PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti
Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.
Oppimisympäristön tunnistaminen
Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.
PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2022
Perusteen nimi | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
---|---|
Määräyksen diaarinumero | OPH-5085-2021 |
Koulutukset | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
Osaamisalat | Asiakaspalvelun osaamisala |
Ruokapalvelun osaamisala | |
Tutkintonimikkeet | Tarjoilija |
Kokki | |
Voimaantulo | 01.08.2022 |
ePerusteet | https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7854763/tiedot |
Organisaatio
Kuhmon kaupunki
Toimintayksikkö
Cafe Syväjärvi , Pohjoispuolentie 1940, 88900 Kuhmo
Yhteyshenkilöt
Johanna Huotari, valmentaja, 040 734 6797, kuhmo@4h.fi
Katriina Sorjonen, esimies, 044 099 0377, katriina.sorjonen@4h.fi
Kotisivut ja sosiaalinen media
Kotisivut: https://kuhmo.4h.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/cafesyvajarvi/
Oppimisympäristö tunnistettu
11.04.2022
Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja
Satu Help, Ammatillinen opettaja , Kainuun ammattiopisto, Oppilaitoksen edustaja
Oppimisympäristöraportti päivitetty
17.01.2024
PAIKKO yhteyshenkilöt
Susanna Uusitalo Laatupäällikkö 0400 304 108 | Kirsi Hiekkala Suunnittelija 050 380 3022 | etunimi.sukunimi@kyt.fi www.paikko.fi |
---|
Oppimisympäristön kuvaus
Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus
Kuhmon 4H-yhdistyksen lapsi- ja nuorisotyö on yhdistyksen perustoimintaa, ja yhdistys järjestää monenlaista harrastustoimintaa arki-iltaisin ja lasten lomien aikana. Yhdistys kouluttaa ja työllistää nuoria kerhojen ohjaajiksi, kahvilatyöntekijöiksi, lemmikkieläinten hoitajiksi ja kotipalvelu- ja puutarhatehtäviin.
Cafe Syväjärvi on Kuhmon 4H-yhdistyksen pitämä kesäkahvila kauniin Syväjärven rannalla. Tilat on vuokrattu Metsähallitukselta. Syväjärven rannoilla kulkevat metsähallituksen ylläpitämät retkeilypolut ja niiden varrella sijaitsevat tulentekopaikat palvelevat niin kalastajia kuin retkeilijöitäkin. Kahvila on avoinna kesäkuusta elokuuhun.
Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä
Toiminnassa toteutuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon tässä raportissa kuvattuihin tutkinnon osiin ja ammattitaitovaatimuksiin liittyvät työtehtävät.
Käytännön työtehtävät:
Kesäkahvilan tuotteiden valmistaminen ja myynti sekä asiakaspalvelu, astiahuolto ja tilojen yleinen siistiminen.
Toiminnan erityispiirteitä
4H-järjestö on poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuoriso- ja kansalaisjärjestö. 4H-nuorisotyö tukee lasten ja nuorten elämänhallinnan tasapainoista kehitystä. 4H-järjestö kannustaa jäseniään yritteliäisyyteen ja yhteistyöhön, korostaa luonnon ja ympäristön arvoja, edesauttaa käden- ja arjentaitojen hallintaa sekä edistää kansainvälistymistä ja eri kulttuurien ymmärtämistä.
Tässä työssä keskeisiä toimintamuotoja ja välineitä ovat kerhot ja sitä kautta pitkäaikainen jäsenyys 4H-yhdistyksessä, TOP- yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli, erilaiset kurssit, kilpailut, leirit ja tapahtumat, kansainvälisyystoiminta sekä työllistäminen. 4H-nuorisotyön tärkeä toimintaperiaate on tekemällä oppiminen. 4H-nuorisotyölle onkin ominaista toiminnan monipuolisuus, joka mahdollistaa paikallisten olosuhteiden huomioon ottamisen.
Yhdistyksen toimintaa rahoittavat Maa- ja metsätalousministeriö ja Kuhmon kaupunki. Kaupungin avun turvin yhdistys voi työllistää kaksi kokoaikaista työntekijää. Tämä osaltaan mahdollistaa 4H:n monipuolisen työn joka puolella Kuhmoa asuvien lasten ja nuorten hyväksi.
Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät
Cafe Syväjärvessä on tilaa 16 asiakkaalle. Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon ammattitaitovaatimusten mukaisessa työssä käytettäviä koneita ja laitteita ovat mm. uuni, liesi, taikinakone, astianpesukone, kylmävitriinit, jääkaappi, pakastin, kylmäaltaat, maksupääte ja kassakone.
Kahvilassa myydään kahvia, teetä, mehua, limonadia, suolaista ja makeaa kahvileipää ja jäätelöä. Erikoisuutena on itsetehdyt, tuoreet munkit joka päivä.
Henkilöstöresurssit
2
Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)
4 - 6
Referenssit
Muuta
Tämän oppimisympäristön tunnistamisraportin päivitys on tehty osana Opinnollistamisella osaamista Kainuuseen OK-hanketta, jossa edistetään työttömien työnhakijoiden ja työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevien työllistymistä opinnollistamisen avulla kainuulaisille työpaikoille.
Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022–31.12.2023.
Kuvat
Tutkinnon muodostuminen
Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.
Pakollinen tutkinnon osa
- Ravitsemispalveluissa toimiminenAsiakaspalvelun osaamisala
- Asiakaspalvelu ja myynti- Annosruokien ja juomien tarjoilu
Ruokapalvelun osaamisala
- Lounasruokien valmistus- Annosruokien valmistus
Valinnaiset tutkinnon osat
- À la carte -ruoanvalmistus- À la carte -tarjoilu
- Juomien myynti ja tarjoilu
x Kahvilapalvelut
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
- Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
x Yrityksessä toimiminen
x Yritystoiminnan suunnittelu
Tutkinnon osat
Osaamisen arviointi
Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit
Henkilö- toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
- toimii yhteistyökykyisesti
- tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
- hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
- muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Ammattitaitovaatimukset
Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):
Kahvilapalvelut
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu asiakaspalvelutilanteisiin.
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä, mutta tarvitsee siinä apua
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja työvuoron aikana
x valmistaa eri jalostusasteella olevista raaka-aineista kahvilan tuotteita koneita ja laitteita käyttäen
x laittaa tuotteita esille ohjeen ja liikeidean mukaisesti sekä huolehtii niiden laadusta ja riittävyydestä
- täyttää tarvittaessa automaatteja ohjeen mukaan
x on perehtynyt työryhmän jäsenenä kahvilan omavalvontasuunnitelmaan ja noudattaa sitä
x työskentelee ergonomisesti
Henkilö palvelee asiakkaita, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita.
Henkilö
x esittelee kahvilan myydyimpien tuotteiden pääraaka-aineet ja hinnat sekä kertoo toisen apuna kasvis- ja erityisruokavaliota (laktoositon, maidoton ja gluteeniton) noudattaville asiakkaille soveltuvista tuotteista
x on perehtynyt ohjattuna erilaisten kahvien ja muiden juomien valmistukseen ja käyttö- ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy valmistamaan niitä asiakkaiden tilausten mukaan
x suosittelee ja myy kahvilan tuotteita
x kiittää asiakkaita ja ottaa vastaan palautetta palveluista ja tuotteista ohjattuna
Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.
Henkilö
x käyttää toisen apuna kahvilan kassaa tai kassajärjestelmää ja vastaanottaa ja käsittelee tavallisimpia maksuvälineitä turvallisesti
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x tekee tilityksen toisen apuna
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet vuoroon tulevalle työntekijälle
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x käyttäytyy hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Yrityksessä toimiminen
Yrityksen liiketoiminnan suunnittelu
Henkilö
x laatii asiakaslähtöisen toimenpidesuunnitelman ja täsmentää yrityksen tavoitteet
x laatii budjetit ja rahoitussuunnitelman tiedostaen yrittäjän aseman
x tunnistaa yritystoimintaan liittyvät keskeiset riskit
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle
Yrityksen liiketoimintaa edistävien yhteistyöverkostojen rakentaminen
Henkilö
x sopii yhteistyöstä yhteistyökumppaneiden kanssa
x solmii tarvittaessa yhteistyösopimukset vastuut ja velvollisuudet huomioiden
Yrityksessä toimiminen
Henkilö
x hoitaa sovittua liiketoiminnan osa-aluetta
x ratkaisee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintaan liittyviä ongelmatilanteita
x toimii toimialan lainsäädännön mukaisesti
Yrityksen toiminnan arviointi ja kehittäminen
Henkilö
x tekee rakentavia ja perusteltuja ehdotuksia yrityksen toiminnan kehittämiseksi laatu- ja tulostavoitteet huomioiden
x ottaa suunnitelmissaan huomioon asiakkaiden ja sidosryhmien odotukset
Yritystoiminnan suunnittelu
Liiketoimintamahdollisuuksien etsiminen ja ideoiminen
Henkilö
x arvioi kartoituksen pohjalta liiketoimintamahdollisuuksia
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle
Liikeidean kehittäminen ja liiketoimintasuunnitelman laatiminen
Henkilö
x kartoittaa liikeideoita ja valitsee niistä toteuttamiskelpoisen
x tekee suunnitelman yrityksen toiminnoista hyödyntäen tarvittaessa asiantuntijoita
x laskee yritystoimintaan liittyviä tuottoja ja kustannuksia sekä suunnittelee rahoitusta
x ottaa suunnittelussa huomioon toimialan lainsäädännön
Verkostoituminen sidosryhmien kanssa
Henkilö
x esittelee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintamallin jollekin keskeiselle sidosryhmälle
Yrityksen perustamiseen liittyvien asiakirjojen laatiminen
Henkilö
x laskee tarvittavan rahoituksen
x selvittää yrityksen keskeiset perustamisasiakirjat ja laatii ne
Vahvuuksien ja osaamisen arviointi
Henkilö
x esittelee yritystoiminnassa tarvittavan osaamisensa