Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2022

Perusteen nimiRavintola- ja catering-alan perustutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-5085-2021
KoulutuksetRavintola- ja catering-alan perustutkinto
OsaamisalatAsiakaspalvelun osaamisala
Ruokapalvelun osaamisala
TutkintonimikkeetTarjoilija
Kokki
Voimaantulo01.08.2022
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7854763/tiedot

Organisaatio

Kuhmon kaupunki

Toimintayksikkö

Cafe Syväjärvi , Pohjoispuolentie 1940, 88900 Kuhmo

Yhteyshenkilöt

Johanna Huotari, valmentaja, 040 734 6797, kuhmo@4h.fi

Katriina Sorjonen, esimies, 044 099 0377, katriina.sorjonen@4h.fi

Kotisivut ja sosiaalinen media

Kotisivut: https://kuhmo.4h.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/cafesyvajarvi/

Oppimisympäristö tunnistettu

11.04.2022

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Satu Help, Ammatillinen opettaja , Kainuun ammattiopisto, Oppilaitoksen edustaja

Oppimisympäristöraportti päivitetty

17.01.2024

PAIKKO yhteyshenkilöt

Susanna Uusitalo
Laatupäällikkö
0400 304 108
Kirsi Hiekkala
Suunnittelija
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

Kuhmon 4H-yhdistyksen lapsi- ja nuorisotyö on yhdistyksen perustoimintaa, ja yhdistys järjestää monenlaista harrastustoimintaa arki-iltaisin ja lasten lomien aikana. Yhdistys kouluttaa ja työllistää nuoria kerhojen ohjaajiksi, kahvilatyöntekijöiksi, lemmikkieläinten hoitajiksi ja kotipalvelu- ja puutarhatehtäviin.
Cafe Syväjärvi on Kuhmon 4H-yhdistyksen pitämä kesäkahvila kauniin Syväjärven rannalla. Tilat on vuokrattu Metsähallitukselta. Syväjärven rannoilla kulkevat metsähallituksen ylläpitämät retkeilypolut ja niiden varrella sijaitsevat tulentekopaikat palvelevat niin kalastajia kuin retkeilijöitäkin. Kahvila on avoinna kesäkuusta elokuuhun.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

Toiminnassa toteutuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon tässä raportissa kuvattuihin tutkinnon osiin ja ammattitaitovaatimuksiin liittyvät työtehtävät.
Käytännön työtehtävät:
Kesäkahvilan tuotteiden valmistaminen ja myynti sekä asiakaspalvelu, astiahuolto ja tilojen yleinen siistiminen.

Toiminnan erityispiirteitä

4H-järjestö on poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuoriso- ja kansalaisjärjestö. 4H-nuorisotyö tukee lasten ja nuorten elämänhallinnan tasapainoista kehitystä. 4H-järjestö kannustaa jäseniään yritteliäisyyteen ja yhteistyöhön, korostaa luonnon ja ympäristön arvoja, edesauttaa käden- ja arjentaitojen hallintaa sekä edistää kansainvälistymistä ja eri kulttuurien ymmärtämistä.
Tässä työssä keskeisiä toimintamuotoja ja välineitä ovat kerhot ja sitä kautta pitkäaikainen jäsenyys 4H-yhdistyksessä, TOP- yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli, erilaiset kurssit, kilpailut, leirit ja tapahtumat, kansainvälisyystoiminta sekä työllistäminen. 4H-nuorisotyön tärkeä toimintaperiaate on tekemällä oppiminen. 4H-nuorisotyölle onkin ominaista toiminnan monipuolisuus, joka mahdollistaa paikallisten olosuhteiden huomioon ottamisen.
Yhdistyksen toimintaa rahoittavat Maa- ja metsätalousministeriö ja Kuhmon kaupunki. Kaupungin avun turvin yhdistys voi työllistää kaksi kokoaikaista työntekijää. Tämä osaltaan mahdollistaa 4H:n monipuolisen työn joka puolella Kuhmoa asuvien lasten ja nuorten hyväksi.

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Cafe Syväjärvessä on tilaa 16 asiakkaalle. Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon ammattitaitovaatimusten mukaisessa työssä käytettäviä koneita ja laitteita ovat mm. uuni, liesi, taikinakone, astianpesukone, kylmävitriinit, jääkaappi, pakastin, kylmäaltaat, maksupääte ja kassakone.
Kahvilassa myydään kahvia, teetä, mehua, limonadia, suolaista ja makeaa kahvileipää ja jäätelöä. Erikoisuutena on itsetehdyt, tuoreet munkit joka päivä.

Henkilöstöresurssit

2

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

4 - 6

Referenssit

Muuta

Tämän oppimisympäristön tunnistamisraportin päivitys on tehty osana Opinnollistamisella osaamista Kainuuseen OK-hanketta, jossa edistetään työttömien työnhakijoiden ja työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevien työllistymistä opinnollistamisen avulla kainuulaisille työpaikoille.
Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022–31.12.2023.

Kuvat

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Pakollinen tutkinnon osa

- Ravitsemispalveluissa toimiminen

Asiakaspalvelun osaamisala

- Asiakaspalvelu ja myynti
- Annosruokien ja juomien tarjoilu

Ruokapalvelun osaamisala

- Lounasruokien valmistus
- Annosruokien valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat

- À la carte -ruoanvalmistus
- À la carte -tarjoilu
- Juomien myynti ja tarjoilu
x Kahvilapalvelut
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
- Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
x Yrityksessä toimiminen
x Yritystoiminnan suunnittelu

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit

Henkilö
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Kahvilapalvelut

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin
x palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö valmistautuu asiakaspalvelutilanteisiin.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä, mutta tarvitsee siinä apua
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja työvuoron aikana
x valmistaa eri jalostusasteella olevista raaka-aineista kahvilan tuotteita koneita ja laitteita käyttäen
x laittaa tuotteita esille ohjeen ja liikeidean mukaisesti sekä huolehtii niiden laadusta ja riittävyydestä
- täyttää tarvittaessa automaatteja ohjeen mukaan
x on perehtynyt työryhmän jäsenenä kahvilan omavalvontasuunnitelmaan ja noudattaa sitä
x työskentelee ergonomisesti

Henkilö palvelee asiakkaita, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita.

Henkilö

x huomioi asiakkaiden saapumisen, käyttäytyy kohteliaasti ja kommunikoi heidän kanssaan
x esittelee kahvilan myydyimpien tuotteiden pääraaka-aineet ja hinnat sekä kertoo toisen apuna kasvis- ja erityisruokavaliota (laktoositon, maidoton ja gluteeniton) noudattaville asiakkaille soveltuvista tuotteista
x on perehtynyt ohjattuna erilaisten kahvien ja muiden juomien valmistukseen ja käyttö- ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy valmistamaan niitä asiakkaiden tilausten mukaan
x suosittelee ja myy kahvilan tuotteita
x kiittää asiakkaita ja ottaa vastaan palautetta palveluista ja tuotteista ohjattuna

Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.

Henkilö

x merkitsee ohjeen mukaan tuotteen myyntihinnan
x käyttää toisen apuna kahvilan kassaa tai kassajärjestelmää ja vastaanottaa ja käsittelee tavallisimpia maksuvälineitä turvallisesti

Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielellä

Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.

Henkilö

x loppusiivoaa kahvilan asiakas- ja työtiloja
x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x tekee tilityksen toisen apuna
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet vuoroon tulevalle työntekijälle

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x tarvitsee ohjausta arvioidessaan oman työsuorituksensa onnistumista ja kykenee ottamaan vastaan palautetta
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x käyttäytyy hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

Yrityksessä toimiminen

Yrityksen liiketoiminnan suunnittelu

Henkilö

x hankkii yrityksen liiketoiminnan eri osa-alueiden suunnittelussa tarvittavaa tietoa
x laatii asiakaslähtöisen toimenpidesuunnitelman ja täsmentää yrityksen tavoitteet
x laatii budjetit ja rahoitussuunnitelman tiedostaen yrittäjän aseman
x tunnistaa yritystoimintaan liittyvät keskeiset riskit
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle

Yrityksen liiketoimintaa edistävien yhteistyöverkostojen rakentaminen

Henkilö

x hankkii liiketoiminnan kannalta keskeisiä yhteistyökumppaneita
x sopii yhteistyöstä yhteistyökumppaneiden kanssa
x solmii tarvittaessa yhteistyösopimukset vastuut ja velvollisuudet huomioiden

Yrityksessä toimiminen

Henkilö

x toimii yrittäjänä tai osana yhteistyöverkostoa
x hoitaa sovittua liiketoiminnan osa-aluetta
x ratkaisee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintaan liittyviä ongelmatilanteita
x toimii toimialan lainsäädännön mukaisesti

Yrityksen toiminnan arviointi ja kehittäminen

Henkilö

x asettaa toiminnalleen tavoitteita yrityksen strategisten tavoitteiden mukaisesti
x tekee rakentavia ja perusteltuja ehdotuksia yrityksen toiminnan kehittämiseksi laatu- ja tulostavoitteet huomioiden
x ottaa suunnitelmissaan huomioon asiakkaiden ja sidosryhmien odotukset

Yritystoiminnan suunnittelu

Liiketoimintamahdollisuuksien etsiminen ja ideoiminen

Henkilö

x kartoittaa valitsemallaan alalla toimivia yrityksiä ja asiakkaita
x arvioi kartoituksen pohjalta liiketoimintamahdollisuuksia
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle

Liikeidean kehittäminen ja liiketoimintasuunnitelman laatiminen

Henkilö

x selvittää markkinoiden ja kilpailutilanteen kehitysnäkymiä
x kartoittaa liikeideoita ja valitsee niistä toteuttamiskelpoisen
x tekee suunnitelman yrityksen toiminnoista hyödyntäen tarvittaessa asiantuntijoita
x laskee yritystoimintaan liittyviä tuottoja ja kustannuksia sekä suunnittelee rahoitusta
x ottaa suunnittelussa huomioon toimialan lainsäädännön

Verkostoituminen sidosryhmien kanssa

Henkilö

x valitsee toimintansa kannalta keskeisiä sidosryhmiä
x esittelee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintamallin jollekin keskeiselle sidosryhmälle

Yrityksen perustamiseen liittyvien asiakirjojen laatiminen

Henkilö

x valitsee sopivan yritysmuodon
x laskee tarvittavan rahoituksen
x selvittää yrityksen keskeiset perustamisasiakirjat ja laatii ne

Vahvuuksien ja osaamisen arviointi

Henkilö

x kartoittaa vahvuutensa toimia yrittäjänä
x esittelee yritystoiminnassa tarvittavan osaamisensa