Kokemus vaikuttaa!

Mielenterveysaktivismiryhmä Koalan Kokemusvaikuttajakoulutus eli KoVa-koulutus on kokemusasiantuntijakoulutus, jossa painotetaan kokemustiedon hyödyntämistä vaikuttamisen työkaluna. Koulutus on suunnattu 18–35-vuotiaille, mielenterveyden häiriöitä tai psyykkistä oireilua kokeneille nuorille aikuisille. Koulutuksia järjestetään lähi- ja etäkoulutuksena sekä hybridinä.

Mikä sai lähtemään mukaan KoVa-koulutukseen?

Pitkään mietin kouluttautumista kokemusvaikuttajaksi. Ajatus omien kokemusten hyödyntämisestä ja mahdollisuus työllistyä kokemusteni avulla ollut pitkään haaveena. Sairasloma sekä traumakokemukset ovat estäneet työntekoa ja opiskelua.
Pitkään ajattelin olevani yhteiskunnan ulkopuolella ja hyödytön ihmisenä. En osannut nähdä itselläni tulevaisuutta. Pikkuhiljaa olen löytänyt itseni, sekä sen mitä haluan tehdä. Haluan auttaa muita ihmisiä ja jakaa omia kokemuksiani. Kokemusta minulla on koulukiusaamisesta, läheisen päihdekäytöstä, mielenterveyshäiriöistä ja -palveluista.
Olen jo kirjoittanut blogitekstejä, jakanut kokemuksiani ja kokemusosaamistani.
Toimin tällä hetkellä myös vertaismentorina, missä pääsen jo olemaan avuksi toiselle nuorelle. Lisäksi teen somea Instagramiin.

– @sofianstoori

Kokemustarinoita voi jakaa niin monella tapaa, kuin on kokijoita.

Mitä KoVa-koulutuksessa oppii?

Aloitin KoVa-koulutuksessa syksyllä 2024. Olin tehnyt kokemusvaikuttamista jo ennen koulutusta somessa. Ylläpidän anonyymiä Instagram-tiliä, jossa olen kertonut omista mielenterveyden haasteistani.
KoVa-koulutuksesta toivoin saavani rohkeutta puhua kokemuksistani tunnistettavasti ja omilla kasvoilla.

Parasta antia KoVa-koulutuksessa ovat olleet muiden kokemusvaikuttajien puheenvuorot. Syksyllä koulutuksessa kävi vieraita mm. Nuori suru -hankkeesta ja ADHOODS-yhteisöstä.
Muiden kokemusvaikuttajien puheenvuoroista oppii paitsi heidän kokemistaan mielenterveyden haasteista myös siitä, miten omista kokemuksista kannattaa kertoa.
Ulkopuolisten vieraiden lisäksi olen oppinut paljon muilta KoVa-koulutuksen osallistujilta – kokemustarinoita voi jakaa niin monella tapaa, kuin on kokijoita.

– Emilia

On monia epäkohtia, joista emme tietäisi ollenkaan, jos kokemusvaikuttajien ääni jää kuulematta.

Miten omilla kokemuksilla voi vaikuttaa yhteiskuntaan?

Yhteiskuntamme tarvitsee erilaisia ihmisiä. Varsinkin kokemuksiaan jakavat ihmiset ovat korvaamattomia. Miten muuten voisimme harjoittaa empatiaa, ellemme kuulisi eri ihmisten taustoista, taisteluista ja oppimiskokemuksista? Tämän takia myös kokemusvaikuttajan rooli yhteiskunnassa on tärkeä.
Maailmassa on monia epäkohtia, joista emme tietäisi ollenkaan, jos kokemusvaikuttajien ääni jäisi kuulematta.

Kokemusvaikuttajana olen itse oppinut, miten maailma näyttäytyy vammaisen ihmisen silmin: miten vaikeaa jo niinkin yksinkertainen asia kuin auraamattomassa lumessa kävely voi olla.
Koska en ole itse vammainen, olen alkanut kiinnittämään näihin asioihin huomiota ja panemaan merkille, ovatko tilat esteettömiä –  ja vaatimaan sitä, jos eivät ole.
Maailma harvemmin muuttuu yhden ihmisen toimesta, mutta yhdestä ihmisestä se kaikki lähtee. Joukon vaatimuksessa on enemmän voimaa.

– Trang

Koala-ryhmä

  • Mielenterveysaktivismiryhmä
  • Tavoitteena on poistaa mielenterveyden häiriöihin liitettyjä ennakkoluuloja ja stigmaa
  • Koala-sana on syntynyt sanoista Kokemusvaikuttaja Lataamo
  • www.koalaryhma.fi
  • Instagram: koalaryhma
  • Facebook: koalaryhma

Teksti ja kuvitus: Koala-ryhmä