PAIKKO – yllätti monipuolisuudellaan

Törmäsin PAIKKOON, kun opiskelin työvalmennuksen erikoisammattitutkintoa. Paremman kosketuksen osaamistodistuksiin sain, kun pääsin tekemään työvalmentajan työtä. Olin mukana tunnistamassa oppimisympäristöjä, tutkailin työversioita ja kuvasin toimintaympäristöjä, toiminnan erityispiirteitä ja tiloja, laitteita sekä palveluita.

Ensimmäiset PAIKKO-osaamistodistukset laadimme yhdessä työparini kanssa. Käytössä oli vielä silloin muistitikku ja Excel-taulukko, josta naputtelimme rastit oikeaan paikkaan. Osaamistodistus tulostettiin tietysti paremmalle paperille, allekirjoitettiin ja ojennettiin onnittelujen kera. Juotiin porukalla kakkukahvit ja nautittiin onnistumisen ilosta.

PAIKKO-osaamistodistuksen saaja lähti työkokeiluun ja tavoitteena oli siirtyä siitä oppisopimuksella suorittamaan kesken jääneet ravintola-alan opinnot loppuun. Tuli uusia todistuksia, juhlahetkiä ja jatkopolkuja. PAIKKO oli osa työvalmennuksen arkea.

Matkalla asiantuntijaksi

Seuraavan askeleen PAIKON käyttäjänä otin, kun lähdin mukaan PAIKKO-asiantuntijakoulutukseen. Tietämys, osaaminen ja verkostot laajenivat. Nivoin yhteen ammatillisen opettajan taustaani ja PAIKKO-järjestelmän jatkuvaa kehittämistä. Opin paljon ja sain laajemman tajunnan oppimisympäristöjen tunnistamisesta.

Työpaikka vaihtui, mutta PAIKKO-työkalut seurasivat mukana. Hyödynsin osaamisympäristöraportteja Kelan työllistämistä edistävässä ammatillisessa kuntoutuksessa (TEAK). Etsimme kuntoutujien kanssa sopivia työkokeilupaikkoja tietyiltä paikkakunnilta. Ammensimme tietoa oppimisympäristöjen kuvauksista. Myös ajan tasalla olevat yhteystiedot olivat oiva apu hakuprosessissa.

Uuden työn äärellä

Elokuussa 2021 aloitin työt PAIKKO-tiimissä suunnittelijan työssä. On hienoa päästä laajentamaan omaa osaamistaan ja oppimaan uutta uudessa työssä. Nyt työskentelen oppimisympäristöjen tunnistamisen ja osaamistodistusten parissa eri näkökulmassa. Esittelen PAIKKO-toimintaa, opastan ja neuvon, tarkistan sekä julkaisen oppimisympäristöraportteja.

Jo nyt, muutaman viikon työkokemuksella, olen iloisesti yllättynyt tämän työn monipuolisuudesta ja valtakunnallisesti laajasta PAIKKO-käyttäjäverkostosta, joka kasvaa sekä laajentuu joka viikko. 

Haluan olla mukana rakentamassa vahvaa yhteistyötä, oppia tuntemaan PAIKKO-käyttäjät ja heidän toimintaympäristönsä, jotta voin auttaa ja tukea PAIKON sujuvassa käytössä.

Ihanaa syksyä – ollaan yhteyksissä

Tehdään näkymätön osaaminen näkyväksi yhdessä!