tai muussa positiivisessa toiminnassa.

Toimintaamme osallistuminen tarjoaa valmentautujille arkirytmin, mielekästä tekemistä ja yhteisön, jotka edesauttavat mielen hyvinvoinnin tukemista sekä ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Parhaassa tilanteessa toimintaamme osallistuminen myös ennalta ehkäisee ongelmien syntymistä ja kasautumista. Palvelumme tarjoaa tukea ja ohjausta valmentautujan tarpeen ja elämäntilanteen mukaisesti (työelämä, opinnot, talous, hyvinvointi, asuminen jne.).

Ongelmien syntymistä tai niiden kasautumista ehkäistään lisäksi tunnistamalla valmentautujien tuen tarve ja ohjaamalla heitä tarpeen mukaan tarkoituksenmukaisiin palveluihin (esim. sosiaalityö, terveydenhuolto, mielenterveys- ja päihdetyö jne.). Kaikkea edellä mainittua toimintaa toteutamme laaja-alaisen ja moniammatillisen yhteistyön avulla.

Jokaisella työpajatoimintaan osallistuvalla, niin työntekijällä kuin valmentautujallakin, on velvollisuus toimia asianmukaisesti kaikessa toiminnassaan. Valmentautujat perehdytetään vastuihin ja velvollisuuksiin niin turvallisuuden kuin esimerkiksi ilmapiirinkin näkökulmasta. Tämän lisäksi valmentautujia ohjataan pohtimaan oman osallistumisen ja osallisuuden vaikutusta ja merkitystä toimintaan niin työn, oman elämän, lähiyhteisön kuin yhteiskunnan näkökulmasta.

Toimintaan osallistuvat valmentautujat ovat lähtökohtaisesti yhdenvertaisia. Toiminnassa edistetään erilaisista kulttuurillisista lähtökohdista olevien ihmisten keskinäistä ymmärrystä ja kunnioitusta. Organisaatiolla on lisäksi oma kansainvälistä toimintaa edistävä ohjelmansa.

• Valmentautujan tavoitteista lähtevää suunnitelmallista ja tavoitteellista työskentelyä
• Toimialojen valmentautujat työskentelevät aitojen asiakastöiden parissa
• Työskentelyn lisäksi monipuolisesti osaamista täydentäviä ryhmävalmennuksia ja lupakorttikoulutuksia
• Tiivis tuki ja ohjaus jakson aikana
• Tuki ja ohjaus jatkosuunnitelman tekemiseen jokaiselle valmentautujalle

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Tilat:
Auto toimii osoitteessa Talttakatu 1, 15700 Lahti. Tilat ovat valmistuneet vuonna 2018 ja ne on suunniteltu korjaamokäyttöön, joten tiloissa täyttyvät seuraavat asiat:
• Hyvä ja riittävä ilmanvaihto (Valtioneuvoston asetus työpaikkojen terveellisyys- ja turvallisuusvaatimuksista 577/2003, 9 § Työpaikan tilavuus ja ilmanvaihto).
• Standardin SFS-EN 12464-1 täyttävä valaistus, lisäksi siirrettäviä työkohdevalaisimia
• Öljyn- ja hiekanerotuskaivot täyttymisen ilmaisimella.
• Lattialämmitys, nosto-oviin kytketty ns. ilmaverho, joka vähentää vetoa, sekä kylmän ilman sisään pääsyä halliin.
• Työntekijämäärään oikein mitoitetut ruokailu- ja lepotilat, wc:t sekä peseytymis- ja pukeutumistilat huomioiden esteettömyyden.

Laitteet:
• nelipilarinostin OMCN 3,5tn
• matalanostin/saksinostin Nussbaum 2,5tn
• pyöriensuuntauslaite Beissbarth Q-Ling 3D
• korjaamopuristin Compac 16tn
• paineilmalinja ruuvikompressorilla Chicago Pneumatic CPM10
• ajantasaiset ohjelmistot (Autocom / Autodata)
• varaosatukkureiden korjaamokäyttöön tarkoitetut varaosaselaimet Örumnet, Osalinkki, Fixusnet ja Bromangroup
• varsin kattavat käsityö- ja erikoistyökaluvalikoimat
• korjaamolla syntyvän jätteen (niin nesteet, kuin kiinteät) asianmukaiset säilytysastiat ja lajitteluvarusteet
• IISI!!-kemikaalien hallintajärjestelmä, ajantasaiset kemikaaliluettelot, käyttöturvatiedotteet ja turvaohjeet. IISI!!-app saatavana jokaisen valmentautujan puhelimeen

Menetelmät:
Autolla työskennellään aidoissa työ- ja asiakaspalvelutilanteissa. Jokaiselle valmentautujalle tehdään yksilöllinen suunnitelma jaksolle ja valmentautujat saavat koko ajan tukea yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Valmentautujia tuetaan myös henkilökohtaiseen elämään liittyvissä asioissa sekä siirryttäessä jakson jälkeen esim. opiskelu- ja työelämään.

Työtehtävät tehdään pääsääntöisesti pari- tai ryhmätyöskentelynä, hyödyntäen vertaisoppimista. Työtehtäviä ovat autojen korjaus- ja huoltotyöt, asennustyöt ja tilaustyöt (myös vanhempien autojen laajempia läpikäyntejä). Työtehtävät pyritään jakamaan tasapuolisesti siten, että jokainen valmentautuja saisi jaksonsa aikana mahdollisimman monipuolisen kokemuksen autoalan työtehtävistä. Lisäksi pyritään huomioimaan valmentautujan omat toiveet tietyistä työtehtävistä. Autolla valmentautujat dokumentoivat päivittäistä tekemistä kirjaamalla työtehtävät omaan blogiinsa. Blogiin tuotetaan tekstejä, kuvataan työvaiheita yms.

Toiminnan tuloksia arvioidaan Into ry:n ylläpitämällä sosiaalisen vahvistumisen mittaamiseen käytettävällä Sovari-kyselyllä sekä Lahden nuorisopalveluiden omalla asiakastyytyväisyyskyselyllä.

Henkilöstöresurssit

Autolla on kaksi vakituista työvalmentajaa, joilla on pitkä kokemus työskentelystä autojen parissa sekä vahva osaaminen niin valmentamisesta kuin Autolla tehtävistä töistäkin. Autolla on myös yksilövalmentaja nuorten kanssa työskentelemässä heidän tarpeidensa mukaan.

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

1 - 6

Referenssit

Muuta

Kuvat

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Ajoneuvotekniikan osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

x Ajoneuvon huoltotyöt
x Alustan korjaustyöt
x Jarrujen korjaus
x Sähköjärjestelmän kunnon määrittäminen

Automekaanikko
Pakolliset tutkinnon osat

x Ajoneuvon määräaikaishuolto

Valinnaiset tutkinnon osat

x Polttomoottorin korjaus
x Voimansiirron korjaus
- Sähkö- ja hybridiajoneuvon huoltotyö

Valinnaiset tutkinnon osat

- Ajoneuvon korkeajännitejärjestelmän korjaustyö
- Hyötyajoneuvojen korjaus
- Perävaunujen korjaustyöt
- Metsä- ja puutarhakoneiden huolto
- Moottoripyörien huolto
- Polkupyörän huolto
- Päällirakenteiden korjaustyöt
x Sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikka
x Sähköjärjestelmien mittaaminen
- Työkoneiden korjaus
- Uusien tuotteiden varustelu ja kokoaminen
- Vapaa-ajan ajoneuvojen ja varaosien myyntityö
- Veneiden huolto
- Veneiden telakointi
x Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Diagnoosimekaanikko
Pakolliset tutkinnon osat

x Ajoneuvon määräaikaishuolto

Valinnaiset tutkinnon osat

- Sähkö- ja hybridiajoneuvon huoltotyö
x Sähköjärjestelmien mittaaminen
- Ajoneuvon korkeajännitejärjestelmän korjaustyö
x Sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikka

Valinnaiset tutkinnon osat

- Hyötyajoneuvojen korjaus
- Perävaunujen korjaustyöt
- Metsä- ja puutarhakoneiden huolto
- Moottoripyörien huolto
- Polkupyörän huolto
x Polttomoottorin korjaus
- Päällirakenteiden korjaustyöt
- Työkoneiden korjaus
- Uusien tuotteiden varustelu ja kokoaminen
- Vapaa-ajan ajoneuvojen ja varaosien myyntityö
- Veneiden huolto
- Veneiden telakointi
x Voimansiirron korjaus
x Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Hyötyajoneuvomekaanikko
Pakolliset tutkinnon osat

x Ajoneuvon määräaikaishuolto

Valinnaiset tutkinnon osat

x Polttomoottorin korjaus
- Hyötyajoneuvojen korjaus
- Työkoneiden korjaus
- Päällirakenteiden korjaustyöt
- Perävaunujen korjaustyöt

Valinnaiset tutkinnon osat

- Ajoneuvon korkeajännitejärjestelmän korjaustyö
- Hyötyajoneuvojen vauriokorjaus
- Metsä- ja puutarhakoneiden huolto
- Moottoripyörien huolto
- Polkupyörän huolto
- Sähkö- ja hybridiajoneuvon huoltotyö
x Sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikka
x Sähköjärjestelmien mittaaminen
- Uusien tuotteiden varustelu ja kokoaminen
- Vapaa-ajan ajoneuvojen ja varaosien myyntityö
- Veneiden huolto
- Veneiden telakointi
x Voimansiirron korjaus
x Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Pienkonemekaanikko
Pakolliset tutkinnon osat

- Vapaa-ajan ajoneuvojen huolto

Valinnaiset tutkinnon osat

- Moottoripyörien huolto
- Metsä- ja puutarhakoneiden huolto
- Veneiden huolto
- Veneiden telakointi
- Uusien tuotteiden varustelu ja kokoaminen
- Vapaa-ajan ajoneuvojen ja varaosien myyntityö
- Polkupyörän huolto

Valinnaiset tutkinnon osat

- Ajoneuvon korkeajännitejärjestelmän korjaustyö
- Hyötyajoneuvojen korjaus
- Perävaunujen korjaustyöt
x Polttomoottorin korjaus
- Päällirakenteiden korjaustyöt
- Sähkö- ja hybridiajoneuvon huoltotyö
x Sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikka
x Sähköjärjestelmien mittaaminen
- Työkoneiden korjaus
x Voimansiirron korjaus
x Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Valinnaiset tutkinnon osat

- Ajoneuvon korroosiovauriokorjaus
x Ajoneuvon lisävarustetyöt
- Ajoneuvon ruostesuojaus
x Ajoneuvon siistiminen
x Ajoneuvotelematiikan neuvontatyöt
x Alustan vianhaku
- Kierrätysosien myyntitoiminnot
- Kierrätysosien talteenotto
- Kilpa-ajoneuvomekaanikkona toimiminen
x Korjaamon tietojärjestelmien ylläpito
- Lämmönhallintajärjestelmän korjaustyöt
x Rengastyöt
- Romuajoneuvojen esikäsittely
- Teollisuuden asennustyöt
- Videomyyntityö
x Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Myynnin osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

- Ajoneuvokaupan myyntitehtävissä toimiminen
- Tekninen neuvonta ja tuotetuntemus
- Toimiminen ajoneuvoalan liiketoimintaympäristössä
- Ajoneuvokaupan sidosryhmien kanssa toimiminen

Ajoneuvomyyjä
Pakolliset tutkinnon osat

- Ajoneuvon myyntiprosessin toteuttaminen
- Automerkkien ja markkinoiden tunnistaminen

Huoltomyyjä
Pakolliset tutkinnon osat

- Huoltopalvelujen myyntiprosessin toteuttaminen
- Varaosavarastossa toimiminen

Varaosamyyjä
Pakolliset tutkinnon osat

- Varaosien myyntiprosessi ja tuotetuntemus
- Varaosavarastossa toimiminen

Valinnaiset tutkinnon osat

- Uusien ajoneuvojen myyjänä toimiminen
- Käytettyjen ajoneuvojen myyjänä toimiminen
- Rengas- ja vannemyyntityö
- Korjaamoprosessissa toimiminen
- Kierrätysosien myyntitoiminnot
- Lisävarusteiden myyntityö
- Videomyyntityö
x Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Vauriokorjauksen osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

- Vauriokorjaustyön aloitus
x Ajoneuvon korinosien irrotus ja asennustyöt
- Muovikorjaus

Autokorimekaanikko
Valinnaiset tutkinnon osat

- Lasien vaihto ja kiveniskemän korjaus
- Korivaurion määrittely
- Ajoneuvon pintaosien vaihto, korjaus- ja oikaisutyöt
- Korin kiinteiden pintaosien vaihtotyö
- Kuljettajaa avustavien järjestelmien toimintakuntoon saattaminen
- Alumiinisten osien korjaustyöt

Valinnaiset tutkinnon osat

- Ajoneuvon kalvotus ja teippaus
x Ajoneuvon lisävarustetyöt
- Ajoneuvon ruostesuojaus
x Ajoneuvon siistiminen
- Eri materiaalien korjaustyö
- Hyötyajoneuvojen vauriokorjaus
- Korirakenteen korjaaminen
- Pienten alueiden erikoiskorjaukset
- Pohjustustyöt
- Ruiskumaalaustyöt
- Tarratekstien asemointi, kuvionmaalaus ja erikoismaalaus
x Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Automaalari
Valinnaiset tutkinnon osat

- Pohjustustyöt
- Ruiskumaalaustyöt
- Lasien vaihto ja kiveniskemän korjaus
- Pienten alueiden erikoiskorjaukset
- Korivaurion määrittely

Valinnaiset tutkinnon osat

- Ajoneuvon kalvotus ja teippaus
x Ajoneuvon lisävarustetyöt
- Ajoneuvon pintaosien vaihto, korjaus- ja oikaisutyöt
- Ajoneuvon ruostesuojaus
x Ajoneuvon siistiminen
- Alumiinisten osien korjaustyöt
- Eri materiaalien korjaustyö
- Hyötyajoneuvojen vauriokorjaus
- Korin kiinteiden pintaosien vaihtotyö
- Korirakenteen korjaaminen
- Kuljettajaa avustavien järjestelmien toimintakuntoon saattaminen
- Tarratekstien asemointi, kuvionmaalaus ja erikoismaalaus
x Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu

Valinnaiset tutkinnon osat

- Ajoneuvon kalvotus ja teippaus
x Ajoneuvon lisävarustetyöt
- Ajoneuvon pintaosien vaihto, korjaus- ja oikaisutyöt
- Ajoneuvon ruostesuojaus
x Ajoneuvon siistiminen
- Alumiinisten osien korjaustyöt
- Eri materiaalien korjaustyö
- Hyötyajoneuvojen vauriokorjaus
- Korin kiinteiden pintaosien vaihtotyö
- Korirakenteen korjaaminen
- Kuljettajaa avustavien järjestelmien toimintakuntoon saattaminen
- Tarratekstien asemointi, kuvionmaalaus ja erikoismaalaus

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit

Henkilö
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Ajoneuvon huoltotyöt

Henkilö valmistautuu ajoneuvon huoltotöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x tunnistaa ajoneuvon voimanlähteen ja mahdollisesti vaaraa aiheuttavat komponentit
x suojaa ajoneuvon huoltotöiden ajaksi
x huomioi ajoneuvovalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja ajoneuvoalan säädösten vaikutukset työssään
x ymmärtää ajoneuvon alusta- ja hallintalaitteiden sekä voimansiirron toimintatavat

Henkilö tekee ajoneuvon huoltotöitä

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x lajittelee syntyneet jätteet ja tuntee autoalan uusiokäytön periaatteet
x tekee ajoneuvon käyttöön liittyvät tarkastukset sekä huolto- ja puhdistustyöt
x tekee pakokaasu- ja OBD-mittauksen
x vaihtaa jarrujen kulutusosat
x tekee renkaanvaihtotyön vanteelle ja asennuksen ajoneuvoon tasapainotuksineen
x käyttää pyörän kiinnittämiseen oikeita työvälineitä, -menetelmiä ja kiristystiukkuuksia
x liittää diagnoositestauslaitteen ajoneuvoon ja tarkastaa vikakoodit
- hoitaa asiakaspalvelutilanteen tiedostaa yrittäjyyden merkityksen autoalan huoltotöissä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta

Henkilö hyödyntää autoalan huoltotöissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
x suorittaa tulityö- ja työturvallisuuskoulutuksen
- suorittaa ensiapukoulutuksen
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Alustan korjaustyöt

Henkilö valmistautuu alustan korjaustöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x osaa tunnistaa ajoneuvon voimanlähteen ja mahdollisesti vaaraa aiheuttavat komponentit
x suojaa ajoneuvon huoltotöiden ajaksi
x huomioi autonvalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja autoalan säädösten vaikutukset työssään
x ymmärtää ajoneuvon alusta- ja hallintalaitteiden sekä voimansiirron toimintatavat
x tarkistaa ajonvakautusjärjestelmän merkkivalojen toiminnan

Henkilö tekee alustan korjaustöitä

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x osaa lajitella syntyneet jätteet ja tuntee autoalan uusiokäytön periaatteet
x vaihtaa pyörän laakerin
x tekee iskunvaimentimen ja jousen vaihtotyön
x tekee tukivarren korjaustyön
x tekee ohjauskulmien säätötyön ja huomioi työn vaikutuksen kuljettajaa avustaviin järjestelmiin
x käyttää lämpöä apuna alustan korjaustöissä
- hoitaa työhön liittyvät asiakaspalvelutilanteen ja ymmärtää yrittäjyyden merkityksen autoalan töissä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta
x varmistaa korjattujen osioiden oikean toiminnan

Henkilö hyödyntää alustan korjaustöissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja huolehtii työergonomista
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen
x suorittaa tulityö- ja työturvallisuuskoulutuksen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Jarrujen korjaus

Henkilö valmistautuu jarrujen korjaukseen

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x osaa tunnistaa ajoneuvon voimanlähteen ja mahdollisesti vaaraa aiheuttavat komponentit
x suojaa ajoneuvon työn ajaksi
x huomioi autonvalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja autoalan säädösten vaikutukset työssään
x tarkistaa ajonvakautusjärjestelmän merkkivalojen toiminnan

Henkilö korjaa jarrut

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x lajittelee syntyneet jätteet ja tuntee autoalan uusiokäytön periaatteet
x huoltaa ja korjaa erilaisia jarrujärjestelmiä
x saattaa sähköisen käsijarrun huoltotilaan korjauksen ajaksi ja palauttaa takaisin käyttöön
x määrittelee jarrujen kunnon ja tekee jarruvoimatestauksen
x huoltaa jarrujen nestejärjestelmän
x tarkistaa jarrujen ohjausjärjestelmän toiminnan testilaitteella
- hoitaa työhön liittyvän asiakaspalvelutilanteen ja ymmärtää yrittäjyyden merkityksen autoalan töissä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta
x Varmistaa korjattujen osioiden oikean toiminnan

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Sähköjärjestelmän kunnon määrittäminen

Henkilö valmistautuu sähköjärjestelmän mittaustöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suojaa ajoneuvon työn ajaksi
x huomioi ajoneuvovalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja ajoneuvoalanalan säädösten vaikutukset työssään
x kytkee akkuvaraajan akunvalvonnalla varustettuun ajoneuvoon

Henkilö tekee ajoneuvon matalajännitejärjestelmän korjaustöitä

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x huomioi työssään ajoneuvon virranhallintajärjestelmän
x valitsee ajoneuvoon sopivan akun
x määrittelee akun kunnon ja varaustilan jännite- ja kuormitusmittauksella
x määrittelee ajoneuvon latauksen toiminnan jännite- ja virtamittauksella
x mittaa generaattorin tasasuuntauksen toiminnan
x määrittelee käynnistysjärjestelmän kunnon yhdistetyllä virta- ja jännitemittauksella
x mittaa komponentille tulevan jännitteen, maadoituksen ja jännitehäviön suhteessa akun miinus-napaan
x osaa tarkistaa sulakkeen toiminnan eri menetelmillä
x määrittelee perävaunupistokkeen kunnon mittaamalla ja vaihtaa sen
- hoitaa työhön liittyvän asiakaspalvelutilanteen ja ymmärtää yrittäjyyden merkityksen autoalan töissä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta
x armistaa sähköjärjestelmän turvallisuuden korjaustöiden jälkeen

Henkilö tekee ajoneuvon korkeajännitejärjestelmän jännitteettömäksi

Henkilö

- tekee ehjän ajoneuvon korkeajännitejärjestelmän jännitteettömäksi valmistajan ohjeen mukaisesti työsuorituksesta vastaavan henkilön ohjaamana

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x osaa lukea sähkökaavioita
- laskee toimilaitteen tehon, jännitteen ja virrankulutuksen muiden suureiden avulla
x osaa sähkötöihin liittyvien fysikaalisten ja kemiallisten ilmiöiden vaikutukset
x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
- suorittaa ensiapukoulutuksen
- läpäise autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Ajoneuvon määräaikaishuolto

Henkilö valmistautuu ajoneuvon huoltotöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x valitsee oikean huolto-ohjelman ja ohjelman mukaiset tarvikkeet ajoneuvoon
x huomioi autonvalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja autoalan säädösten vaikutukset työssään
x tarkistaa ajoneuvoon liittyvät huoltokampanjat
x tekee huoltotyöhön liittyvän lisämyyntikartoituksen asiakkaan kanssa
x tunnistaa ajoneuvon voimanlähteen ja mahdollisesti vaaraa aiheuttavat komponentit
x suojaa ajoneuvon huoltotöiden ajaksi
x tarkistaa informaatiojärjestelmien viestit

Henkilö tekee ajoneuvon huollon

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x osaa lajitella syntyneet jätteet ja tuntee ajoneuvoalanalan uusiokäytön periaatteet
x tekee huoltotyön taloudellisesti kannattavasti 
x tekee ajoneuvoon valmistajan ohjeen mukaisen huollon
x tekee öljyjen ja eri suodattimien vaihdon
x tekee nesteiden vaihdon
- huoltaa ajoneuvon pakokaasupäästöihin vaikuttavan lisäainejärjestelmän
- tekee ilmastointijärjestelmän huollon
x asettaa uudelleen huoltovälin osoittimen ja päivittää huoltokirjan
- luovuttaa ajoneuvon asiakkaalle ja käy tehdyt työt läpi asiakkaan kanssa
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta

Henkilö tekee ajoneuvon liikennekelpoisuuden tarkastuksen

Henkilö

x tekee ajoneuvon katsastukseen valmistelevan kunnon tarkastuksen mittauksineen
x tulkitsee pakokaasutestin tuloksen
x liittää diagnoositestauslaitteen ajoneuvoon ja tarkastaa vikakoodit

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x osaa huoltotöihin liittyvien fysikaalisten ja kemiallisten ilmiöiden vaikutukset
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
- läpäisee ajoneuvojen ilmastointilaitealan koulutuksen ja pätevyyskokeen
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Polttomoottorin korjaus

Henkilö valmistautuu polttomoottorin korjaustyöhön

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suojaa ajoneuvon työn ajaksi
x huomioi ajoneuvovalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja ajoneuvoalan säädösten vaikutukset työssään
x huomio työssään pakokaasunormien vaikutukset ajoneuvon tekniikkaan

Henkilö tekee polttomoottorin ja sen apulaitteiden korjaustöitä

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x osaa lajitella syntyneet jätteet ja tuntee ajoneuvoalanalan uusiokäytön periaatteet
x diagnosoi kannen tiivistevaurion
- tekee venttiilivälysten säädön tai tarkistaa venttiilinostimet moottorin rakenteesta riippuen
x vaihtaa jakopään huolto-osat
- tarkastaa ja huoltaa pakokaasunpuhdistuslaitteita
x korjaa moottorin öljyvuodon
x vaihtaa moottorin apulaitteen
x varmistaa apulaitteen sähköisen toiminnan mittaamalla
x liittää diagnoositestauslaitteen ajoneuvoon ja tarkastaa vikakoodit
x tarkistaa moottorin ohjausjärjestelmän sopeutumat
- hoitaa työhön liittyvät asiakaspalvelutilanteen ja ymmärtää yrittäjyyden merkityksen autoalan töissä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta
x varmistaa korjattujen osioiden oikean toiminnan

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Voimansiirron korjaus

Henkilö valmistautuu voimansiirron korjaustyöhön

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suojaa ajoneuvon työn ajaksi
x huomioi ajoneuvovalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja ajoneuvoalan säädösten vaikutukset työssään
x tunnistaa ajoneuvon voimanlähteen ja mahdollisesti vaaraa aiheuttavat komponentit
- huomioi hybridivoimansiirtojärjestelmän vaikutuksen työhönsä

Henkilö tekee voimansiirron korjaustöitä

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x osaa lajitella syntyneet jätteet ja tuntee ajoneuvoalan uusiokäytön periaatteet
x tekee voimansiirtojärjestelmän huollon valmistajan ohjeen mukaisesti
x vaihtaa murrosnivelen
x vaihtaa kytkimen huolto-osat
x huoltaa manuaali- ja automaattivaihteiston sekä automatisoidun vaihteiston
x huoltaa tasauspyörästön
x tarkastaa vaihteiston sopeutumat
x huomioi työssään kuljettajaa avustavat järjestelmät
- hoitaa työhön liittyvät asiakaspalvelutilanteen ja ymmärtää yrittäjyyden merkityksen autoalan töissä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta
x varmistaa korjattujen osioiden oikean toiminnan

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikka

Henkilö valmistautuu sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnoositöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x edistää toiminnallaan työyhteisön työssä viihtymistä
x huomioi autonvalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja autoalan säädösten vaikutukset työssään
x tarkistaa ajoneuvoon liittyvät huoltotiedotteet
x tunnistaa ajoneuvon voimanlähteen ja mahdollisesti vaaraa aiheuttavat komponentit
x suojaa ajoneuvon töiden ajaksi
x tarkistaa informaatiojärjestelmien viestit

Henkilö tekee sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikkaa

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x tarkistaa diagnoositesterillä käyttö- ja toimilaitteen ohjauksen toiminnan
x tarkistaa diagnoositesterillä ohjainlaitteiden välisen tiedonsiirron toiminnan
x tekee ohjausjärjestelmän diagnostiikan autonvalmistajan ohjeiden mukaisesti
x tarkistaa väyläverkotetun järjestelmän toiminnan
- suorittaa vikadiagnoosin oskilloskoopilla mittaamalla väyläverkko-ohjattuun sähköjärjestelmään
x mittaa tiedonsiirtoväylien toimintaa osana vianetsintää
x tekee diagnoosin järjestelmätesterillä ja tekee tarvittavia sopeutuksia
- hoitaa työhön liittyvän asiakaspalvelutilanteen ja ymmärtää yrittäjyyden merkityksen autoalan töissä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x osaa lukea sähkö- ja väyläverkkokaavioita
x ymmärtää ohjelmistojen vaikutuksen komponentin toimintaan
x ymmärtää järjestelmäkokonaisuuden vaikutuksen vikakoodien muodostumiseen
x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja huolehtii työergonomiasta
- läpäise autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Sähköjärjestelmien mittaaminen

Henkilö valmistautuu sähköjärjestelmän mittaustöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x edistää toiminnallaan työyhteisön työssä viihtymistä
x huomioi autonvalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja autoalan säädösten vaikutukset työssään
x tunnistaa ajoneuvon voimanlähteen ja mahdollisesti vaaraa aiheuttavat komponentit
x suojaa ajoneuvon huoltotöiden ajaksi
x tarkistaa informaatiojärjestelmien viestit

Henkilö tekee sähköjärjestelmien mittaustöitä

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x tarkistaa diagnoositesterillä vikakoodit
x tekee diagnoositesterillä toimilaitteen ja tunnistimen testauksen
x määrittelee oikean mittaustavan komponentin mittaamiseksi korjausohjeita hyödyntäen
x mittaa viallisen komponentin sähköisen toiminnan
- mittaa komponentin toiminnan oskilloskoopilla
x mittaa väyläohjatun valaistusjärjestelmän toiminnan
x mittaa virtapiirin jännitehäviöt
x määrittelee sulakkeen ja sen virtapiirin toiminnan eri menetelmillä
- hoitaa työhön liittyvän asiakaspalvelutilanteen ja ymmärtää yrittäjyyden merkityksen autoalan töissä 
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x osaa lukea sähkö- ja väyläverkkokaavioita
x ymmärtää ohjelmistojen vaikutuksen komponentin toimintaan
x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita 
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
- läpäise autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Huippuosaajana toimiminen

Osaamisen kehittäminen

Henkilö

x arvioi omaa osaamistaan sekä tunnistaa vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan perustellen
- laatii itselleen kehittymissuunnitelman niin, että se tukee kasvua alan huippuammattilaiseksi
x kehittää osaamistaan ja työtapojaan saadun palautteen perusteella
x työskentelee muuttuvissa tilanteissa
x työskentelee pitkäjänteisesti työtään kehittäen
x toimii osana tiimiä ja jakaa osaamistaan muille.

Työskentely alan huippuosaamista vaativissa tehtävissä

Henkilö

- valitsee työmenetelmät, työvälineet ja materiaalit sekä käyttää niitä muuttuvissa tilanteissa
x kokeilee uusia työmenetelmiä työssään
x hankkii ja soveltaa työssä tarvittavaa tietoa
- toimii kustannustehokkaasti ja yrityksen tuloksellisuutta edistävästi
- edistää uusien työtapojen ja -menetelmien käyttöä työyhteisössä
- vahvistaa ja luo uusia asiakassuhteita
x noudattaa työssään työturvallisuusmääräyksiä ja -ohjeita
x ennakoi riskejä ja ilmoittaa työhön liittyvistä vaaratekijöistä
- varmistaa asiakasturvallisuuden
x työskentelee ergonomisesti ja huolehtii työkyvystään
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja järjestyksestä

Laatuvaatimusten huomioiminen

Henkilö

- asettaa tavoitteensa ja suunnittelee oman työnsä ja aikataulunsa realistiseksi
- työskentelee yrityksen tai organisaation laatuvaatimusten mukaisesti
- havaitsee laatupoikkeamat ja etsii niihin ratkaisuja
x toimii yrityksen tai organisaation kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Toimiminen alan verkostoissa

Henkilö

- viestii asiakkaiden kanssa ja työyhteisössä suomen tai ruotsin kielellä sekä yhdellä vieraalla kielellä
- tuntee toimialan keskeiset kansalliset ja kansainväliset verkostot
- hyödyntää verkostojaan työssään

Ilmastovastuullinen toiminta

Ilmastonmuutoksen lähtökohtien selvittäminen

Henkilö

x ymmärtää ilmastomuutoksen ilmiönä ja ihmisen toiminnan vaikutuksen siihen sekä ratkaisujen tarpeen
x tunnistaa suomalaisen toimintaympäristön erityispiirteitä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
x tunnistaa keskeisiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä omalla alallaan
x tunnistaa vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen omassa työtehtävässään.

Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja ratkaisujen esittäminen

Henkilö

x selvittää oman työnsä, työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun ilmastovaikutuksia
x pohtii käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen toimialallaan
x arvioi ja vertailee pohtimiensa ilmastoratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta ja taloudellisuutta
x ehdottaa käytännössä toteuttavissa olevia perusteltuja ratkaisuja työnsä tai työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun kehittämiseen ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Ilmastovastuullisen toiminnan vahvistaminen

Henkilö

x viestii ehdottamistaan ilmastoratkaisuista työyhteisössään
x osallistuu toimintaan, jolla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
x kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen

Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen

Valmistautuminen kansainvälisessä työympäristössä toimimiseen

Henkilö

x etsii tietoa ja perehtyy kansainväliseen työympäristöön ja tulevaan työtehtävään
x perehtyy työtehtävään liittyvien maiden kulttuuriin ja yhteiskuntaan
x huolehtii kansainvälisessä työtehtävässä tarvittavista järjestelyistä ja asiakirjoista
x selvittää ja sopii työtehtävän tavoitteet ja sisällöt
x ottaa huomioon työympäristöön ja -tehtävään liittyvät vaatimukset, tarpeet ja aikataulun

Vuorovaikutus kansainvälisessä työympäristössä

Henkilö

x toimii vuorovaikutuksessa kansainvälisen työyhteisön ja kansainvälisten asiakkaiden kanssa
x käyttää toimialansa keskeistä sanastoa vieraalla kielellä
x jakaa osaamistaan kansainvälisessä työympäristössä
x käyttää eri viestintäkanavia vastuullisesti
x toimii eri kulttuuritaustaisten ihmisten kanssa
x toimii työkulttuurin mukaisesti

Työskentely kansainvälisessä ympäristössä

Henkilö

x noudattaa sovittuja työaikoja ja toimintatapoja
x toimii joustavasti erilaisissa tilanteissa
x noudattaa työtehtäviin liittyviä määräyksiä ja ohjeita
x huomioi terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät riskit
x toimii vastuullisesti ja eettisesti
x toimii tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäen

Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen ja jakaminen

Henkilö

x arvioi kansainvälisessä työtehtävässä hankitun osaamisen merkitystä urallaan
x hyödyntää kansainvälistä osaamistaan työssään
x arvioi työtehtävään liittyvien maiden työmenetelmien ja toimintakulttuurien vaikutuksia työn sujuvuuteen ja lopputulokseen
x jakaa kansainvälistä osaamistaan työyhteisössä

Ajoneuvon lisävarustetyöt

Henkilö valmistautuu ajoneuvon lisävarustetöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suojaa ajoneuvon töiden ajaksi
x huomioi valmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja ajoneuvoalan säädösten vaikutukset työssään

Henkilö tekee lisävarustetöitä

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x osaa lajitella syntyneet jätteet ja tuntee autoalan uusiokäytön periaatteet
x asentaa ajoneuvoon lisävarusteen
x tunnistaa lisävarusteen asennuksen vaikutuksen ajoneuvon muihin järjestelmiin
x tekee asennustyön taloudellisesti kannattavasti
x tekee lisävarusteen korjaustyön
x tarkastaa lisävarusteen toiminnan ja varmistaa ajoneuvon järjestelmän toiminnan lisävarustetyön jälkeen
- opastaa asiakasta lisävarusteen turvallisessa käytössä
- hoitaa työhön liittyvät asiakaspalvelutilanteen ja ymmärtää yrittäjyyden merkityksen ajoneuvoalan töissä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Ajoneuvon siistiminen

Ajoneuvon siistimistyöt

Henkilö

x osaa noudattaa työaikoja
- ottaa työn vastaan sisäiseltä tai ulkoiselta asiakkaalta
- varmistaa asiakkaalta mitä käsittelyitä ajoneuvolle on tehty aikaisemmin
x tekee ajoneuvon päältä pesun, myös konehuoneen ja oven välit
x tekee ajoneuvon siistimisen sisältä
x pesee ja puhdistaa ajoneuvon sisätilat
x tarkastaa ajoneuvon maalipinnan, voiko ajoneuvon kiillottaa hiomatuotteilla
- tekee kiveniskemien paikkamaalauksen
x kiillottaa ajoneuvon
x tekee ajoneuvon vahauksen
x tekee ajoneuvon pinnoituksen
x ennallistaa ajoneuvon haalistuneet pinnat
x puhdistaa ajoneuvon lasit
- luovuttaa valmiin työn asiakkaalle

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x osaa ajoneuvon siistimistöihin liittyvien fysikaalisten ja kemiallisten ilmiöiden vaikutukset
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
x suorittaa tulityö- ja työturvallisuuskoulutuksen
- suorittaa ensiapukoulutuksen
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen
x tunnistaa alan keskeisiä tuotteita, eri tuotteiden eroavaisuuksia sekä varastoi ne ohjeiden mukaisesti

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Ajoneuvotelematiikan neuvontatyöt

Henkilö valmistautuu ajoneuvon telematiikkatöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
- käyttää yrityksen asiakashallinta- ja palvelujärjestelmiä
x huomioi autonvalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja autoalan säädäntöjen vaikutukset työssään
x tarkistaa informaatiojärjestelmien viestit

Henkilö tekee ajoneuvon telematiikkatöitä

Henkilö

- kuuntelee asiakasta ja selvittää asiakkaan tarpeen
- opastaa asiakasta ajoneuvon eri järjestelmien hallintalaitteiden käytössä
- opastaa asiakasta autonvalmistajien palvelujärjestelmien käyttöönotossa
- opastaa asiakasta huoltopalveluiden aktivoinneissa
- opastaa asiakasta ajoneuvokaluston ja eri komponenttien valvonnan käyttöönotoissa
- päivittää telematiikkajärjestelmiä
- varmistaa kuljettajaa avustavien järjestelmien toiminnan
- hoitaa asiakaspalvelutilanteen ja tiedostaa yrittäjyyden merkityksen työssään
- huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta

Henkilö hyödyntää autoalan telematiikkatöissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x tunnistaa matkustaja -informaatiojärjestelmiä
x tunnistaa (C-ITS) älyliikennejärjestelmiä ja tienpitäjän palveluita
x ylläpitää työkykyään ja huolehtii työergonomiasta
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Alustan vianhaku

Henkilö valmistautuu alustan vianhakuun

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suojaa ajoneuvon työn ajaksi
x huomioi ajoneuvovalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja ajoneuvoalan säädösten vaikutukset työssään
x suorittaa vian määrittelyn asiakkaan kuvailun perusteella ja täydentää vianhakua vuorovaikutuksen avulla
x tarkistaa ajonvakautusjärjestelmän merkkivalojen toiminnan

Henkilö tekee alustan vianhakutöitä

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x tunnistaa alustan erilaiset tekniset ratkaisut
x diagnosoi pyörän tuennan, jousituksen ja ohjauksen vikoja eri menetelmillä ja korjaa ne
x diagnosoi pyörän laakerivian ja korjaa sen
x huomioi työssään kuljettajaa avustavat järjestelmät
x varmistuu alustaan liittyvien järjestelmien toiminnasta diagnoositesterillä
- hoitaa työhön liittyvät asiakaspalvelutilanteen ja ymmärtää yrittäjyyden merkityksen autoalan töissä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta
x lajittelee syntyneet jätteet ja tuntee autoalan uusiokäytön periaatteet

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja huolehtii työergonomista
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Korjaamon tietojärjestelmien ylläpito

Henkilö valmistautuu tietojärjestelmien ylläpitotöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x edistää toiminnallaan työyhteisön työssä viihtymistä
x käyttää työssä tarvittavia käyttöjärjestelmiä
x käyttää työssä tarvittavia viestintävälineitä
- toimii ja dokumentoi työnsä organisaation tukipalveluprosessien mukaisesti 

Henkilö tekee tietojärjestelmien ylläpitotöitä

Henkilö

- käyttää tietokoneen käyttöjärjestelmää
- selvittää ja ratkaisee laitteisto-, ajuri-, verkko- ja tulostusongelmia

Henkilö tekee autoalan tietojärjestelmien ylläpitoa

Henkilö

x käyttää autoalan korjaamosovelluksia
- päivittää yrityksen käyttöön autoalan korjaamosovelluksia
- käyttää korjaamon ajanvarausjärjestelmiä
- käyttää asiakasviestinnässä olevia viestintävälineitä
- opastaa asiakasta autotekniikan applikaatioiden käytössä
- toimii työryhmän jäsenenä yrityksen autonvalmistajan tietojärjestelmän käyttöönotossa

Henkilö hyödyntää tietojärjestelmien tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita 
x ylläpitää työkykyään ja huolehtii ergonomiasta
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Rengastyöt

Henkilö valmistautuu rengastöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x huomioi autonvalmistajan takuuehdot, moottoriajoneuvojen korjausehdot ja ajoneuvon renkaita koskevat säädökset sekä rengasmerkinnät työssään
- tekee rengastyöhön liittyvän lisämyyntikartoituksen asiakkaan kanssa
x havaitsee ja tunnistaa työhönsä liittyvät vaarat
x tunnistaa erilaiset renkaat ja vanteet

Henkilö tekee rengastyön

Henkilö

x käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
x käyttää turvallisesti rengastöissä tarvittavia laitteita
x osaa lajitella syntyneet jätteet ja tuntee autoalan uusiokäytön periaatteet
x määrittelee renkaassa ja vanteessa olevan vian ja korjauskelpoisuuden
x tekee renkaan paikkauksen käyttäen määräysten mukaisia työmenetelmiä
- tekee rengastyön myös matalaprofiilirenkaisiin
- vaihtaa renkaan vanteelle ja asentaa erilaisiin ajoneuvoihin valmistaja ohjeen mukaisesti rengaspaineenvalvontajärjestelmä huomioiden
- paineistaa renkaan käyttäen turvalaitetta
- tasapainottaa pyörän vanteeseen tarkoitetuilla painoilla
x puhdistaa pyöränkiinnityksen tasopinnat
x käyttää pyörän kiinnittämiseen oikeita työvälineitä, -menetelmiä ja kiristystiukkuuksia
- hoitaa työhön liittyvät asiakaspalvelutilanteen ja neuvoo asiakasta rengasvalinnassa ja käytössä
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta

Henkilö tarkastaa ja säätää pyörien asentokulmat

Henkilö

x määrittelee alustan suuntauksesta johtuvan kulumisen
x tekee ohjauskulmien säätötyön ja huomioi työn vaikutuksen kuljettajaa avustaviin järjestelmiin

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä rengasalan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta

Ajoneuvon korinosien irrotus ja asennustyöt

Henkilö valmistautuu irrotus- ja asennustöihin

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x tarkastaa työmääräimen ja korjauskustannuslaskelman, täydentää puutteita huomatessaan
x hakee ajoneuvon- ja materiaalinvalmistajan ohjeet irrotus- ja asennustöihin, myös vieraalla kielellä
x suojaa itsensä ja työympäristön käytettävien kemikaalien käyttöturvatiedotteen ja ajoneuvonvalmistajan ohjeiden mukaisesti
- arvioi vaihtoehtoisten varaosien käytön vaikutuksen korjauksen kokonaiskustannukseen

Irrotus- ja asennustyöt

Henkilö

x irrottaa ajoneuvosta pultti- tai ruuvikiinnitteisen osan valmistajan ohjeen mukaisesti
x asentaa ajoneuvoon pultti- tai ruuvikiinnitteisen osan valmistajan ohjeen mukaisesti
x säätää asentamansa osan valmistajan ohjearvoihin
- tekee ruosteenesto- ja koorroosionsuojaus käsittelyn valmistajan ohjeiden mukaisesti

Henkilö hyödyntää autoalan töissä tarvittavaa osaamista

Henkilö

x työskentelee taloudellisesti ja ymmärtää oman työnsä vaikutuksen yrityksen kannattavuuteen 
x tarkastaa koneet ja työvälineet, puhdistaa ja huoltaa  ne ohjeiden mukaisesti
x työskentelee kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, ossaa lajitella ja kierrättää jätteet ohjeiden mukaisesti
x käyttää työssään englanninkielistä materiaalia
x osaa irrotus- ja asennustöihin liittyvien fysikaalisten ja kemiallisten ilmiöiden vaikutukset
x käyttää tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja ohjelmistoja sekä valmistajan ohjeita
x ylläpitää työkykyään ja työskentelee ergonomisesti
x suorittaa tulityö- ja työturvallisuuskoulutuksen
- suorittaa ensiapukoulutuksen
- läpäisee autoalan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen ja loppukokeen
- läpäisee ajoneuvojen ilmastointilaitealan koulutuksen ja pätevyyskokeen
x tunnistaa alan keskeisiä tuotteita, eri tuotteiden eroavaisuuksia sekä varastoi ne ohjeiden mukaisesti

Työlainsäädäntö

Henkilö

x tutustuu alan työehtosopimuksen sisältöön ja periaatteisiin sekä noudattaa niitä
x noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja alan työehtosopimusta