Kirjoittaja: Janne Marstio, työhönvalmentaja, Nuorten ystävät ry, Valmennuspaja Mahis Jyväskylä
Valmennuspaja Mahis Jyväskylä tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa kulttuurin ja hyvinvoinnin kärjellä 17-64 -vuotiaille työttömille idyllisissä tiloissa Vanhalla Juomatehtaalla, osoitteessa Vapaudenkatu 25. Toiminnassamme yhdistyvät hyvinvointia tukeva toiminta, sosiaalinen vahvistuminen, osallisuus ja työhönvalmennuspalvelut.
Olen ollut osa Mahiksen yhteisöä reilun vuoden. Työnkuvaani kuuluu työhönvalmennuspalveluiden ohella Valmennusravintola Soodan keittiö- ja ravintolatoiminteiden suunnittelu, kehittäminen, opinnollistaminen ja toteuttaminen.
Osallisuuden kokemuksia – kuplilla tai ilman
Sooda on noin 40 asiakaspaikkainen valmennusravintola, jonka suunnittelussa on nimestä ja logosta alkaen ollut mukana joukko mahislaisia. Soodassa on huomioitu kierrätys ja kestävä kehitys kaikessa mahdollisessa. Sooda on yhteisöllinen muuntuva tila, jonne jokaisen mahislaisen on mahdollisuus jättää kädenjälkensä haluamallaan tavalla. Kuplilla tai ilman.
Soodassa tutustutaan ravintola- ja catering-alaan sekä liiketalouden ja yrittäjyyden perusteisiin asiakaslähtöisesti. PAIKKO-prosessi kulkee avarakatseisesti mukana palveluissamme ja niiden kehittämisessä.
Raamikasta tekemistä asiakaslähtöisesti
Ammatilliset tutkinnon perusteet antavat selkeät raamit ryhmätoiminnan ja erilaisen tekemisen suunnitteluun. Ryhmien ohjaaviksi pääteemoiksi ovat valikoituneet tutkintojen perusteiden pohjalta ruokataju, ruokakulttuuri, kestävä gastronomia, hyvinvointi ja elämys. Tutustumme teemojen mukaisiin asioihin käytännössä tehden ja oppien.
Varmistan asiakkaiden osallisuuden toteutumisen yhteisellä suunnittelukerralla ryhmän aloittaessa. Esimerkiksi kiinalainen uusivuosi ei olisi tullut ensimmäisenä mieleeni sesongeista ja perinteistä puhuttaessa, joten asiakkaat tekevätkin ryhmistä ainutkertaisia, tuoden omat ideansa rohkeasti esiin. Esimerkiksi dumplingsit ovat yksi keittiömme vakiintunut herkku tämän johdosta.
PAIKKO-väen koulutukset ja kehittävä palaute on ollut tärkeää oppimisympäristön mahdollisuuksien tunnistamisessa. Ainutkertaisen pajamallimme uudeksi toiminteeksi syntyikin yhteisöllinen Valmennusravintola Sooda, osaltaan Susannan silmäni avanneen kommentin pohjalta. Kehitystyö jatkuu käytännön kokemuksen ja asiakkaiden toiveiden pohjalta, jotta voimme tarjota onnistumisen kokemuksia ja osaamisen tunnistamista yhä monipuolisemmin.
Monenlaisia tunnistettuja mahiksia
Kestävän gastronomian restonomina ja entisenä ravintoloitsijana oppimisympäristön tunnistaminen ja mahdollisuuksien näkeminen yhdessä ammatillisen koulutuksen asiantuntijan kanssa on ollut hedelmällistä, peilatessamme teoriaa monipuolisesti käytännön mahiksiin.
Iso kiitos kuuluu myös vastaavalle työhönvalmentajallemme Katille, tuolle sote-alan Armi Ratialle, joka on antanut vapaat kädet viedä Mahiksen keittiötä rohkein kokeiluin uuteen suuntaan. Elämyksellinen örinä-hevin siivittämä black-dining onkin ollut tervetullutta kinkkukiusauksien ja kiisselien rinnalle.
Soodassa tunnistetaan osaamista ravintola- ja catering-alan sekä liiketalouden perustutkintoihin ja lisäksi Mahiksella tehdään osaamisen tunnistamista kuuteen muuhunkin tutkintoon. PAIKKO osaamisen tunnistaminen tukee toimintamme suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä sekä nivelvaiheen matkaa kohti opintoja tai työelämää. Työpajatoiminta on monelle tärkeä steppi matkalla tulevaan, joten hankitut tiedot ja taidot on tärkeää myös raportoida.
Osaamistodistustyökalu välineeksi kaikkien työhönvalmennuspakkiin
Osaamistodistustyökalun käyttö oli helppoa, kunhan sain alkukankeuteni selätettyä ja pääsin perille tämän selainpohjaisen työkalun toimintatavasta. Nyt olen tehnyt jo muutamia osaamisen tunnistuksia itsenäisesti todistuksen muotoon ja tämä osaamistodistustyökalu on vakiinnuttanut paikkansa omassa työhönvalmennuspakissani.
PAIKKO-väen rohkaiseva konsultatiivinen tuki ja apu on ollut tärkeää tämän prosessin toteuttamisessa. On ollut mahtavaa päästä hyödyntämään PAIKKOn tarjoamia mahdollisuuksia monipuolisesti. Rohkaisenkin kaikkia katsomaan omaa oppimisympäristöään avarakatseisesti ja pohtimaan millaisia mahiksia siellä on tarjolla.
Loppuun lainaisin Johann Wolfgang Von Goethen sanoja: ”Opettaminen saa aikaan paljon, mutta kannustaminen saa aikaan kaiken.”
Kiitos kaikesta tuesta, rohkaisusta ja kannustuksesta. PAIKKO, olette tärkeällä asialla.