Osaamista työkokeilusta ja palkkatukityöstä

Viitasaaren kaupungin työllisyysyksiköllä on käytössä PAIKKO-extra ja se antaa mahdollisuuden tunnistaa myös työpajan ulkopuolisia työympäristöjä.

Viime kesänä PAIKKO-tiimi pääsi tutustumaan Savivuoren näkötornin mahtaviin maisemiin Viitasaarella. Kiipesimme kuntoportaita ja tutkailimme yhdessä Tuunaripajan oppimisympäristöjä kokonaisuutena. Pajamyymälän ja näkötornin kioskikahvion hoitamisen lisäksi esiin nousi paljon muitakin mahdollisuuksia kerryttää osaamista.

Monipuoliset kohteet

Työllisyyspäällikkö Mervi Paananen kertoo, että työllisyysyksikön tehtäviin kuuluvat myös työkokeilujen järjestäminen kaupungin eri yksiköihin ja työpaikkojen etsiminen kaupungin toimipisteistä, yrityksistä ja yhdistyksistä.
– Otin yhteyttä PAIKKO-tiimiin ja sovimme Viitasaaren kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelujen oppimisympäristöjen tunnistamisesta.
Liikkeelle lähdettiin puhtauspalveluista ja kohteena ovat mm. koulu, kirjasto, musiikkiopisto, nuorisotalo, kaupungintalo, liikuntahalli, päiväkodin tilat ja uimahallin pyykkihuolto. Mukaan tunnistustyöhön saatiin myös siivoustyönohjaaja Riitta Kemppainen.
– Siivouksessa huomioidaan asiakasryhmän työlle tuomat erityisvaatimukset. Siivousta toteutetaan samanaikaisesti asiakkaiden työskentelyn kanssa ja se vaatii sekä asiakaspalvelutaitoja että tarkkuutta työturvallisuudessa.

Tiivistä yhteistyötä oppilaitoksen kanssa

Kemppainen kertoo, että puhtauspalveluissa tehdään tiivistä yhteistyötä Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston (Poke) kanssa. Oppilaitosyhteistyö on sujuvaa ja antaa eväitä siivoustyön jatkuvaan kehittämiseen.
– Meillä on käytössä Insta 800 -standardi. Se on siivouksen teknisen laadun määrittely- ja arviointijärjestelmä. Oppilaitosyhteistyö on sujuvaa ja meillä voi suorittaa tutkinnon osia puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta.
Tunnistettu oppimisympäristö antaa hyvät eväät myös työkokeilujen toteuttamiseen, edesauttaa oman alan löytymistä ja edistää työllistymistä. Viitasaarella PAIKKO-osaamistodistuksen saa myös palkkatukityöstä.
– Oppimisympäristöraporttien päivittäminen PAIKKO-järjestelmään sujuu, kun raportit ovat valmennuksen näpeissä, Mervi Paananen toteaa.

PAIKKO-extrapalvelu

  • Käyttäjäorganisaation tarpeisiin räätälöidyt PAIKKO-perus- ja lisäkoulutusten koulutuskokonaisuudet
  • Opinnollistamistoiminnan kehittämiskonsultaatiot
  • Oman organisaation ulkopuolisten oppimisympäristöjen tunnistaminen