Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®-järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

Valtakunnallista PAIKKO®-järjestelmää hallinnoi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki. PAIKKO-järjestelmän työkaluja ovat Oppimisympäristöjen raportit ja Osaamistodistus. Toimintamallin kehittämistyö aloitettiin vuosina 2012–2018 toteutetuissa ESR–hankkeissa.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2024

Perusteen nimiRavintola- ja catering-alan perustutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-4420-2023
KoulutuksetRavintola- ja catering-alan perustutkinto
OsaamisalatAsiakaspalvelun osaamisala
Ruokapalvelun osaamisala
TutkintonimikkeetTarjoilija
Kokki
Voimaantulo01.08.2024
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/8516664/tiedot

Organisaatio

Jyväskylän Suvanto ry

Toimintayksikkö

Toimintakeskus, Tikkutehtaantie 4, 40800 Vaajakoski

Yhteyshenkilöt

Carita Salkojärvi, kuntoutuspäällikkö, 040 829 2749, carita.salkojarvi@suvanto.fi

Timo Kuusjärvi, yksilövalmentaja, 044 730 0022, timo.kuusjarvi@suvanto.fi

Maija Neulanen, emäntä, 044 439 6996,

Kotisivut ja sosiaalinen media

Kotisivut: https://suvanto.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/jyvaskylansuvanto/

Instagram: https://www.instagram.com/jyvaskylansuvanto/

Oppimisympäristö tunnistettu

12.09.2022

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Susanna Uusitalo, laatupäällikkö, KYT, PAIKKO

Kirsi Hiekkala, suunnittelija, KYT, PAIKKO

Oppimisympäristöraportti päivitetty

16.09.2024

PAIKKO yhteyshenkilöt

Susanna Uusitalo
Laatupäällikkö
0400 304 108
Kirsi Hiekkala
Suunnittelija
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

Jyväskylän Suvanto ry on perustettu 1997. Tuolloin sosiaaliset ongelmat, päihteiden tuomat haitat, työttömyys ja yksinäisyys paikkakunnalla olivat muodostaneet tarpeen kaikille avoimelle kohtaamispaikalle. Toiminnan ohjenuorana on ollut ja on edelleen kristillinen arvopohja ja jokaisen kiistattoman ihmisarvon tunnustaminen.

Suvanto on seurannut ympäröivän yhteiskunnan kehitystä ja muokannut toimintojaan ajankohtaan sopiviksi. Työvalmennus on iso osa Suvannon toimintaa ja nykyisin Jyväskylän Suvannolla on kolme toimipistettä: Toimintakeskus, Kirppis ja Eko-ompelimo Aava sekä Ruoka-apu Lyydia. Kaikissa toimipisteissä työvalmennus on keskeisessä osassa. Lisäksi Toimintakeskuksessa on kaikille avoin Kohtaamispaikka.

Toimintakeskuksessa toimii useita työpajoja: polkupyörähuolto, lounaskeittiö, Aatos-puoti, kädentaitopaja, siivoustyö ja kiinteistöhuolto.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

RAVITSEMUSPALVELUISSA TOIMIMINEN
Lounaskeittiöllä noudatetaan ennalta sovittuja työvuoroja sekä pukeudutaan keittiötyöhön sopivasti ja käytetään esiliinaa sekä hiussuojaa. Keittiössä työskentelevä perehtyy käytettäviin välineisiin, raaka-aineisiin, ruokien valmistukseen sekä puhtaanapitoon. Keittiössä on omavalvontasuunnitelma sekä riskikartoitus, johon kaikkien keittiössä työskentelevien tulee perehtyä ajatuksen kanssa.

Lounas tarjoillaan arkisin klo 11-12 välisenä aikana. Yhdessä keittiön vastuutyöntekijän kanssa jaetaan aamulla työtehtävät ja aikataulutetaan päivä. Lisäksi voidaan tehdä seuraavan päivän valmisteluja. Ennen lounasaikaa tarkistetaan asiakastilat sekä ruokalinjasto ja tarpeen mukaan siistitään, täydennetään. Kylmä-allas käynnistetään ennen sen täyttämistä kylmätuotteilla ja lämpölevy laitetaan ruokia varten päälle. Ruoan lämpötilat mitataan sovitusti ja ne kirjataan ylös. Keittiötyössä on erittäin tärkeää ylläpitää ja havainnoida työympäristön turvallisuutta ja mahdollisia vaaratekijöitä: esim. pidetään lattiat tyhjänä tavaroista, käsitellään veitsiä varoen ja avataan pesukoneen luukku varoen kuumaa höyryä.

Lounaskeittiön ruokalista julkaistaan Jyväskylän Suvanto ry:n nettisivuilla sekä Instagram tilillä. Keittiössä työskentelevä pääsee suunnittelemaan ruokalistan sisältöä. Liharuokapäivinä valmistamme myös kasvisruokavaihtoehdon. Lounaskeittiössä valmistuu lämpimien ruokien lisäksi myös salaatit sekä jälkiruoka. Lisäksi keittiössä leivotaan viikoittain isompi määrä kerrallaan sämpylöitä, pullia. Ruokien valmistuksessa hyöty käytetään päiväyksien salliessa myös hävikkiruokaa, jota saamme läheisistä kaupoista kolme kertaa viikossa. Lounasajan päätyttyä ylijäänyt ruoka pakataan ja jaetaan työvalmennuksessa oleville, hävikkiä minimoidaan kaikin keinoin. Jätteet lajitellaan jätehuolto-ohjeiden mukaan.

Ruoanvalmistuksen lisäksi keittiötyöhön kuuluu olennaisesti astiahuolto: keittiössä työskentelevä hoitaa vuorollaan astioiden esihuuhtelun, tiskauksen ja paikalleen viennin. Myös laitteiden puhtaanapito kuuluu lounaskeittiön työtehtäviin. Kaikissa työtehtävissä huomioidaan turvallisuus ja ergonomia.
Keittiössä työskentelevillä jokaisella on omat vahvuudet ja rajoitteet. Jokaista henkilöä ja hänen tekemäänsä työtä kunnioitetaan ja arvostetaan. Kaikkia kohdellaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Mikäli keittiössä työskentelevä havaitsee epäasiallista käytöstä, tulee siitä viipymättä ilmoittaa vastuutyöntekijälle.

RAVINTOLAN ASIAKASPALVELU JA MYYNTI
Keittiön työvuorot sijoittuvat pääasiassa klo 8-14 välille. Työtehtävät vaihtelevat työajasta riippuen, aamusta on enempi valmistelu töitä ja iltapäivällä astiahuoltoa sekä siivousta. Ennen lounasta ruokalinjasto valmistellaan asiakkaita varten valmiiksi: valitaan ruoan mukaan lautaset, aterimet, tarjoiluastiat sekä ottimet. Tarjolla olevat ruoat ja juomat sijoitellaan kylmäaltaaseen tai lämpölevylle.

Lounasasiakkaita tervehditään kohteliaasti ja vastataan tarvittaessa asiakkaiden ruokaan tai ruokailuun liittyviin kysymyksiin. Lounaskeittiön tarkoituksena on tarjota kohtuuhintainen, maukas, monipuolinen ja ravitseva ateria. Lounasajan aikana työntekijä varmistuu ruoan riittävyydestä, asianmukaisista lämpötiloista ja linjaston siisteydestä. Asiakkaan poistuessa kiitetään ja toivotetaan tervetulleeksi uudelleen. Asiakkailta saatu palaute välitetään kaikille paikalla oleville keittiön työntekijöille. Lounaan päätteeksi asiakas- ja työtilat siistitään seuraavaa päivää varten.

Ruokalista on nähtävillä Jyväskylän Suvanto ry:n nettisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa. Myös paikan päällä on nähtävillä viikon ruokalista. Lounasruoka maksetaan Pajamyymälän kassaan: maksuvälineinä käteinen ja pankkikortti. Asiakkaan on mahdollista myös ostaa ruoka mukaan. Myös ruokien/leipomusten tilaaminen on mahdollista: Lounaskeittiössä on valmistettu tilauksesta mm. täyte- ja voileipäkakkuja, pullaa, munkkeja.
Lounaskävijöiden määrästä pidetään kirjaa. Myös sopimusasiakkaista pidetään kirjaa ja heitä laskutetaan kuukauden lopussa toteutuneiden ruokailujen mukaan.

LOUNASRUOKIEN VALMISTUS
Lounaskeittiön raaka-aineet saadaan osittain hävikkiruoka kuormista, joita saapuu kolme kertaa viikossa. Lisäksi raaka-aineita hankitaan tukusta ja lähikaupasta. Tuotteet varastoidaan vaaditun lämpötilan mukaan pakkaseen, jääkaappiin tai kuiva-ainekaappiin. Jokaisella on oma työpiste, jossa suorittaa omaa työtehtäväänsä. Raaka-aineiden kanssa työskennellessä varmistutaan tuotteen laadusta ja tuoreudesta. Kaikki tuotteet pyritään käyttämään ennen päiväyksen ylittymistä, jolloin tarjolla voi olla sovittua enemmän lisukkeita tai jälkiruokia voi olla kaksi.

Yhdessä vastuutyöntekijän kanssa suunnitellaan ja arvioidaan valmistettavan ruoan määrä. Lounaalle valmistetaan liharuokapäivinä myös kasvisruokavaihtoehto ja tarpeen mukaan erityisruokavalioita. Ruokailijoiden määrästä sekä ruokamenekistä ja -hävikistä pidetään kirjaa.

ILMASTOVASTUULLINEN TOIMINTA
Ruoat valmistetaan osittain hävikkiruoasta. Ruoan määrää pyritään arvioimaan mahdollisimman lähelle todellista menekkiä hyödyntäen asiakasmäärä- ja ruokamenekkitilastoja. Ylijäämä ruoka jaetaan lounasajan jälkeen työvalmennuksessa oleville tai ruoka-avun asiakkaille. Ylijäämä ruoka pakataan puhtaisiin, käytettyihin astioihin, jotka ruoan saaja palauttaa keittiölle. Lounaskeittiössä työskentelevä pääsee ideoimaan ja toteuttamaan entistä tehokkaampia ilmastovastuullisia toimintatapoja.

Toiminnan erityispiirteitä

Lounaskeittiössä hyödynnetään ruoan valmistuksessa lähikaupoista tulevaa hävikkiruokaa päiväyksien mukaan. Suurin osa ruokailijoista on työvalmennuksessa olevia, jotka saavat toimintapäivinään maksuttoman aterian.

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Lounaskeittiö on yksi Toimintakeskuksen työpajoista ja se sijaitsee samassa rakennuksessa muiden työpajojen kanssa.

Lounaskeittiössä on käytössä liesi x 2, MACH astianpesukone, Metos-yleiskone, lämpölevy, kylmäallas linjastolla sekä keittiön normaalit työvälineet kuten kattilat, veitset ja paistoastiat.

Henkilöstöresurssit

Yksilövalmentaja (sosionomi AMK), jolla vuosien kokemus ohjaustyöstä sekä lounaskeittiön emäntä (kokki), jolla usean vuoden kokemus keittiö- sekä ohjaustyöstä.

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

1 - 15

Referenssit

Muuta

Kuvat

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Pakolliset tutkinnon osat

x Ravitsemispalveluissa toimiminen

Asiakaspalvelun osaamisala

x Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti
- Annosruokien ja juomien tarjoilu

Ruokapalvelun osaamisala

x Lounasruokien valmistus
- Annosruokien valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat

- À la carte- ruoanvalmistus
- À la carte- tarjoilu
- 3D- tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Juomien myynti ja tarjoilu
- Kahvilapalvelut
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelukeittiön toiminnot
- Ruoka- tai juomatuotteiden tuotteistaminen
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Yrityksessä toimiminen

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit

Henkilö
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Ravitsemispalveluissa toimiminen

Työtehtäviin valmistautuminen

Henkilö

x tulee työvuoroon ajoissa ja on valmis työtehtäviin vuoron alkaessa
x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja ulkoisesta olemuksestaan
x perehtyy työtään koskeviin työpaikan sääntöihin ja toimintatapoihin sekä tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin
x perehtyy ja käyttää työtään koskevia pesuaineita sekä tulkitsee käyttöturvallisuustietoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä huomioiden työturvallisuuden ja ergonomian
x valmistelee ja siistii asiakas- ja työtiloja sovitulla tavalla
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa.

Työpisteen kuntoon laittaminen ja tuotteiden valmistaminen myyntiä varten

Henkilö

x tunnistaa käytettävät raaka-aineet ja niistä valmistettujen tuotteiden arvon sekä käyttötarkoituksen
x arvioi raaka-aineiden laatua aistinvaraisesti sekä ilmoittaa laadun poikkeamista esihenkilölle
x käsittelee, esivalmistaa ja valmistaa erilaisista raaka-aineista tuotteita valmistusohjeen mukaisen määrään
x käyttää veistä työturvallisesti
x käyttää työturvallisesti työtehtävissä tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita, tarvittavia suojaimia sekä menetelmiä
x välttää hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa sekä jaottelee ylijäämän työpaikan ohjeen mukaan
x on perehtynyt erityisruokavalioihin niin, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
x valmistelee ja siistii myyntipisteen
x pitää huolen myytävien tuotteiden laadusta ja ennakoi ruokien riittävyyttä
x osallistuu seuraavan työvuoron esivalmisteluihin
x siirtyy seuraavaan annettuun työtehtävään työlistan mukaisesti
x puhdistaa työtiloja käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
x tunnistaa roolinsa työyhteisön jäsenenä ja toimii yhteistyössä työntekijöiden kanssa
x noudattaa työpaikan kestävän kehityksen ja vastuullisuuden mukaisia työtapoja
x ylläpitää työympäristön yleistä turvallisuutta
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
x noudattaa työlainsäädäntöä, työpaikan ohjeita ja laatuvaatimuksia.

Asiakaspalvelussa toimiminen

Henkilö

x huomioi asiakkaiden saapumisen ja palvelee heitä palvelumallin mukaisesti huomioiden eri asiakasryhmät
x palvelee asiakkaita alakohtaista sanastoa käyttäen suomen, ruotsin tai saamen kielellä ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä
x on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja hyödyntää niitä työssään
x toimii erilaisissa tarjoilu- ja asiakaspalvelutilanteissa
x esittelee, suosittelee ja myy tuotteita
x käyttää myynnin rekisteröinnissä maksujärjestelmää
x tietää käytössä olevat maksutavat ja vastaanottaa maksuvälineitä 
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja työpaikkaan.

Työvuoron päättäminen

Henkilö

x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x kokoaa, purkaa ja puhdistaa astiapesukoneen
x puhdistaa koneita, laitteita ja työvälineitä sekä huolehtii niiden kunnosta ja ilmoittaa niiden vioista esihenkilölle
x loppusiivoaa ja järjestää työ- ja asiakastiloja
x lajittelee jätteet muun työn ohessa ohjeen mukaan.

Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti

Työtehtäviin valmistautuminen

Henkilö

x tulee työvuoroon ajoissa ja on valmis työtehtäviin vuoron alkaessa
x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja ulkoisesta olemuksestaan  
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä
x huomioi tulevien asiakkaiden määrän ja mahdolliset varaukset
x varaa linjaston tai noutopöydän välineistön valmiiksi ja valmistautuu ruokien ja juomien esillelaittoon
x laittaa esille linjaston tai noutopöydän ruokia ja juomia tai valmistautuu ruokien ja juomien pöytiintarjoiluun
x huolehtii ravintolan sisääntulon, opasteiden ja ruokalistojen siisteydestä
x tietää tuotteiden hinnan muodostumisen
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa.

Asiakaspalvelussa toimiminen ja ruokien ja juomien myynti

Henkilö

x huomioi tarjoilussa työturvallisuuden ja ergonomian
x ylläpitää työympäristön yleistä turvallisuutta ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä
x huomioi asiakkaiden saapumisen ja palvelee heitä liikeidean mukaisesti huomioiden eri asiakasryhmät
x toimii aukioloaikojen sekä ennakkotilausten ja varausten mukaisessa aikataulussa
x on perehtynyt ruoka- ja juomatuotteisiin ja erityisruokavalioihin niin, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
x palvelee asiakkaita alakohtaista sanastoa käyttäen suomen, ruotsin tai saamen kielellä ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä
x esittelee, myy ja tarjoilee ruoka- ja juomavalikoiman tuotteita
x hoitaa linjaston tai noutopöydän ruokatarjoilua tai tarjoilee ruokia pöytiin
x siistii ja järjestää asiakastiloja koko työvuoron ajan
x huolehtii myytävien tai tarjoiltavien tuotteiden laadusta ja riittävyydestä
x käyttää juomatarjoilussa valikoiman mukaisia tarjoilulämpötiloja, - tapoja ja –välineitä
x käyttää maksujärjestelmää, rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita käytössä olevilla maksutavoilla
x tekee vuorossa vastuullaan olevat työt ja auttaa muita
x tunnistaa roolinsa työyhteisön jäsenenä ja toimii yhteistyössä työntekijöiden kanssa
x noudattaa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden mukaisia toimintatapoja
x on perehtynyt ravintolan sosiaalisen median kanaviin ja hyödyntää niitä työssään
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
x noudattaa työlainsäädäntöä, ravintolan ohjeita ja laatuvaatimuksia.

Anniskelutehtävissä toimiminen

Henkilö

- toimii alkoholin anniskelu- ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaisesti
- toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
- tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle.

Asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta huolehtiminen

Henkilö

x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista ja välittää palautteet eteenpäin ravintolan ohjeen mukaan
x huolehtii asiakkaista koko palveluprosessin ajan
x huomioi asiakkaan lähdön ja kiittää asiakasta
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja ravintolaan.

Työvuoron päättäminen

Henkilö

x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja huomioiden seuraavan työvuoron varaukset ja tarpeet
x tekee vuoronvaihdon tehtävät
x toimii astiahuollon tehtävissä muun työn ohessa
x lajittelee jätteet muun työn ohessa ohjeen mukaan
x osallistuu ravintolan myynnin tilitykseen
x tiedottaa asiakas- ja myyntitilanteen seuraavaan työvuoroon tulevalle työntekijälle.

Lounasruokien valmistus

Raaka-aineiden vastaanotto, varastointi ja käsittely

Henkilö

x tulee työvuoroon ajoissa ja on valmis työtehtäviin vuoron alkaessa
x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja ulkoisesta olemuksestaan
x ajoittaa ja jaksottaa työnsä ja huomioi seuraavan työvuoron esivalmistelut
x vastaanottaa ja varastoi raaka-aineita ohjeiden mukaisesti
x käsittelee raaka-aineita ja muita tarvikkeita hävikkiä välttäen ja raportoi hävikin määrän ohjeen mukaisesti
x arvioi raaka-aineiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti
x selvittää raaka-aineiden ja tuotteiden alkuperän ja käyttötarkoituksen
x on perehtynyt raaka-aineiden hintoihin ja tietää tuotteiden hinnan muodostumisen
x noudattaa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden mukaisia toimintatapoja
x tietää toimintaohjeet häiriötilanteissa
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa.

Lounasruokien ja leivontatuotteiden valmistaminen

Henkilö

x suunnittelee työvuoronsa työtehtäviä ohjeiden, ennakkotilausten, arvioitujen asiakasmäärien ja lounaslistan mukaan
x perehtyy ja tarvittaessa osallistuu ruokalistan suunnitteluun
x käyttää lounasruokien valmistuksessa ja leivonnassa tarvittavia työpaikan koneita, laitteita ja välineitä ohjeiden mukaisesti ja huolehtii niiden puhdistuksesta
x on perehtynyt ammattikeittiöissä käytettävään GN-mitoitukseen
x käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
x valmistaa lounaslistan ja arvioidun asiakasmäärän mukaan lounasruokia sekä leivonnaisia hyödyntäen työpaikan perusreseptiikkaa tai reseptiohjelmaa
x käyttää tietoa hyvän ravitsemuksen periaatteista
x muuntaa ruokia asiakkaiden erityisruokavalioiden ja toiveiden mukaan
x laittaa lounasruoat esille linjastoon tai noutopöytään hyödyntäen tarpeen mukaan GN-mitoitusta
x huolehtii ruokien riittävyydestä, laadusta ja siisteydestä koko lounaan ajan
x säilyttää raaka-aineita sekä ruokia lounaan aikana oikeissa lämpötiloissa sekä pitää huolen siisteydestä varmistaen asiakasturvallisuuden
x on perehtynyt ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
x seuraa ja dokumentoi lämpötiloja ruoanvalmistuksessa, tarjoilussa, ylijäämäruoan jäähdyttämisessä ja varastoinnissa
x pakkaa tarvittaessa ruokatuotteita ulosmyyntiin työpaikan ohjeen mukaan
x välttää hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa sekä käsittelee ylijäämän työpaikan ohjeen mukaan
x huomioi omassa työskentelyssään työturvallisuuden ja ergonomian
x ylläpitää työympäristön yleistä turvallisuutta ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä
x muuttaa työskentelyään kiire- ja ruuhkatilanteissa
x tunnistaa roolinsa työyhteisön jäsenenä ja toimii yhteistyössä työntekijöiden kanssa
x noudattaa työlainsäädäntöä, työpaikan ohjeita ja laatuvaatimuksia.

Asiakaspalvelussa toimiminen

Henkilö

x kertoo asiakkaille lounaslistan ruokalajit, raaka-aineet ja alkuperän tilanteen mukaan sekä ruokalajien soveltuvuuden erilaisia ruokavalioita noudattaville asiakkaille
x palvelee asiakkaita alakohtaista sanastoa käyttäen suomen, ruotsin tai saamen kielellä ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista, kiittää asiakkaita ja välittää palautteen eteenpäin työpaikan ohjeen mukaan
x on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja hyödyntää niitä työssään
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja työpaikkaan.

Työvuoron päättäminen

Henkilö

x tekee vuoronvaihtoon ja seuraavaan työvuoroon liittyviä tehtäviä
x huolehtii koneiden, laitteiden ja työvälineiden puhdistuksesta ja toimivuudesta sekä ilmoittaa puutteista esihenkilölle
x huolehtii työympäristön siisteydestä ja järjestyksestä koko työvuoron ajan
x toimii astiahuollon tehtävissä muun työn ohessa
x lajittelee jätteet muun työn ohessa ohjeen mukaan
x tiedottaa työtilanteen seuraavaan työvuoroon tulevalle työntekijälle.

Ilmastovastuullinen toiminta

Ilmastonmuutoksen lähtökohtien selvittäminen

Henkilö

x ymmärtää ilmastomuutoksen ilmiönä ja ihmisen toiminnan vaikutuksen siihen sekä ratkaisujen tarpeen
x tunnistaa suomalaisen toimintaympäristön erityispiirteitä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
x tunnistaa keskeisiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä omalla alallaan
x tunnistaa vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen omassa työtehtävässään.

Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja ratkaisujen esittäminen

Henkilö

x selvittää oman työnsä, työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun ilmastovaikutuksia
x pohtii käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen toimialallaan
x arvioi ja vertailee pohtimiensa ilmastoratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta ja taloudellisuutta
x ehdottaa käytännössä toteuttavissa olevia perusteltuja ratkaisuja työnsä tai työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun kehittämiseen ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Ilmastovastuullisen toiminnan vahvistaminen

Henkilö

x viestii ehdottamistaan ilmastoratkaisuista työyhteisössään
x osallistuu toimintaan, jolla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
x kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen