Todistusten jakamisen aikaan

Tiimivalmentajan työssä palkitsevinta on tiimien päättäjäispäivä. Erityisesti mieleenpainuvin hetki on kun tiimiläisille on jaettu PAIKKO-todistukset ja he pääsevät ensimmäistä kertaa näkemään, mitä he ovat oppineet ja mitä heistä on kirjoitettu. Vaikka takana on jo useampi tiimi ja useamman kerran tätä tapahtumaa päässyt todistamaan, silti fiilis on joka kerta sanoinkuvaamaaton. Se innostus, ne hymyt ja pienet kiljahdukset, jotka täyttävät huoneen kun tiimiläiset tutkivat todistuksiaan. Monet ihmettelevät, että tällaistako minusta on kirjoitettu ja miten paljon osaamista on kertynyt lyhyessäkin ajassa.

(https://www.paikko.fi/raportit/ – osoitteesta löydät Music Against Drugsin toiminnassa tunnistetut oppimisympäristöt. )

Yleensä heti tiimijakson alkuvaiheessa tiimiläiset kuulevat lisää PAIKKO-todistuksesta. Monelle nimi on ollut uusi ja kalskahtanut vieraalta. Mikä ihmeen Peikko? Eikun PAIKKO? Miten tiimiläinen voisi siitä hyötyä? Tärkeitä kysymyksiä, joihin valmentajakaan ei osaa aina vastata. Onneksi apu on ollut lähellä, sillä PAIKKO-hankkeesta on ollut työntekijä esittelemässä hanketta sekä kertomassa lisää todistuksesta.

Ink-tiimin toimintaympäristöä ajatellen ilman PAIKKO-todistusta olisi hankalaa sanallistaa, mitä osaamista tiimiläiset ovat kerryttäneet tiimiharjoittelujakson aikana. Yhteen tiimiharjoittelujaksoon sisältyy paljon erilaisia sisältöjä ja jokaisen nuorisojohtoisen tiimin sisällötkin ovat erilaisia. Tiimiläisten näkökulmasta PAIKKO-todistus voi auttaa hahmottamaan omaa jatkopolkuaankin – toimintaympäristöraporteista voi katsoa millaista osaamista tässä paikassa on tunnistettu ja millaista osaamista haluaisi kerryttää tulevaa työ- tai opiskelupaikkaa ajatellen.

Tiimiharjoittelun aikana kohtaa erilaisia ihmisiä ja tiimiharjoittelujaksoon sisältyy tunteiden koko kirjo. Kuitenkin yksi asia on pysynyt ja tulee aina pysymään samana – PAIKKO-todistukseen kirjataan kaikki se osaaminen, mitä tiimiläinen on kerryttänyt ja nostetaan esiin vain niitä asioita, joissa tiimiläinen on onnistunut ja jotka ovat menneet hyvin. Koska loppujen lopuksi meissä jokaisessa on asioita, mitä me osaamme, asioita jotka teemme hyvin ja meistä jokainen tarvitsee positiivista palautetta!

INK-tiimin toimintaan voit tutustua tarkemmin tästä