PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti
Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.
Oppimisympäristön tunnistaminen
Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.
PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2022
Perusteen nimi | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
---|---|
Määräyksen diaarinumero | OPH-5085-2021 |
Koulutukset | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
Osaamisalat | Asiakaspalvelun osaamisala |
Ruokapalvelun osaamisala | |
Tutkintonimikkeet | Tarjoilija |
Kokki | |
Voimaantulo | 01.08.2022 |
ePerusteet | https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7854763/tiedot |
Organisaatio
Kuhmon kaupunki
Toimintayksikkö
Hotelli Kalevala, Väinämöinen 9, 88900 Kuhmo
Yhteyshenkilöt
Sari Jauhonen, valmentaja, 08 655 4100, keittio@hotellikalevala.fi
Tarleena Ylönen, Esimies, 08 655 4100, sales@hotellikalevala.fi
Kotisivut ja sosiaalinen media
Kotisivut: https://www.hotellikalevala.fi/
Facebook: https://fi-fi.facebook.com/HotelliKalevala/
Instagram: ttps://www.instagram.com/hotellikalevala/?hl=fi
Oppimisympäristö tunnistettu
05.05.2022
Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja
Satu Help, Ammatillinen opettaja , Kainuun ammattiopisto, Oppilaitoksen edustaja
Oppimisympäristöraportti päivitetty
08.01.2024
PAIKKO yhteyshenkilöt
Susanna Uusitalo Laatupäällikkö 0400 304 108 | Kirsi Hiekkala Suunnittelija 050 380 3022 | etunimi.sukunimi@kyt.fi www.paikko.fi |
---|
Oppimisympäristön kuvaus
Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus
Puhtaan, rauhallisen luonnon keskellä Kuhmossa sijaitseva Hotelli Kalevala on yhdistelmä totta ja tarua, nykypäivää ja perinnettä. Hotelli Kalevala tarjoaa asiakkailleen unohtumattomia elämyksiä, hyvää ruokaa ja erinomaista palvelua. Hotelli Kalevala on yksityinen hotelli Kuhmon keskustan tuntumassa Lammasjärven rannalla. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Ilpo Väisänen ja se on rakennettu Kalevala-eepoksen Kokko-linnun muotoon. Hotelli on ainutlaatuinen maailmassa ja Museovirasto on julistanut rakennuksen SR-kohteeksi (=suojattu rakennus).
Hotelli sijaitsee puhtaan luonnon keskellä kaukana teollisuudesta ja liikenteen melusta.
Huoneet : Hotellissa on yhteensä 47 huonetta: 35 standard kahden hengen huonetta, 4 yhden hengen huonetta, 5 superior-huonetta sekä 3 sviittiä. Inva-, allergia- ja lemmikkihuoneita on saatavilla pyynnöstä.
Ravintola : Ravintolasta avautuu upea, vuodenaikojen mukaan vaihtuva näkymä Lammasjärvelle. Kesäterassi on erinomainen paikka illanistujaisiin, juhlatilaisuuksiin tai ryhmäruokailuihin. Paljon kiitosta saanut keittiö tarjoaa paikallisia herkkuja suomalaiseen sekä kansainväliseen makuun, unohtamatta kasvisruokavaihtoehtoja.
Kokoukset : Hotellissa on 2 erillistä kokoustilaa 16–80 hengelle. Kokouspalvelu räätälöi kokoukset ja oheispalvelut toiveiden mukaan. Hotellin tilat mahdollistavat erilaisten juhlien ja seminaarien järjestämisen.
Saunat ja hyvinvointiosasto : Vieraille lämmitetään saunat joka ilta. Saunaosastolla on naisille ja miehille omat saunat, wellness-osasto rentoutumiseen, sisä- ja ulkoporeallas. Yleisillä saunavuoroilla on myös muutkin kuin majoittujat tervetulleita saunomaan.
Lisämaksusta voi varata turvesaunan, infrapunasaunan, hemmottelukylpyjä, hierontoja ja hoitoja mm. kalevalaista jäsenkorjausta. Saunatilat voi myös vuokrata yksityiskäyttöön.
Saavutettavuus : Hotellista löytyy tilavampi invahuone, jossa mahtuu helposti kulkemaan pyörätuolilla. Kylpyhuoneessa on tukikahvat. Huoneeseen pääsee hissillä. Ravintolasaliin, saunaosastolle sekä kokoustiloihin pääsee pyörätuolilla. Ravintolasaliin pyörätuolilla kulkiessa henkilökuntamme tuo liikuteltavat rampit portaisiin. Aulassa on liikuntarajoitteisille suunnattu yleinen wc. Erikseen merkittyä inva pysäköintipaikkaa ei ole. Henkilökuntamme neuvoo mihin auton voi parkkeerata.
Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä
Toiminnassa toteutuvat monipuolisesti ravintola- ja cateringalan perustutkinnon tässä raportissa kuvattuihin tutkinnon osiin ja ammattitaitovaatimuksiin liittyvät tehtävät.
Ravintolan keittiössä pystyy valmistamaan a la carte- ruokaa, lounasta, aamiaista ja pitopalvelutarjoiluja. Keittiöstä löytyvät perusravintola- ja catering-alan työtehtävissä tarvittavat laitteet ja koneet. Harjoittelija pääsee ensin avustaviin keittiötyötehtäviin (ruokien esivalmistus, tiski, siivous) ja halutessaan myös opettelemaan kokin työtehtäviä, kun taidot karttuvat. Keittiössä pääsee myös leipomaan makeaa ja suolaista kahvileipää. Baarin puolella pystyy harjoittelemaan erilaisia juomasekoituksien tekemistä perusalkoholijuomien tarjoilun lisäksi.
Toiminnan erityispiirteitä
Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät
Ravintola Kantelettaresta avautuu vuodenaikojen mukaan vaihtuva näkymä Lammasjärvelle, ja ravintola järjestää niin isommat kuin pienemmät tilaisuudet. Tunnelmallinen terassi on erinomainen paikka kesäisiin juhlatilaisuuksiin tai ryhmäruokailuihin. Talon erikoisuutena ryhmille voi tilata Kalevalaisen pitopöydän. Keittiö tarjoaa sekä paikallisia että kansainvälisiä herkkuja. Ryhmäruokailuja ja juhlatilaisuuksia järjestetään tilauksesta ympäri vuoden. Tarkemmat aukioloajat löytyvät hotellin kotisivuilta ja somekanavista.
Hotelli Kalevala tarjoaa erilaisia kokouspaketteja tarjoiluineen, ja myös ns. karhukokouksia, joka sisältää kokouspäivän, kokouskahvit ja lounaan Hotelli Kalevalassa, illan karhujen elämää tarkkaillen Luxury Bear Cabinin Karhutalossa, iltaruokailun ja saunan sekä hotellimajoituksen aamiaisineen. Hotellilta saa kaikki hää- ja muistotilaisuudet ja juhlapalvelut sekä erikoisruokailut esim. illalliset, saunaillat ja kotaruokailun hotellin rannassa. Myös erikoisryhmille (esim. vammaisryhmät) järjestetään omia räätälöityjä ohjelmapalveluja. Ruokien valmistuksessa käytetään mielellään paikallisia tuotteita. Baarista saa yleiset alkoholijuomat ja erilaisia juomasekoituksia, erikoiskahvia, teetä ja kaakaota.
Ravintola- ja cateringalan mukaisia koneita ja laitteita on käytössä mm. Baari: kahvikoneet, kaakaokone, jääpalakone. Keittiö: yhdistelmäuunit, parila, rasvakeitin, pata, suurtalousliesi, iso kahvinkeitin, astianpesukone, yleiskone.
Henkilöstöresurssit
7-10 hlö
Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)
1 - 2
Referenssit
Muuta
Tämä oppimisympäristön tunnistamisraportti on tehty osana Opinnollistamisella osaamista Kainuuseen OK-hanketta, jossa edistetään työttömien työnhakijoiden ja työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevien työllistymistä opinnollistamisen avulla kainuulaisille työpaikoille.
Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022–31.12.2023.
Kuvat
Tutkinnon muodostuminen
Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.
Pakollinen tutkinnon osa
x Ravitsemispalveluissa toimiminenAsiakaspalvelun osaamisala
- Asiakaspalvelu ja myyntix Annosruokien ja juomien tarjoilu
Ruokapalvelun osaamisala
- Lounasruokien valmistusx Annosruokien valmistus
Valinnaiset tutkinnon osat
x À la carte -ruoanvalmistusx À la carte -tarjoilu
x Juomien myynti ja tarjoilu
x Kahvilapalvelut
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
- Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
x Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
x Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
x Ilmastovastuullinen toiminta
x Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yrityksessä toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Tutkinnon osat
Osaamisen arviointi
Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit
Henkilö- toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
- toimii yhteistyökykyisesti
- tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
- hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
- muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Ammattitaitovaatimukset
Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):
Ravitsemispalveluissa toimiminen
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x huolehtia toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta
x palvella asiakkaita, myydä tuotteita ja rekisteröidä myyntiä
x päättää työvuoron työtehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu työvuoroon.
Henkilö
x pukeutuu tehtävän vaatimalla tavalla työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen
x huolehtii ulkoisesta olemuksestaan sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan
x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa toisen apuna työvuoronsa tehtäviä
x perehtyy työtään koskeviin puhdistusaineisiin ja käyttää pesuaineita turvallisesti
x kunnostaa toisen apuna asiakas- ja työtiloja sovitulla tavalla
x perehtyy työtään koskeviin työyhteisön sääntöihin, tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin sekä toimintatapoihin
x huomioi oman työnsä suunnittelussa turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
x perehtyy paikkakunnan ravitsemisalan yrityksiin ja toimipaikkoihin siten, että osaa nimetä niitä
x selvittää toisen apuna työpaikan sosiaalisen median kanavia
Henkilö huolehtii toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta.
Henkilö
x valmistaa ja esivalmistaa työryhmän jäsenenä erilaisista raaka-aineista aamiais- ja lounasruokia tai kunnostaa myyntipisteen
x käsittelee toisen apuna ruokaohjeen mukaisesti tarvittavan määrän raaka-aineita
x hallitsee turvallisesti veitsen käytön annettujen ohjeiden mukaisesti
x käyttää toisen apuna työtehtävissä tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita, tarvittavia suojaimia sekä menetelmiä turvallisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti
x välttää ohjattuna hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa
x on perehtynyt kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) siten, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
x pitää toisen apuna huolen myytävien tuotteiden laadusta ja ennakoi ruokien riittävyyttä
x puhdistaa työtiloja käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
x lajittelee jätteet jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
Henkilö palvelee asiakkaita, myy tuotteita ja rekisteröi myyntiä.
Henkilö
x toimii tarjoiluun ja asiakaspalveluun liittyvissä tehtävissä
x tunnistaa ohjatusti erilaiset maksutavat ja maksuvälineet
x käyttää myynnin rekisteröinnissä tutuissa työtilanteissa kassaa tai kassajärjestelmää
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
Henkilö päättää työvuoron työtehtävät.
Henkilö
x puhdistaa koneita ja laitteita, kokoaa, purkaa ja puhdistaa astiapesukoneen sekä kahvinkeittimen
x loppusiivoaa ja järjestää toisen apuna työ- ja asiakastiloja
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x siirtyy työryhmän jäsenenä seuraavaan annettuun työtehtävään työlistan mukaisesti
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x noudattaa ergonomiaohjeita ja ylläpitää työkykyään
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontaohjeita
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Annosruokien ja juomien tarjoilu
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia yksittäisille asiakkaille ja ryhmille
x toimia anniskelutehtävissä
x huolehtia koko asiakaspalveluprosessista
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu työvuoroon ja ennakoi työtehtäviä.
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa työtehtäviä
x on perehtynyt myytäviin tuotteisiin ja suosituksiin ja käyttää sopivia tarjoilutapoja
x kattaa asiakaspöydät työpaikan ohjeen mukaisesti ja käsittelee astioita ja aterimia hygieenisesti
x ennakoi tulevia asiakaspalvelutilanteita
x tulkitsee tilausmääräyksiä tai varauksia
x noudattaa työpaikan kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
x noudattaa turvallisuusohjeita ja määräyksiä
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa
Henkilö esittelee, myy ja tarjoilee ruokia ja juomia yksittäisille asiakkaille ja ryhmille.
Henkilö
x esittelee toisen apuna asiakkaille ruokailutilanteeseen ja ruokiin sopivia juomia sekä kertoo tuotteiden alkuperästä
x on perehtynyt ohjeen mukaan gastronomiseen perussanastoon siten, että tulkitsee ruokalistan termejä asiakkaille
x esittelee, myy, ottaa tilauksia ja tarjoilee annosruokia ja juomia asiakkaille ja eri asiakasryhmille työryhmän jäsenenä
x kertoo asiakkaille ruoka- ja juomatuotteiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x huomioi ohjattuna asiakaskohtaiset tarpeet ja rajoitteet
x käyttää tarjoilussa ruokalajeihin, juomiin ja tarjoilutapaan soveltuvia välineitä
x tarjoilee lautasannoksia
x käyttää ohjeistettuna tarjoilussa juomavalikoiman mukaisia tarjoilulämpötiloja, -tapoja ja -välineitä
x noudattaa työryhmän jäsenenä tilaisuuden luonteeseen liittyvää ruoka- ja tapakulttuuria
x toimii työryhmän jäsenenä ruokaravintolan asiakaspalvelutehtävissä
x auttaa pyydettäessä muiden työpisteiden tehtävissä
x toimii ohjeen mukaan arvo- ja laatuvaatimusten mukaisesti
Henkilö toimii anniskelutehtävissä.
Henkilö
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
Henkilö huolehtii koko asiakaspalveluprosessista.
Henkilö
x käyttää erilaisia tarjoilutekniikoita ja käyttää tarjotinta tarvittaessa
x tietää käytetyimmät pöytämuodot ja liinoittaa ne ohjattuna
x käyttää kassaa tai kassajärjestelmää, rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita tavanomaisilla maksutavoilla
x perehtyy alan kustannusrakenteeseen ja toimii ohjattuna kustannustehokkaasti
x on tietoinen keskeisten tuotteiden hinnoitteluperiaatteista ja laskuttaa asiakkaita
x tietää kansainvälisiä kulttuureja ja käytöstapoja sekä etiketin
x on mukana ratkaisemassa tilanneherkkiä asiakastilanteita toisten kanssa
x auttaa muiden työpisteiden työtehtävissä työryhmän jäsenenä
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista, kiittää asiakkaita sekä toivottaa tervetulleeksi uudelleen
x tutustuu toisen apuna ravintolan erilaisiin asiakaspalautekanaviin
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen sekä ennakoi ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x tilittää ohjattuna myynnin
x tiedottaa muutoksista ja toiveista muille työntekijöille
x ylläpitää työryhmän jäsenenä työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x päivittää toimipisteen sosiaalisen median kanavia toisen apuna
x tietää ja käyttää ravintolan varaus- ja palautekanavia toisen apuna
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x arvioi toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan ohjattuna
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
Annosruokien valmistus
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x valmistaa ruoka-annoksia asiakkaiden tilauksesta
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö aikatauluttaa ja suunnittelee päivittäiset työtehtävänsä.
Henkilö
x suunnittelee, esivalmistelee, rytmittää ja ajoittaa työvuoronsa työtehtäviä työryhmän jäsenenä
x noudattaa omavalvonnan ohjeita ja seuraa ja dokumentoi lämpötiloja ruoanvalmistuksessa, tarjoilussa ja varastoinnissa
x noudattaa työpaikan turvallisuusmääräyksiä eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille
x noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa
Henkilö valmistaa ruoka-annoksia asiakkaiden tilauksesta.
Henkilö
x tarvitsee ohjausta uusissa tilanteissa tai työympäristön muuttuessa
x auttaa pyydettäessä muiden työpisteiden tehtävissä
x tunnistaa ja käyttää annosruokien raaka-aineita sekä arvioi niiden laatua toisen apuna
x käyttää ja puhdistaa annosruokien valmistukseen soveltuvia koneita, laitteita ja välineitä
x esivalmistaa eri menetelmillä komponentteja annoksiin tai menukokonaisuuksiin tarviten ajoittain ohjausta
x esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille ruokalajeja annoskorttien mukaan
x toimii ohjeen mukaan kannattavasti ja taloudellisesti ja ottaa huomioon hävikin annosruokia esivalmistaessa ja valmistaessa
x kokoaa ohjeistettuna asiakkaiden tilauksien mukaisia ruoka-annoksia
x muuntaa ja valmistaa erityisruokavalioannoksia asiakkaiden tarpeen mukaan vastaavista annoskokonaisuuksista
Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa.
Henkilö
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista ja kiittää asiakkaita
x palvelee asiakkaita tasavertaisesti
x huolehtii ohjattuna asiakaskohtaisten tarpeiden toteuttamisesta omassa työssään
x perehtyy toisen apuna työpaikan tuotteiden kustannusrakenteeseen
Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.
Henkilö
- hoitaa astiahuollon tehtävät ja lajittelee jätteet kestävän kehityksen mukaisesti
x tiedottaa ohjeen mukaan mahdollisista muutoksista ja toiveista muille työntekijöille
x tekee vuoronvaihtoon tai seuraavaan työpäivään liittyviä tehtäviä työpaikan toimintatavan mukaisesti
x toimii ergonomisesti ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x ottaa vastaan ja antaa rakentavaa palautetta omasta tekemisestään toisen apuna
x ottaa vastuun omasta työpanoksestaan työryhmän jäsenenä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
À la carte -ruoanvalmistus
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia annoskorttien ja asiakkaiden tilausten mukaan
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö aikatauluttaa ja suunnittelee päivittäiset työtehtävänsä.
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa työtehtäviä, tutustuu tilausmääräyksiin tai varauksiin ja suunnittelee yksittäisen työtehtävän toteutuksen
x tunnistaa, valitsee ja käsittelee tyypillisiä à la carte -ruokalistan annosten raaka-aineita työryhmän jäsenenä
x käyttää ja puhdistaa à la carte -ruokien valmistuksessa tarvittavia koneita, laitteita ja välineitä ohjeen mukaan
x tekee esivalmistustöitä
Henkilö esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia annoskorttien ja asiakkaiden tilausten mukaan.
Henkilö
x valmistaa à la carte -ruokia kannattavasti ja taloudellisesti työryhmän jäsenenä
x valmistaa yksittäisiä tilattuja annoksia
x laittaa ruokalajit esille siististi annoskokoja noudattaen
x toimii kylmässä ja lämpimässä keittiössä kyseisen keittiön osa-alueiden mukaisesti sekä erikoistuu yhteen osa-alueeseen työryhmän jäsenenä
x tietää tavallisimpia gastronomisia ruokalajeja ja käyttää gastronomista sanastoa
x on perehtynyt gastronomiaan siten, että toteuttaa ohjattuna yleisimpiä gastronomisia periaatteita annosten suunnittelussa, valmistuksessa ja kokoamisessa
x on perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja ruokalajeihin siten, että pystyy esittelemään ravintolan à la carte -ruokalistan raaka-aineet
x on perehtynyt kausivaihtelujen mukaisiin raaka-aineisiin
x valmistaa ohjeen mukaan kansallisia tai kansainvälisiä à la carte -ateriakokonaisuuksia tarviten ajoittain ohjausta
x muuntaa ja valmistaa ohjeistettuna asiakkaiden tarpeiden mukaisia erityisruokavalioannoksia vastaavista à la carte -annoksista
x laskee ohjeen mukaan ruoka-annosten kustannukset ja tavoitekatteen mukaisen myyntihinnan
Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa.
Henkilö
x on perehtynyt myytäviin tuotteisiin, suosituksiin ja tilausmääräyksiin ja käyttää tarvittaessa sopivia tarjoilutapoja
x kertoo ravintolan ruoka- ja juomatuotteiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x toimii työryhmän jäsenenä ruokaravintolan työtehtävissä
Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.
Henkilö
x puhdistaa työtilat, välineet, koneet ja laitteet sekä järjestää tarvikkeet paikoilleen
x tulkitsee toisen apuna seuraavan päivän tilausmääräyksiä
x ottaa työssään huomioon seuraavan päivän työtehtävät
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa toisen apuna sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota
x tietää ja käyttää työryhmän jäsenenä sosiaalisen median varaus- ja palautekanavia
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
À la carte -tarjoilu
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x esitellä, suositella ja myydä ruokaravintolan à la carte -ruokia, ateriakokonaisuuksia ja niille sopivia juomia
x tarjoilla à la carte -ruokia ja juomia asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti
x toimia anniskelutehtävissä
x huolehtia asiakaspalvelukokonaisuudesta
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu, suunnittelee ja aikatauluttaa työtehtäviä.
Henkilö
x suunnittelee ohjatusti työvuoronsa tehtävät ottaen huomioon arvioidun asiakasmäärän ja varaukset
x ottaa oman työnsä suunnittelussa huomioon turvallisuus- ja terveysnäkökohdat sekä ylläpitää työympäristön turvallisuutta työryhmän jäsenenä
x kunnostaa ja varustaa asiakas- ja työtiloja varausten mukaisesti
x ottaa asiakkaita vastaan ystävällisesti ravintolan palvelumallin mukaisesti
Henkilö esittelee, suosittelee ja myy ruokaravintolan à la carte -ruokia, ateriakokonaisuuksia ja niille sopivia juomia.
Henkilö
x esittelee, suosittelee ja myy ruokia ja juomia ohjatusti
x kertoo ravintolan ruoka- ja juomatuotteiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x on perehtynyt juomatuotteiden käyttösuosituksiin, valmistusmenetelmiin ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy kertomaan ohjeen mukaan asiakkaille tuotevalikoimaan kuuluvista ruoka- ja juomatuotteista ja niiden alkuperästä
x on perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin tuotteisiin sekä ruokalajeihin, ruoka- ja juomatrendeihin ja kausituotteisiin siten, että pystyy esittelemään asiakkaille ravintolan à la carte -ruokalajeja ja juomatuotteita
x on perehtynyt gastronomiaan ja tulkitsee à la carte -ruokalistan gastronomisia termejä ja ruokalajien nimiä asiakkaille
Henkilö tarjoilee à la carte -ruokia ja juomia asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Henkilö
x tarjoilee ruokia ja juomia ja ottaa huomioon niiden esillelaittotavat
x valitsee tarjoilutapoihin sopivia välineitä
x tarjoilee ruoka- ja juomatuotteita sopivin tarjoilutavoin ja käyttää tarjotinta
x tarjoilee lautasannoksia soveltuvilla kantotavoilla ja annostelee tai nostelee ruokia ohjattuna
Henkilö toimii anniskelutehtävissä.
Henkilö
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
Henkilö huolehtii asiakaspalvelukokonaisuudesta.
Henkilö
x toimii työryhmän jäsenenä palveluetiketin mukaan ruokaravintolan työtehtävissä
x tunnistaa toisen apuna lisäarvoa tai kilpailuetua tuottavia palveluja asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioiden
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista ja kiittää asiakasta sekä toivottaa tervetulleeksi uudelleen
x perehtyy toisen apuna ravintolan erilaisiin varaus- ja asiakaspalautekanaviin
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen sekä ennakoi ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x osallistuu tarjoilijatilityksen tekemiseen
x tekee vuoronvaihdon tehtävät ravintolan toimintatavan mukaisesti
x tiedottaa asiakas- ja myyntitilanteet työvuoroon tulevalle työntekijälle
x siistii ja järjestää työympäristön sekä tekee tarvittaessa astiahuollon tehtäviä
x lajittelee jätteet ravintolan ohjeiden mukaisesti
x ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
Juomien myynti ja tarjoilu
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x suositella, myydä ja tarjoilla juoma- ja muita tuotteita yksittäisille asiakkaille ja ryhmille
x valmistaa ja tarjoilla myydyimpiä juomasekoituksia
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu työvuoroon ja ennakoi työtehtäviä.
Henkilö
x suunnittelee työtään, mutta uusissa tilanteissa tai työympäristön muuttuessa tarvitsee ohjausta
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa työtehtäviä
x kunnostaa ja varustaa asiakas- ja työ- ja myyntitilat ravintolassa sovitun tavan mukaisesti toisen apuna
Henkilö suosittelee, myy ja tarjoilee juoma- ja muita tuotteita yksittäisille asiakkaille ja ryhmille.
Henkilö
x esittelee, myy ja tarjoilee myydyimpiä tuotteita ja tietää tuotteiden hintoja
x toimii asiakaspalvelussa ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaan
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
Henkilö valmistaa ja tarjoilee myydyimpiä juomasekoituksia.
Henkilö
x käyttää ohjeen mukaan juomien valmistuksessa ja tarjoilussa käytettäviä välineitä ja laitteita sekä puhdistaa ne
x huolehtii ohjeen mukaisesti juomien säilytyksestä
x tarjoilee juomat oikean lämpöisenä asianmukaisissa laseissa
x tarjoilee myydyimpiä juomasekoituksia
x toimii työryhmän jäsenenä anniskeluravintolan alkoholijuomien anniskelutehtävissä
x työskentelee toisen apuna turvallisuusriskit huomioiden vaarantamatta omaa ja asiakkaiden turvallisuutta ravintolan ohjeiden mukaisesti
x ennakoi toisen apuna turvallisuusriskit ja tiedottaa niistä yrityksen käytännön mukaisesti
x kiittää asiakkaita ja toivottaa heidät tervetulleeksi uudelleen
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen sekä ennakoi ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x siistii ja järjestää asiakas-, työ- ja myyntitiloja ja lajittelee jätteet ohjeen mukaan
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet työvuoroon tulevalle työntekijälle
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x tekee vastuullaan olevat tehtävät työryhmän jäsenenä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Kahvilapalvelut
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu asiakaspalvelutilanteisiin.
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä, mutta tarvitsee siinä apua
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja työvuoron aikana
x valmistaa eri jalostusasteella olevista raaka-aineista kahvilan tuotteita koneita ja laitteita käyttäen
x laittaa tuotteita esille ohjeen ja liikeidean mukaisesti sekä huolehtii niiden laadusta ja riittävyydestä
x täyttää tarvittaessa automaatteja ohjeen mukaan
x on perehtynyt työryhmän jäsenenä kahvilan omavalvontasuunnitelmaan ja noudattaa sitä
x työskentelee ergonomisesti
Henkilö palvelee asiakkaita, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita.
Henkilö
x esittelee kahvilan myydyimpien tuotteiden pääraaka-aineet ja hinnat sekä kertoo toisen apuna kasvis- ja erityisruokavaliota (laktoositon, maidoton ja gluteeniton) noudattaville asiakkaille soveltuvista tuotteista
x on perehtynyt ohjattuna erilaisten kahvien ja muiden juomien valmistukseen ja käyttö- ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy valmistamaan niitä asiakkaiden tilausten mukaan
x suosittelee ja myy kahvilan tuotteita
x kiittää asiakkaita ja ottaa vastaan palautetta palveluista ja tuotteista ohjattuna
Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.
Henkilö
x käyttää toisen apuna kahvilan kassaa tai kassajärjestelmää ja vastaanottaa ja käsittelee tavallisimpia maksuvälineitä turvallisesti
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x tekee tilityksen toisen apuna
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet vuoroon tulevalle työntekijälle
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x käyttäytyy hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia
x laittaa ruokalajeja esille ja huolehtia tuotteiden riittävyydestä
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö perehtyy tilausmääräyksiin, aikatauluttaa ja suunnittelee ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen.
Henkilö
x tutustuu tilausmääräyksiin ja tilaisuuksia koskeviin ohjeisiin toisen apuna
x suunnittelee ja aikatauluttaa yksittäisen työtehtävän toteutuksen työryhmän jäsenenä
x muuntaa ruoka-annoksia asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeet huomioiden toisen apuna
x organisoi ja jaksottaa työtään sekä toimii työryhmän jäsenenä aikataulun mukaisesti
Henkilö esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia.
Henkilö
x esivalmistaa ja valmistaa ruokalajeja hävikkiä välttäen
x tekee tavallisimpia ruokalajeja ja leivonnaisia ruokaohjeiden mukaan ja ruokalajeille sopivilla menetelmillä ja laitteilla
x valmistaa tilattuihin erityisruokavalioihin sopivat annokset ohjeen mukaan
x tarvitsee ohjausta noudattaessaan sovittuja annoskokoja
Henkilö laittaa ruokalajeja esille ja huolehtii tuotteiden riittävyydestä.
Henkilö
x organisoi tarvittaessa toisen apuna noutopöydän aloituspisteet ja tuotteet oikeaan järjestykseen
x pitää huolta ruokien riittävyydestä täydentäen tarjolla olevia ruokia
x asettelee ruokalajit esteettisesti tarjolle
x määrittelee toisen apuna tilaisuuksien ruokalajien annoskoot suhteessa ruokalajien määrään
Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.
Henkilö
x tekee yhteistyötä muun henkilöstön kanssa ja toimii tarvittaessa asiakaspalvelussa
x tunnistaa ohjattuna kansainvälisiä kulttuureja ja käytöstapoja sekä etiketin
x on mukana tilanneherkissä tilanteissa ja tunnistaa ohjatusti ongelmatilanteita ja niiden ratkaisutapoja
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x siistii ja järjestää työympäristön ja tekee tarvittaessa astiahuollon tehtäviä
x kerää ja lajittelee tilaisuuden jätteet työpaikan ohjeiden mukaisesti
x pakkaa tuotteet tarvittaessa omavalvontaohjeistuksen mukaisesti
x puhdistaa kuljetusastiat ohjeen mukaan
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x toimii työryhmän jäsenenä ja muun henkilöstön kanssa tilausruokien valmistustehtävissä
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan
x työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
Tilaus- ja juhlatarjoilu
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x käyttää tilaisuuksiin sopivia tarjoilutapoja ja toimia yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa
x tehdä tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö perehtyy tilausmääräyksiin ja kunnostaa asiakas- ja työympäristön tilaisuuksien luonteen ja tilausmääräyksien mukaan.
Henkilö
x perehtyy tilauksien ennakkotietoihin ja selvittää tilaisuuksien luonteet toisen apuna
x valmistelee ja varustaa tilaisuuksien luonteen mukaisen juhlatilan sekä työympäristön
x tietää tavallisimmat pöytämuodot ja liinoittaa niitä toisen apuna
x organisoi ja jaksottaa työtään sekä toimii työryhmän jäsenenä aikataulujen mukaisesti
x kunnostaa asiakastiloja
x ottaa oman työnsä suunnittelussa huomioon turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
Henkilö käyttää tilaisuuksiin soveltuvia tarjoilutapoja ja toimii yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa.
Henkilö
x käsittelee tarjoiluun tarkoitettuja astioita hygieenisesti ja huolellisesti
x valitsee työryhmän jäsenenä tarjoilutapoihin sopivat välineet ja laitteet sekä huolehtii niiden toimivuudesta
x tarjoilee lautasannoksia sekä tarjoaa, annostelee ja nostelee ruoka-annoksia
x tarjoilee ohjeen mukaisesti juomia ja ruokia
x kertoo tilaisuuksien mukaisesti asiakkaille tilatuista ruoista ja juomista sekä niiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x toimii asiakaspalvelussa ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaisesti työryhmän jäsenenä
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
x osallistuu tarvittaessa vatitarjoiluun
x hyvästelee asiakkaat ystävällisesti
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa.
Henkilö
x on mukana ohjatusti tilanneherkissä tilanteissa ja tunnistaa ongelmatilanteita ja niiden ratkaisutapoja
x tunnistaa erilaisia kulttuureja ja toimii etiketin mukaisesti
x noudattaa tilaisuuksien mukaista ruoka- ja tapakulttuuria sekä aikatauluja ohjeen mukaan
Henkilö tekee tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät.
Henkilö
x puhdistaa tarvittaessa kuljetusastiat ja tarjoiluastiat ohjeen mukaan
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x tekee ohjattuna tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät työpaikan toimintatavan mukaisesti
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x toimii työryhmän jäsenenä ja muun henkilöstön kanssa tilauksien tarjoilutehtävissä
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan
x työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
Ilmastovastuullinen toiminta
Ilmastonmuutoksen lähtökohtien selvittäminen
Henkilö
x tunnistaa suomalaisen toimintaympäristön erityispiirteitä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
x tunnistaa keskeisiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä omalla alallaan
x tunnistaa vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen omassa työtehtävässään.
Ilmastonmuutoksen vaikutusten ja ratkaisujen esittäminen
Henkilö
x pohtii käytännön ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään tai siihen sopeutumiseen toimialallaan
x arvioi ja vertailee pohtimiensa ilmastoratkaisujen toteuttamiskelpoisuutta ja taloudellisuutta
x ehdottaa käytännössä toteuttavissa olevia perusteltuja ratkaisuja työnsä tai työyhteisönsä toiminnan, tuotteen tai palvelun kehittämiseen ilmastovaikutusten vähentämiseksi
Ilmastovastuullisen toiminnan vahvistaminen
Henkilö
x osallistuu toimintaan, jolla kehitetään ilmastotietoisuutta ja -asioita työyhteisössä
x kannustaa omalla toiminnaltaan muita ilmastovastuuseen
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
Valmistautuminen kansainvälisessä työympäristössä toimimiseen
Henkilö
x perehtyy työtehtävään liittyvien maiden kulttuuriin ja yhteiskuntaan
x huolehtii kansainvälisessä työtehtävässä tarvittavista järjestelyistä ja asiakirjoista
x selvittää ja sopii työtehtävän tavoitteet ja sisällöt
x ottaa huomioon työympäristöön ja -tehtävään liittyvät vaatimukset, tarpeet ja aikataulun
Vuorovaikutus kansainvälisessä työympäristössä
Henkilö
x käyttää toimialansa keskeistä sanastoa vieraalla kielellä
x jakaa osaamistaan kansainvälisessä työympäristössä
x käyttää eri viestintäkanavia vastuullisesti
x toimii eri kulttuuritaustaisten ihmisten kanssa
x toimii työkulttuurin mukaisesti
Työskentely kansainvälisessä ympäristössä
Henkilö
x toimii joustavasti erilaisissa tilanteissa
x noudattaa työtehtäviin liittyviä määräyksiä ja ohjeita
x huomioi terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät riskit
x toimii vastuullisesti ja eettisesti
x toimii tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäen
Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen ja jakaminen
Henkilö
x hyödyntää kansainvälistä osaamistaan työssään
x arvioi työtehtävään liittyvien maiden työmenetelmien ja toimintakulttuurien vaikutuksia työn sujuvuuteen ja lopputulokseen
x jakaa kansainvälistä osaamistaan työyhteisössä