Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.

Elintarvikealan perustutkinto 2022

Perusteen nimiElintarvikealan perustutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-5324-2021
KoulutuksetElintarvikealan perustutkinto
OsaamisalatElintarviketeknologian osaamisala
Meijerialan osaamisala
Liha-alan osaamisala
Leipomoalan osaamisala
TutkintonimikkeetElintarvikkeiden valmistaja
Leipuri-kondiittori
Lihatuotteiden valmistaja
Meijeristi
Voimaantulo01.08.2022
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7823347/tiedot

Organisaatio

Kuhmon kaupunki

Toimintayksikkö

Hyvärisen Leipomo Oy, Leipurintie 22, 88900 Kuhmo

Yhteyshenkilöt

Mikko Heikkinen, Yrittäjä, 0400 490 790, mikko.heikkinen@hyvarisenleipomo.com

Maarit Vanninen, Ohjaaja, 08 6557 700, leipomo@hyvarisenleipomo.com

Kotisivut ja sosiaalinen media

Kotisivut: http://www.hyvarisenleipomo.com/

Facebook: https://fi-fi.facebook.com/hyvarisenleipomo/

Oppimisympäristö tunnistettu

23.04.2021

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Outi Leinonen, Leipomoalan ammatinopettaja, Ylä-Savon ammattiopisto, Oppilaitoksen edustaja

Oppimisympäristöraportti päivitetty

04.11.2022

PAIKKO yhteyshenkilöt

Susanna Uusitalo
Laatupäällikkö
0400 304 108
Kirsi Hiekkala
Suunnittelija
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

Hyvärisen Leipomo Oy on vuonna 1947 perustettu leipomoyritys, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat niin perinteiset kuin nykyaikaisemmatkin leivonnaiset. Leipomo sijaitsee Sormulan teollisuusalueella Kuhmossa, ja sen tuotteita myydään kuhmolaisten kauppojen lisäksi muualle Kainuun alueelle.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

Toiminnassa toteutuvat monipuolisesti Elintarvikealan perustutkinnon tässä raportissa kuvattuihin tutkinnon osiin ja ammattitaitovaatimuksiin liittyvät tehtävät.

Käytännön työtehtävät:
Leipomon tuotteiden valmistus (taikinan tekeminen ja leipominen), välineiden ja leipomon työympäristön pesu- ja puhdistustoimet, tuotteiden pakkaaminen

Toiminnan erityispiirteitä

Annikki Hyvärinen perusti leipomon vuonna 1947 Vierelä – nimiseen paikkaan Torikadulle Kuhmon keskustaan. Alkuvaiheessa leipomossa työskenteli kaksi apulaista Annikin lisäksi. Vuonna 1959 leipomo siirtyi Kontiokadulle, josta löytyi uudet ja ajanmukaiset tilat. Seuraavana vuonna koettiin yrityksen historian
pahin takaisku: tulipalo tuhosi leipomon kaiken omaisuuden. Annikki ei kuitenkaan luovuttanut, vaan perusti leipomon uudelleen läheiseen varastorakennukseen. Hyvärisen leipomo on luotu Annikin sanoin uutteralla yrittämisellä, ja sen menestyksen takana on hyvä henkilökunta ja hyvä yhteishenki.

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Hyvärisen Leipomon kiinteistö on kooltaan noin 1000 m2, ja varsinaisten leipomotilojen lisäksi siellä on mm. toimisto-, tauko- ja sosiaalitiloja sekä leipäpuoti.

Leipomon laitteita:
Yleiskoneita, eri kokoisia taikinakoneita, kohotuskaapit/vaihtolämpöhuoneet, kiertoilmauunit, arinauunit, vesiautomaatti, kaulauskoneita,
ylöslyöntilinja (wiener/piirakkalinjat), piirakkalinja, pitkärullaaja, rasvakeitin, donitsikone, etikettikone, paloittelukone, pullanpyörityskone, isot keittokattilat (puuron keittäminen piirakoihin), tiskikone (iso teollisuuskone), kantti- eli reikäleipäkone, sämpylän halkaisijakone, leivän siivutuskoneita kahden mallisia, pellinpuhdistuskone, leipomolaatikoiden puhdistuskone, nostolaite leipomolaatikoihin sekä patoihin, pakastehuoneita, kylmiöhuoneita

Tuotteet ja palvelut:
Erilaiset leivät ja sämpylät, kahvileivät, konditoriatuotteet ja leipomoeinekset, joita voi ostaa esimerkiksi paikallisista liikkeistä sekä leipäpuodista.

Leipäpuoti
Myymälästä saa leipomon herkut vastaleivottuina. Myymälä sijaitsee leipomon yhteydessä Leipurintiellä. Myymälä palvelee maanantaista perjantaihin klo 7.30 -14.00.

Henkilöstöresurssit

n. 10 hlö

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

1 - 1

Referenssit

Muuta

Tämän oppimisympäristön tunnistamisraportin päivitys on tehty osana Opinnollistamisella osaamista Kainuuseen OK-hanketta, jossa edistetään työttömien työnhakijoiden ja työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevien työllistymistä opinnollistamisen avulla kainuulaisille työpaikoille.
Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022 – 31.8.2023

Kuvat

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Elintarviketeknologian osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

x Elintarviketuotannossa toimiminen
- Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito

Valinnaiset tutkinnon osat 1

- Kalatuotteiden valmistus
- Kasvis-, marja- ja hedelmätuotteiden valmistus
- Tuotekohtainen elintarvikkeiden valmistus
- Valmisruokatuotteiden valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat 2

- Elintarvikkeiden myymälätoiminnot
- Elintarvikkeiden pakkaustoiminnot
- Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä
- Erikoistuotteiden valmistus
- Varastointi- ja lähettämötoiminnot
- Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Yrityksessä toimiminen

Leipomoalan osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

x Elintarviketuotannossa toimiminen
x Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito
x Ruokaleipätuotteiden valmistus
x Kahvileipätuotteiden valmistus
- Konditoriatuotteiden valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat 1

x Leipomoeinesten valmistus
- Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä
x Leipomoalan erikoistuotteiden valmistus
x Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot
- Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Yrityksessä toimiminen

Liha-alan osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

x Elintarviketuotannossa toimiminen
- Lihateollisuuden prosessien ohjaus ja käynnissäpito

Valinnaiset tutkinnon osat 1

- Liharaaka-aineen käsittely prosessissa
- Lihatuotteiden valmistus
- Raakalihatuotteiden valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat 2

- Liha-alan erikoistuotteiden valmistus
- Lihateollisuuden lähettämötoiminnot
- Lihateollisuuden varastointitoiminnot
- Lihatuotteiden pakkaustoiminnot
- Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä
- Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Yrityksessä toimiminen

Meijerialan osaamisala
Pakolliset tutkinnon osat

x Elintarviketuotannossa toimiminen
- Meijeriprosessien ohjaus ja käynnissäpito
- Meijerituotteiden valmistus
- Meijeriteollisuuden erikoistuotteiden valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat

- Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä
- Meijerituotteiden pakkaustoiminnot
- Meijeriteollisuuden tilaus-toimitusprosessissa toimiminen
- Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
- Yrityksessä toimiminen

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit

Henkilö
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Elintarviketuotannossa toimiminen

Henkilö perehtyy elintarvikealaan.

x määrittelee elintarvikeketjun alkutuotannosta kuluttajalle
x perehtyy elintarvikealan keskeisiin toimialoihin ja alan tärkeimpiin yrityksiin
x hahmottaa kuluttajakäyttäytymisen merkityksen elintarvikealalla
x hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään
x toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja ymmärtää ympäristöosaamisen merkityksen alan yrityksissä
x nimeää tärkeimpiä elintarvikkeiden vientimaita ja työskentelee tarvittaessa vientivaatimusten mukaisesti
x tunnistaa elintarvikealan kustannusrakenteen ja huomioi sen työskentelyssään.

Henkilö noudattaa omavalvontaa ja hygieniaa.

x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja suojavaatetuksesta tuotannon kaikissa työvaiheissa
x huolehtii työympäristön ja välineiden siisteydestä ja järjestyksestä
x noudattaa yrityksen omavalvontaa ja hygieniaohjeita
x ottaa tarvittaessa näytteet ja kirjaa mittaustulokset yrityksen omavalvonnan mukaisesti myös poikkeustilanteissa
x tunnistaa elintarvikehuoneiston ja laitoshyväksytyn yrityksen hygieniavaatimusten erot
x noudattaa hygienia-alueiden välillä liikkumisesta annettuja ohjeita
x huomioi työskentelyssään mikrobitoiminnan ja ristikontaminaation
x huomioi mahdolliset allergeenit jokaisessa työvaiheessa
x ymmärtää riskien arvioinnin ja niiden hallinnan merkityksen sekä omavalvonnan toteutuksen ja varmentamisen eri vaiheet työssään
x toimii elintarviketurvallisuuden edellyttämällä tavalla poikkeustilanteissa
x suorittaa hygieniapassitestin hyväksytysti.

Henkilö toimii työpaikalla turvallisesti ja vastuullisesti.

x noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita
x toimii ensiaputilanteessa
x noudattaa ammattieettisiä toimintatapoja
x toimii työpaikalla vastuullisesti yhteistyössä muiden kanssa
x noudattaa toimintaohjeita ja sitoutuu työpaikan yhteisiin sääntöihin ja työtehtäviin
x ymmärtää vuorotyön, työaikojen vaihtelun ja erilaisten työskentelyolosuhteiden vaikutuksen työssä jaksamiseen.

Henkilö varmistaa tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun.

x soveltaa elintarvikealaa koskevaa lainsäädäntöä ja määräyksiä työtehtävissään
x ottaa vastuun tuoteturvallisuudesta työryhmän jäsenenä
x toimii yrityksen laatuvaatimusten mukaisesti
x arvioi raaka-aineita ja tuotteita erilaisilla menetelmillä ja tulkitsee tuloksia yrityksen ohjeiden mukaisesti
x arvioi, valitsee ja säilyttää elintarvikkeiden valmistukseen soveltuvia raaka-aineita
x huolehtii pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta työtehtävässään.

Henkilö valmistaa tuotteen.

x valmistaa elintarvikkeita huomioiden valmistuksen ja säilytyksen aikana tapahtuvat fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset muutokset ja riskit
x käyttää raaka-aineita oikein
x tunnistaa valmistusprosessin eri työvaiheet ja niiden merkityksen tuotteelle
x käyttää elintarvikkeen valmistamisessa tarvittavia välineitä, koneita ja laitteita
x minimoi hävikin muodostumisen
x arvioi tuotteita aistinvaraisesti
x arvioi omaa työsuoritustaan ja vastaanottaa työskentelyään koskevaa palautetta.

Henkilö pakkaa tuotteita.

x tunnistaa erilaisia pakkausmateriaaleja ja ymmärtää niiden merkityksen tuotteelle
x valitsee oikeat pakkausmateriaalit
x laatii ja tulkitsee pakkausmerkintöjä
x huomioi pakkaamisen ja säilytyksen aikana tapahtuvat fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset toiminnat
x tunnistaa pakkausprosessin eri työvaiheet ja menetelmät sekä niiden merkityksen tuotteelle
x pakkaa elintarvikkeita yksittäis- ja ryhmäpakkauksiin varastointia, kuljetusta ja myyntiä varten
x käyttää elintarvikkeiden pakkaamisessa tarvittavia koneita ja laitteita sekä tarvittaessa pakkauslinjastoa
x seuraa tuotteen laatua ja pakkauslaitteiden kuntoa prosessin aikana ja tarvittaessa säätää pakkausprosessia
x käyttää tarvittaessa prosessissa olevaa automatiikkaa ja tietotekniikkaa
x minimoi hävikin muodostumisen huomioiden pakkaamisen kustannustekijät
x ymmärtää tuotteiden jäljitettävyyden merkityksen yrityksen toiminnalle
x arvioi pakkauksia aistinvaraisesti edistäen myyvyyttä
x arvioi omaa työsuoritustaan ja vastaanottaa työskentelyään koskevaa palautetta.

Henkilö varastoi tuotteita.

x varastoi raaka-aineita, lisä- ja apuaineita, tuotteita ja pakkausmateriaaleja oikeissa olosuhteissa huomioiden varastoinnin ja säilytyksen aikana tapahtuvat fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset toiminnot
x tekee merkinnät ja kirjaukset varastoitaville tuotteille
x huolehtii varaston oikeasta kierrosta
x käyttää varastoinnissa tarvittavia tietojärjestelmiä, välineitä, koneita ja laitteita
x minimoi hävikin muodostumisen
x arvioi omaa työsuoritustaan ja vastaanottaa työskentelyään koskevaa palautetta.

Henkilö huolehtii pesu- ja puhdistustoiminnoista.

x valitsee kohteeseen sopivat pesu- ja puhdistusmenetelmät ja -aineet
x käyttää pesu- ja puhdistusaineita ja -välineitä sekä kemikaaleja oikein ja turvallisesti sekä noudattaa käyttöturvallisuusohjeita
x pesee ja puhdistaa tilat, koneet ja laitteet
x ymmärtää pesu- ja puhdistustoimintojen merkityksen
x tekee puhtaustarkkailua yrityksen ohjeiden mukaisesti
x ylläpitää työvaihepuhtaanapitoa
x huomioi pesu- ja puhdistustoimien ympäristövaikutukset
x lajittelee jätteet kierrätysohjeiden mukaisesti.

Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito

Henkilö perehtyy leipomoalaan.

x perehtyy leipomoalan yrityksiin ja niiden tuotantoon
x ymmärtää kuluttajakäyttäytymisen merkityksen leipomoalalla
x hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään
x toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja ymmärtää ympäristöosaamisen merkityksen alan yrityksille
x tunnistaa leipomoalan kustannusrakenteen ja huomioi sen työskentelyssään.

Henkilö noudattaa omavalvontaa ja hygieniaa.

x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja suojavaatetuksesta tuotannon kaikissa työvaiheissa
x huolehtii työympäristön ja välineiden siisteydestä ja järjestyksestä
x noudattaa yrityksen omavalvontaa ja hygieniaohjeita
x ottaa tarvittaessa näytteet ja kirjaa mittaustulokset yrityksen omavalvonnan mukaisesti myös poikkeustilanteissa
x noudattaa hygienia-alueiden välillä liikkumisesta annettuja ohjeita
x huomioi työskentelyssään mikrobitoiminnan ja ristikontaminaation
x huomioi mahdolliset allergeenit jokaisessa työvaiheessa.

Henkilö toimii työpaikalla turvallisesti ja vastuullisesti.

x noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita
x toimii ensiaputilanteessa
x noudattaa ammattieettisiä toimintatapoja
x toimii työpaikalla vastuullisesti yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa
x noudattaa toimintaohjeita ja sitoutuu yrityksen pelisääntöihin ja työtehtäviin.

Henkilö varmistaa tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun.

x soveltaa elintarvikealaa koskevaa lainsäädäntöä ja määräyksiä työtehtävissään
x ottaa vastuun tuoteturvallisuudesta työryhmän jäsenenä
x toimii yrityksen laatuvaatimusten mukaisesti
x arvioi raaka-aineita ja tuotteita aistinvaraisesti, mittaa pH-arvon ja tulkitsee tuloksia
x arvioi, valitsee ja säilyttää leipomotuotteiden valmistukseen soveltuvat raaka-aineet
x huolehtii pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta työtehtävissään.

Henkilö ohjaa ja pitää käynnissä prosessia.

x valitsee ja tilaa tarvittaessa raaka-aineita
x käyttää raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja oikein
x huomioi työssään leipomotuotteiden ravitsemuksellisen merkityksen
x suunnittelee ja järjestää tuotantolinjaston yrityksen ohjeiden mukaisesti
x valmistaa leipomotuotteita teollisessa prosessissa huomioiden valmistuksen ja säilytyksen aikana tapahtuvat fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset toiminnat ja riskitekijät
x tunnistaa valmistusprosessin työvaiheet ja niiden merkityksen tuotteelle
x käyttää leipomotuotteiden valmistamiseen tarvittavia koneita, laitteita ja linjastoja yrityksen ohjeiden mukaisesti
x seuraa tuotantolaitteiden kuntoa ja toimintaa sekä säätää prosessia tarvittaessa
x minimoi hävikin muodostumisen edistäen yritystoiminnan tuloksellisuutta
x arvioi tuotteita ja tuotepakkauksia aistinvaraisesti edistäen myyvyyttä
x pakkaa tuotteita varastointia, kuljetusta ja myyntiä varten
x arvioi omaa työsuoritustaan ja vastaanottaa työskentelyään koskevaa palautetta.

Henkilö huolehtii pesu- ja puhdistustoiminnoista.

x ymmärtää pesu- ja puhdistustoimintojen merkityksen
x valitsee kohteeseen sopivat pesu- ja puhdistusmenetelmät ja -aineet
x käyttää pesu- ja puhdistusaineita ja -välineitä oikein
x noudattaa käyttöturvallisuusohjeita
x ylläpitää työvaihepuhtaanapitoa
x tekee puhtaustarkkailua aistinvaraisesti ja pintapuhtausnäyttein
x huomioi pesu- ja puhdistustoimien ympäristövaikutukset
x lajittelee jätteet kierrätysohjeiden mukaisesti.

Ruokaleipätuotteiden valmistus

Henkilö perehtyy leipomoalaan.

x perehtyy leipomoalan keskeisiin yrityksiin ja niiden toimintoihin
x ymmärtää kuluttajakäyttäytymisen merkityksen alan yrityksille
x hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään
x toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja ymmärtää ympäristöosaamisen merkityksen alan yrityksille
x tunnistaa leipomoalan kustannusrakenteen ja huomioi sen työskentelyssään.

Henkilö noudattaa omavalvontaa ja hygieniaa.

x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja suojavaatetuksesta tuotannon kaikissa työvaiheissa
x huolehtii työympäristön ja välineiden siisteydestä ja järjestyksestä
x noudattaa yrityksen omavalvontaa ja hygieniaohjeita
x ottaa tarvittaessa näytteet ja kirjaa mittaustulokset yrityksen omavalvonnan mukaisesti myös poikkeustilanteissa
x noudattaa hygienia-alueiden välillä liikkumisesta annettuja ohjeita
x huomioi työskentelyssään mikrobitoiminnan ja ristikontaminaation
x huomioi mahdolliset allergeenit jokaisessa työvaiheessa.

Henkilö toimii työpaikalla työturvallisesti ja vastuullisesti.

x noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita
x toimii ensiaputilanteessa
x noudattaa ammattieettisiä toimintatapoja
x toimii työpaikalla vastuullisesti yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa
x noudattaa toimintaohjeita ja sitoutuu yrityksen pelisääntöihin ja työtehtäviin.

Henkilö varmistaa tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun.

x soveltaa elintarvikealaa koskevaa lainsäädäntöä ja määräyksiä työtehtävissään
x ottaa vastuun tuoteturvallisuudesta työryhmän jäsenenä
x toimii yrityksen laatuvaatimusten mukaisesti
x arvioi raaka-aineita ja tuotteita aistinvaraisesti, mittaa pH-arvon ja tulkitsee tuloksia
x arvioi, valitsee ja säilyttää ruokaleipätuotteiden valmistukseen soveltuvat raaka-aineet
x huolehtii pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta työtehtävissään.

Henkilö valmistaa ruokaleipätuotteita.

x valitsee ja käyttää raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja oikein
x huomioi ruokaleipätuotteiden ravitsemuksellisen merkityksen
x suunnittelee ja järjestää työpisteen tuotannon mukaisesti
x valmistaa ruokaleipätuotteita huomioiden valmistuksen ja säilytyksen aikana tapahtuvat fysikaaliset, kemialliset sekä mikrobiologiset toiminnat
x tunnistaa valmistusprosessin eri työvaiheet ja niiden merkityksen tuotteelle
x hallitsee ruokaleipätuotteiden valmistuksen käsityömenetelmin käyttäen haudetta, liotusta, raskitusta ja imellystä
x käyttää ruokaleipätuotteiden valmistamisessa tarvittavia välineitä, koneita ja laitteita
x valmistaa ruokaleipätuotteita suoraleivonnalla, kylmäleivonnalla ja pakasteleivonnalla yrityksen ohjeiden mukaisesti
x käyttää ruokaleipäesiseoksia ja ruokaleipämixejä
x valmistaa luomutuotteita ja erityisruokavaliotuotteita
x minimoi hävikin muodostumisen edistäen yritystoiminnan tuloksellisuutta
x arvioi tuotteita ja tuotepakkauksia aistinvaraisesti
x pakkaa tuotteita varastointia, kuljetusta ja myyntiä varten
x arvioi omaa työsuoritustaan ja vastaanottaa työskentelyään koskevaa palautetta
x tunnistaa tuotekehityksen periaatteet.

Henkilö huolehtii pesu- ja puhdistustoiminnoista.

x ymmärtää pesu- ja puhdistustoimintojen merkityksen
x valitsee kohteeseen sopivat pesu- ja puhdistusmenetelmät ja -aineet
x käyttää pesu- ja puhdistusaineita ja -välineitä oikein
x noudattaa käyttöturvallisuusohjeita
x ylläpitää työvaihepuhtaanapitoa
x tekee puhtaustarkkailua aistinvaraisesti ja pintapuhtausnäyttein
x huomioi pesu- ja puhdistustoimien ympäristövaikutukset
x lajittelee jätteet kierrätysohjeiden mukaisesti.

Kahvileipätuotteiden valmistus

Henkilö perehtyy leipomoalaan.

x perehtyy leipomoalan keskeisiin yrityksiin ja niiden toimintoihin
x ymmärtää kuluttajakäyttäytymisen merkityksen alan yrityksille
x hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään
x toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja ymmärtää ympäristöosaamisen merkityksen alan yrityksille
x tunnistaa leipomoalan kustannusrakenteen ja huomioi sen työskentelyssään.

Henkilö noudattaa omavalvontaa ja hygieniaa.

x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja suojavaatetuksesta tuotannon kaikissa työvaiheissa
x huolehtii työympäristön ja välineiden siisteydestä ja järjestyksestä
x noudattaa yrityksen omavalvontaa ja hygieniaohjeita
x ottaa tarvittaessa näytteet ja kirjaa mittaustulokset yrityksen omavalvonnan mukaisesti myös poikkeustilanteissa
x noudattaa hygienia-alueiden välillä liikkumisesta annettuja ohjeita
x huomioi työskentelyssään mikrobitoiminnan ja ristikontaminaation
x huomioi mahdolliset allergeenit jokaisessa työvaiheessa.

Henkilö toimii työpaikalla työturvallisesti ja vastuullisesti.

x noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita
x toimii ensiaputilanteessa
x noudattaa ammattieettisiä toimintatapoja
x toimii työpaikalla vastuullisesti yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa
x noudattaa toimintaohjeita ja sitoutuu yrityksen pelisääntöihin ja työtehtäviin.

Henkilö varmistaa tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun.

x soveltaa elintarvikealaa koskevaa lainsäädäntöä ja määräyksiä työtehtävissään
x ottaa vastuun tuoteturvallisuudesta työryhmän jäsenenä
x toimii yrityksen laatuvaatimusten mukaisesti
x arvioi raaka-aineita ja tuotteita aistinvaraisesti, mittaa pH-arvon ja tulkitsee tuloksia
x arvioi, valitsee ja säilyttää kahvileipätuotteiden valmistukseen soveltuvat raaka-aineet
x huolehtii pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta työtehtävissään.

Henkilö valmistaa kahvileipätuotteita.

x valitsee ja käyttää raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja oikein
x suunnittelee ja järjestää työpisteen tuotannon mukaisesti
x valmistaa kahvileipätuotteita huomioiden valmistuksen ja säilytyksen aikana tapahtuvat fysikaaliset, kemialliset sekä mikrobiologiset toiminnat
x valmistaa kahvileipätuotteita suoraleivonnalla, kylmäleivonnalla ja pakasteleivonnalla yrityksen ohjeiden mukaisesti
x tunnistaa valmistusprosessin työvaiheet ja niiden merkityksen tuotteelle
x hallitsee kahvileipätuotteiden valmistuksen käsityömenetelmiä käyttäen
x käyttää kahvileipätuotteiden valmistamisessa tarvittavia välineitä, koneita ja laitteita
x käyttää kahvileipäesiseoksia ja kahvileipämixejä
x valmistaa luomutuotteita ja erityisruokavaliotuotteita
x minimoi hävikin muodostumisen ja edistää yritystoiminnan tuloksellisuutta
x arvioi tuotteita ja tuotepakkauksia aistinvaraisesti
x pakkaa tuotteita varastointia, kuljetusta ja myyntiä varten
x arvioi omaa työsuoritustaan ja vastaanottaa työskentelyään koskevaa palautetta
x tunnistaa tuotekehityksen periaatteet.

Henkilö huolehtii pesu- ja puhdistustoiminnoista.

x ymmärtää pesu- ja puhdistustoimintojen merkityksen
x valitsee kohteeseen sopivat pesu- ja puhdistusmenetelmät ja -aineet
x käyttää pesu- ja puhdistusaineita ja -välineitä oikein
x noudattaa käyttöturvallisuusohjeita
x ylläpitää työvaihepuhtaanapitoa
x tekee puhtaustarkkailua aistinvaraisesti ja pintapuhtausnäyttein
x huomioi pesu- ja puhdistustoimien ympäristövaikutukset
x lajittelee jätteet kierrätysohjeiden mukaisesti.

Leipomoeinesten valmistus

Henkilö perehtyy leipomoalaan.

x perehtyy leipomoalan keskeisiin yrityksiin ja niiden toimintoihin
x ymmärtää kuluttajakäyttäytymisen merkityksen leipomoalalla
x hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään
x toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja ymmärtää ympäristöosaamisen merkityksen alan yrityksille
x tunnistaa leipomoalan kustannusrakenteen ja huomioi sen työskentelyssään.

Henkilö noudattaa omavalvontaa ja hygieniaa.

x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja suojavaatetuksesta tuotannon kaikissa työvaiheissa
x huolehtii työympäristön ja välineiden siisteydestä ja järjestyksestä
x noudattaa yrityksen omavalvontaa ja hygieniaohjeita
x ottaa tarvittaessa näytteet ja kirjaa mittaustulokset yrityksen omavalvonnan mukaisesti myös poikkeustilanteissa
x tunnistaa elintarvikehuoneiston ja laitoshyväksytyn yrityksen hygieniavaatimusten erot
x noudattaa hygienia-alueiden välillä liikkumisesta annettuja ohjeita
x huomioi työskentelyssään mikrobitoiminnan ja ristikontaminaation
x huomioi mahdolliset allergeenit jokaisessa työvaiheessa.

Henkilö toimii työpaikalla turvallisesti ja vastuullisesti.

x noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita
x toimii ensiaputilanteessa
x noudattaa ammattieettisiä toimintatapoja
x toimii työpaikalla vastuullisesti yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa
x noudattaa toimintaohjeita ja sitoutuu yrityksen pelisääntöihin ja työtehtäviin.

Henkilö varmistaa tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun.

x soveltaa elintarvikealaa koskevaa lainsäädäntöä ja määräyksiä työtehtävissään
x ottaa vastuun tuoteturvallisuudesta työryhmän jäsenenä
x toimii yrityksen laatuvaatimusten mukaisesti
x arvioi raaka-aineita ja tuotteita aistinvaraisesti, mittaa pH-arvon ja tulkitsee tuloksia
x arvioi, valitsee ja säilyttää leipomoeinesten valmistukseen soveltuvat raaka-aineet
x huolehtii pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta työtehtävässään.

Henkilö valmistaa leipomoeineksiä.

x valitsee ja käyttää raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja oikein
x huomioi työssään leipomoeinesten ravitsemuksellisen merkityksen
x suunnittelee ja järjestää työpisteen tuotannon mukaisesti
x tunnistaa valmistusprosessin työvaiheet ja niiden merkityksen tuotteelle
x esikäsittelee raaka-aineita täytteiksi huomioiden eläinperäiset raaka-aineet
x valmistaa leipomoeineksiä huomioiden valmistuksen ja säilytyksen aikana tapahtuvat fysikaaliset, kemialliset sekä mikrobiologiset toiminnat
x huolehtii kylmäketjusta
x valmistaa leipomoeineksiä suoraleivonnalla, kylmäleivonnalla tai pakasteleivonnalla yrityksen ohjeiden mukaisesti
x hallitsee leipomoeinesten valmistuksen käsityömenetelmin käyttäen kaulintaa ja uppopaistoa
x käyttää leipomoeinesten valmistamisessa tarvittavia välineitä, koneita ja laitteita
x valmistaa erityisruokavaliotuotteita
x minimoi hävikin muodostumisen ja edistää yritystoiminnan tuloksellisuutta
x arvioi tuotteita ja tuotepakkauksia aistinvaraisesti
x pakkaa tuotteita varastointia, kuljetusta ja myyntiä varten
x arvioi omaa työsuoritustaan ja vastaanottaa työskentelyään koskevaa palautetta
x tunnistaa tuotekehityksen periaatteet.

Henkilö huolehtii pesu- ja puhdistustoiminnoista.

x ymmärtää pesu- ja puhdistustoimintojen merkityksen
x valitsee kohteeseen sopivat pesu- ja puhdistusmenetelmät ja -aineet
x käyttää pesu- ja puhdistusaineita ja -välineitä oikein
x noudattaa käyttöturvallisuusohjeita
x ylläpitää työvaihepuhtaanapitoa
x tekee puhtaustarkkailua aistinvaraisesti ja pintapuhtausnäyttein
x huomioi pesu- ja puhdistustoimien ympäristövaikutukset
x lajittelee jätteet kierrätysohjeiden mukaisesti.

Leipomoalan erikoistuotteiden valmistus

Henkilö perehtyy leipomoalaan.

x perehtyy leipomoalan erikoistuotteita valmistaviin yrityksiin ja niiden toimintoihin
x ymmärtää kuluttajakäyttäytymisen merkityksen leipomoalalla
x hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään
x toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja ymmärtää ympäristöosaamisen merkityksen alan yrityksille
x tunnistaa leipomoalan kustannusrakenteen ja huomioi sen työskentelyssään.

Henkilö noudattaa omavalvontaa ja hygieniaa.

x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja suojavaatetuksesta tuotannon kaikissa työvaiheissa
x huolehtii työympäristön ja välineiden siisteydestä ja järjestyksestä
x noudattaa yrityksen omavalvontaa ja hygieniaohjeita
x ottaa tarvittaessa näytteet ja kirjaa mittaustulokset yrityksen omavalvonnan mukaisesti myös poikkeustilanteissa
x noudattaa hygienia-alueiden välillä liikkumisesta annettuja ohjeita
x huomioi työskentelyssään mikrobitoiminnan ja ristikontaminaation
x huomioi mahdolliset allergeenit jokaisessa työvaiheessa.

Henkilö toimii työpaikalla turvallisesti ja vastuullisesti.

x noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita
x toimii ensiaputilanteessa
x noudattaa ammattieettisiä toimintatapoja
x toimii työpaikalla vastuullisesti yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa
x noudattaa toimintaohjeita ja sitoutuu yrityksen pelisääntöihin ja työtehtäviin.

Henkilö varmistaa tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun.

x soveltaa elintarvikealaa koskevaa lainsäädäntöä ja määräyksiä työtehtävissään
x ottaa vastuun tuoteturvallisuudesta työryhmän jäsenenä
x toimii yrityksen laatuvaatimusten mukaisesti
x arvioi raaka-aineita ja tuotteita aistinvaraisesti, mittaa pH-arvon ja tulkitsee tuloksia
x arvioi, valitsee ja säilyttää leipomoalan erikoistuotteiden valmistukseen soveltuvat raaka-aineet
x huolehtii pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta työtehtävissään.

Henkilö valmistaa leipomoalan erikoistuotteita.

x valitsee ja käyttää raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja oikein
x huomioi erikoistuotteiden ravitsemuksellisen merkityksen
x suunnittelee ja järjestää työpisteen tuotannon mukaisesti
x tunnistaa valmistusprosessin työvaiheet ja niiden merkityksen tuotteelle
x esikäsittelee raaka-aineita yrityksen ohjeiden mukaisesti huomioiden eläinperäiset raaka-aineet
x huolehtii kylmäketjusta
x valmistaa leipomoalan erikoistuotteita yrityksen ohjeiden mukaisesti huomioiden valmistuksen ja säilytyksen aikana tapahtuvat fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset toiminnat
x hallitsee leipomoalan erikoistuotteiden valmistuksen pientuotannossa ja teollisessa prosessissa
x käyttää luovuutta ja kädentaitoja leipomoalan erikoistuotteiden valmistuksessa ja viimeistelyssä
x käyttää erikoistuotteiden valmistamiseen tarvittavia välineitä, koneita ja laitteita
x seuraa tuotantolaitteiden kuntoa ja toimintaa sekä tarvittaessa säätää prosessia
x minimoi hävikin muodostumisen ja edistää yritystoiminnan tuloksellisuutta
x arvioi tuotteita ja tuotepakkauksia aistinvaraisesti edistäen myyvyyttä
x pakkaa tuotteita varastointia, kuljetusta ja myyntiä varten
x arvioi omaa työsuoritustaan ja vastaanottaa työskentelyään koskevaa palautetta.

Henkilö pesee ja puhdistaa.

x ymmärtää pesu- ja puhdistustoimintojen merkityksen
x valitsee kohteeseen sopivat pesu- ja puhdistusmenetelmät ja -aineet
x käyttää pesu- ja puhdistusaineita ja -välineitä oikein
x noudattaa käyttöturvallisuusohjeita
x ylläpitää työvaihepuhtaanapitoa
x tekee puhtaustarkkailua aistinvaraisesti ja pintapuhtausnäyttein
x huomioi pesu- ja puhdistustoimien ympäristövaikutukset
x lajittelee jätteet kierrätysohjeiden mukaisesti.

Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot

Henkilö perehtyy leipomoalaan.

x perehtyy leipomoalan yritysten pakkaustoimintoihin
x ymmärtää kuluttajakäyttäytymisen merkityksen leipomoalalla
x hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään
x toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja ymmärtää ympäristöosaamisen merkityksen leipomon pakkaustoimintoihin
x tunnistaa leipomoalan kustannusrakenteen ja huomioi sen työskentelyssään.

Henkilö noudattaa omavalvontaa ja hygieniaa.

x huolehtii henkilökohtaisesta hygieniastaan ja suojavaatetuksesta tuotannon kaikissa työvaiheissa
x huolehtii työympäristön ja välineiden siisteydestä ja järjestyksestä
x noudattaa yrityksen omavalvontaa ja hygieniaohjeita
x ottaa tarvittaessa näytteet ja kirjaa mittaustulokset yrityksen omavalvonnan mukaisesti myös poikkeustilanteissa
x noudattaa hygienia-alueiden välillä liikkumisesta annettuja ohjeita
x huomioi työskentelyssään mikrobitoiminnan ja ristikontaminaation
x huomioi mahdolliset allergeenit jokaisessa työvaiheessa.

Henkilö toimii työpaikalla turvallisesti ja vastuullisesti.

x noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita
x toimii ensiaputilanteessa
x noudattaa ammattieettisiä toimintatapoja
x toimii työpaikalla vastuullisesti yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa
x noudattaa toimintaohjeita ja sitoutuu yrityksen pelisääntöihin ja työtehtäviin.

Henkilö varmistaa tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun.

x soveltaa elintarvikealaa koskevaa lainsäädäntöä ja määräyksiä työtehtävissään
x ottaa vastuun tuoteturvallisuudesta työryhmän jäsenenä
x toimii yrityksen laatuvaatimusten mukaisesti
x arvioi tuotteita aistinvaraisesti ja tulkitsee tuloksia
x mittaa tuotteen ominaisuuksia osana pakkausprosessia (esim. lämpötila, paino, koko, pH-arvo ja kosteusprosentti) ja säätää prosessia tarvittaessa
x huolehtii pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta ja tuotteen jäljitettävyydestä työtehtävissään.

Henkilö pakkaa leipomotuotteita.

x tunnistaa pakkausmateriaalit ja ymmärtää niiden merkityksen tuotteelle
x valitsee oikeat pakkausmateriaalit
x laatii ja tulkitsee pakkausmerkintöjä
x tunnistaa pakkausmenetelmät ja pakkausprosessin vaiheet sekä niiden merkityksen tuotteelle
x pakkaa leipomotuotteita yksittäis- ja ryhmäpakkauksiin varastointia, kuljetusta ja myyntiä varten
x huomioi pakkaamisen aikana tapahtuvat fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset toiminnat
x käyttää leipomotuotteiden pakkaamisessa tarvittavia koneita, laitteita ja tarvittaessa pakkauslinjaston automatiikkaa ja tietotekniikkaa
x seuraa tuotteen laatua ja pakkauslaitteiden kuntoa prosessin aikana ja säätää tarvittaessa pakkausprosessia
x minimoi hävikin muodostumisen
x arvioi pakkauksia aistinvaraisesti edistäen myyvyyttä
x arvioi omaa työsuoritustaan ja vastaanottaa työskentelyään koskevaa palautetta.

Henkilö huolehtii pesu- ja puhdistustoiminnoista.

x ymmärtää pesu- ja puhdistustoimintojen merkityksen
x valitsee kohteeseen sopivat pesu- ja puhdistusmenetelmät ja -aineet
x käyttää pesu- ja puhdistusaineita ja -välineitä oikein
x noudattaa käyttöturvallisuusohjeita
x ylläpitää työvaihepuhtaanapitoa
x tekee puhtaustarkkailua aistinvaraisesti ja pintapuhtausnäyttein
x huomioi pesu- ja puhdistustoimien ympäristövaikutukset
x lajittelee jätteet kierrätysohjeiden mukaisesti.