Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®-järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

Valtakunnallista PAIKKO®-järjestelmää hallinnoi Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki. PAIKKO-järjestelmän työkaluja ovat Oppimisympäristöjen raportit ja Osaamistodistus. Toimintamallin kehittämistyö aloitettiin vuosina 2012–2018 toteutetuissa ESR–hankkeissa.

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto 2024

Perusteen nimiKasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-4389-2023
KoulutuksetKasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
OsaamisalatVarhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala
Nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisala
Kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisala
TutkintonimikkeetNuoriso- ja yhteisöohjaaja
Kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja
Lastenohjaaja
Voimaantulo01.08.2024
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/8516660/tiedot

Organisaatio

Nuorten Ystävät ry

Toimintayksikkö

Valmennuspaja Mahis Jyväskylä, Vapaudenkatu 25, 40100 Jyväskylä

Yhteyshenkilöt

Heidi Vaittinen, Tiimivastaava, 044 734 1684, heidi.vaittinen@nuortenystavat.fi

Kati Pajunen, Palvelupäällikkö, 044 7341 769, kati.pajunen@nuortenystavat.fi

Kotisivut ja sosiaalinen media

Kotisivut: https://www.nuortenystavat.fi/

Kotisivut: https://www.nuortenystavat.fi/mahis_jyvaskyla

Facebook: https://www.facebook.com/mahisjyvaskyla

Instagram: https://www.instagram.com/mahisjyvaskyla/?hl=fi

Oppimisympäristö tunnistettu

01.08.2022

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Susanna Uusitalo, Laatupäällikkö, KYT, PAIKKO

Oppimisympäristöraportti päivitetty

27.09.2024

PAIKKO yhteyshenkilöt

Susanna Uusitalo
Laatupäällikkö
0400 304 108
Kirsi Hiekkala
Suunnittelija
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

Nuorten Ystävät ry on yli 115-vuotias valtakunnallinen kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on tuottaa hyvää yhteisöille ja koko yhteiskunnalle – Huomista varten. Toimintaa kuvastavia ja ohjaavia arvoja ovat: monimuotoinen, muutoksen tekijä, sinnikäs ja yhteiskunnallisen vastuun kantaja. Toimintaa on 12 eri paikkakunnalla ja työntekijöitä noin 130. Tarjoamme tilaisuuksia, ryhmätoimintaa sekä henkilökohtaista ohjausta myös verkossa. Vanhempien Akatemia tarjoaa valtakunnallista tukea vanhemmuuteen. Valtakunnallinen Lapset SIB -hanke tuottaa lasten ja nuorten ehkäiseviä palveluita, kasvattaa hyvinvointia ja ehkäisee syrjäytymistä. Sosiaalista kuntoutusta ja työllistymistä edistävissä klubitaloissa, valmennuspajoissa ja hankkeissa rakennetaan yksilöllisiä polkuja itsenäisempään elämään, opiskeluun ja töihin. Verto -hanke tarjoaa yhteisöllistä ja toiminnallista vertaistoimintaa huumeiden käyttäjille, sekä heidän läheisilleen. Lisäksi ylläpidämme Muhoksella kahta yksityistä perusopetusta antavaa koulua. Vuonna 2020 Nuorten Ystävät Oy ja Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr. perustivat uuden yhteisesti omistetun yhtiön, joka toimii Hoivatien nimellä ja tuottaa vaikuttavia sosiaalipalveluja tukea tarvitseville.

Nuorten Ystävien Valmennuspaja Mahis Jyväskylä on työikäisten (17–64-vuotiaiden) työttömien henkilöiden kuntouttavan työtoiminnan paja. Valmennuspajamalli on kehitetty soveltamalla klubitaloideologiaa, matalan kynnyksen toimintamallia ja tuetun työllistymisen menetelmää.

Valmennuspaja tarjoaa mielekästä tekemistä arkeen, tukea ja valmennusta työmarkkinoille palaamiseen ja oman uran löytämiseen sekä koulutus- ja työpaikkojen etsimiseen. Pajalla voi myös opetella uusia elämänhallinnan ja arjen taitoja sekä saada vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta. Asiakas saa oman työhönvalmentajan, joka jalkautuu rinnallakulkijaksi arkeen, erilaisiin verkostoihin sekä opiskeluun ja työllistymiseen liittyviin siirtymävaiheisiin tuetun työllistymisen mukaisesti.

Toiminnassa yhdistyvät hyvinvointia tukeva toiminta, sosiaalinen vahvistuminen, osallisuus sekä työhönvalmennuspalvelut. Valmennuspaja Mahiksella ei ole perinteisiä työpajoja, vaan asiakkaille on tarjolla erilaisia ryhmiä ja tiimimuotoista työskentelyä. Pääryhmissä keskitytään asiakkaan tavoitteiden mukaisesti arjenhallintaan, hyvinvointiin, keittiötoimintaan tai tulevaisuuden suunnitteluun. Tarjolla on myös kädentaitoihin, liikuntaan sekä mediaan (esim. kirjallinen- ja kuvallinen ilmaisu) liittyvää ryhmämuotoista toimintaa sekä erilaisia Workshopeja. Projektit, ryhmät ja tiimit mietitään asiakkaan omien tavoitteiden ja palvelukokonaisuuden pohjalta.

Työskentely Valmennuspajalla pohjautuu periksiantamattomuuteen ja voimauttavaan arkeen. Työtä tehdään sosiaalisen kuntoutuksen periaatteella ja yhteisö nähdään kantavana voimana. Hyväksymme jokaisen yksilönä, oma itsenään. Uskomme iloiseen, voimaannuttavaan arkeen.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

Mahiksella asiakkaat voivat suunnitella ja toteuttaa pienimuotoista ryhmätoimintaa oman mielenkiinnon mukaan, ja samalla harjoitella siihen liittyviä taitoja. Apua suunnitteluun ja toteutukseen saa työhönvalmentajilta, ja ryhmiä voi ohjata myös työparina. Tähän mennessä mahislaisten toteuttamia ryhmätoimintoja ovat olleet esimerkiksi leffakerho, jooga sekä kädentaitoihin liittyvät workshopit.

Mahislaisten on mahdollista osallistua esimerkiksi retkien ja teemapäivien suunnitteluun ja sitä kautta harjoitella ohjaajuuteen liittyviä taitoja osana
retkitiimiä. Tapahtumista ja retkistä kirjataan yhteisesti suunnitelma, jossa huomioidaan mm. turvallisuuteen liittyvät seikat.

Lisäksi osana Mahiksen toimintaa toimii Mentor-toiminta, jossa pidempään Mahiksella olleet voivat halutessaan toimia uusien asiakkaiden mentorina osana tutustumista ja perehdytystä. Mentorit voivat myös toimia ryhmissä apuohjaajina sekä muissa ohjaustehtävissä tuetusti. Mentoreiden kanssa käydään läpi esimerkiksi turvallisuuteen ja ryhmien kehitysvaiheisiin liittyvää materiaalia tukemaan ohjaamisen harjoittelua.

Toiminnan erityispiirteitä

Toimipaikka sijaitsee lähellä Jyväskylän keskustaan, jonne on hyvä julkinen liikenne. Tilat ovat idyllisen kauniit (Vanha juomatehdas) ja pihaympäristö on viihtyisä. Valmennustyön lähtökohtia ovat yhteisöllisyys, asiakaslähtöisyys, osallisuus ja joustavuus. Valmennuspajalla jokainen osallistuja saa valita oman työhönvalmentajansa, joka jalkautuu rinnallakulkijaksi arkeen, erilaisiin verkostoihin sekä opiskeluun ja töihin liittyviin siirtymävaiheisiin tuetun työllistymisen mukaisesti.

Mahislaiset osallistuvat päivittäisiin toimintoihin omien tarpeiden mukaisesti ja asiakas osallistetaan suunnittelemaan omaa tavoitteellista valmennuspolkuaan. Asiakkailla on mahdollisuus valita monipuolisista ryhmävalmennuksista itselleen sopivat ja ryhmien toteutuksista vastaavat ammattitaitoiset työhönvalmentajat (ryhmäkoko 3–10 henkilöä.) Viikoittain toteutettavien neljän pääryhmän lisäksi valittavissa on erilaisia tiimejä ja workshopeja sekä mahdollisuus osallistua vierailukäynneille mm. oppilaitoksiin, muille pajoille ja yrityksiin.

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Tilat: Valmennuspaja Mahis sijaitsee tunnelmallisissa tiloissa vanhassa Juomatehtaassa lähellä Jyväskylän keskustaa. Tiloissa on monipuolisesti erikokoisia ryhmä- ja yksilötyöskentelytiloja, aulatila sekä yläkerran valmennusravintola sekä neljä WC-tilaa. Sekä kädentaidoille että digitaidoille on varattu oma tilansa sopivine välineineen.

Laitteet: Pöytäkoneet (4 kpl), kannettavat tietokoneet (5 kpl), järjestelmäkamera, tulostin / skanneri kopiokone, laminointikone, askartelutarvikkeet, maalaustarvikkeet ym. luovan toiminnan mahdollistavat välineet.

Palvelu: Valmennuspaja Mahis Jyväskylä kuuluu Nuorten Ystävät ry:n sosiaalisen kuntoutuksen ja työllistymisen toimialaan ja se tuottaa kuntouttavaa työtoimintaa.

Palvelukokonaisuudet: • Starttivalmennus • Toimintakykyä vahvistava • Työhön ja koulutukseen tähtäävä palvelu • Osallisuutta tukeva palvelu

Menetelmät: Yhteisöllisyys, ryhmä- ja yksilöohjaus, voimavara- ja ratkaisukeskeisyys. Valmennuksen aikana tunnistetaan osaamista, vahvuuksia ja pohditaan erilaisia keinoja omien kehittämiskohteiden tukemiseksi. Toiminnassa voidaan hyödyntää erilaisia menetelmiä (mm. IPS-mallin mukainen työhönvalmennus, motivoiva haastattelu, erilaiset kartoituslomakkeet, tavoite portaat, kuvalliset kortit, tarinallistaminen) ja arjentaitoja on mahdollista harjoitella konkreettisesti (mm. siivoustehtävät, ruuanvalmistus). Lisäksi tuemme vahvasti asiakkaiden mahdollisuutta vertaistukeen.

Henkilöstöresurssit

Yksikössä työskentelee palvelupäällikkö, tiimivastaava, sekä neljä vakituista työhönvalmentajaa. Lisäresursseina Mahiksella on vaihtelevasti opiskelijoita, työkokeilijoita tai ohjaajaharjoittelijoita.

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

1 - 90

Referenssit

Muuta

Kuvat

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

x Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla
x Yksilön, ryhmän ja yhteisön ohjaaminen
- Nuoren kasvun ja hyvinvoinnin edistäminen
x Osallisuuden tukeminen ja sosiaalinen vahvistaminen
- Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala

Pakolliset tutkinnon osat

x Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla
- Varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan toteuttaminen
- Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen

Valinnaiset tutkinnon osat

- Perheiden kanssa toimiminen ja monialainen yhteistyö
- Perheiden kanssa toimiminen ja monialainen yhteistyö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien työympäristössä
- Kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisala
- Pakolliset tutkinnon osat
- Suomalaisella viittomakielellä toimiminen
- Kommunikointikeinojen käyttö vuorovaikutuksen edistämisessä
- Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen
- Kommunikoinnissa tukea tarvitsevan oppijan oppimisen ohjaaminen
- Valinnaiset tutkinnon osat
- Ikääntyvien toiminnan ohjaaminen
- Ilmaisun ohjaaminen
- Kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen ohjaaminen
- Kommunikoinnissa tukea tarvitsevan aikuisen itsenäisen suoriutumisen ohjaaminen
- Koulunuorisotyössä toimiminen
- Kuurosokeiden ja näkövammaisten asiakkaiden toiminnan ohjaaminen
x Liikkumisen ohjaaminen
x Luonto- ja elämystoiminnan ohjaaminen
- Tukea tarvitsevien ohjaaminen
- Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan ohjaaminen
- Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Yrityksessä toimiminen

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit

Henkilö
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla

Toimintaa ohjaavan lainsäädännön, määräysten ja ohjeiden noudattaminen

Henkilö

- noudattaa kasvatus- ja ohjausalan lainsäädäntöä, määräyksiä ja ohjeita
- noudattaa salassapito-, vaitiolo-, tietosuoja- ja tietoturvaohjeita
- noudattaa lastensuojelulain mukaista ilmoitusvelvollisuutta
- tuntee ja osaa toimia sosiaalihuoltolain huoli-ilmoituksen mukaisesti
- noudattaa ammattieettisiä ohjeita ja sopimuksia
- noudattaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakia sekä lastenoikeuksien sopimusta
- kohtaa moninaisuutta kunnioittavasti ja luontevasti
- ottaa toiminnassaan huomioon yksilön itsemääräämisoikeuden

Ammatillinen vuorovaikutus

Henkilö

x noudattaa hyviä käytöstapoja ja kunnioittavaa kohtaamista
x kommunikoi asiallisesti ja selkeästi huomioiden asiakkaan tarpeet
x käyttää dialogisuutta vuorovaikutuksessa
x käyttää ja huomioi sanatonta viestintää tilanteen edellyttämällä tavalla
x ottaa toiminnassaan huomioon asiakkaan erilaisia tunteita
x hyödyntää tietoa tunteiden merkityksestä vuorovaikutustilanteissa
x luo myönteistä, kannustavaa ja turvallista ilmapiiriä
x kannustaa asiakkaita yhteistyöhön
x antaa ja ottaa vastaan kannustavaa ja kehittävää palautetta
x ottaa vuorovaikutustilanteessa huomioon asiakkaan kielellisen, kulttuurisen ja katsomuksellisen taustan
x keskustelee työyhteisössä arvojensa ja ennakko-oletustensa vaikutuksista vuorovaikutustilanteissa

Hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtiminen

Henkilö

x noudattaa turvallisuutta ja hyvinvointia koskevia määräyksiä, suosituksia ja ohjeita
x toimii ensiaputilanteissa
x toimii hygieniaohjeistuksen mukaisesti
x huomioi asiakkaiden fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia tarpeita
x ottaa toiminnassaan huomioon asiakkaiden ruokavaliot
x toteuttaa lääkehoitosuunnitelmaa työnkuvansa ja vastuidensa mukaisesti

Kasvatus- ja ohjausalan työtehtävissä työskentely

Henkilö

x työskentelee kestävän elämätavan periaatteiden mukaisesti
x työskentelee työpaikan arvojen ja tavoitteiden mukaisesti
x käyttää työssään tietoa suomalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta
x työskentelee työnkuvansa ja vastuidensa mukaisesti
x huomioi työskentelyssään työympäristön muita ammattiryhmiä ja heidän vastuualueitaan
x työskentelee työpaikan työsuunnitelman ja päiväjärjestyksen mukaisesti
x osallistuu kokoukseen työnkuvansa ja vastuidensa mukaisesti
x käyttää työssään kasvuun, kehitykseen ja elämäkulkuun liittyvää tietoa
x suunnittelee ja toteuttaa tavoitteellista päivittäistä toimintaa
x käyttää kasvatus- ja ohjausalan välineitä ja ohjaustapoja
x ottaa työssään huomioon asiakkaan vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita sekä mahdollistaa onnistumisen kokemuksia
x mahdollistaa työssään asiakkaiden osallisuuden

Työelämätaidot

Henkilö

x toimii työpaikan sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti
x noudattaa työaikoja
x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan
x pukeutuu työpaikan ohjeiden mukaisesti
x noudattaa työntekijän oikeuksia, velvollisuuksia ja vastuita
x noudattaa työympäristön työsuojelumääräyksiä
x huolehtii työkyvystään ja työhyvinvoinnistaan
x kertoo ammatillisen kasvun tavoitteistaan

Yksilön, ryhmän ja yhteisön ohjaaminen

Ohjaajana toimiminen

Henkilö

- noudattaa ajantasaista työtään ohjaavaa lainsäädäntöä ja työympäristön toimintaohjeita
x toimii työympäristön arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti
x toimii ohjattavien kanssa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon periaatteiden mukaan
x kohtaa ohjattavat yksilöinä ja ryhmän jäseninä kuunnellen ja kunnioittaen
x laatii ohjattavien kanssa toiminnalle periaatteita ja sääntöjä
x työskentelee ohjattavien kanssa osallisuuden periaatteiden mukaisesti
x edistää ohjattaviensa sosiaalisten taitojen kehittymistä
x toimii kestävän kehityksen toimintaperiaatteiden mukaisesti
x hyödyntää tietoa ohjattavan ryhmän kehitysvaiheesta
x soveltaa ohjaustilanteissa tietoa ryhmädynamiikasta
x käyttää tietoa yhteisöohjaamiseen liittyen
x toimii hyödyntäen tietoa yleisimmistä kasvun ja tuen tarpeista

Ohjauksen menetelmien käyttäminen

Henkilö

x käyttää toiminnallisia ohjauksen menetelmiä
x suunnittelee ja toteuttaa retken työyhteisön käytänteiden mukaan
x suunnittelee ja toteuttaa tapahtuman työyhteisön käytänteiden mukaan
x huomioi esteettömyyden ja saavutettavuuden
x suunnittelee ja toteuttaa toimintaa huomioiden esteettisyyden ja viihtyvyyden
x osaa valita ohjaustyössään keskeiset välineet ja materiaalit ja laatii ohjaussuunnitelman
x ottaa toiminnassaan huomioon ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia ja toimijoita
x edistää ohjattavien omaehtoista harrastamista ja innostaa heitä hyvinvointia edistävään vapaa-ajan toimintaan
x hyödyntää tietoa leiri- ja retkitoiminnan keskeisistä periaatteista
x ehkäisee kiusaamista, häirintää, syrjintää ja väkivaltaa sekä puuttuu niihin
x käyttää digitaalisia toimintaympäristöjä työyhteisön käytänteiden mukaisesti

Projektityössä toimiminen

Henkilö

x laatii projektille suunnitelman
x suunnittelee ja toteuttaa projektimaisen työn työpaikan käytänteiden mukaan
x osaa valita tarkoituksenmukaiset ja monipuoliset menetelmät, välineet ja materiaalit projektimaiseen työhön
x hyödyntää tietoa projektityöhön liittyvästä talouden suunnittelusta
x arvioi projektin onnistumista asetettujen tavoitteiden mukaan

Turvallisuus ohjaustyössä

Henkilö

x huomioi toiminnassaan ohjattavien ruokavaliot
x huomioi toiminnassaan ohjattavien tavallisimmat sairaudet
x huomioi toiminnassaan ohjattavien tuen tarpeet
x osaa toimia ennaltaehkäisevästi liittyen turvallisuuteen
x osaa nimetä työhön liittyviä fyysisiä ja psyykkisiä riskejä
x hyödyntää tietoa turvallisuusmääräyksistä ja työturvallisuudesta työpaikan säädösten ja määräysten mukaisesti
x hyödyntää tietoa pelastussuunnitelmasta
x laatii suunnittelemaansa ohjauskokonaisuuteen turvallisuussuunnitelman
x hyödyntää tietoa työkyvyn ylläpitämisestä

Osallisuuden tukeminen ja sosiaalinen vahvistaminen

Toimintaohjeiden mukaan toimiminen

Henkilö

- noudattaa ajantasaista työtään ohjaavaa lainsäädäntöä ja työympäristön toimintaohjeita
- kirjaa tarvittavat asiat työympäristön dokumentointijärjestelmään työpaikan käytänteiden mukaan
- hyödyntää tietoa kirjaamisen ja dokumentoinnin merkityksestä työssään
- noudattaa salassapito-, vaitiolo-, tietosuoja- ja tietoturvaohjeita

Yhteisöllisyyden tukeminen

Henkilö

x järjestää yhteisöllisyyttä tukevaa toimintaa
x hyödyntää tietoa yhteisöllisyyden merkityksestä
x toimii ohjattavien kanssa tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja moninaisuutta kunnioittaen
x käyttää tietoa ennaltaehkäisyn merkityksestä ohjaustyössä ja työskentelee ennaltaehkäisevällä työotteella
x työskentelee edistäen ohjattavien arjen- ja elämänhallintaa
x ehkäisee ohjauksellisin keinoin yksinäisyyttä
x käyttää tietoa ohjattavan lähiverkoston merkityksestä
x hyödyntää tietoa syrjäytymiskehityksestä ja syrjäytymisestä
x hyödyntää tietoa radikalisoitumisen prosessiin liittyen

Sosiaalinen vahvistaminen ja osallisuus ohjaustyössä

Henkilö

x käyttää työssään tietoa mielenterveydestä
x hyödyntää tietoa erilaisista riippuvuuksista
x suunnittelee ja toteuttaa tavoitteellisen ohjauskokonaisuuden sosiaalisen vahvistamisen sekä osallisuuden näkökulmasta
x työskentelee hyödyntäen tietoa osallisuudesta
x käyttää puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointikeinoja sekä selkokieltä
x hyödyntää vertaistoiminnan mahdollisuuksia
x työskentelee vahvistaen ohjattavien itsetuntemusta ja sosiaalisia taitoja
x antaa kasvatuksellista palautetta ohjattavilleen
x toimii ohjaustyössä tunnistaen epäasiallista käyttäytymistä ja puuttuu siihen toimintaohjeiden mukaisesti
x hyödyntää tietoa kotouttamisen merkityksestä ja maahanmuutosta

Palveluohjaus ja ohjattavien tukeminen vaikeissa elämäntilanteissa

Henkilö

- käyttää tietoa palveluohjauksesta ohjaustyössään
- tuntee oman työympäristön eri ammattiryhmiä ja vastuualueita
- osallistuu työtehtävänsä mukaisesti yhteistyöverkostoon ja tiedostaa moniammatillisen työn merkityksen
- tekee palveluverkostosta kuvauksen ohjattavan näkökulmasta
- hyödyntää tietoa digitaalisista ohjaus- ja neuvontapalveluista
- käyttää tietoa äkillisen kriisin vaiheista
- osaa toimia työympäristön toimintamallien mukaisesti kriisitilanteissa

Turvallisuus ja kehittyminen ohjaustyössä

Henkilö

x hyödyntää tietoa siitä, miten uhka- ja väkivaltatilanteissa toimitaan ja ennakoi työhön liittyviä riskitilanteita
x osaa erottaa ammatilliset toimintatavat henkilökohtaisista toimintatavoista
x keskustelee työtilanteista työyhteisössä
x toimii omien voimavarojensa rajoissa ja huolehtii omasta työssä jaksamisestaan

Liikkumisen ohjaaminen

Liikkumista ohjaavien suositusten, asiakirjojen ja tavoitteiden noudattaminen

Henkilö

x työskentelee toimintaympäristön liikkumista ohjaavien suositusten, asiakirjojen ja tavoitteiden mukaisesti
x noudattaa toimintaympäristön turvallisuusohjeita
x ennakoi vaaroja ja riskitekijöitä
x huolehtii liikkumisen esteettömyydestä, saavutettavuudesta ja sukupuolesta riippumattomista osallistumismahdollisuuksista työnkuvansa ja vastuidensa mukaisesti

Liikunnan ja liikkumisen ohjaaminen

Henkilö

x käyttää toiminnassaan tietoa motorisesta kehityksestä, liikuntataidoista ja liikunnallista perustaidoista
x suunnittelee ja toteuttaa tavoitteellisen liikunnallisen kokonaisuuden
x huomioi toiminnassa asiakkaiden kehityksen ja yksilöllisiä tarpeita
x hyödyntää toiminnassa asiakkaiden toiveita ja liikunnallisia vahvuuksia
x kannustaa asiakkaita osallisuuteen ja vaikuttamiseen
x käyttää liikunnan ja liikkumisen ohjaamiseen soveltuvia menetelmiä ja ohjaustapoja
x käyttää liikuntavälineitä ja opastaa liikuntavälineiden käytössä
x valitsee yhdessä asiakkaan kanssa hänelle soveltuvia tapoja liikkua
x edistää asiakkaiden liikunnallisia taitoja
x ohjaa turvalliseen liikkumiseen
x toimii kannustavassa vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa
x antaa palautetta sekä pyytää palautetta toiminnastaan

Liikkumiseen innostava ympäristö

Henkilö

x järjestää toimintaympäristöjä liikkumiseen houkuttelevaksi
x huolehtii liikkumisen esteettömyydestä työnkuvansa ja vastuidensa mukaisesti
x kannustaa ja rohkaisee omaehtoiseen ja spontaaniin liikkumiseen
x tarjoaa toimintaideoita, välineitä ja ympäristöjä omaehtoisen liikkumisen tueksi
x käyttää digitaalisia välineitä, sovelluksia ja ympäristöjä liikkumisen innoittajana
x luo toiminnallaan liikuntaan innostavaa ja kannustavaa ilmapiiriä
x keskustelee liikkumiseen liittyvistä asenteista työyhteisössä
x osallistuu liikkumista edistävien käytäntöjen kehittämiseen yhteistyössä työyhteisön kanssa

Liikunnallisen elämäntavan ja hyvinvoinnin edistäminen

Henkilö

x ohjaa asiakkaita tunnistamaan liikunnallisia vahvuuksiaan ja oman tapansa liikkua
x tarjoaa myönteisiä kokemuksia liikkumisesta erilaisille liikkujille
x kannustaa vertaissuhteisiin ja yhteisöllisyyteen
x tarjoaa ideoita ja virikkeitä liikunnalliseen elämäntapaan
x ohjaa asiakkaita tutustumaan erilaisiin liikuntamahdollisuuksiin
x edistää asiakkaan toimintakykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia liikunnan avulla
x keskustelee asiakkaiden kanssa liikunnan hyvinvointivaikutuksista
x keskustelee asiakkaiden kanssa unen, ravinnon ja palautumisen hyvinvointivaikutuksista

Luonto- ja elämystoiminnan ohjaaminen

Toimintaa ohjaavan lainsäädännön, määräysten ja ohjeiden noudattaminen ja turvallisuus

Henkilö

- noudattaa työtään ohjaavaa lainsäädäntöä ja työympäristön toimintaohjeita
x noudattaa työssään turvallisuuteen liittyviä ohjeita ja määräyksiä
x laatii turvallisuussuunnitelman ja toimii sen mukaisesti
x noudattaa salassapito-, vaitiolo-, tietosuoja- ja tietoturvaohjeita
x ohjaa asiakkaita toimimaan jokaisenoikeuksia ja retkietikettiä noudattaen
x huomioi luonto- ja elämystoiminnan ympäristövaikutukset ja edistää luonnonsuojelua

Luonto- ja elämystoiminnan suunnitteleminen

Henkilö

x hyödyntää retki ja luonnossa liikkumisen taitoja
x toimii luontoarvoja kunnioittaen ja noudattaa kestävän kehityksen periaatteita
x valitsee monipuolisia luonto- ja elämystoiminnan menetelmiä ja välineitä huomioiden vuodenajat, sääolosuhteet, luonnon elementit ja luonnon merkityksen ihmisen hyvinvoinnille
x mukauttaa ohjauksen toimintaympäristöön ja ottaa huomioon ryhmän osallistujien psyykkiset ja fyysiset valmiudet sekä sosiaaliset tarpeet
x käyttää tietoa luonnon merkityksestä voimavarojen antajana ja hyvinvoinnin edistäjänä
x valitsee, käyttää ja opastaa käyttämään erilaisia tarkoituksenmukaisia välineitä, tarvikkeita ja varusteita
x käyttää toiminnassaan monipuolisesti luonnon oppimisympäristöjä

Luonto- ja elämystoiminnan ohjaaminen

Henkilö

x toteuttaa tavoitteellista, virikkeellistä ja yhteisöllistä luonto- ja elämystoimintaa
x ohjaa luonto- ja elämystoimintaa asiakkaiden tarpeet ja kiinnostuksen kohteet huomioon ottaen
x suunnittelee ja ohjaa osallistujan tai ryhmän kehitystasolle soveltuvaa seikkailukasvatusta
x seuraa asiakkaiden toimintakykyä ja ennakoi tilanteita
x huoltaa välineitä ja varusteita tarpeen mukaan
x valmistaa retkiruokia ohjattavien kanssa ikätason huomioiden
x käyttää suunnistus- ja paikantamisvälineitä ja opastaa ohjattavia niiden käytössä ikätason huomioiden
x ohjaa asiakkaita kasvi- ja eläinlajien tunnistamisessa