Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®-järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

Valtakunnallista PAIKKO®-järjestelmää hallinnoi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki. PAIKKO-järjestelmän työkaluja ovat Oppimisympäristöjen raportit ja Osaamistodistus. Toimintamallin kehittämistyö aloitettiin vuosina 2012–2018 toteutetuissa ESR–hankkeissa.

Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto 2023

Perusteen nimiKasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-3837-2022
KoulutuksetKasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
OsaamisalatKoulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen osaamisala
Ohjauksen osaamisala
Romanityön osaamisala
Perhepäivähoidon osaamisala
Kasvatuksen osaamisala
TutkintonimikkeetPerhepäivähoitaja
Koulunkäynninohjaaja
Voimaantulo01.01.2023
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/8262880/tiedot

Organisaatio

Taiteen Sulattamo ry

Toimintayksikkö

Sosped säätiö / Pelirajaton, Elimäenkatu 27, 00510 Helsinki

Yhteyshenkilöt

Lassi Rajamäki, Toiminnanjohtaja, 050 5662 414, lassi.rajamaki@sosped.fi

Jouni Saarelainen, Suunnittelija, 040 8211 011, jouni.saarelainen@sosped.fi

Jenna Mäkelä, Hankesuunnittelija, 045 6036 553, jenna.makela@sosped.fi

Kotisivut ja sosiaalinen media

Kotisivut: https://sosped.fi/

Kotisivut: https://pelirajaton.fi/

Oppimisympäristö tunnistettu

23.01.2024

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Jenni Nikkanen, Hankesuunnittelija (FM), Kokemuksesi on arvokas -hanke, PAIKKO-asiantuntija

Oppimisympäristöraportti julkaistu

23.01.2024

PAIKKO yhteyshenkilö

Kirsi Hiekkala
Koordinaattori
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

Sosped-säätiö perustettiin vuonna 1984 uudenlaisen yhteisöllisyyden, siihen kasvamisen ja kasvattamisen ylläpitäjäksi. Säätiön alkuperäinen tehtävä kumpuaa sosiaalipedagogiikasta, ja säätiön virallinen nimi onkin Sosiaalipedagogiikan säätiö. Nykyisin meidät tunnetaan paremmin nimellä Sosped-säätiö. Sosiaalipedagoginen viitekehys näkyy kuitenkin edelleen missiossamme, arvoissamme ja tavassamme tehdä töitä.

Sosiaalipedagogiikan idea on tarkastella yksilön kasvua ja kehitystä osana sosiaalisia yhteisöjään. Siinä yhdistyy yhteiskunnallinen vaikuttaminen sekä ihmisenä kasvu. Sosiaalipedagogiikan yhtenä tavoitteena on turvata ihmisten tasa-arvoiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan toimintaan, yhteisöjen elämään sekä omaan elämäänsä vaikuttamiseen sosiaalisen muutoksen kautta.

Sosiaalipedagogiikan avulla kehitetään keinoja osallisuuden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Yhteisössä yksilö huomioidaan ominaisuuksineen, ja oppiminen tapahtuu vertaisuuden sekä kohtaamisten kautta. Oppimisessa huomioidaan erityisesti tunnetietoisuus.

Oppiminen tapahtuu vertaisuuden ja kohtaamisten kautta. Sosped-säätiön ydin on vertaistuki ja yhteisöllisyys. Toimintamme on sosiaalipedagogiikkaan pohjautuvaa hanke- ja kehittämistoimintaa.

Käytännössä edistämme ihmisen sisäistä kasvua aikuiskoulutuksessa, työyhteisötyössä ja hanketoiminnassa. Tehtävämme on ammatillisen yhteisödynaamisen työyhteisötyöskentelyn ja työnohjaajakoulutuksen kehittäminen, jota on tehty säätiön alkuajoista lähtien. Hankkeissa taas on keskeistä inhimillisen arvokkuuden vaaliminen, sisäisen kasvun tukeminen, toivo paremmasta ja yksilöä vahvistavan yhteisöllisyyden rakentaminen.

Ihminen kasvaa ja kehittyy muiden kanssa. Kokemuksellinen oppiminen tapahtuu tunteiden tunnistamisen myötä. Yhteisödynaaminen työnohjaaja- ja työyhteisön kehittäjäkoulutus, työnohjaus sekä erilaiset kehittämishankkeet suunnitellaan ja rakennetaan niin, että kokemusten ja tunteiden tutkiminen onnistuvat. Vuorovaikutus ja vastavuoroisuus synnyttävät kokemuksia, joiden tiedostaminen vahvistaa itsetuntemusta.

Sosped säätiön Pelirajaton tarjoaa tietoa ja vertaistukea ihmisille, jotka kokevat rahapelihaittoja. Toiminta on suunnattu kaiken ikäisille henkilöille, jotka kokevat elämässään suuria tai pieniä haasteita rahasta pelaamisen kanssa sekä pelaavien läheisille. Palveluita on sekä pelaajille että läheisille.

Vertaistukipalveluissamme pyrimme tarjoamaan työkaluja muutoksen ja voimaantumisen aloittamiseksi, kannustaen jokaista tukea hakevaa kokonaisvaltaisiin toimiin oman hyvinvointinsa ylläpitämiseksi. Tavoitteenamme on myös lisätä ja jakaa tietoa toiminnastamme sekä rahapelihaitoista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten keskuudessa.

Vertaistukea on tarjolla valtakunnallisesti ja monipuolisesti: vertaistukiryhmissä (kasvotusten ja teamsilla), vertaispuhelimessa, Pelirajaton-chatissa, ryhmächatissa ja tukihenkilötoimintana. Järjestämme myös voimavarakursseja, vertaislomia, läheisten voimaviikonloppuja sekä webinaareja. Vapaaehtoisille järjestämme täydennyskoulutuksia sekä yhteisöpäiviä.

Vertaistukea tarjoavat koulutetut ja tuetut vapaaehtoiset vertaisohjaajat. Heillä on oma kokemus ongelmallisesta rahapelaamisesta tai läheisenä elämisestä sekä toipumisesta. Osa vertaisohjaajista kouluttautuu myöhemmin kokemusasiantuntijoiksi.

Koulutamme ja välitämme rahapelihaittojen kokemusasiantuntijoita valtakunnallisesti eri tehtäviin. Kokemustieto ja -asiantuntijuus ovat keskeisiä osia rahapelihaittatyötämme, sillä ne auttavat meitä lisäämään tietoisuutta rahapelihaitoista ja toipumisesta, tarjoamaan ja kehittämään palveluita sekä vaikuttamaan asenteisiin ja rakenteisiin.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

Pelirajaton-toiminnan kokemusasiantuntijakoulutus vastaa sisällöltään kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon valinnaista tutkinnon osaa kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen. Koulutus antaa osallistujalle valmiudet toimia kokemusasiantuntijan työtehtävissä rahapelihaittojen ehkäisyn, tuen ja hoidon piirissä sekä tehdä vaikuttamistyötä.

Koulutus toteutetaan 1,5-2 vuoden välein. Se on laajuudeltaan noin 162 tuntia (6 kuukautta). Koulutus koostuu kahdesta viikonlopun lähijaksosta (koulutuksen alussa ja lopussa), työharjoittelusta sekä itsenäisestä työskentelystä Howspace-verkkoalustalla.

Koulutetut kokemusasiantuntijat lisäävät ymmärrystä rahapeliriippuuvuudesta ja toipumisesta yksilön ja yhteisön näkökulmasta. He tuntevat palvelut ja hoitopolut ja osaavat arvioida niiden toimivuutta yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta. Kokemusasiantuntijoilla on osaaminen moniammatilliseen yhteistyöhön ja asiakastyöhön sekä tietotaito arvioida, kehittää ja uudistaa rahapelaamiseen liittyvää järjestelmää pelihaittojen näkökulmasta. Lisäksi kokemusasiantuntijoilla on vertaistuellinen osaaminen, kohtaamisen osaaminen, sekä ymmärrys ilmiöön liittyvistä liitännäisongelmista ja rakenteista (esim. ylivelkaantuminen).

Välitämme mahdollisuuksien mukaan kokemusasiantuntijatehtäviä koulutuksestamme valmistuneille. Tilaajatahot ovat esim. oppilaitoksia tai hyvinvointialueen eri yksiköitä sekä media. Kokemusasiantuntijat voivat pitää esim. puheenvuoroja, kouluttaa, toimia erilaissa kehittämistyöryhmissä tai asiakastapaamisissa.

Toiminnan erityispiirteitä

Kaikki vapaaehtoistoimintaamme perustuu hyvin suunniteltuihin rakenteisiin. Vapaaehtoiset valitaan vertaistukiohjaajakoulutukseen hakemusten ja haastatteluiden perusteella (kriteeristö). Heitä myös tuetaan vapaaehtoistyössään eri tavoin.

Kokemusasiantuntijakoulutukseen haetaan haastattelulla ja kriteeristö on verrattain tiukka. Tällä takaamme laadukkaan ja tasalaatuisen kokemusasiantuntijuuden. Koulutukseen hakeutuvilla pitää olla suoritettu Pelirajaton-toiminnan vertaistukiohjaajakoulutus, kokemusta vapaaehtoisena vertaistukiohjaajana toimimisesta (vähintään 2 vuotta) sekä pelaajataustaisilla hakijoilla merkittävä (vähintään 1,5 vuotta) aika pelaamatonta aikaa (toipuminen). Kokemusasiantuntijana toimimiseen liittyy olennaisesti stigman purkaminen ja edellytyksenä koulutukseen osallistumiseen on myös omalla nimellä ja kasvoilla kokemusasintuntijana toimiminen. Koulutus on pitkä ja se sisältää asiantuntijatasoisen tiedon omaksumista ilmiöstä, ei vain oman kokemuksen käsittelyä.

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Koulutus toteutetaan Howspace -verkkoalustalla (itsenäiset tehtävät ja ryhmäläisten tehtävien arviointi ja kommentointi), lähijaksoilla valtakunnallisesti vuokrattavissa tiloissa (2 viikonloppua, paikka vaihtelee), Teamsissa (välitapaamiset ja työpajat) sekä tilaajien toimipisteissä (työharjoittelutehtävä, vaihtelee).

Koulutuksessa käytettäviä menetelmiä: kirjalliset tehtävät (edellyttävät tiedonhakua ja -jäsennystä), oppimiskahvilat, elävä kirjasto, paneelikeskustelut, puheenvuoron esittäminen, akvaariokeskustelut, mindmapien ja ilmiökarttojen tekeminen, parihaastattelut ja pienryhmätyöskentely, käänteinen luokka

Henkilöstöresurssit

Kouluttajina toimivat 2 sosiaali-alan ammattilaista sekä 1 viestinnän ammattilainen Pelirajaton-toiminnasta (suunnittelija, hankesuunnittelija ja viestinstäkoordinaattori).

Lisäksi kuhunkin järjestettävään koulutukseen osallistuu ilmiöön yhteiskunnallisesti liittyvä yhteistyökumppani, joka osallistuu workshop-työskentelyyn koulutettavien kanssa lähijaksolla.

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

4 - 6

Referenssit

Muuta

Oppimisympäristö on tunnistettu yhteistyössä Taiteen Sulattamo ry:n Kokemuksesi on arvokas -hankkeen (STEA / 2022–2024) kanssa.
Kokemuksesi on arvokas -hanke yhtenäistää ja kehittää kokemusasiantuntija- ja vertaisohjaajakoulutusten kenttää valtakunnallisesti.

Kuvat

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Pakolliset tutkinnon osat

- Ammatillinen toiminta ja työelämäosaaminen kasvatus- ja ohjausalalla

Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

- Oppijan ja oppimisen ohjaus
- Tuen tarpeeseen vastaaminen oppimisen ja ohjauksen ympäristöissä

Valinnaiset tutkinnon osat

- Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus
- Koulunkäynnin ja opiskelun ohjaus ja tuki

Perhepäivähoidon osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

- Lapsen tuen tarpeisiin vastaaminen yhteistyössä huoltajien ja muiden ammattilaisten kanssa
- Toimiminen perhepäivähoitoympäristössä

Valinnaiset tutkinnon osat

- Pedagogisen toimintakulttuurin toteuttaminen varhaiskasvatuksessa
Tutkinnon osa Lapsen, kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen kasvatus ja ohjausalan perustutkinnosta

Romanityön osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

- Yksilö- ja yhteisölähtöinen asiakas- ja viranomaisohjaus romanityössä
- Romanilähtöinen monikulttuurinen ohjaustyö

Kasvatuksen osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

- Pedagogisen toimintakulttuurin toteuttaminen varhaiskasvatuksessa
- Lapsen tuen tarpeisiin vastaaminen yhteistyössä huoltajien ja muiden ammattilaisten kanssa

Ohjauksen osaamisala
Valinnaiset tutkinnon osat

- Lapsen ja nuoren suojelu kasvatus- ja ohjaustyössä
- Osaamisen ja työllistyvyyden ohjaus
- Aikuisten ohjaus eri elämäntilanteissa

Valinnaiset tutkinnon osat

- Etsivässä työssä toimiminen
- Kulttuurinen moninaisuus kasvatus- ja ohjaustyössä
x Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen
- Romanikielen käyttäminen ohjaustyössä
- Draamailmaisun käyttö kasvatus- ja ohjaustilanteissa
- Kuvallisen ilmaisun käyttö kasvatus- ja ohjaustilanteissa
- Musiikillisen ilmaisun käyttö kasvatus- ja ohjaustilanteissa
- Suomen kielen lukemisen ja kirjoittamisen perustaitojen ohjaus
- Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon aktiivinen edistäminen

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Ammattitutkinnon perusteissa kuvataan perustutkintoa syvällisempää tai rajatumpiin työtehtäviin kohdistunutta osaamista.

Ammattitutkintojen arviointikriteerit määrittelevät tutkinnon osan hyväksytyn suorituksen tason. Ammattitaitovaatimuksen kaikkien arviointikohteiden tulee toteutua, jotta se voidaan tunnistaa oppimisympäristössä.

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x hahmottaa kokemusasiantuntijuuden periaatteet ja monimuotoisuuden sekä merkityksen osana toimintaympäristöä
x toimia monialaisen työyhteisön tai verkoston jäsenenä
x toimia palvelujärjestelmässä
x ohjata vertaisryhmää
x käyttää omaa kokemusasiantuntijuuttaan työvälineenä
x arvioida ja kehittää omaa osaamistaan ja ammatillisuuttaan.
Osaamisen arviointi

Henkilö hahmottaa kokemusasiantuntijuuden periaatteet ja monimuotoisuuden sekä merkityksen osana toimintaympäristöä.

Henkilö

x erottaa kokemusasiantuntijuuden eri tasot ja tuntee kokemusasiantuntijuuden monimuotoisen toimintakentän
x tunnistaa erilaiset kokemusasiantuntijuuden muodot, kuten omakohtainen sairastuminen ja siitä kuntoutuminen, palvelujärjestelmien asiakkuus, erityisryhmän jäsenyys sekä läheisen näkökulma
x erottaa eri kokemustoimijakäsitteet toisistaan, kuten vertaistoimija, vertaistyöntekijä, kokemustoimija, ammatillinen kokemusasiantuntija ja kokemuksen omaava ammattilainen
x ymmärtää kokemusasiantuntijan roolin asiakkaan aseman vahvistajana, ennakkoluulojen murtajana, oikeanlaisen tiedon välittäjänä sekä palveluiden suunnittelijana, kehittäjänä ja arvioijana
x ymmärtää koulutuksen merkityksen ammatilliseen kokemusasiantuntijuuteen kasvamisessa muun muassa hankkiakseen reflektointitaitoja ja hyödyntääkseen paremmin omia kokemuksiaan työssään
x tutustuu järjestäytyneeseen kokemusasiantuntijatoimintaan ja kokemusasiantuntijatoimijoihin.

Henkilö toimii monialaisen työyhteisön tai verkoston jäsenenä.

Henkilö

x toimii monialaisen työyhteisön tai verkoston jäsenenä ja tuo esiin omia havaintojaan
x toimii ammattilaisen kanssa työparina
x tunnistaa ei-kokemustaustaisen ammatillisen työn merkityksen ja toimii rakentavasti yhteistyössä
x tunnistaa omat asenteensa ja toimii ammatillisesti eri toimijaryhmien kanssa
x hallitsee digivälineiden käytön tiedonhaussa ja viestinnässä
x aikatauluttaa työnsä ja käyttää kalenteria
x ymmärtää työn ja vapaa-ajan rajat ja pitää huolta omasta jaksamisestaan.

Henkilö toimii palvelujärjestelmässä.

Henkilö

x ymmärtää eri toimijoiden tehtävät palvelujärjestelmässä
x ymmärtää vaitiolovelvollisuuden ja toimii sen mukaisesti
x hyödyntää kokemusosaamistaan palvelujärjestelmän arvioinnissa ja kehittämisessä
x toimii tarvittaessa tulkkina asiakkaiden, ammattilaisten ja palvelujärjestelmän välillä
x työskentelee rakentavassa vuorovaikutuksessa eri toimijaryhmien kanssa
x ratkaisee ammatillisesti erilaiset haastavat erityistilanteet, esimerkiksi tuttujen kohtaaminen asiakkaina
x ymmärtää työyhteisön tuen sekä työnohjauksen merkityksen.

Henkilö ohjaa vertaisryhmää.

Henkilö

x suunnittelee ryhmän toimintaa
x laatii vertaisryhmäläisten kanssa ryhmän pelisäännöt
x ohjaa ryhmää hyödyntäen kokemusasiantuntijuuttaan
x tietää oman roolinsa ohjaajana rajaten omien kokemustensa kertomista
x tunnistaa erityyppisten ryhmien piirteet, ryhmäilmiön ja ryhmien vaiheet
x noudattaa ryhmän ohjaamisessa eettisiä periaatteita
x arvioi ryhmäläisten kykyä osallistua ryhmätoimintaan ja vertaistoiminnasta hyötymistä
x ohjaa tarvittaessa ryhmäläisen ammattiavun piiriin.

Henkilö käyttää omaa kokemusasiantuntijuuttaan työvälineenä.

Henkilö

x on käsitellyt omat kokemuksensa ja pystyy tarkastelemaan niitä eri näkökulmista neutraalisti
x tekee rajausta yksityisen ja julkisen tiedon välille oman tarinansa käyttämisessä
x tunnistaa ja jäsentää ne tekijät, jotka ovat vaikuttaneet oman tai läheisen toimintakyvyn paranemiseen tai kuntoutumiseen
x antaa toivoa selviytymisestä
x hyödyntää omaa kokemustaan erityisryhmänsä tasa-arvoisuuden sekä tietoisuuden lisääntymiseksi
x toimii yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden sekä monenlaisuuden ymmärtämisen edistämiseksi
x näkee asiat omaa kokemusta laajemmin ja toimii suuremman ryhmän äänenä
x tiedostaa oman kokemusasiantuntijatoimintansa vaikutukset muihin ja toimii vastuullisesti
x työstää omat kokemuksensa tarinaksi ja esittää sen
x kehittää esiintymis- ja vuorovaikutustaitojaan ja ymmärtää niiden merkityksen kokemusasiantuntijatoiminnassa
x käyttää sosiaalista mediaa ja eri mediaympäristöjä vastuullisesti ymmärtäen yksityisen ja ammatillisen kohderyhmän viestinnän rajat.

Henkilö arvioi ja kehittää omaa osaamistaan kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana.

Henkilö

x kertoo omista vahvuuksistaan ja kehittämisen kohteistaan kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana
x arvioi omaa osaamistaan monipuolisesti ja perustellen
x pyytää ja ottaa vastaan palautetta ja hyödyntää sitä oman osaamisensa ja ammatillisuutensa kehittämisessä
x kehittää aktiivisesti osaamistaan kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana.