PAIKKO – osa Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n toimintaa

Kirjoittaja Tiina Sivonen on toiminut KYT ry:n toiminnanjohtajana 2020 alkaen. Ennen sitä hän on toiminut KYTin järjestöpalveluissa kehittämispäällikkönä vuodesta 2009.

Tuloksellista kehittämistyötä jo 20 vuotta

Viime vuonna 20 vuotta täyttänyt Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki on osallisuuden asiantuntija ja yhteisöjen kehittäjä, joka edistää toiminnallaan ihmisten työllisyyttä ja tukee oman elämän hallintaa. KYTin toiminta perustuu innovatiiviseen ja asiantuntevaan kehittämistyöhön, jota on toteutettu erilaisilla kehittämisrahoituksilla. Kehittämistyön tuloksina on syntynyt monia pysyviä ja toimivia työkaluja ja toimintamalleja, joita on otettu myös valtakunnallisesti käyttöön.

Yksi erinomainen esimerkki tällaisen pitkäjänteisen ja kokeilevan yhteiskehittämisen työn tuloksista on tänä vuonna 10 vuotta täyttävä PAIKKO. PAIKKO tukee osaamisen tunnistamista erilaisissa tunnistetuissa oppimisympäristöissä ja on näin kokonaisvaltainen opinnollistamisen toimintamalli.

PAIKKOtoiminnan vaikutukset

PAIKKO-toiminnan vaikutuksia voidaan tarkastella eri näkökulmista. Omaa elämäänsä ja tulevaisuuden työuraansa miettivälle PAIKKO antaa mahdollisuuden rakentaa ymmärrystään omasta osaamisestaan ja mahdollisista tulevista opinnoistaan matalalla kynnyksellä. Osaamisen tunnistaminen perustuu positiiviseen palautteeseen ja osaamisalueiden näkyväksi tekemiseen ja se tapahtuu työn ohessa valmentajien tuella.  Käsitys omista vahvuuksista, taidoista ja osaamisesta vahvistuu, mikä lisää itsetuntemusta ja parantaa itsetuntoa sekä luottamusta opintojen aloittamiseen. Osaamisen tunnistamisen tuloksena saatua osaamistodistusta voi hyödyntää myös työnhaussa ja osana tulevaa koulutusta.

PAIKKO-järjestelmä tarjoaa työpajoille sekä muille yhteisöille opinnollistamiseen kehitettyjä laadukkaita apuvälineitä, jotka auttavat hahmottamaan ja kehittämään yhteisön toiminnan sisältöjä uudella tavalla. Osaamisen tunnistamisen -prosessista ja opinnollistamisesta tulee luonteva osa valmennusprosessia erityisesti siitä syystä, että PAIKKOa on mahdollista soveltaa oman toiminnan lähtökohdista käsin. Kehittämisen näkökulmasta yhteisöllä on käytettävissä PAIKKO-toiminnan asiantuntijatuki sekä laaja toimijoiden verkosto, jonka asiantuntijuutta voi hyödyntää.

Oppimista monenlaisissa ympäristöissä

PAIKKO-järjestelmä uudistaa tapaamme hahmottaa sitä, missä ja miten työelämässä tarvittavaa oppimista tapahtuu. Oppimista tapahtuu paljon non-formaaleissa ympäristöissä kuten työpajoissa ja erilaisissa järjestöissä. Tällaisten oppimisympäristöjen tunnistaminen tekee näkyväksi myös oppilaitosten toiminnan ulkopuoliset ympäristöt, joissa ammatillista kehittymistä tapahtuu. PAIKKO-toiminnalla on laaja, systemaattinen ja ainutlaatuinen tietovaranto näistä ympäristöistä.

Kaiken kaikkiaan osaamisperusteinen toiminta nostaa työllisten osaamistasoa ja lisää työvoiman saatavuutta, ihmisten osallisuutta ja työllisyyttä sekä tuo kustannussäästöjä mm. ammatillisessa koulutuksessa. Erityistä PAIKOSSA on se, että se on oiva työelämälähtöisen oppimisen malli koulutukseen vähemmän osallistuville eli aliedustetuille ryhmille ja nuorille, joiden tarpeisiin tämänhetkinen järjestelmä ei pysty vastaamaan. Valtakunnallisessa jatkuvan oppimisen uudistuksessa on tarkoitus kehittää osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. PAIKKO on tehnyt tähän uudistukseen liittyvää kehittämistyötä osin julkisella tuella jo 10 vuotta. Toivottavasti olemassa olevaa ja hyväksi koettua PAIKKO – toimintamallia hyödynnetään tässä uudistuksessa.