Toukokuussa 2024 Osaajia Kuhmon yrityksille (OSKU) -hankkeessa kuhmolaisen matkailualan yrityksen Hotelli Kalevalan oppimisympäristö vietiin virtuaalimaailmaan. Pilotoinnissa kerrossiivouksen työtehtäviä mallinnettiin yksityiskohtaisesti 3D-kuvauksella eli rakennettiin siitä digitaalinen kaksonen.
OSKU-hankkeessa haluttiin kokeilla, miten digitaalinen työympäristö istuu opinnollistettuihin oppimisympäristöihin ja olisiko se yritykselle hyödyllinen apukeino perehdyttämistyöhön.
Hotelli Kalevalan kerrossiivous on tunnistettu alan ammatillisen opettajan kanssa oppimisympäristöksi PAIKKO-järjestelmässä Matkailualan perustutkintoon ja Majoitusyrityksen puhtauspalvelut tutkinnon osaan pohjautuen jo aikaisemmissa hankkeissa.
Pohjana oppimisympäristöraportti
Videoidun oppimisympäristö -palvelun tuottajaksi valittiin kilpailutuksen jälkeen kajaanilainen yritys Ari Kananen Consulting Oy, jolla kokemusta digitaalisilla kaksosilla toteutetuista virtuaalisista työympäristöistä. Lisäksi yrittäjä Ari Kananen on itsekin ammatillinen opettaja, joten hänelle ammatilliset tutkinnot ja niiden perusteet ovat tuttuja.
Videoidussa oppimisympäristössä kerrossiivoukseen kuuluvat työtehtävät on sijoitettu
järjestyksessä käytäviin työvaiheisiin (täppeihin). Ohjeistukset hiottiin yrityksen henkilöstön kanssa konkreettisiksi, juuri heille sopiviksi työohjeiksi sekä peilattiin jo olemassa olevaan oppimisympäristöraporttiin.
Tämän jälkeen 3D-kuvaukset tehtiin yhden päivän aikana Hotelli Kalevalassa, joten prosessi oli hyvin nopea ja video oli valmis hyvissä ajoin ennen yrityksen kesätyöntekijöiden saapumista.
Apuna uuden työntekijän perehdytyksessä
Uudella työntekijällä on helppo käydä läpi ja opetella työtehtävät ja konkreettiset työohjeet, kun hän näkee visuaalisesti työympäristön ja työohjeet on merkitty siinä järjestyksessä kuin ne on tarkoitettu tehtävän. Videoitua oppimisympäristöä pystyy käyttämään kännykällä tai tietokoneella ja
työohjeisiin on mahdollista palata aina tarvittaessa.
Lisäksi työtehtävät- ja ohjeet on käännetty englanniksi, joten sitä voidaan hyödyntää myös vieraskielisten työntekijöiden perehdyttämisessä.
Oppimisympäristöön voidaan lisätä sekä kirjallista materiaalia että visuaalista video- ja äänikuvaa, joten siinä voidaan ottaa huomioon erilaisten oppijoiden oppimistyylit. Myös uusi työntekijä voidaan nähdä oppijana, koska työhön perehtyminen on nimenomaan uuden oppimista ja jokaisella on oma tapa oppia asioita parhaiten.
Tutustu: Hotelli Kalevalan kerrossiivouksen videoitu oppimisympäristö
Osaajia Kuhmon yrityksille (OSKU) -hanke
- Kuhmon kaupungin kaksivuotisessa ESR+-rahoitteisessa hankkeessa kuhmolaisilla yrityksillä on mahdollisuus saada apua uusien työntekijöiden löytämiseen Kainuusta ja muualta Suomesta.
- Yrityksille annetaan mm. tietoa kansainvälisten, työperäisten työntekijöiden rekrytointiin liittyen sekä apua yrityksien rekrytointivalmiuksien ja perehdyttämisen tehostamiseen sekä uusien toimintamallien pilotointiin.
- Hankkeessa pilotoidaan uusien työntekijöiden perehdyttämisen apuna mm. digitaalisia videoituja oppimisympäristöjä, jotka pohjatuvat opinnollistamisen kautta tunnistettuihin oppimisympäristöihin.
- Osaajia Kuhmon yrityksille (OSKU) -hanke – Kuhmo
Teksti ja kuvat: Anne Huotari, projektipäällikkö, Osaajia Kuhmon yrityksille (OSKU) -hanke