Poikkeustilasta normaaliin

Hiljaisen etätyökevään jälkeen oli helpottavaa ajatella, että loman jälkeen päästään palaamaan normaaliin tilanteeseen. Oli mukava palata loman jälkeen toimistolle töihin, tavata elävä työyhteisö kuvaruudun sijasta ja vaihtaa kuulumisia ilman luureja. Elokuussa on kuitenkin taas alkanut näyttää siltä, että joistakin poikkeusjärjestelyistä tulee uusi normaali ja tilanne säilyy pitkään epävarmana.

Vähemmän lähikontakteja, pienempiä kokoontumisia

Näyttää siltä, että meidän pitää totutella pysyvästi vähentämään lähikontakteja ja pienentämään kokoontumisten osallistujamääriä. Toisaalta näyttää myös siltä, että tavoitteena on liikkumisen ja kokoontumistenkin vähittäinen helpottaminen. Tilannehan on epävarma eikä tänään tiedä, miten ensi viikolla pitäisi menetellä.

Matkustaminen kotimaassa pääsi kesällä jo vauhtiin. Työmatkojen osalta näytetään olevan vielä hyvinkin varovaisia. PAIKKO toiminnassa matkustaminen tunnistamaan oppimisympäristöjä on edelleen keskeinen osa toimintaa – joten olemme hankkineet matkoja varten visiirin suojaamaan tartunnoilta. Matkustamista kotimaassa tuskin lopetamme kovin helposti, sillä uusien käyttäjien on saatava oppimisympäristönsä tunnistettua ja oppimisen mahdollisuudet raportoitua. Muutoin osaamistodistuksen käyttöönotto viivästyy ja asiakkaisen saama hyöty menetetään.

PAIKKOtyökirja julki 10.9.

Kevään pakollisen etätyöjakson aikana syntyi uusi PAIKKO -opas, työkirja, jonka julkaisupäivä on 10.9. Kirjanen ilmestyy sekä printtinä että nettiversiona. Julkaisutilaisuus järjestetään kaikesta huolimatta ihan ”livenä” – mutta järjestämme myös mahdollisuuden seurata sitä netitse.

Ilman koronaa meillä tuskin olisi nyt tuota kirjaa. Matkustuksen väheneminen vapautti aikaa sen tekemiselle – joten ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Tulossa on myös opas PAIKKOasiantuntijoiden käyttöön. Näiden oppaisen tarkoituksena on koota kokemuksiamme niin, että niitä olisi mahdollista hyödyntää laajemmin – kaikki eivät ehkä koskaan osallistu verkoston tapaamisiin, mutta niiden kautta saadut hyödyt pyrimme nyt välittämään laajemmin kirjojen kautta.

Uusia käyttäjiä, uusia koulutuksia

Syksy on alkanut erittäin kiivastahtisena. Uusia PAIKKOkäyttäjiä on tullut useita ja oppimisympäristöjen tunnistamisia ja koulutuksia on sovittu runsaasti sekä lähi- että etätoteutuksina. Toteutamme useita alueellisia PAIKKOinfoja netissä, alueellisia koulutuksia yhdistettynä lähi- ja etäsovelluksena ja vierailemme eri alueilla tunnistamiskeikoilla ja kouluttamassa.

On ollut todella hienoa seurata syksyn aktivoitumista hiljaisen kevään jälkeen. Haluamme viestiä, että olemme käytettävissä sopimuksen mukaan. Luonnollisesti tilanteet saattavat nopeastikin muuttua – mutta jos kevät jotain opetti, niin se, että toimitaan tilanteen vaatimusten mukaisesti ja kehitetään uusia menettelytapoja, kun vanhat lakkaavat toimimasta.

PAIKKOtoiminta jatkuu, oppiminen jatkuu – ja elämä jatkuu. Nautitaan syysauringosta ja sateista.