PAIKKOkehittämistä käytännön kokemuksella

Melkein jo vuoden päivät PAIKKOssa työntekijänä olleena, olisi varmaan aika hieman esittäytyä. Olen siis Kaisa Peuha ja toimin suunnittelijana tuottaen PAIKKO raportteja, ylläpitäen järjestelmää, tunnistaen oppimisympäristöjä ja kouluttaen PAIKON käyttöön. Lisäksi työnkuvaani kuuluu paljon kehittämistyötä, markkinointia jne, joita teemme tiimimäisesti yhdessä Susannan kanssa. Koulutukseltani olen YAMK tradenomi ja kohta valmis agrologikin. Työuralleni mahtuu yrittäjyyttä, johtamistehtäviä, ja erilaisia kehittämistehtäviä niin liiketoiminnan kuin sosiaalisen työllistämisen, kasvatustyön ja nuorisotyön parissa.

Vankkaa PAIKKOkäyttäjäkokemusta

Vuoden päivät olen nyt katsellut toimintaa ns. sisältä käsin mutta olenhan minä ollut mukana PAIKON toiminnassa lähes perustamisesta alkaen. Kehitimme työpaja-oppilaitosyhteistyötä muun muassa kouluttamalla työvalmentajia ja opettajia, rakensimme luontolähtöistä työllistämisympäristöä, jossa keskeisenä elementtinä oli osaamisen tunnistaminen ja nuorten poluttaminen erilaisin keinoin kohti kouluttautumista. Olen myös ollut viemässä läpi strategista muutosta isossa työllistämishankkeessa, jossa osaamisen tunnistaminen otettiin asteittain käyttöön perinteisen tuetun työllistämisen rinnalle.

Kahdeksan vuotta näissä erilaisissa työllistämisympäristöissä on opettanut valtavasti näkemään niitä mahdollisuuksia mutta myös sitä työtä mitä opinnollistamisen eteen on tehtävä. Mitä se vaatii, kun siihen lähdetään uutena toimijana tyhjältä pohjalta tai mitä se on kun aletaan vanhoja toimintatapoja katsomaan uudella tavalla. Kummassakaan tapauksessa muutos ajattelussa ja toiminnassa ei tapahdu hetkessä ja vaatii opinnollistamisesta innostuneiden työntekijöiden sitkeyttä viedä prosessia läpi.

Sitten on vielä kolmas porukka. Kahdeksaan vuoteen PAIKKO toimintaa mahtuu niitäkin, jotka ovat ottaneet PAIKKO toiminnan käyttöön mutta jossain kohti se on hiipunut muun toiminnan jalkoihin. Näissä paikoissa on sitten käynnistettävä uudelleen opinnollistamisen prosessi. Samanlaiset haasteet tulevat vastaan näissäkin paikoissa.

Kokemuksesta syntyneet opinnollistamisvinkit

Näiden havaintojeni pohjalta ajattelin koota lyhyen vinkkilistan, miten helpottaa näitä vaiheita ja niiden läpikäyntiä.

  1. Pyydä apua! PAIKKO tiimi on nimenomaan sitä varten että kun kysyttävää tulee tai joku muu mutka matkaan, niin me pyrimme auttamaan. Me olemme nähneet niin monenlaisia tilanteita, että melkein mikään ei yllätä ja varmasti osaamme neuvoa eteen päin.
  2. Johdon tuki. Tämä on sellainen asia, jota haluan erityisesti korostaa. Ihan noissa kaikissa haasteissa ja etenkin muutosta läpi viedessä. Tämä tarkoittaa oikeastaan käytännössä sitä, että työntekijällä on lupa ja resurssi tehdä opinnollistamista.
  3. Strateginen valinta. Tämä liittyy hiukan edelliseenkin. Jos opinnollistaminen on valittu osaksi työllistämistoimintaa, niin tärkeää olisi miettiä miten siitä tehdään osa vakinaista toimintaa, kuka vastaa, kuka ylläpitää, kuka perehdyttää jne. On resurssien ja ajan tuhlausta, jos osaamisen tunnistaminen on välillä in ja välillä out. Silloin prosessi joudutaan lähes poikkeuksetta aloittamaan lähes alusta.
  4. Lue PAIKKO työkirja. Tämä on viimeinen vinkkini. Itse asiassa nämä edelliset vinkit löytyvät myös kirjastamme. Sen avulla opinnollistaminen käy astetta helpommin, voin luvata ?