PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti
Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.
Oppimisympäristön tunnistaminen
Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.
PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2022
Perusteen nimi | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
---|---|
Määräyksen diaarinumero | OPH-5085-2021 |
Koulutukset | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
Osaamisalat | Asiakaspalvelun osaamisala |
Ruokapalvelun osaamisala | |
Tutkintonimikkeet | Tarjoilija |
Kokki | |
Voimaantulo | 01.08.2022 |
ePerusteet | https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7854763/tiedot |
Organisaatio
Sotkamon kunta
Toimintayksikkö
Cafe moro moro, Torikatu 8, 88600 Sotkamo
Yhteyshenkilöt
Nina Delikhoun, Yrittäjä, 044 2402 932, cafe@moro-moro.fi
Pia Lokka, Työpaikkavalmentaja/OK-hanke, 040 5369 427, pia.lokka@kamk.fi
Virpi Heikkinen, Projektipäällikkö/OK-hanke, 040 3594 709, virpi.heikkinen@kamk.fi
Kotisivut ja sosiaalinen media
Facebook: https://m.facebook.com/people/Cafe-moro-moro/100068635706841/
Instagram: https://www.instagram.com/cafe.moromoro/?hl=fi
Oppimisympäristö tunnistettu
27.03.2023
Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja
Satu Help, Ammatillinen opettaja, Edukai, Oppilaitoksen edustaja
Oppimisympäristöraportti julkaistu
29.05.2023
PAIKKO yhteyshenkilöt
Susanna Uusitalo Laatupäällikkö 0400 304 108 | Kirsi Hiekkala Suunnittelija 050 380 3022 | etunimi.sukunimi@kyt.fi www.paikko.fi |
---|
Oppimisympäristön kuvaus
Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus
Café Moro Moro on moderni kahvila Sotkamon ydinkeskustassa, torin reunalla. Kahvila tarjoaa asiakkailleen erikoiskahveja, useita teelaatuja ja tuoreita omassa keittiössä tehtyjä vitriinituotteita, kuten makeita ja suolaisia kahvileipiä sekä tilauksesta täyte- ja voileipäkakkuja. Toiminnassa korostuu erinomainen asiakaspalvelu, loistavat tuotteet ja kahvilan rauhallinen tunnelma.
Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä
Toiminnassa toteutuvat joiltain osin Ravintola- ja caterin-alan perustutkinnon tässä raportissa kuvattuihin tutkinnon osiin (kahvilapalvelut) ja ammattitaitovaatimuksiin liittyvät tehtävät.
Käytännön työtehtäviä ovat mm.
Asiakkailta tilauksen vastaanottaminen, kahvien ja eri juomien valmistusta sekä tuotteiden tarjoilu asiakkaille eli kahvila toimii pöytiin tarjoilu periaatteella. Työtehtäviin kuuluu myös vitriini tuotteiden esille laittoa ja toisinaan myös valmistusta sekä puhtaanapidon työtehtäviä.
Toiminnan erityispiirteitä
Olemme nykyaikainen, moderni kahvila, jossa panostetaan palvelun laatuun sekä itse käsin tehtyihin tuotteisiin.
Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät
Sali ja keittiö sijaitsevat samassa kerroksessa, katutasossa. Kahvilan salissa on n. 40 asiakaspaikkaa, joista avautuu näkymä Sotkamon torille. Kahvilassa on käytössä Moccamaster-kahvinkeitin, vedenkeitin, mikroaaltouuni sekä erikoiskahvien valmistuslaite, jonka käyttöön ja kahvien valmistukseen annetaan opastus. Keittiössä on kupuastianpesukone.
Uudet työntekijät perehdytetään työn ohessa työvuoroissa.
Henkilöstöresurssit
Työntekijöitä kahvilassa on 4 henkilöä ja kesäsesonkiin palkataan 3-4 kesätyöntekijää. Harjoittelijoita voidaan ottaa 1 henkilö kerrallaan.
Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)
1 - 1
Referenssit
Muuta
Tämän oppimisympäristön tunnistamisraportin päivitys on tehty osana Opinnollistamisella osaamista Kainuuseen OK-hanketta, jossa edistetään työttömien työnhakijoiden ja työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevien työllistymistä opinnollistamisen avulla kainuulaisille työpaikoille. Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022–31.12.2023
Kuvat
Tutkinnon muodostuminen
Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.
Pakollinen tutkinnon osa
- Ravitsemispalveluissa toimiminenAsiakaspalvelun osaamisala
- Asiakaspalvelu ja myynti- Annosruokien ja juomien tarjoilu
Ruokapalvelun osaamisala
- Lounasruokien valmistus- Annosruokien valmistus
Valinnaiset tutkinnon osat
- À la carte -ruoanvalmistus- À la carte -tarjoilu
- Juomien myynti ja tarjoilu
x Kahvilapalvelut
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
- Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Tutkinnon osat
Osaamisen arviointi
Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit
Henkilö- toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
- toimii yhteistyökykyisesti
- tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
- hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
- muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Ammattitaitovaatimukset
Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):
Kahvilapalvelut
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu asiakaspalvelutilanteisiin.
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä, mutta tarvitsee siinä apua
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja työvuoron aikana
x valmistaa eri jalostusasteella olevista raaka-aineista kahvilan tuotteita koneita ja laitteita käyttäen
x laittaa tuotteita esille ohjeen ja liikeidean mukaisesti sekä huolehtii niiden laadusta ja riittävyydestä
x täyttää tarvittaessa automaatteja ohjeen mukaan
x on perehtynyt työryhmän jäsenenä kahvilan omavalvontasuunnitelmaan ja noudattaa sitä
x työskentelee ergonomisesti
Henkilö palvelee asiakkaita, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita.
Henkilö
x esittelee kahvilan myydyimpien tuotteiden pääraaka-aineet ja hinnat sekä kertoo toisen apuna kasvis- ja erityisruokavaliota (laktoositon, maidoton ja gluteeniton) noudattaville asiakkaille soveltuvista tuotteista
x on perehtynyt ohjattuna erilaisten kahvien ja muiden juomien valmistukseen ja käyttö- ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy valmistamaan niitä asiakkaiden tilausten mukaan
x suosittelee ja myy kahvilan tuotteita
x kiittää asiakkaita ja ottaa vastaan palautetta palveluista ja tuotteista ohjattuna
Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.
Henkilö
x käyttää toisen apuna kahvilan kassaa tai kassajärjestelmää ja vastaanottaa ja käsittelee tavallisimpia maksuvälineitä turvallisesti
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x tekee tilityksen toisen apuna
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet vuoroon tulevalle työntekijälle
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x käyttäytyy hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen